Bästa cykelhjälm

Som cyklist är man extremt utsatt i trafiken och man har egentligen bara ett riktigt bra skydd att använda sig av. Därför listar vi den bästa cykelhjälm du kan köpa för att på så sätt trygga upp din, dina barns eller någon annan du tycker oms säkerhet ute i trafiken. För om du ramlar och slår huvudet i en trottoarkant i 20 km / h utan hjälm kan nämligen resultatet bli riktigt obehagligt…

Kom ihåg att allra mest oskyddade är våra barn, så lägg lite extra krut på dem och köp en dyrare och bättre hjälm men med justerbart inre så kan den följa med hela uppväxten! Men hur väljer man en bra cykelhjälm? Ja, det finns lite saker att tänka på. Det allra viktigaste är att den skyddar bra vid en krasch, oavsett om du landar på en trottoarkant eller slår i bakhuvudet i asfalten. Sådana här situationer är ganska vanliga vid en krasch och utan hjälm spräcker du skallen och i värsta fall dör du. Det finns många skräckexempel som hade kunnat undvikas med en bra cykelhjälm.

Det andra du ska tänka på är syftet. Du vill ju så klart använda din hjälm varje gång du cyklar! Så att köpa en snygg cykelhjälm är faktiskt inte så dumt, för du vill ju kunna ha den på dig även när du cyklar till krogen eller kräftskivan! Om du däremot ska pendla eller cykla i skog och mark kan funktioner såsom bra aerodynamik och ventilation gå före. Vi pratar med om tips och saker att tänka på vid köp av cykelhjälm längre ner, men först en köpguide med våra favoritmodeller! 

Cykelhjälmar bäst i test:

Bästa cykelhjälmen

Sweet Protection Bushwhacker II

Uppblåsbar cyjkelhjälm

Hövding cykelhjälm 3.0

Prisvärd cykelhjälm

Abus 2.0

Sval modell: Bästa cykelhjälm för långa cykelturer

POC Ventral Air Mips

Bästa cykelhjälm barn

POC Pocito Crane Mips

1. Sweet Protection Bushwhacker II

Bästa cykelhjälmen

Den här cykelhjälmen från världsledande märket Sweet Protection är en extremt lätt hjälm på endast 330 gram som är gjord för många olika typer av cykling. Den ger ett lika bra skydd under cykelturen på väg till jobbet och hem från krogen som under längre turer i skog och mark. Detta dels tack vare den otroligt låga vikten, dels på grund av dem goda ventilerande egenskaperna och dels eftersom hjälmen har ett så kallat MIPS-system.

MIPS innebär att du kan ställa in insidan på hjälmen så att den sitter perfekt på just ditt huvud och således minskar du risken för hjärnskakning. Det fungerar verkligen och den här hjälmen sitter som juten vilket är extremt viktigt för att få just ett fullskaligt skydd! Den har CE EN 1078 och CPSC 1203-certifiering vilket är väldigt högt och skyddar även mot rotationsskador. Tack vare en bra isolering du kan sätta på värmer den även skönt under tidiga våren ända till sena hösten.  

Utöver att vara mycket funktionell är detta en väldigt snygg cykelhjälm för dam och herr vilket förmodligen gör att du kommer använda den mer också! Sammantaget är detta den bästa cykelhjälmen du kan köpa för att skydda det viktigaste och mest utsatta vid en cykeltur! 

Återförsäljare:

2. Hövding cykelhjälm 3.0

Uppblåsbar cykelhjälm

Du kanska har hört talas om den innovativa cykelhjälmen som egentligen inte är en hjälm förrän du behöver den? Vill du verkligen garantera din, dina barns eller din partners fullständiga säkerhet vid cykeltur är Hövding cykelhjälm 3.0 det givna valet. Detta är nämligen en av den bästa cykelhjälmen som går att köpa i hela världen då den ger ett 360-skydd mot rotationsskador, hjärnskakning och spräckt skalle.

Hövding är cykelhjälmarnas motsvarighet på airbag då den blåses upp på under en tiondels sekund i händelse av att du ramlar av cykeln och ner mot backen. Den är dessutom riktigt snygg (och hipp) eftersom den tar lite plats när den inte är uppblåst. Kragen, som det faktiskt är när den inte är uppblåst, sätts runt halsen och stängs sedan med en dragkedja.

