Båtlarm bäst i test

Båtstölder är vanligt förekommande i Sverige. För att skydda sig listar vi båtlarm bäst i test i den här köpguiden. Det finns nämligen olika larm och knep man kan använda sig av för att göra sin båt så oattraktiv och svårstulen som möjligt för tjuven. 

I den här guiden tipsar vi både om båtlarm med gps, båtlarm utan abonnemang och en riktigt bra kätting samt hänglås att låsa fast båten och utombordaren med. Längst ner finns också mängder med bra knep på hur du förebygger en stöld samt vad du ska tänka på om stölden väl är framme.

Vi berättar dessutom hur båttjuvar bär sig åt när de stjäl större båtar, så att du ska få större förståelse för hur de jobbar och därför kunna sätta dig in i deras arbetsmönster och försvåra det ännu mer. 

Båtlarm bäst i test:

Bästa båtlarm gps tracker

NorthTracker Scout

Bästa båtlås - kätting

Abus kätting klass 3

Bästa hänglås - Godkänt båtlås klass 3

Assa Abloy hänglås

Bästa båtlarm utan abonnemang

Stoplock Pro Elite

1. NorthTracker Scout

Bästa båtlarm GPS-tracker

Ett riktigt bra sätt att skydda sin båt från stöld på är genom att placera ett båtlarm med GPS. Denna modellen har rekommenderats som båtlarm både av tidningen Båtliv och av Stöldskyddsföreningen.

En GPS-tracker är en spårsändare som du placerar på ditt fordon och sedan kopplar till mobilen. Om någon sedan stjäl ditt fordon, i det här fallet din båt, kommer du få en varningssignal i mobilen och sedan kunna följa fordonet i realtid via en app. 

NorthTracker är enligt oss det bästa båtlarmet med GPS du kan köpa idag. Den monteras gömt på båten för att undvika att bli upptäck av tjuven. Där sitter den sedan och sänder iväg sin exakta position en gång per dygn.

Om den sedan upptäcker en rörelseförändring utan att din mobil är i närheten kommer GPS:en gå ur sitt passiva läge och börja sända sin position i realtid samtidigt som du får massiva varningssignaler i mobilen. Det här gör att du kan tillkalla polis och underlätta dem med den exakta positionen i realtid. Själva GPS-trackern har 5 års batteritid, så du behöver inte fundera på den så ofta.

För att kunna se GPS:ens position i mobilen krävs att du har ett abonnemang, men det kostar enbart 66 kr / månad vilket vi tycker är ett lågt pris att betala för en sådan bra mjukvara. Sammantaget kan vi verkligen rekommendera denna GPS-tracker som båtlarm bäst i test just nu. 

Återförsäljare:

2. Abus kätting klass 3

Bästa båtlås - kätting

Denna klass 3-kätting är kättingen att använda som bästa båtlås både för din utombordare och för att låsa fast båten i bryggan med. Kättingen är godkänd att använda och är gjord av 1 cm tjockt härdat stål vilket är riktigt knepigt att klippa sig igenom.

Längden på 200 cm och tygslangen utanpå som skyddar från repor gör den även väldigt användarvänlig. Till kättingen ska du sedan använda ett klass 3-hänglås. Om du undrar hur du ska låsa fast din utombordare finns det tips längst ner. 

Idag är tyvärr stölder av utombordare på båtar väldigt vanligt, främst eftersom det är en sådan lukrativ bransch. Nya kostar båtmotorer cirka 1 000 kr per hästkraft och de är i regel inte så svåra att få drift i om man stjäl en, trots att nyckeln saknas, något som gör att man ganska snabbt förstår varför det är så populärt bland tjuvar att stjäla dessa.

Addera dessutom nattens mörka skydd och hamnar som oftast är stora och inte har så bra bevakning så har du dessutom ett väldigt bra arbetsklimat för tjuven. Det bästa sättet att skydda sig mot båtstölder är helt enkelt genom ett godkänt båtlås för utombordare. 

Återförsäljare:

3. Assa Abloy hänglås

Bästa hänglås - Godkänt båtlås klass 3

För att låsa fast kättingen krävs ett bra båtlås som är godkänt för den typen av användning. Detta låset från Assa är inget du bara knipsar dig igenom. Både bygeln och låskistan är gjort av härdat stål och nyckelhålet är borrskyddat för att göra det riktigt svårt för tjuven.

Ett borrskyddat nyckelhål är viktigt att ha eftersom tjuven annars kan köra in en skruvdragare eller annan borr och förstöra kolven inifrån för att på det viset få upp låset. Själva nyckeln kan inte heller tas ur i upplåst läge vilket minimerar risken för att du tappar nycklarna dem i vattnet under tiden du ska låsa upp. 

