rattlås bäst i test

Bilstölder blir allt vanligare i Europa och i Sverige stjäls persontusentals bilar per år, men ett rattlås, eller rattkrycka som det också kallas, kan förhindra någon från att stjäla din bil. För att öka din fordonssäkerhet listar vi därför rattlåsen som är bäst i test här nedan. Sedan 1998 är elektronisk startspärr i princip standard på alla bilar. Detta innebär dock inte att det mekaniska rattlåset har spelat ut sin roll, i många fall tvärt om faktiskt. 

Rattlås bäst i test:

Rattkrycka bäst i test

Disk-Lok Universal

Rattlås med siren

Stoplock Universal

Bästa rattkrycka standard

Megalock Standard

Mest prisvärda rattlås som passar flest bilar

Stoplock Pro Elite

Billigt rattlås

Universal budgetlås

1. Disk-Lok Universal

Rattkrycka bäst i test

Det här är ett riktigt robust rattlås som passar de flesta bilar. Som du ser på bilden kläs hela ratten in i låset, något som skiljer denna modell markant från de övriga i denna lista. Låset är gjort i stål och när det sitter på ratten glider det omkring vilket gör att det inte går att greppa ratten och svänga, något som gör en färd helt omöjlig. Eftersom hela ratten kläs in under stålet skyddas även rattens elektronik från stöld, exempelvis airbagen.

Kryckan låses enkelt fast med nyckel som du sätter på samma nyckelring som bilnyckeln. En annan stor fördel med detta rattlås är att det är extremt synligt, något som verkar avskräckande för en biltjuv som med all sannolikhet väljer att gå på en annan bil istället för just din. 

Återförsäljare:

2. Stoplock Universal

Rattlås med siren

Det här är en riktigt fiffig rattkrycka! Modellen är av liknande sort som den rattkrycka vi listar lite längre ner som passar i princip alla bilar. Men utöver att ha en väldigt universal passform är den även försedd med ett larm. Det innebär att om någon tar sig in i din bil och börjar försöka rucka på rattlåset kommer det börja ljuda. Detta skapar både en otrevlig ”arbetsmiljö” för tjuven, men drar även till sig uppmärksamhet vilket med all sannolikhet avbryter ett pågående stöldförsök. 

Återförsäljare:

3. Megalock Standard

Bästa rattkrycka standard

Om du söker en helt klassisk rattkrycka är det här det bästa valet du kan göra. Märket Megalock som tillverkar den här rattkryckan har lång erfarenhet av rattlås och är en populär tillverkare internationellt. Den här modellen är väldigt enkel att använda och när du lärt dig hur du ska montera den tar det bara några sekunder att sätta på det. 

Det passar de flesta olika rattar och är även designat så att de försvarar för någon att stjäla elektronik från multifunktionsrattar. Den starka gula färgen gör även att den syns bra utifrån bilen vilket fungerar väldigt avskräckande och gör att just din bil blir ett mindre attraktivt offer för stöldförsök. 

Återförsäljare:

4. Stoplock Pro Elite

Mest prisvärda rattlås som passar flest bilar

Om du söker mycket rattlås för pengarna är den här modellen ett bra val. Det som utmärker modellen är att den har mest universal passform av alla rattlås vi har kunnat hitta och recensera. Detta tack vare att konstruktionen tillåter rattlåset att ge full effekt både på små och stora rattar. Som du ser på bilden går en skena av metall genom ratten vilket gör att det inte går att svänga eller komma åt airbagen. Modellen sitter i sin tur fastlåst med ett lås som greppar kring ratten och låses upp med nyckel. 

En annan fördel med just det här rattlåset är att det går väldigt fort att montera samt tar ganska lite plats, vilket gör det behändigt och enkelt att förvara i bilen. Den gula färgen gör dock att det trots sin relativt nätta storlek ändå synd väldigt bra utifrån. 

Återförsäljare:

5. Universal budgetlås

Billigt rattlås

Alla har inte möjlighet eller önskan att kosta på ett rattlås runt tusenlappen och det är helt försåtligt. Det här rattlåset från Universal är markant mycket billigare än övriga modeller i den här recensionen, men fyller trots det en bra funktion. Konstruktionen monteras tvärs över ratten och låses sedan fast med nyckel. 

Vi vill dock påpeka att det markant billigare priset självfallet innebär en sämre produkt än ovanstående i det avseendet att rattlåset inte står pall för lika mycket våld. Det är helt enkelt lättare att med hjälp av verktyg bryta sönder det här rattlåset än vad det är att få bort ovanstående. Det är dock betydligt bättre än att inte ha något rattlås alls, och den viktigaste funktionen med den här modellen är kanske att väcka avskräckande snarare än att vara extremt tåligt om inbrottet i bilen väl har skett. 

