Mopedlås bäst i test

Ett riktigt bra mopedlås minimerar risken för stöld avsevärt. Av den anledningen listar vi mopedlås bäst i test i den här köpguiden. Mopeder är alltid ett attraktivt stöldobjekt då de är ganska enkla att tjuvstarta, enkla att transportera bort och svåra att spåra. Ett bra mopedlås gör dock så att tjuven kommer få det riktigt jobbigt om den väljer just din moped. 

Ett mopedlås klass 3 försäkrar även att du får ut pengar på försäkringen om din moped blir stulen. Så står du med halv- eller helförsäkring men utan godkänt mopedlås är det läge att införskaffa ett snarast. Låskedjan och hänglåset här nedan är enligt oss den optimala kombinationen mellan ett lättanvänt, smidigt och säkert lås till bra pris, något som gör att vi varmt kan rekommendera det.

Längst ner hittar du även tips på hur du ytterligare minimerar risken för mopedstöld samt svar på allmänna frågor kring ämnet. 

Mopedlås bäst i test:

Bästa Mopedlås klass 3 kätting

Abus kätting klass 3

Bästa lås till moped

Assa Abloy hänglås

1. Abus kätting klass 3

Bästa Mopedlås klass 3 kätting

När man pratar om lås till moped är det i regel kätting som man menar. En rejäl kätting är riktigt bökigt för tjuven att ta sig igenom och smidigt att använda för dig som kör mopeden. Abus mopedlås har länge varit ansett som det bästa skydd man kan ge sin moped och denna kedja är deras just nu starkaste och mest lämpade för mopeder.

Kedjan är hela 200 cm lång vilket gör det enkelt att låsa fast mopeden i exempelvis en lyktstolpe eller låsa fast flera mopeder samtidigt. Kättingen är gjord av 1 cm tjockt härdat sålt som sedan skyddas av en textilslang för att du inte ska få repor. Kättingens vikt är 4,5 kg och den förvaras smidigt under sittdynan. 

Då denna mopedkätting är klass 3-märkt får du tillbaka pengarna om den mot förmodan blir stulen, förutsatt att du har hel- eller halvförsäkring. För att låsa fast kättingen använder du sedan ett klass 3- eller 4-lås. Vi listar två av våra favoriter här nedan. 

Återförsäljare:

2. Assa Abloy hänglås

Bästa lås till moped

Det spelar ingen roll hur bra stål din kätting är gjort av ifall det går enkelt att knacka upp hänglåset. Ett rejält bra lås till mopeden i kombination med en stark kätting kommer nämligen göra att de flesta drar sig från att ge sig på ett stöldförsök. Det här låset från Assa är klass 3-märkt. Bygelns och låstkistan är gjort av härdat, rostfritt stål. Bygelns diameter kan väljas mellan 10 och 15 mm beroende på om man vill ha möjlighet att låsa fast flera kättingar i samma lås eller inte.

Nyckelhålet är borrskyddat vilket innebär att en tjuv kommer få det rejält svårt att förstöra låskolven även om denne har med sig en elektrisk borr som i vanliga fall kan stoppas in i nyckelhålet och sedan förstöra kolven. Nyckeln i sin tur kan du endast ta ur i låst läge vilket minimerar risken för att tappa bort dem!

Enligt oss är detta lås tillsammans med kättingen från Abus det givna valet om man vill åt mopedlås bäst i test, eller det bästa mc-låset för den delen också. Ett lås till moped fungerar nämligen även utmärkt som bra MC-lås. Utöver det går det även att låsa fast båtar, båtmotorer och cyklar med denna kombination av kätting och hänglås vilket gör det mångsidigt.

Köper du detta till ditt barns moped kommer du kunna ha nytta av det även när mopeden säljs, eller sälja låset till högt pris då de håller så bra kvalitet. Klass 3-lås är även godkänt för att få täckning av försäkringsbolaget vid stöld! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om mopedlås

Varför mopedlås klass 3?

Det finns främst två skäl till att köpa ett mopedlås klass 3. För det första är ett lås av klass 3 väldigt säkert. Kättingarna är tillverkade av härdat kvalitetsstål designat på ett sätt som gör det svårt att klippa sig igenom medan hänglåsen har borrskydd och är extremt motståndskraftiga för olika verktyg. 

För det andra krävs det att en moped som stulits var låst med ett mopedlås klass 3 vid själva stöldtillfället om du ska få ut några pengar på försäkringen. Har du en halv- eller helförsäkring på mopeden kommer du därför inte att få ut några pengar vid en stöld om du inte köper ett bra mopedlås, något som gör att det kan bli riktigt dyrt om man snålar in på just låset.

Många försäkringsbolag kräver köpebevis på mopedlåset eller annan form av bevisning på att det har existerat ett lås vid stölden. Detta innebär också att det inbyggda styr-låset som idag finns på de flesta mopeder inte räcker ur försäkringssynpunkt. Dessutom är ett styrlås, ett lås som gör att styret inte kan vridas när mopeden är parkerad, ganska enkelt att ta sig igenom för en rutinerad tjuv. 

Vilka lås är godkända för moped?

Alla lås från säkerhetsklass 3 och uppåt är godkända mopedlås som gör att din halv- eller helförsäkring på mopeden gäller! 

Vilket mc-lås är bäst?

Abus lätting klass 3 i kombination med hänglåset Assa Aboly klass 3 ger ett fullskaligt låsskydd på din moped som dessutom möjliggör att låsa fast flera mopeder i ett och samma knäppe. 

Måste man ha stöldskydd på moped?

Det finns ingen lag som säger att du måste låsa fast din moped, men i dagens samhälle blir en olåst moped i princip garanterat stulen förr eller senare. Om du vill få ut något på försäkringen vid stöld är inte heller en olåst moped en bra idé. Det inbyggda styrlåset är en bra grund men tyvärr inte heller tillräckligt för att skydda sig idag. Att införskaffa ett bra mopedlås från början sparar både mycket tid och pengar i jämförelse med vad det kostar att ersätta en moppe. 

Tips för att undvika en mopedstöld

  1. Köp ett bra lås – både kätting och hänglås. Ett bra lås fungerar dels avskräckande för tjuven, dels ger det ett helvete om tjuven väl ändå bestämmer sig att gå på din moped. Se till att låset är klass 3-skyddat för att få ut pengar på försäkringen. 
  2. Parkera din moped i garage, på en innergård eller på belyst område. Desto mer privat din moped står desto mindre risk för en impulsstöld. 
  3. Köp en spårsändare och placera i mopeden. Om den då blir stulen får du en varningssignal i mobilen samt kan spåra den och tillkalla polis direkt. 
  4. Lås fast mopeden tillsammans med flera andra och / eller i ett fast föremål såsom en stolpe. Detta gör att det inte går att baxa upp mopeden på ett släp och sedan köra iväg med den för att förstöra låset på en annan palts. 

Dessa 5 tips gör att du kan minimera en stöld markant. Kom ihåg att ha mopeden halv- eller helförsäkrad och åk med hjälm! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»