Låset finns i 10 och 15 mm diameter på själva bygeln beroende på hur mycket möjligheter man vill ha att låsa fast flera saker i samma lås. Sammantaget är kombinationen av det här hänglåset och ovanstående kedja ett enormt bra båtlås för utombordare och att låsa fast båten i bryggan med! 

Återförsäljare:

4. Stoplock Pro Elite

Bästa båtlarm utan abonnemang

Om du vill skydda någon från att kunna köra iväg med din båt är denna rattkryckan en varm rekommendation att montera när du har parkerat. 

Passformen är universal och passar stora som små rattar. Att få bort den är på ren svenska riktigt svårt och detta vet tjuven om, så därför fungerar enbart synen av rattlåset avskräckande, precis som hemlarmsdekaler gör. 

Med ett rattlås monterat är det omöjligt att manövrera båten vilket gör att även om tjuven får bort kedjan som båten är fastlåst i och lyckas tjuvkoppla igång motorn kommer den inte kunna köra. En stor bonus är även att detta låset inte kräver något abonnemang vilket gör att du inte har några löpande kostnader. Perfekt om du vill skydda din båt mer än enbart en kätting, men inte har lust att betala ett månadsabonnemang för en spårsändare! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om båtlarm och båtstölder

Hur minskar man risken för båtstöld?

Båtstölder är väldigt vanligt förekommande på grund av att det är en väldigt lukrativ bransch för tjuvar, samt att många är dåliga på att skydda sina båtar. Men det finns många sätt att göra det riktigt bökigt för tjuven att stjäla din båt, knep som enligt oss är värda att lägga ner lite tid och pengar på! 

1. Lås fast båten i bryggan med ett godkänt hänglås och en godkänt kätting klass 3. 

2. Installera en GPS-tracker gömd på båten för att direkt få en notifikation om båten tyvärr skulle bli stulen. Kontakta direkt polisen och uppdatera dem om vart båten är i realtid.

3. Gå ihop i hamnen och båtföreningen, så kallad båtsamverkan. Sitt nattpass och turas om. Kanske räcker det att man ställer upp med en eller två nätter per båtplats för att hela sommaren ska täckas? Detta minskar risken avsevärt för båtstölder.

4. Ha en väl upplyst hamn. Belysning gör alltid att tjuvar drar sig från att krypa fram då risken att något vittne ser händelsen, registreringsnummer och andra signalement ökar markant.

5. Kan ni på något sätt försvåra tillgången till bryggan för obehöriga? Det kan handla om att bygga en dörr där det går ut galler på sidorna så att man helt enkelt måste vada eller simma för att komma upp på bryggan utan inträde. Det kan även handla om en bom som gör att obehöriga inte kan köra upp hela vägen med sin bil.

6. Stöldskyddsmärk båten hos leverantör, med DNA-märkning eller rista in ditt personnummer. Stöldskyddsmärkningen kan göras synlig eller icke synlig för tjuven. En synlig markering kan verka avskräckande men även innebära att tjuven förstör den. Det viktigaste är att motorn går att identifiera och knyta till dig om den hittas efter stölden. 

7. Om båtmotorn är liten så ta av den och förvara den inomhus.

8. Plocka ner elektronik i båten såsom plotter och sjökort då sådan utrustning kan fresta en tjuv att välja just din båt! Förvara hellre denna utrustning nerplockad i båten än synligt framme, alternativt ta med den hem när du inte är i båten. 

Hur låser man fast en båtmotor?

Det finns två sätt att låsa fast sin utombordare på som i rekommenderar. Det första är att låsa fast motorn med ett godkänt klass 3-hänglås i en fästskruv. Det andra sättet är att låsa fast motorn med en kedja fäst i båten.

De flesta försäkringsbolag kräver att låset ska vara av klass 3 eller högre för att försäkringen ska gälla. Både kättingen och låset vi rekommenderar ovan uppfyller detta! 

Vid stöld

Om du har en GPS-sändare och upptäcker att din båt blir stulen ska du direkt kontakta polisen på 112 och följa deras instruktioner. Om du däremot inte har haft en GPS-sändare och möts av den otrevliga överraskningen när du är på väg till båten ska du genast kontakta 1177 och polisanmäla.

Hur stjäls båtmotorer och båtar?

Tjuvar är riktigt lömska. Idag är det vanligt att båtens kedja till bryggan kapas och sedan kastar tjuvarna loss. Från bryggan paddlar de sedan iväg till ett avskilt område och försöker där få igång den. 

Vissa tjuvar stjäl istället en mindre båt och bogserar iväg den större båten bakom till en plats där de sedan kan ta upp den på trailer och köra iväg. 

Attraktiva båtmotorer på marknaden, och som därför löper störst risk att stjälas är bland annat:

  • Yamaha 
  • Honda
  • Evinrude
  • Suzuki
  • Selva
  • Mercury
kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»