Bästa cykellåset

I Sverige sker tiotusentals och åter tiotusentals cykelstölder varje år. Därför listar vi det bästa cykellåset inom olika prisklasser och kategorier i den här guiden, så att du ska minska risken för att just din cykel blir snodd ifall tjuven skulle vara framme.

Att gå vilse i djungeln av olika cykellås är lätt hänt. Det finns billiga cykellås, dyra, bygellås och kedjelås. Dessutom har låsen olika säkerhetsklass. Och hur ska man låsa fast cykeln på bästa sätt samt vart ska man ställa den för att minimera stöldrisken? I den här guiden reder vi ut alla frågetecken och tipsar om dem bästa cykellåsen för olika ändamål. 

Cykellås bäst i test:

Bygellås bäst i test

ABUS GRANIT X-PLUS 540EASY KF

Prisvärt cykellås

Abus Varedo

Kättinglås bäst i test

ABUS Tresor

Cykellås vajer och bygellås

KRYPTONITE MINI-7

Bäst vikbart cykellås

ABUS VIKBART LÅS 6400 BORDO

Bra lås till cykel: bygellås

ABUS BYGELLÅS ULTIMATE 420

1. ABUS GRANIT X-PLUS 540EASY KF

Bygellås bäst i test

Det här är ett riktigt bra bygellås som verkligen levererar slitstarkhet från världsledande låstillverkaren Abus. Låset är gjort av starkt stål, har en välutvecklad låskolv som låser fast i två ändar och tål ett klippmotstånd på hela 13 ton (!) vilket gör detta till ett av dem säkraste cykellåsen du kan välja idag. En potentiell tjuv får det helt enkelt riktigt jobbigt med att försöka ta sig igenom detta bygellåset oavsett vilken metod han eller hon väljer. 

Ett bygellås är den säkraste variant av cykellås du kan välja. De är robusta och väldigt tåliga samt är byggda så att du enkelt kan låsa fast ramen i fasta objekt såsom lyktstolpar. Just det här bygellåset från Abus är en modell känd för att stå pall många av dem metoder som cykeltjuvar använder sig av. 

Prislappen är för många en ganska stor investering och det finns självfallet många betydligt billigare bygellås på marknaden, ända ner till så lågt som 200 kr. Dessa lås är dock inget vi kan rekommendera. För någon som vill stjäla din cykel och har med sig verktyg tar det inte mer än en knapp minut att ta sig igenom ett billigt bygellås. 

I längden kan ett bra lås spara dig både mycket tid och pengar eftersom självrisken för en stulen cykel, om du ens har den försäkrad, brukar motsvara vad det kostar att bara köpa ett bra lås direkt. Av dem anledningarna har vi utsett detta slitstarka och robusta byggellås till det bästa du kan köpa eftersom funktionen verkligen motsvarar priset. 

Återförsäljare:

2. Abus Varedo

Prisvärt cykellås

Om du inte vill lägga så mycket pengar och söker ett billigt cykellås men vill ha en väldigt säker modell som levererar trots en låg prislapp är Varedo från ledande märket Abus vårt bästa tips. Stora delar av låset är tillverkat av härdat stål vilket gör att det står pall för slag, dragningar och bändningar med diverse olika verktyg. Låset låses med nyckel och det medföljer en plasthylsa man kan skriva på cykeln för att hänga låset i när man cyklar. Detta är helt enkelt det lås som ger störst säkerhet till lägst prislapp. 

Återförsäljare:

3. ABUS Tresor

Kättinglås bäst i test

Om du är på jakt efter ett bra cykellås kan ett kettinglås vara att överväga. Kättinglåsets stora fördelar är dels att de är väldigt mångsidiga då du enkelt kan låsa fast flera cyklar i ett eller låsa i både ram och däck enkelt runt exempelvis lyktstolpar, dels att de är väldigt slitstarka. Precis som det låter är ett kättinglås nämligen en kätting som du låser, idet här fallet med kodlås.

