bästa bältesstolen

En bältesstol är viktigt för barnens säkerhet i bilen och det är extra viktigare att du köper en krocktestad barnstol som är godkänd inom Sveriges lagar och regler. Den bästa barnstolen beror på hur väl stolen har klarat krocktestet och hur bekvämt ditt barn sitter. 

Tänk på att barn upp till fyra år sitter säkrast bakåtvänt, enligt transportstyrelsen. Enligt samma källa är det bäst om barn använder bältestol eller bälteskudde tills dom är 10–12 år gamla. Fördelarna med en bakåtvändstol är att barnens huvud och hals är mer skyddat jämfört med en framåtvänd bältesstol. Kom alltid ihåg att koppla ur passagerarens airbag eftersom det är livsfarligt med airbag och bältesstol. Efter fyra års ålder och rätt längd kan man byta till en framåtvänd barnstol. 

Viktigt att påpeka är att vi inte har krocktestat någon bilbarnstol i denna artikel,  utan vi listar endast bältesstolar som redan är testade och godkända för Sveriges lagar. Däremot jämför vi priser, tittar på kundrecensioner och går på våra egna erfarenheter. 

Bilbarnstolar bäst i test:

bästa bältesstol

Bästa bältesstol 2022

Britax Hi-Way II Bilbarnstol

Bästa bältesstol

Bästa bältesstol med isofix

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol

bästa barnstolen

Vunnit stiftung Warentest bilbarnstol test

Cybex Solution X2-Fix

Bästa bilbarnstol

En populär modell

BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol, Black Cab

Bästa bältesstolen

Säker och trygg

Axkid Bigkid 2 Bältesstol, Premium Shell

bästa bältesstol

1. Britax Hi-Way II Bilbarnstol

Bästa bältesstol 2022

Britax Hi-Way II Bilbarnstol är en väldigt säker bältesstol som är en plusgodkänd och passar barn för upp till 25 kg. Denna bältesstol har 5-punktssele som är väldigt säker med axelremmar som kan justeras i höjdled. På axelremmarna finns även axelmuddar för ditt barns bekvämlighet under längre åkturer. 

Bilbarnstolen har även justerbart benstöd för maximal komfort. Stödbenet för just denna modell har även uppgraderas med en ny styrningsenhet. Denna nya enhet gör det enklare att använda och ställa in i rätt längd efter ditt barns mått. 

Denna bältesstolen har även ett mjukt vadderat klädsel som är väldigt behagligt och  kan avlägsnas och tvättas om det blir smutsigt, vilket är lätt hänt. Bältesstolen har en höjd på 60 cm, en bredd på 46 cm och ett djup på 49 cm med en vikt 9 kg. Bilbarnstolen uppfyller även NTF:s krav för Plustest guld.

Återförsäljare:

Bästa bältesstol

2. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol

Bästa bältesstol med isofix

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect är en säker och bekväm bilbarnstol som installeras med isofix vilket är väldigt smidigt och säkert. Se till att din bil har isofix innan köpa av denna bältesstol så du inte behöver göra några onödiga returer. 

Namnet Air protect beror på sidokrockkuddarna som är fyllda med luft vilket enligt tillverkarna själva kommer ge mer säkerhet för barnets huvud samt axelparti. Både längden och bredden på barnstolen går att justera vilket gör att barnet kan använda denna barnstol länge. I och med att den är framåtvänd är bältesstolen byggd för äldre barn. 

Har du en sjusovare där hemma är detta förmodligen den bästa bältesstolen för ditt barn eftersom den har justerbart nackstöd samt ett justerbart lutningsläge så att din minsta kan vila bekvämt. Givetvis går även all klädsel att ta bort för att tvättas. 

Återförsäljare:

bästa barnstolen

3. Cybex Solution X2-Fix

Vunnit stiftung Warentest bilbarnstol test

Denna bältestolen är en prisvinnande stol från Cybex och vunnit Vunnit stiftung Warentest bilbarnstol test men även blivit bäst i test i det norska konsumentverkets test. Nackstödet är verkligen säkert och förhindrar ditt barns huvud att tippa framåt när barnet sover. 

