Båtstöld: så skyddar du din båt från båttjuven

Varje år stjäls det hundratals båtmotorer och båtar i Sverige. År 2021 stals lite mer än 1700 utombordare enligt Brå. De flesta stölder sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti, men även övriga månader stjäl tjuvar främst utombordare. 

I den här artikeln går vi grundligt igenom dem bästa tips vi har för att göra din båt så oattraktiv som möjligt för tjuven och på det viset minimera risken för att du råkar ut för en stöld! Tipsen gäller både när din båt ligger i vattnet och när den står på land. 

Båtsamverkan

Att gå med i båtsamverkan minimerar risken jättemycket för att råka ut för en båtstöld. Båtsamverkan fungerar som så att båtklubben eller föreningen har en fysisk bevakning på hamnen under nattetid. Denna bevakning sköts av klubbens medlemmar som på ett rullande schema befinner sig i hamnen under nätterna, oftast från juni månad till tidiga september.

Det går att kontakta polisen och berätta att man är intresserad av att starta båtsamverkan. I vissa fall kommer de då ut på plats och har ett möte med er i klubben. Målet med mötet är sedan att det ska ske en beteendeförändring där ni med den nya informationen från polisen känner er redo att starta en båtsamverkan.

Polisen har som krav att ni minst är en 5-10 båtar i hamnen samt har minst hälften av alla medlemmar som aktiva medlemmar. De önskar även gärna att alla fyller i ett så kallat båtkort där uppgifter för att identifiera er båt finns!

Identifiera din båt!

En båtmotor är i regel enbart markerad med en liten klisterlapp när den kommer från fabrik. Detta gör att tjuven enkelt kan riva bort lappen och i vissa fall sätta på en egen helt ny för att på så vis omidentifiera motorn till sin egen.

Du ska, för att i händelse av stöld, markera din motor med en synlig markering och en osynlig markering, detta för att helt enkelt öka chanserna att du får tillbaka just din motor ifall polisen hittar den. 

Den synliga markeringen ska bestå av en inristning som är personlig. Förslagsvis kan detta vara ditt personnummer, då du måste kunna komma ihåg numret du ristar in. Du kan rista in det med en kniv eller värmepistol i kåpan! 

Den osynliga markeringen ska i sin tur bestå av kemiskt DNA som du penslar på inne i motorn. Det kemiska DNA:t är helt unikt och går att läsas av av polisen för att på så vis koppla motorn till dig! Dessa uppgifter ska sedan fyllas i i det så kallade båtkortet som vi nämnde tidigare. 

Hänglås och kätting

För att göra det svårt för tjuven att fysiskt transportera bort din båt ska den vara fastlåst med ett klass 3-lås och en klass 3-kätting. Om du vill köpa bra båtlås har vi skrivit en köpguide om det. Lås sedan fast båten i bryggan. Många tror att de är klara här, men så är verkligen inte fallet. Många glömmer nämligen att tänka på vad man låser fast i.

Ögglorna som sitter på bryggan är i regel väldigt taniga och går enkelt att forcera. Godkända y-bommar då, som många låser fast i? Nej, de går oftast att ta bort genom att lossa en spärr, och sedan kan bommen läggas i båten. 

Även öglan som sitter på själva båten är oftast för svag från fabrik och detta speciellt på äldre båtar. Den ska bytas upp och förstärkas, helt enkelt så att den inte går att dra bort. Det som tjuvar annars så listigt gör är att de lossar öglan som kättingen sitter i, oavsett om öglan sitter i bryggan eller på land.

Därefter bogserar eller paddlar de iväg med båten till en avsides plats där de får arbeta i lugn och ro, sedan åker de iväg med den. Detta är en väldigt vanligt förekommande metod och extra tråkigt då ägarna i dessa stöldfall har försökt med ett bra lås och kätting men glömt den svaga länken, nämligen öglan! 