Du sätter på den med en flärp och från och med det ögonblicket scannas ditt rörelsemönster flera tusen gånger per sekund med hjälp av en gyron och sensorer. Så fort en drastisk förändring i rörelse upptäcks blåses en enorm vit airbag upp 360-grader runt ditt huvud som ger det absolut bästa skyddet du kan få. 

När airbagen blåses upp får du skydd från alla håll på huvudet. Trycket i airbagen håller även flera sekunder i händelse av att olyckan skulle involvera flera olika smällar. I tester som både Folksam och Råd och Rön har gjort visar sig Hövding skydda allra bäst mot hjärnskakning och andra värre huvudskador. Det finns två nackdelar med Hövdingen.

Då hövdingen är väldigt diskret och snygg är det många som aldrig tidigare kunnat tänka sig ha cykelhjälm som nu istället har det. Denna nätta och diskreta hjälm kommer med bekostnad på att du inte får något skydd mot att cykla in i saker, exempelvis dörrar som slås upp eller lyktstolpar och träd. 

Den andra saken som är en nackdel med hjälmen är det höga inköpspriset. Dock! Det kan kännas dumt att köpa en sådan dyr hjälm idag, men du får verkligen vad du betalar för, så när du ligger på marken sekunder efter att du ramlat svårt kommer du förmodligen inte längre ångra dig, utan känna enorm tacksamhet. För Hövding kan verkligen vara skillnad på liv eller död i en allvarlig olycka. 

Enligt oss är det absolut värt att investera i en hövding om endast det bästa är gott nog när det kommer till säkerhet för dig! 

Återförsäljare:

3. Abus 2.0

Prisvärd cykelhjälm

Om du cyklar mycket, exempelvis till jobb eller skola, eller bara vill ha en riktigt säker cykelhjälm som är väldigt prisvärd i relation till vad den levererar är Abus 2.0 den bästa cykelhjälmen vi kan rekommendera dig. Den här hjälmen är CE-godkänt och skyddar bra, även mot rotationsskador, samt är riktigt snyggt och stilrent designad. Men den är även väldigt funktionell. På insidan sitter ett system från MIPS som gör att den är ställbar för bästa passform på just ditt huvud. Har du långt hår är den gjord så att du enkelt ska kunna ha en tofs i trots att du har hjälmen på dig. 

Baktill i nacken sitter en röd LED-lampa som gör dig extra synlig under det mörka hallvåret och senare sommarnätter. Den här bra cykelhjälmen har även ventilation som gör att du får andas och kyls ner även när det går uppför. Den stora fördelen med att ha en ”klassisk” hjälm kontra en uppblåsbar är att de hela tiden är redo att skydda dig mot saker som inte nödvändigtvis är ett fall. 

Exempel på sådana situationer är om någon smäller upp en dörr framför dig eller om du cyklar in i en lyktstolpe eller träd. Sammanfattat är detta en hjälm som passar vem som helst som vill skydda sitt huvud på bästa möjliga sätt när den är ute och cyklar! 

Återförsäljare:

4. POC Ventral Air Mips

Sval modell: Bästa cykelhjälm för långa cykelturer

Brukar du cykla lite längre turer, exempelvis i naturen, på landsvägen, till matbutiken eller jobbet? Då är det riktigt skönt att ha en hjälm som ventilerar bra, något som det svenska märket POCs modell Ventral Air verkligen gör. Cykelhjälmen har ventilationshål både fram, bak, på sidorna och uppepå vilket skapar ett skönt flöde av luft men till ett litet vindbrus som svalkar bra även när det är riktigt varmt ute. 

Vi gillar denna modellen skarpt. Vi tycker också om märket POC som sedan starten 2005 i Sverige har kommit med mycket ny teknik som ser till att kraften vid en krasch avldes så mycket som möjligt från huvudet. Utöver att vara den svalaste modellen som finns är den även ritad med linjer som minskar luftmotståndet kraftigt vilket verkligen märks av på öppna ytor där vinden kan stegra i hastighet. Då är det skönt att den passerar så smidigt som möjligt, både för minskat motstånd och minskad ljudnivå.

Återförsäljare:

5. POC Pocito Crane Mips

Bästa cykelhjälm för barn

När barn cyklar är risken för olycka mycket större än när du cyklar. Barns huvuden är inte heller lika tåliga. Dessa två faktorer gör att det är extra viktigt att skydda ditt barns huvud med en riktigt bra hjälm ifall olyckan skulle vara framme. Denna hjälmen från svenska märket POC är en riktig storfavorit som vi varmt rekommenderar som en bra cykelhjälm för barn.