Återförsäljare:

Varför ska man ha ett rattlås?

Organiserade bilstöldsligor använder sig idag av en elektronik som kan mäta av den elektroniska startspärrens signaler och sedan använda den informationen för att starta bilen. Därefter är det bara att köra iväg med bilen precis som om tjuven startat den med nyckel. Om det är en nyare bil körs de ofta direkt ut ur landet och du får aldrig se den igen, medan äldre bilar istället i regel bestjäls på delar. 

Det mekaniska rattlåset kan däremot inte låsas upp via någon dator utan måste bankas sönder med verktyg som orsakar ljud och drar åt sig uppmärksamhet. Det tar dessutom väldigt lång tid ifall du köper ett robust rattlås. Av den anledningen drar sig många biltjuvar från att stjäla en bil med rattlås och går istället på en som inte har det. 

En rattkrycka är en billig investering i relation till kostnaderna som medförs om du blir av med din bil. Utöver att betala självrisk så går det ofta åt extremt mycket tid till ärendet, samt i många fall får du aldrig se varken bilen eller innehållet igen. I den här recensionen går vi igenom dem bästa rattkryckorna, vilka fördelar det finns med ett rattlås, hur de fungerar samt kikar närmare på statistik för bilstölder. 

Frågor och svar om rattlås

Vad är ett rattlås?

Ett rattlås är en bygel, oftast gjord i metall, som sätts på ratten och sedan låses fast. Detta gör att det inte går att svänga när rattlåset sitter på, så om någon startar din bil kan den ändå inte köra iväg med den. Rattlås har visat sig vara ett effektivt sätt att skydda sig mot organiserade ligor som stjäl bilar. Eftersom dessa ligor använder teknik som tar sig förbi den elektroniska startspärren är det mekaniska rattlåset en stor distraktion och förbvåringsmoment då det krävs fysiska verktyg för att få bort. 

Rattlås är inte så vanliga i Sverige som det är i övriga Europa. Det innebär att ett rattlås i Sverige har ännu större effekt eftersom det verkar väldigt avskräckande. Tänk dig själv om du är det enda hushållet i ditt kvarter som har ett hemlarm. Då är sannolikheten att tjuven väljer att göra inbrott i ett annat hem som inte har alarm stor. Samma effekt ger en rattkrycka i Sverige eftersom den syns väldigt bra genom vindrutan. 

Hur fungerar ett rattlås?

Rattkryckor kan se lite olika ut. Vissa petas snett över ratten medan andra sätts tvärs över. Enklare modeller skyddar endast så att det inte går att svänga med ratten. Andra täcker även så att det inte går att stjäla airbag och elektronik från en smart-ratt, medan de säkraste kapslar in hela ratten. Gemensamt är att de alla kräver en nyckel för att låsas upp och att låset är helt mekaniskt. Detta gör att det är omöjligt att ta sig förbi rattlåset utan att använda fysiska verktyg. Inget datorprogram i världen kan alltså bryta sig igenom. 

Vissa rattlås är även utrustade med ett alarm som börjar tjuta när någon försöker rucka på låset. Det här drar åt sig uppmärksamhet till bilen samt stressar tjuven och skapar en otrevlig arbetsmiljö för den. Så om du vill addera extra säkerhet är en rattkrycka med siren ett hett tips. 

Varför ska man ha en rattkrycka?

Rattlås kan för många kännas onödigt och bökigt, men faktum är att det minskar risken för stöld oerhört mycket. Varje år stjäls tusentals bilar i Sverige, både nya lyxiga modeller och gamla enklare. I regel är det ligor som ligger bakom stölderna av de nyare bilarna som de sedan kör ner till öst där de omregistreras och säljs vidare. Äldre bilar råkar istället oftast ut för spontana stölder. Kanske av någon som behöver snabba kontanter, någonstans att sova eller helt enkelt vill transportera sig och får ett infall. 

Rattkryckan försvårar oavsett vem gärningsmannen är. Att bära rattkrycka är ingen garanti för att din bil inte kommer råka ut för inbrott och i värsta fall stöld, men den minskar risken markant. Därför är det en bra investering om du är rädd om din bil eller ifall du förvarar saker där som inte går att ersätta. 

Rattkrycka på ny som gammal bil

Många tror att rattkryckan bara gör nytta på en gammal bil som man kan tjuvstarta, men faktum är att den elektriska startspärren som idag skyddar nya bilar inte är så svår att ta sig förbi för yrkeskriminella. Att då ta några extra sekunder och sätta på rattkryckan kan spara dig både ett otrevligt inbrott men även en bilstöld. I sin tur spar det dig både tid, pengar och obehag. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»