Den här modellen, återigen från världsledande Abus, är gjord av härdat stål vilket är riktigt jobbigt att knipsa igenom. Kättingen är i sin tur inlindad i tyg för att skydda din cykels lack och själva låset låses upp med en fyrsiffrig sifferkombination. Fördelen med det är att du aldrig behöver ha koll på någon nyckel vilket är smidigt samt att ingen kan sabotera genom att stoppa igen något nyckelhål med lim eller dylikt. Nackdelen är att låset kan isa igen under vintern om vädret går från fuktigt till kallt snabbt vilket gör det svårt att få upp. 

Återförsäljare:

4. KRYPTONITE MINI-7

Cykellås vajer och bygellås

Det här är ett kombinerat cykellås med vajer och bygel, perfekt för dig som vill ha ett riktigt säkert lås och många smidiga möjligheter att låsa fast cykeln i olika föremål eller låsa fast däcken. Vi tycker om att du kan välja ifall du bara vill ha med dig det högt säkerhetsklassade bygellåset eller om du vill kombinera det med den långa vajern. 

Vajern är gjord av stål och detsamma är bygellåset. Det följer även med en hållare för låset som du kan montera på din cykel så att du kan förvara det någonstans under tiden dy cyklar. Sammanfattat är detta ett prisvärt paket med säkert bygellås och vajer som möjliggör olika typer av låsningar.

Återförsäljare:

5. ABUS VIKBART LÅS 6400 BORDO

Bäst vikbart cykellås

Det finns något som heter vikbara cykellås, alltså cykellås som du fäller ihop när du inte använder det, något som gör att de enkelt går att packa ner i exempelvis en väska. Detta vikbara cykellåset från Abus håller en hög säkerhet men viks trots det ihop till fickstorlek när det inte används. 

När du fäller ut det för användning får du en längd på 85 cm vilket är gott och väl för att kunna låsa fast det runt exempelvis en lyktstolpe. Själva låset är gjort av härdat stål vilket står emot både bakningar, sågningar och slag. Detta är helt enkelt ett vikbart lås av hög klass i litet format av en modell vi rekommenderar för sitt högklassiga skydd.

Återförsäljare:

6. ABUS BYGELLÅS ULTIMATE 420

Extra starkt bygellås

Det här är ett till bra bygellås från Abus. Tillverkat av 30 millimeter tjockt härdat stål och en patenterad låskolv är det rejält bökigt att ta sig igenom även med verktyg till hands. Fördelen med det här bygellåset är främst att det är väldigt litet och får plats i ryggsäcken, så du kan enkelt ta med dig det om du behöver.

Återförsäljare:

Hur dyrt cykellås ska man köpa?

När det gäller cykellås får man precis som med de flesta varor verkligen vad man betalar för. Att kosta på sig ett lite dyrare lås försvårar nämligen avsevärt mycket mer för tjuven kontra om man köper ett billigt lås. Vi tipsar därför om att inhandla ett riktigt kvalitetslås för att minska risken att få sin cykel stulen och behöva betala självrisk och ett nytt lås. För den som inte har möjlighet eller lust att investera i ett rejälare cykellås finns det självfallet modeller runt 500 kronor på marknaden som fungerar bra. När allt kommer omkring är nämligen ett lite billigare och sämre lås betydligt mycket bättre än att inte ha något alls! 

Frågor och svar om cykellås

Vilken typ av cykellås är bäst?

Det finns typsikt sett tre stycken olika varianter av cykellås:

  • Bygellås
  • Kättinglås
  • Vikbart lås

 

Av dessa tre olika varianter är bygellås det allra säkraste. På grund av dess utformning är det nämligen som svårast att ta sig igenom för en tjuv. Nackdelen med bygellås är att de inte har så lång räckvidd, så det kan vara svårt att låsa fast cykeln i ett objekt som är för stort, så som ett träd. Att låsa fast flera cyklar kan även det vara svårt.

