Bilstölder: så skyddar du dig på bästa sätt

Bilstölderna har förändrats. Moderna bilar utsätts idag i större omfattning av stölder där tjuvarna stjäl delar kontra vad de gjorde förr. Det kan exempelvis handla om airbags, bilens pekskärm eller stöld av värdesaker du förvarar i bilen. Men tjuvar stjäl även finare bilar och kör ner dem till Baltikum där de sedan omregistreras och säljs vidare för bra pengar, något som innebär att du aldrig får se den igen.

Tjuvarna använder nya verktyg och knep för att komma åt din bil och dess utrusning. I den här artikeln går vi igenom hur du kan skydda dig från bilstölder på bästa sätt för att bespara tjuven nöjet att lägga vantarna på din bil.

Trådlös nyckel – en svag länk

När du låser din bil med din trådlösa nyckel skickar nyckeln ut en unik signal till en mottagare i bilen och det är den signalen som får bilen att låsas upp. Tjuvar idag har två typer av verktyg för att utnyttja den här signalen till sin fördel.

Det första verktyget blockerar signalen, så när du låser bilen studsar signalen istället bort så att bilen förblir olåst. Se därför alltid till att bilen verkligen är låst när du lämnar den så att ingen under tiden har blockerat din signal.

Det andra sättet de kan utnyttja den moderna trådlösa nyckeln på är genom att läsa av signalen genom din väska, jackficka eller dylikt när du inte har uppsikt över den. Lämna därför aldrig bilnycklar obevakade på exempelvis gymmet, utan lås in dem i ett skåp eller ha dem med dig.

Förvara nyckeln i en metallburk

Metall stoppar signalen från att komma igenom. Förvara därför dina bilnycklar i en metallburk i huset och inte i nyckelskåpet. Bland det första en biltjuv gör om du har en attraktiv bil på din uppfart är att de går in i ditt hus och kollar i nyckelskåpet. Hänger inte nyckeln där så letar de efter den med en spårsändare. Om du då förvarar nyckeln i en metallburk kommer inte den här spårsändaren att kunna snappa upp nyckelns signal och därför inte heller hitta den.

Använd rattkrycka

Sedan sent nittiotal har nästan alla bilar haft elektronisk startspärr, något som innebär att det är betydligt svårare att tjuvkoppla bilarna. Trots detta sker stölder av moderna bilar där tjuven får igång bilen och kör ner den till Östeuropa för försäljning. Detta sker oftast genom att tjuven har lyckats läsa av din nyckels signal och sedan använda den signalen för att få upp bilen.

Om du då använder en bra rattkrycka måste tjuven även fysiskt avlägsna en extra säkerhetsåtgärd vilket kräver fler verktyg, låter mer och tar tid – tre saker som markant försvårar för tjuven. Att ta några extra sekunder och sätta på en rattkrycka när du ställer bilen fungerar därför väldigt avskräckande för tjuven, precis som hemlarmsdekalerna på en bostad gör.  

Spårsändare

En spårsändare syns på en karta via GPS. Det är helt enkelt en liten dosa med GPS som kopplas till en app på din mobil eller dator. Att använda sig av en spårsändare är det bästa skydd du kan använda ifall bilen väl blir stulen. Så fort den börjar röra sig utan att din mobil är nära får du varningsnotiser i mobilen och kan sedan gå in och följa den i realtid. Detta innebär att du direkt kan larma polis och uppdatera dem om vart den stulna bilen befinner sig i realtid. 

Spårsändarna idag är väldigt små och smidiga och har lång batteritid vilket gör att du inte behöver tänka på dem. Vissa spårsändare kopplas även direkt till bilens batteri och laddas så fort du startar den. När bilen sedan är avstängd har de batteri för 3 dygn. En spårsändare idag är även billig i inköp och du kan få en bra för runt 500 kr och uppåt. Vi har skrivit en köpguide om spårsändare ifall du vill läsa mer samt hitta en modell som passar dig! 

DNA-märk din bil

Ett bra sätt att öka sannolikheten för att få tillbaka just sina stulna bildelar eller bil är att DNA-märka den.DNA-märkning är osynligt och lackeras på olika delar av bilen. Du får även med klistermärken att sätta på bilen som varnar om att den är just DNA-märkt vilket precis som rattkryckan fungerar avskräckande. Vi rekommenderar att DNA-märka bilens pekskärm, däcken, strålkastarna, backspeglarna och katalysator. 

Parkera smart

Den plats du väljer att parkera på har en stor betydelse för tjuvens arbetsmiljö. Allra helst ska dust klart stå i ett garage, men det är inte alla som har den möjligheten. Bor du i villa kan du skaffa en grund som du håller stängd, och är inte det lämpligt gäller det att göra så ljust som möjligt. Detsamma gäller på parkeringar för den som bor i lägenhet. Lys upp rejält så att tjuven verkligen syns tydligt, det fungerar avskräckande. Att skaffa lampor med rörelsesensorer är också bra och fungerar perfekt om du bor i villa! 

Värdesaker i bilen

Att inte förvara saker såsom datorer, mobiler och andra värdesaker i sin bil är viktigt. Att öppna handskfacket och inte dra över tyget vid bakluckan så att tjuven tydligt ser att det inte finns något av värde i bilen är också ytterligare ett sätt att minska risken för inbrott. 

Registreringsnummer på bilens rutor

En bils registreringsskyltar är inte så svåra att byta. Om du däremot markerar även bilens fönsterrutor med registreringsnumret blir det betydligt knepigare för en tjuv att ge bilen en ny identitet. Vi rekommenderar därför att kika på fönstermarkering av registreringsnumret ifall du är extra rädd om din bil! 

Larm som känner av lutning och lyft

Att installera ett larm som larmar om bilen lyfts upp eller börjar luta minskar risken för att delar stjäls. 

Hjullås på dyra fälgar

Dyra och fina fälgar är tyvärr ett ganska lätt och lukurativt byte för en tjuv. Montera därför hjullås ifall du har dyra fälgar för att rejält reducera risken för en stöld.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»