Den har MIPS-system för att skydda mot hjärnskakning och rotationsvåld. Det yttre skalet är extra hårt behandlat för att ge maximalt med skydd mot repor och bucklor vilket gör hjälmen mycket slit- och slängtålig. Själva kärnan, eller skalet som man kan säga, är en kombination mellan ett mjukt och ett hårt material.

Det hårda materialet skyddar mot riktigt rejäla stötar medan det mjukare ger ett bra skydd mot mildare krascher vilket i kombination ger ett fullskaligt skydd. Ett extra plus är att dem många snygga färgerna som lätt får barn att vilja ha hjälmen även är reflexbrehandlade och syns bra på avstånd även i mörker. 

I nacken går det att justera hur nära inpå huvudet hjälmen sitter vilket gör att den ger ett bra skydd oavsett hur litet eller stort huvud ditt barn har. En till fördel med det är att barnet i växer ur hjälmen utan att den hela tiden går att justera utefter hur mycket barnet växer. Sammantaget så hittar du inte en bättre cykelhjälm för barn än denna.  

Återförsäljare:

Frågor och svar om cykelhjälmar

Är det lag på att ha hjälm när man cyklar?

Under 15 års ålder och neråt är det lag på att den som cyklar måste ha hjälm på sig. Om man skjutsar någon på cykel måste även den ha hjälm om den är under 15 år. Ifall polisen stoppar dig som är under 15 år och inte har hjälm på cykeln kan det generera 500 kr i böter. Även du över 15 år som skjutsar någon under denna ålder utan hjälm riskerar samma bötessumma. 

Hur ofta ska man byta ut cykelhjälmen?

Det finns inga exakta tidsintervall då du måste byta ut din cykelhjälm. Generellt sett kan man säga att du bör byta ut hjälmen om du varit med om en hårdare krasch som tagit i huvudet, annars kan du använda den mycket länge. Förvara den inomhus och under normala temperaturer bara! 

Hur hårt ska en cykelhjälm sitta?

En cykelhjälm ska sitta så att den inte glider runt när du skakar på huvudet. Om den glider runt är det precis som ett löst sittande bilbälte – det ger inte maximal effekt! Alla hjälmar som vi listar här ovan går att ställa in efter ditt egna huvud vilket gör att du får maximalt skydd men även maximal komfort, då en för stor eller för liten hjälm är mycket oskönt.

Att kunna ställa in storleken på hjälmen gör även att du kan ha den med mössa under, eller kanske dela den med din partner om ni inte cyklar samtidigt. Se alltid till att den inte rör på sig när du vickar och vrider på huvudet så har du kommit långt.

Hur ska en cykelhjälm sitta?

Utöver att cykelhjälmen inte ska röra på sig och glappa när du skakar och vrider på huvudet så ska den sitta långt ner i pannan. Många gör nämligen misstaget att vinkla bak den så att den sitter längre ner i nacken och högre upp i pannan. Detta är alltså fel och ger inte det skydd som det är tänkt. Du riskerar att skada huvudet mycket mer vid krasch om du har hjälmen bakåtlutad kontra om du har den långt ner i pannan! 

Vad är rotationsskador?

Rotationsskador är skador som uppstår på ditt huvud när du landar och slår i i sidled. Oftast leder rotationsskador till hjärnskakning och detta var mycket vanligt på 90-talet trots att vederbörande hade haft cykelhjälm. Detta födde idén till den svenska uppfinningen MIPS som är en imitation av huvudets eget skydd.

Skyddet gör att det finns ett glidutrymme vid ett fall, något som skapas av två lager som rör sig mot varandra. Detta minimerar kraften vid ett slag från sidan, ett slag som utan MIPS-skyddet ger upphov till en rotation på hjärnan. Nu kan man istället säga att den rotationen sker inne i hjälm. 

Samtliga hjälmar vi har listat här ovan har MIPS smarta skydd i sig för att minimera risken för hjärnskakning och andra värre hjärnskador.  

Vad ska man tänka på när man köper cykelhjälm?

