bättre brandsäkerhet i hemmet

En eldsvåda kan ta både liv och egendom och det är därför viktigt att jobba för bättre brandsäkerhet i hemmet. Alla hem kan börja brinna när man minst anar det. Det kan handla om ett elfel, olja på spisen som blir för varm eller ett ljus som glöms bort. 

Om eldsvådan väl är framme är det viktigt att ha dem rätta redskapen för att kunna hantera situationen. En brandvarnare, brandstege, brandsläckare och brandfilt är dem bästa sätten man kan förbereda sig för att dels upptäcka eleden innan det för försent, dels för att kunna släcka den så att man räddar egendomen. I den här artikeln går vi igenom grundläggande saker för att höja din brandsäkerhet. 

Ha alltid minst en brandsläckare i hemmet

En bra brandsläckare kan spara dig ett helt hem och det är därför viktigt att ha minst en hemma, men gärna en per våningsplan. Om det börjar brinna kan eldsvådan snabbt bli väldigt stor och svårkontrollerad. När en eld väl tagit fart är det nästan omöjligt att släcka.

Köp därför hem en riktigt bra brandsläckare, och gärna en snygg brandsläckare som du kan låta stå framme utan att du tycker den är ful. Vi tipsar om solstickans brandsläckare som är väldigt snygga och säkra. För att gömma undan brandsläckaren i en skrubb gör att du tappar dyrbara sekunder och i värsta fall kanske helt glömmer bort att du ens har den. 

Hur använder man en brandsläckare?

Hämta brandsläckaren och placera dig vid elden. Dra ur sprinten och fatta sedan slangen. Håll längst ut på slangen för att få ett stadigt grepp och sikta sedan på källan till elden, det vill säga det som brinner. Brinner det i en soffa ska du därför sikta på soffan och inte lågorna.

Tryck sedan in handtaget och spruta tills elden är släckt. Olika brandsläckare tar olika lång tid innan de töms, men det brukar ta cirka 5 sekunder. Alla i huset ska veta om vart brandsläckaren finns samt hur man använder den. Prova aldrig om en brandsläckare fungerar eftersom du riskerar att tömma hela innehållet och / eller göra så att trycket sänks för mycket. 

Vart ska man ställa brandsläckare?

Stället du placerar brandsläckaren har stor betydelse. Ställ gräma brandsläckaren nära köket eftersom många eldsvådor börjar där. Ha den helst inte heller gömd i någon garderob utan ha den stående framme. Om du tycker att en vanlig klassisk brandsläckare är ful finns det som sagt mer väldesignade varianter.

Vilken brandsläckare ska man välja?

Det finns olika brandsläckare på marknaden, men vi rekommenderar att köpa en ABC pulversläckare som kan släcka bränder i vätskor, gaser och fasta material. Detta innebär att den släcker både exempelvis brinnande olja, gasol och soffor. Om du vill läsa mer om bra brandsläckare och olika modeller har vi skrivit en köpguide om det! 

Brandfilt

En brandfilt är ett perfekt komplement till brandsläckaren. Brandfilten kommer bäst till pass om det precis har börjat brinna i en möbel, om det brinner i kastrullen eller om en person fattar eld. Fördelen med brandfilten är dels att den är billig, dels att den inte förstör sin omgivning såsom pulversläckare gör. 

Ha en brandfilt i köket, gärna i en låda nära spisen så att du snabbt kan dra fram den och kasta över en brinnande kastrull. Du kan även öva med filten. Dra fram den, dra ut den och kasta över en kastrull på spisen. Vik sedan ihop den tätt och stoppa tillbaka igen! 

Brandstege

Det förväntas från myndigheter att man ska kunna hoppa från andra våningen vid brand, men det är inte en sådan enkel uppgift, speciellt inte med barn och äldre. Att hoppa från 5 meters höjd resulterar oftast i brutna ben och själva situationen att tvingas hoppa kan oftast orsaka panik.

Ha därför en brandstege hemma som du kan klättra ner för i händelse av att trappan är blockerad. Det finns olika typer av brandstegar. Den vanligaste varianten är den fasta repstegen. Dessa passar för er som bor i villa eller på andra våningen i en lägenhet. Bor ni högre upp en så ska ni köpa en räddningslina. Dessa finns i olika längder och dem längsta går ända ner från åttonde våningen! 

Brandvarnare

Det går inte att prata om bättre brandsäkerhet i hemmet utan att prata om brandvarnaren. Den är faktiskt så viktig att det är lag på att nybyggda hus måste ha en brandvarnare. Brandvarnaren ser till att du och övriga personer som finns i huset får reda på att det brinner innan det är försent att släcka branden, eller i värsta fall innan det är försent att ta sig ut.

Det finns även en risk att man inte vaknar av branden och sedan blir medvetslös av den farliga brandröken som kommer in i sovrummet. För att maximera varningen så mycket som det bara går ska man köpa seriekopplade brandvarnare. Ifall en detektor upptäcker rök så meddelar den övriga brandsläckare i huset så att alla varnar.

Hur ska man sätta brandvarnaren?

Brandvarnaren ska helst sitta i taket i mitten av rummet. Ifall det inte finns möjlighet att sätta brandvarnaren i taket ska den sitta på väggen minst 15 cm från taket! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»