hur går man på toa om vattnet försvinner?

Om elen försvinner en längre tid kommer vattnet tillslut sluta fungera. Det innebär att under ett längre strömavbrott kan du inte spola i kranen, men inte heller toaletten. Hur går man då på toa om vattnet försvinner? Grunden är god förberedelse, att ha rätt redskap hemma för att dels kunna gå på toa och ta hand om avfallet, dels kunna hålla hygienen. Här berättar vi hur du förbereder dig ifall krisen skulle komma. 

Hur länge har man vatten efter att elen försvinner?

Om det blir krig, terrorattentat, oväder eller naturkatastrof kan det resultera i att elen försvinner. Till en början kommer du kunna spola i kranen, men efter redan efter fyra-fem timmar är risken stor att trycket har blivit för lågt till följd av att de elektriska pumparna som pumpar ut vatten från vattentornet har varit av för länge. Det innebär att vattnet inte längre kommer till ditt hem. 

Det är svårt att säga exakt hur lång tid efter strömavbrottet som du kommer ha vatten i kranen. Det beror främst på hur nära vattentornet du bor, men oftast har du vatten i minst 4 timmar efter ett strömavbrott. Men redan efter 3 timmat rekommenderas du dock att fylla upp vatten i kastruller, karaffer och petflaskor. 

Fyll på toaletten manuellt

När du har spolat i toaletten så är kärlet som förvarar vattnet tomt. Detta kärl fylls sedan upp igen och det är det ljud du hör när du väntar på att kunna spola igen. I händelse av strömavbrott som varat i tre timmar kan du fylla upp badkaret, om du har ett sådant, med vatten. Du kan sedan lyfta bort locket från toaletten och fylla på med vatten manuellt, alternativt spola direkt i toan gem att hälla vatten i den från en hink.

Om du fyller på vattnet direkt i tomatens egen behållare och sedan spolar med knappen istället för att hälla från hinken och spola med den så använder du vattnet maximalt. Vattnet i toalettens egen behållare används nämligen mer effektivt. Beroende på hur mycket vatten du kan bunkra rekommenderas dock att använda det vatten ni har till att dricka och tvätta er. Men hur gör man då med toalettbesöken?

Gå på toa utan vatten i landsbygd

Om du bor på landet ska ni i ert hushåll välja en plats där ni utför era behov. Där gräver ni en grop som ni sedan bajsa och lägger toalettpappret i, för att sedan gräva igen den igen. Välj en plats som ligger en bit från själva huset, exempelvis på en åker. Kissa kan ni också göra på ett och samma ställe. 

Gå på toa utan vatten i stadsbygd

Om du om du bor nära eller i en stad går det inte att bajsa och kissa utanför ens bostad på samma sätt. I dessa fall måste du istället gå på toa inomhus. Ni ska alltid ha tjocka och rejäla plastpåsar hemma för att vara förberedda inför av ett strömavbrott. 

Denna påse placeras sedan i toalettstolen och hålls kvar genom att den träs över kanten på toaletten, alternativt kläms fast mellan porslinet och toalettlocket. Sätt dig sedan på toaletten och bajsa eller kissa direkt i påsen. Där kastar du även toalettpapper.

Knyt sedan påsan mycket noga och lägg i en annan plastpåse som du också knyter. Därefter slänger du påsen i sopnedkastet eller i en soptunna på gården. Observera att det är mycket viktigt att plastpåsen är tjock så den inte springer läck, samt att ni knyter mycket tätt.

Ha ett lager

Att förbereda ett lager med toalettpapper, våtservetter, handsprit och plastpåsar är a och o för att klara av att kunna gå på toa och hålla hygienen efter toabesök vid händelse av ett längre strömavbrott. Se därför till att inhandla dessa saker innan krisen kommer, då det lätt tenderar att ta slut på hyllorna ifall ni väljer att försöka få tag i detta när krisen väl kommit. 

Håll hygienen!

Trots att vattnet försvinner är det jätteviktigt att prioritera vatten till att hålla sin hygien eftersom sjukdom, bakterier och virus annars väldigt lätt sprids. Tvätta händerna efter varje toalettbesök med tvål och vatten, samt tvätta ansikte, armhålor, kön och fötter en gång per dag.

Efter att du varit på toa är det viktigt att vädra noga. Ifall du bygger ett torrdass av plastpåsar ska du även se till att kasta påsen i en annan påse som finns i badrummet. Ta inga risker där påsen kan gå sönder, och bär den inte genom huset utan att förvara påsen i en annan påse. 

Köp vattenkärl

För att kunna bunkra upp med vatten som du kan spola toaletten med, men även dricka och laga mat samt sköta hygien med, så behövs vattenrkärl. Sådana kan du oftast köpa på bensinmackar eller byggbutiker och stora varuhus. IKEA har även många kärl till bra pris. Det finns även bra vattenfilter och vattendunkar att förbereda sig med för att garantera sitt dricksvatten. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»