Motorlås

Sätt på flera motorlås på din båtmotor. Gärna en 3-4 stycken i jobbiga vinklar som gör det drygt för tjuven att arbeta med att forcera bort dem. Flera stycken väl placerade motorlås kan nämligen fungera väldigt avskräckande och på så vis få tjuven att gå på någon annans båt istället! 

Skydda båten på land

Många förvarar sin båt på land på en trailer, något som gör den extra stöldbegärlig! Här måste du tänka smart, tänka som en tjuv! Börja med att låsa fast hjulen med kätting och hänglås, eller plocka bort hjulen helt och håller. Du kan även plocka bort själva skaftet på vagnen som du hänger på dragkroken på bilen! 

Placera något tungt framför trailern, eller backa in den i ett jobbigt och trångt hörn där tjuven får rejält svårt att arbeta. Vad gäller den geografiska placeringen är det väldigt viktigt hur man tänker, men det finns ingen given mall utan man får situationsanpassa efter den miljö man parkerar båten i. 

Ta bort kåpan 

När man har båten på land är ett smart knep att ta bort motorkåpan och istället skydda med presenning eller dylikt. Bara kåpan är värd från 10 000 kronor och uppåt, och en båtmotor är svår att sälja lagligt utan kåpan, något som gör att tjuven direkt hellre sneglar på någon annans motor än din.

Hör dock av dig till ditt försäkringsbolag för att ta reda på exakt vad som gäller angående förvaring och kåpor. Ha även alltid på kåpan när båten ligger i land så att motorn får rätt skydd mot fukt och liknande.

Bom till uppställningsplatsen och rampen

Om ni i båtföreningen inte har en bom till uppställningsplatsen eller båtrampen bör ni verkligen införskaffa det eftersom det försvårar upptagandet av en båt som slitits från sin kedja eller att köra iväg med en båt på trailer.

En båt kan vara en investering som kostar en del beroende på vilken bom man köper, men det är en värd investering om man ser till att den räddar båtar från att hamna i fel händer. Dessutom gör den att det rör sig mindre okända människor på platsen som kanske utnyttjar er båtramp. 

Belysning

Tjuvar avskyr att arbeta i ljusa förhållanden eftersom det markant ökar risken för att dels bli upptäckt, dels identifierad. En rejält upplyst båtplats och parkering minskar därför risken för att tjuven väljer just er hamn. Dessutom ser de som kommer in på kvällen och ska lägga till bättre vilket är en stor fördel! 

Galler

Det finns galler som monteras vid ingången på bryggan. I detta galler finns sedan en dörr som man måste ha kod för att komma igenom. Gallret går ut på sidan av bryggan och möjliggör därför enbart en påstigning genom endera dörren eller att simma. Ett galler gör även att potentiella tjuvar som är på plats och rekar efter nya objekt att stjäla oftast väljer en annan båtplats. 

Spårsändare

En bra spårsändare aktiveras så fort din båt börjar röra på sig och din mobil inte är nära. Spårsändaren låter dig via GPS se exakt vart den befinner sig. Göm därför spårsändaren väl i din motor och se först till att den har bra batterier i sig. 

Om någon stjäl din motor får du nu en varningsnotis samt exakt position på vart spårsändaren befinner sig, något som innebär att du direkt kan påkalla polis! Ett bra knep vad gäller spårsändare är att från leverantören köpa ett tomt skal som göms lite synligare i motorn för att tjuvarna snabbt ska hitta det. 

Nu tror de att spårsändaren är funnen och att allt är under kontroll, men vad de inte vet är att du har en till spårsändare gömd i motorn! Vill du läsa mer om bra spårsändare och välja rätt för dig har vi skrivit en utförlig köpguide där vi listar dem bästa GPS-sändarna för båtar och andra fordon just nu. 

Om du ska lämna båten en längre period

Ifall du ska åka iväg under sommaren och ha din båt obevakad under en längre period finns några bra tips för att minimera risken att någon gör något med båten. Be någon se över båten ibland. Den personen bör ösa båten när det har regnat, sätta upp flaggan ibland, ta av och sätta på kapellet, hänga ut en handduk ibland och sätta igång lampor med jämna mellanrum.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»