använda hjälm: skallen spricker utan

Enligt trafikverket skulle fler än hälften av dem som omkommer i cykelolyckor varje år överleva om de hade använt hjälp. Varje år omkommer cirka 20 – 30 personer som cyklar och den här siffran hade varit mycket större utan den genialiska och billiga livförsäkringen.

Vi tycker att det korta klippet här nedan visar väldigt tydligt varför hjälpen är viktig. Visa den gärna om ni har barn som envisas med att inte använda cykelhjälm vid cykling eller skateboardåkning. 

Som ni säkert förstår skulle hans huvud ha spruckit om det inte vore för att han bar hjälm. Ett hårt fall där huvudet slår i en trottoarkant, gatan eller en sten kan tyvärr sluta med att man dör direkt men det finns även många som blivit invalda och fått sina liv förstörda efter att ha ramlat på cykel utan hjälm.

Så visa den här videon för era barn när de är bångstyriga med hjälmanvändandet, för den visar så tydligt svart på vitt varför det är viktigt. 

Att välja rätt hjälm

Rätt hjälm är viktigt för att ge rätt skydd. Det viktigaste vid val av hjälm är att den sitter bra och korrekt. Hjälmen ska vara framme i pannan och inte bakåtvinklad i nacken. Idag finns det även många olika typer av hjälmar för olika ändamål vilket förenklar och gör det bekvämare att ha på sig den. 

Cyklar du mycket kan det vara skönt med en hjälm som andas medan om du cyklar till krogen eller jobbet och inte vill förstöra frisyren kanske passar bättre att använda en hövding. En hövding är en svensk uppfinning och är en krage som löser ut till en stor airbag om du ramlar. Barn i sin tur har med fördel en lite mer slit och släng-tålig modell. Vill du hitta rätt hjälm för just ditt ändamål har vi skrivit en köpguide med bra cykelhjälmar

Om du åker skidor, snöskoter, skateboard, sparkcykel eller annat fordon där du är oskyddat i trafiken är det självfallet också väldigt viktigt att ha en bra hjälm på huvudet. En cykelhjälm fungerar bra till skateboard och sparkcykel men om du åker moped eller snöskoter ska du ha en annan typ av hjälm som ger bättre skydd vid höga hastigheter. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»