Det problemet har dock kedjelåset löst. Ett kedjelås har lång räckvidd och kan låsas fast kring ett träd eller tjockare stolpe. Att låsa fast flera cyklar är inte heller något problem. Nackdelen med den här varianten är att det tar mest plats av alla. Det vanligaste är att man hänger kedjelåset kring styret när man cyklar. 

Ett vikbart lås kan vara intressant för den som vill ha ett litet och smidigt lås som ändå är säkert. Ett vikbart lås fälls helt enkelt ut när det ska användas, och annars är det så pass litet att det nästan får plats i en ficka. Vikbara lås är svagare än bygellås och kedjelås. 

Ska man välja nyckel- eller kombinationslås till cykeln?

Fördelen med ett nyckellås är att kolven och konstruktionen oftast är säkrare än ett kombinationslås. Nackdelen är att om någon vill förstöra för dig, exempelvis om ett stöldförsök har gått snett, finns risken att denne trycker in något i nyckelhålet, exempelvis lim. Det gör att du inte heller kan få upp låset utan istället tvingas förstöra det. 

Fördelen med ett kodlås är att du aldrig behöver ha med någon nykel vilket gör dig mycket friare. Nackdelen är att det inte är lika säkert som nyckellås samt att det under vintern kan frysa om det går från plusgrader till minusgrader snabbt samtidigt som det exempelvis har regnat. Om man ska välja ett lås med kod- eller nnykellås är upp till var och en, och man får ställa för- och nackdelarna emot varandra. 

Hur låser man fast sin cykel?

Många gör misstaget att de låser fast sin cykel i hjulet. Anledningen till att detta är fel är för att hjulet enkelt kan skruvas av och sedan kan cykeln rullas iväg på det andra. Lås istället alltid fast cykeln via ramen i något fast föremål såsom en lyktstolpe eller cykelställ. Det är betydligt svårare att förstöra ramen eller det fasta föremålet för att få bort låset kontra vad det är att montera av hjulet. K0m ihåg att inte sätta låset under sadeln eftersom även sadeln enkelt monteras av. 

Valet av ställe där man låser fast sin cykel spelar nästan lika stor roll som vilket lås man använder. Försök alltid att låsa fast cykeln på platser där det rör sig mycket folk, eller ännu bättre i exempelvis ett garage. Om du ställer cykeln på en avsides plats kan du tyvärr nästan räkna med att den kommer utsättas för ett stöldförsök förr eller senare då cykelstölder kan ske helt spontant, helt enkelt för att en cykel står undansides parkerad. 

Så skyddar du din cykel mot stöld.

Att ha ett cykellås är självfallet inget som garanterar att din cykel inte kommer bli stulen. Det är däremot det bästa skyddet du kan använda och minskar därför risken för stöld drastiskt kontra om du inte skulle ha ett lås. 

Andra sätt att skydda sin cykel är exempelvis genom att DNA-märka den, något som gör det lättare för polis att spåra och hitta just din cykel. Att parkera den synligt är också ett av dem bästa tipsen. 

Tips: kombinera flera olika lås om du vill vara på den säkra sidan.

Har du en cykel du är väldigt rätt om och vill öka sannolikheten för att den inte blir stulen ytterligare? Ett bra tips är i sådant fall att kombinera två låstyper, exempelvis bygellås och ett ramlås. Ramlås är dem lås som i regel sitter färdigmonterade på cyklar på bakdäcket. 

Att kombinera två lås medför tre bra saker:

  1. Det krävs olika verktyg för att ta upp olika lås vilket innebär att sannolikheten att tjuven ska ha med sig rätt verktyg för att forcera båda låsen är låg. 
  2. Det tar betydligt längre tid att bryta upp två lås kontra ett vilket är en ökad risk tjuven är väl medveten om. Detta bäddar för att tjuven ska välja en annan cykel som inte sätter tjuven i en lika riskabel situation. 
  3. Du kan lättare låsa fast cykeln både i ramen och i däcken! 
kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»