  • Skydd. Vilken typ av skydd ger hjälmen? Alla hjälmar här är CE-godkända och har MIPS-skydd vilket ger det bästa skyddet idag. Att köpa en billig hjälm är tyvärr synonymet med att göra avkall på sin säkerhet då dem hjälmar under 1000 kr vi har kikat närmare på i regel inte alls uppnår till samma skydd som dem lite dyrare hjälmarna gör. Anledningen till detta är att desto dyrare hjälm du köper, desto mer pengar har lagts på framtagningsprocessen och materialvalen. 
  • Användningsområde. När ska du använda din hjälm? Är det vid pendling till jobbet, under korta turer till matbutiken eller i skog och mark? Desto längre turer du tar, desto större krav sätts på att din hjälm har en låg vikt och bra aerodynamik. Ska du bara använda den till puben kanske det är viktigare att du köper en snygg cykelhjälm för dam eller herr snarare än en med bra Aerodynamik.
  • Pris. Kom ihåg att du är en väldigt oskyddad trafikant i trafiken! Hjälmen är i stort sett det enda skydd du har, så snåla inte in där det verkligen räknas. 
  • Storlek. Köp en hjälm som är justerbar så att du kan fixa en så nära passform som möjligt. 

Kan man köpa begagnad cykelhjälm?

Vi råder inte om att köpa begagnat när det gäller hjälmar då de kan ha varit med om en krasch som inte syns och därmed fått markant nedsatt funktionsförmåga. Köp en ny hjälm så är du helt säker på att den skyddar som den utger sig för att skydda! 

Traditionell cykelhjälm eller hövding? 

Sedan hövdingen lanserades har det rått delade meningar om ifall man ska välja en klassisk modell eller den nya och innovativa hövdingen från Sverige. Det finns för- och nackdelar med båda valen och här nedan går vi igenom dem så att du sedan utifrån det ska kunna välja vad som passar dig bäst.

Vi börjar med Hövdingens fördelar. Den första är att den faktiskt ger ett markant bättre skydd när den löser och och man landar på backen. Man skyddar inte bara skallen utan även nacken kapslas in vilket gör att man kan vara med om ganska hårda krascher men ändå komma undan med enbart benbrott och i värsta fall ryggskada. 

En till fördel är att hövdingen får många som normalt sett inte skulle kunna tänka sig att ha hjälm att faktiskt sätta på sig den eftersom hövdingen är så pass diskret. Detta är en stor fördel och kan appliceras på allt från ett bångstyrigt barn till en partner som värdesätter frisyren eller den snygga mössan över hjälmen.

För att tala om nackdelarna så är den främsta att hövdingen löser ut först när man ramlar, något som innebär att den faktiskt inte gör skydd om det skulle komma något mot huvudet under tiden man cyklar, exempelvis ramla ner något från ett tak om man cyklar i staden. Detta menar dock många inte gör så mycket eftersom man då skulle behöva ha hjälm på sig även när man är på promenad.

Ytterligare en nackdel är att hövdingen är dyr vilket gör den till en investering som är ekonomiskt kännbar för många. Här får man helt enkelt överväga hur viktigt man tycker det är med en bra hjälm och vad man tycker det är värt att kosta på.

Nu är det dags för den traditionella hjälmen! Förespråkarna för denna menar det som en stor fördel att skyddet alltid är utfällt och redo att skydda även om det skulle komma något mot huvudet utan att man själv ramlar. En till fördel är att dem är billigare och därför är mer tillgängliga för många, detta trots att bra hjälmar idag kostar ungefär två tredjedelar av vad en hövding kostar. 

Den främsta nackdelen är att den ger ett sämre skydd när man väl ramlar eftersom inte hela huvudet är inkapslat. Ytterligare en sämre sak är att hjälmen inte känns så het att ta på sig för många och att risken därför är större att den bli liggandes hemma när man ska till krogen eller cykla till vännerna på middag, vilket kanske är dem tillfällen då den faktiskt behövs som allra mest…! 

Till syvende och sist är det viktigaste dock att man faktiskt har en hjälm på sig över huvud taget eftersom det räddar otroligt många liv bara i Sverige varje år. Se därför till att köpa en modell du har råd med och som du kan tänka dig att ha på dig varje gång du cyklar! 

Cykelhjälm räddar liv

Avslutningsvis vill vi säga att hjälmen räddar liv och gör den väldigt utsatta positionen som cyklist mer säker. Om du vill veta mer om hur många liv cykelhjälmen räddar kan du kolla in SVTs reportage om det via länken. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»