om elen försvinner

Värme, mat och vatten är tre grundläggande faktorer som krävs för att överleva, men alla dessa blir genast svåra att garantera om elen försvinner. Förr hade de flesta hushåll egen brunn med manuell pump och eldstad, men detta är inte normalfallet längre, så hur ska man överleva utan el idag? I den här guiden går vi igenom hur du ska tänka när elen försvinner. Det är generellt två faktorer som avgör hur väl du klarar dig. 

  1. Agera snabbt. När elen försvinner har du ett fönster av tid där du kan fylla på vatten vilket är väldigt viktigt.
  2. Var förberedd med rätt utrustning. Att ha dunkar till vatten, rejäla plastpåsar för toalettbesök, spritkök och nödfiltar är viktigt för att kunna säkerställa dem basala behoven.

Elen kan försvinna av olika anledningar och i dagens samhälle har risken för strömavbrott ökat i och med extremare klimat och ett ökat hot vårt samhälle, både från andra militära makter men även från terrorister. Strömavbrott kan vara den nödsituation som flest människor i Sverige löper störst risk att råka ut för och det är därför extra bra att förbereda sig. 

Säkra vatten

Om strömavbrottet pågår i mer än tre timmar rekommenderas alla att fylla upp kastruller, dunkar och flaskor med vatten. Vattentornet får ut vatten dels via det naturliga tryck som uppstår tack vare vattentorns höga höjd och höga geografiska placering, dels via elektriska pumpar.

När ett strömavbrott sker slutar dem elektriska pumparna att fungera. I några timmar orkar vattnet trots detta ut till dem hushåll som är uppkopplade mot det kommunala vattennätet. Har du egen brunn kommer vattnet i kranen att sluta komma direkt vid strömavbrottet.

Men efter några timmar kommer trycket vara för lågt och vattnet kommer inte orka nå ut till hushållen. Av denna anledning ska du fylla det du kan fylla med vatten, även badkaret ifall du har ett sådant.

Bunkar mycket vatten

Vi använder oss av mycket vatten i vår vardag, mer än vad vi kanske tänker på. Vi använder vatten vid matlagning, för att sköta hygien, när vi blir törstiga och för att gå på toaletten. Bunkra därför rejält med vatten så du trots i händelse av en vattenförlust ändå kan sköta basal hygien samt spola i toaletten, laga mat och släcka törsten. Räkna med att en person dricker cirka 3 liter vatten per dag och att det går åt lika mycket till hygien, toa och mat. En familj om fem personer kräver därför 30 liter vatten per dygn. 

Gå på toa utan vatten

Om vattnet försvinner kan du inte spola i toaletten som vanligt. Ifall du har bunkrat gott om vatten kan du spola i toan genom att lyfta på locket och fylla på med vatten där. Det går även att hälla direkt i toan för att spola, men då krävs det mer vatten. 

Ifall ni inte kan bunkra så mycket vatten, exempelvis om ni inte har något badkar, måste ni bajsa och kissa på ett annat sätt. Det smidigaste sättet för dig som inte bor på landet och kan gå på toa ute i naturen är att istället bygga ett eget torrdass.

För att gå på toa utan vatten monterar du då en grov plastpåse i toaletten som du sedan fäller ner locket över. Sätt dig på toan och bajsa och kissa i påsen. Släng även pappret i påsen. Knyt sedan hårt och lägg påsen i en annan större påse där ni samlar allt latrin. Kasta sedan den i brännsopor. 

Ha därför alltid grova plastpåsar hemma, samt handsprit och toalettpapper. 

Laga mat utan el

All matlagning kräver el. Ugnen, micron och spisen drivs av el och det är faktist väldigt svårt att tillreda en måltid utan en värmekälla. Se därför till att ha ett bra stormkök hemma. Dessa drivs av t-röd och där kan du både koka vatten och steka helt utan el.

Ett bra stormkök garanterar därför att ni i hemmet ändå kan laga varm och god mat så att ni får i er rejält med energi och därför kan ta bra beslut. Laga även maten med mindre vatten än vad du brukar. Fyll exempelvis därför inte kastrullen med så mycket vatten om du ska koka pasta eller ris, utan acceptera att resultatet blir lite sämre än i vanliga fall. 

Hålla värmen utan el

De flesta hushåll saknar idag en kamin där man kan elda för att hålla värmen. Om du har ett hushåll med kamin är det absolut bra att köpa upp så att ni har riktigt med ved hemma så ni han elda i tre dygn konstant. Då kan ni även sova framför kaminen. 

Saknar ni däremot en kamin så finns det två val: investera i ett bra elverk eller köp nödfiltar. Ett elverk genererar ström som räcker för att driva kyl och frys samt några elelement. Stäng då av stora delar av huset genom att stänga dörrarna till många av rummen och sov sedan tillsammans allihopa i ett rum med elementen ståendes i.

Elverket kan även driva ugnen eller spisen vilket innebär att ni då inte behöver ett stormkök för överlevnad hemma, men det är ändå bra att ha i händelse av att ni måste lämna ert boende. En nödfilt i sin tur reflekterar tillbaka kroppsvärmen och har ni sådana hemma kommer ni klara kylan ganska bra trots att ni inte har el.

Placera nödfilten tätt inpå kroppen och ha sedan kläder utanpå. Under natten sover ni i sovsäckar eller delar täcke. Sov gärna nära varandra, exempelvis skavfötters. Denna metod ser till att ni delar varandras kroppsvärme för att ge maximal värme och spara energi. 

Självfallet är det viktigt att stänga fönster och dörrar. Om man ska vädra ska man göra det hårt och snabbt och sedan stänga om sig igen.

Kommunikation

Hur kommunicerar man utan att kunna ladda mobilen, sätta på TVn eller datorn? Jo, med en vevradio! En vevradio är det vi rekommenderar allra mest för att kunna få information om hur läget är. Vevradion drivs av att du med en vev vevar en generator som alstrar el till ett batteri. Detta batteriet driver sedan radion, så du kan höra på P4 vad som händer och hur läget är. 

Vi har skrivit en artikel om bra vevradios som finns att köpa. De är billiga men ger enormt mycket. Många har även inbyggd ficklampa och vissa solceller. Vevradion är helt klart värd att investera i! 

Ljus

När elen försvinner blir det helt mörkt. Gatubelysning slocknar och det är faktiskt slående hur lite man ser inne i städerna. Av den anledningen är det viktigt att ha förberett med ljuskällor hemma. Värmeljus är riktigt bra och billigt att köpa i stora mängder för att i hemmet kunna lysa upp.

När man rör sig utanför huset eller exempelvis ska arbeta med något är istället en pannlampa alternativt en vevficklampa istället bättre. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»