kommunikation kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i samhället. Vid en sån här situation är en vevradio din bästavän. Det är en liten nödradio du kan veva för ladda upp batterierna på och kräver därmed ingen el. Radion funkar även om internet och mobilnätet försvinner vilket kan hända vid kris. 

Information vid kris

Vid en kris är information otroligt viktigt då du vill veta vad som händer i samhället. Har du ingen radio som går att veva upp kommer du att vara utesluten ur samhället om mobilnät ligger nere. Vid en katastrof sänder P4 VMA vilket är ett viktigt meddelande till allmänheten. Där får du reda på vad som händer i samhället och med den informationen kan du få reda på vad du ska ta för åtgärder. 

Varför funkar inte mobilen?

Försvinner elen kommer du inte att kunna ladda din telefon vid en kris för informationshämtning. Försvinner mobilnätet spelar det ingen roll om elen är kvar då du ändå inte kan ringa eller läsa på internet vad som händer. Alltså är mobilen ganska sårbar i en krissituation där det vi är vana med att ha försvinner. Mobilen är dock viktig för att kommunicera med sina anhöriga. Om mobilnätet finns kvar men inte elen är en powerbank bra att ha. Vi rekommenderar alltid att ha en fulladdad powerbank hemma. 

Om du inte har en vevradio

Har du ingen vevradio kan du leta runt om du har en gammal transistorradio som går på batterier. Då kan du få åtkomst till kommunikation under en begränsad tid. Givetvis bör du endast använda radion då du vill veta vad som händer. 

Nu har inte alla en gammal transistorradio, men det finns ett annat alternativ och det är bilen. Har du en tankad bil kan du sätta dig i den på tomgång och slå på P4 för att höra vad som händer. Se till att så ofta som möjligt ha bilen fulltankad för man vet aldrig när den behövs användas. Vid en kris kan bensinmackar vara otroligt fulla och du kan få vänta på bensin väldigt länge. 

Har du en telefon kan du också vid kris ringa Sveriges nationella informationsnummer 113 13. Där kan du få information om vad som händer i samhället och göra åtgärder efter informationen du får.