Trots att bältesstolen använder sig av isofix fungerar den fortfarande med bilar som inte har isofix. Då sitter stolen fast med ett trepunktsbälte. Som vanligt är klädseln avtagbar och tvättbar i 30 grader för när det blir smutsigt. Sittdynan är bekväm och är bra vadderad för de längre åkturerna. 

De tjocka säkerhetskuddarna på sidan ser även till att ditt barns huvud är i korrekt position om olyckan skulle vara framme. Stolen har även en energidämpande stomme som till stor del absorberar kraften från en smäll. 

Återförsäljare:

Bästa bilbarnstol

4. BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol, Black Cab

En populär modell

BeSafe iZi Flex Fix i-Size är bältesstolen för dig som har barn mellan 4-12 år och vill kunna få plats med upptill tre barnstolar i baksätet. Bilbarnstolen finns i flera färger och är oerhört säker eftersom den är i-Size-godkänd och har många bra funktioner för att göra den säkrare.

Bältesstolen går att använda i bilar med isofix och utan isofix. Barnet sitter även riktigt bekvämt eftersom stolen är bra utformad och har bra vaddering. Lutningen går även att ställa av barnet själv vilket gör att dom kan luta tillbaka och vila när dom vill. Bältesstolen vann även ”Innovation Award” på Kind + Jugend 2017 där den tävlade i kategorin World of Travelling Kids.

Besafe bältesstolen har även PAD+ samt SIP+ som båda gör åkningen både säkrare och bekvämmare. PAD+ gör så att bältet känns behagligare och ger extra skydd mellan haka och bröst. SIP+ som står för Side Impact Protection ökar säkerheten vid sidokollisioner.

Återförsäljare:

Bästa bältesstolen

5. Axkid Bigkid 2 Bältesstol, Premium Shell

Säker och trygg

Axkid Bigkid 2 Bältesstol är en bältesstol som passar för barn mellan 15-36 kg och för barn mellan 4-12 år upp till 150 cm långa. Stolen har fyra olika lutningslägen och går att justera efter barnets ålder och längd. 

Bältesstolen ser väldigt lyxig och robust ut samt har en bra vaddering som gör att ditt barn sitter riktigt bra även under längre resor. Bältesstolen finns i två olika färger, svart och grå och är väldigt lätt att flytta mellan olika bilar. 

Bältesstolen använder sig av isofix samt trepunktsbälte på bilar där inte isofix finns tillgängligt. Till barnstolen ingår även en bältesguide så att du kan vara helt säker på att ditt barn sitter som det är tänkt i barnstolen. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om bilbarnstolar

Vad är isofix?

Isofox är ett särskilt system för att fästa bilbarnstolen i sätet. Vi föredrar Isofix eftersom det är en enkel och smidig montering som samtidigt är säker. Säkerheten är riktigt bra eftersom bakom arbetet ligger den stora internationella organisationen ISO. De har gått ihop med biltillverkare, forskare och myndigheter för att skapa ett så säkert fäste som möjligt. 

Innan Isofix fanns fästes alla bilbarnstolar med bilbältet som dras på ett speciellt sätt. Detta system använder en del bilbarnstolar än idag. Isofix är dock bättre och fästs med ett par snabba hakar.

Ska jag köpa en framåtvänd eller bakåtvänd barnstol?

En bakåtvänd barnstol är säkrare och passar för mindre barn, barn upp till fyra år rekommenderas att alltid färdas i en bakåtvänd barnstol. Efter 4 års åldern och om ditt barn blivit längre kan du använda en framåtvänd barnstol. 

Vilken är den bästa bältesstolen?

Den bästa bältesstolen ska vara testad och godkänd samt vara bekväm för ditt barn att färdas i. Det viktigaste av allt är att barnet sitter tryggt och att du inte sparar in på barnets säkerhet. För att en barnstol ska vara så säker som möjligt är det även viktigt att du läser instruktionerna ordentligt så att barnet sitter korrekt i stolen. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»