övervakningssystem

Att bygga sitt egna övervakningssystem kommer med mycket frihet och du kan öka säkerheten där hemma. När du bygger ditt egna system är du inte bunden till något företag och behöver inte betala någon månadskostnad. Du har själv kontrollen över vad som ska övervakas och äger din egen säkerhet. 

Innehållsförteckning:

Övervakningskamera

Något vi helt klart rekommenderar för bättre hemsäkerhet är en övervakningskamera som du installerar själv. Idag finns det väldigt avancerade övervakningskameror som du styr med genom telefon. Dom smarta kamerorna installeras genom appen där även allt filmmaterial sparas. Att installera en övervakningskamera själv är väldigt enkelt om du väljer en modell som har wi-fi. 

Notiser i telefonen

Med en smart övervakningskamera får du en notis på din telefon då något rör sig framför kameran. Alltså kan du sitta på jobbet och ha full koll på vilka som rör sig på din tomt eller framför din ytterdörr. En del kameror har även en högtalare så att du kan prata med den som står på din tomt. Då kan du meddela att hjälp är på väg och att dom bör avbryta det dom håller på med. 

Bör prioriteras

Övervakningskameran bör ligga högt upp på listan när det gäller hemsäkerhet då det ger dig övervakning vart du än är. Sedan kan du även använda materialet för att identifiera tjuvar och hjälpa polisen att sätta ditt dom. Idag kostar en bra övervakningskamera runt 3000-5000 kronor och det är denna prisklass man får räkna med. Då får man en kamera med en bra app, hög bildkvalité och lång batteritid som räcker i flera månader. 

Med wi-fi eller simkort?

Det finns övervakningskameror som går på wi-fi och så finns det kameror som ansluts med simkort. Ska du använda kameran hemma rekommenderar vi wi-fi eftersom det är det billigaste alternativet. Simkort kan passa bra om du ska använda kameran ute på tomten där det inte finns något internetanslutning. En övervakningskamera med simkort kan även fungera bra i sommarstugan där du inte har någon router eller i husbilen. 

Dörrklocka med kamera

En smart och trådlös dörrklocka kan vara ett bra komplement till en övervakningskamera då du vill vakta din ytterdörr. Exempelvis kan du köra övervakningskameror inomhus och en dörrklocka med kamera för dörren. Detta ger inte bara säkerhet mot tjuvar men även mot rån försök då du kan kolla vem som är utanför din dörr innan du öppnar. Du kan även prata med den potentiella rånaren genom kameran innan du öppnar dörren. 

dörrklocka med kamera

Även för lägenhet

Du kan även använda dörrklockan med kamera i trapphus. Men då får inte kameran filma konstant utan dörrklockan ska fungera som ett titthål. Du kan då se vem som besöker dig innan du bestämmer dig för att öppna dörren. Oftast ansluts dessa dörrklockor via ditt wi-fi vilket ger en enkel och smidig installation.

Lagra allt material

Med en smart dörrklocka sparas allt material du har filmat i appen. Många kameror börjar filma av sig själva när dom registrerar rörelse. Sedan skickas en notis till dig när någon rör sig utanför din dörr. Material går att hitta i appen som tillhör kameran men kom ihåg att spara allt viktigt material. Kameran brukar nämligen radera material efter ett par veckor för att inte utnyttja allt utrymme. 

Lagra med abonnemang

En del dörrklockor har ett abonnemang som kan köpas till där allt material sparas i molnet. Detta brukar vara billigt men kanske inget för dig som inte gillar prenumerationstjänster. Det finns även dörrklockor där du har valet att spara allt material själv på din egna enhet vilket blir billigare i längden.

Larm

Något nästintill alla har idag hemma är larm som tjuter så fort den snappar upp rörelse eller då en dörr bryts upp. Larm är något vi rekommenderar till alla men de flesta vet inte att man inte behöver binda upp sig. Det går ibland att köpa loss utrustningen från säkerhetsbolag och styra allt själv. Kan du inte göra detta kan du köpa ett eget larm du installerar själv. 

Installera själv

Installerar du ditt egna larm har du ingen månadskostnad och givetvis blir detta billigare. Du riskerar inte heller korruption hos företag då det har varit incidenter då företag har utnyttjat deras kameror. Sedan finns det även incidenter där larmbolag har smyghöjt fakturorna i flera år. Givetvis kan du använda dig av ett larmbolag men håll koll på kostnaderna och vilken utrustning som ska installeras. 

Nackdelar med att installera själv

En nackdel med att installera själv är att du inte alltid kan koppla till övervakningsbolag som åker ut då larmet går. Har du däremot ett larm där du får en notis i din telefon kan du själv kalla på hjälp eller åka hem och undersöka vad som händer. Har du en sommarstuga exempelvis rekommenderar vi helt klart att installera ett eget larm då du förmodligen inte har något jätte värdefullt där i. 

Sedan är det del arbete som krävs för att installera allt själv. Även om det är väldigt enkelt att installera allt idag kan en del problem uppstå. Mycket av det man köper och installerar själv kräver även batteribyte efter ett par månader. Nu är inte ett byte av batteri särskilt svårt men tar ändå lite tid. Sedan hänger de flesta systemet på ditt wi-fi så är nätverket nere kanske inte all säkerhet kommer att fungera. 

Fördelar med eget övervakningsystem

Den största fördelen med att bygga sitt egna övervakningssystem är att du får totalt kontroll över allt. Du styr vilken utrustning som ska användas och alla kostnader som kommer med detta. Vill du vara helt fri från abonnemang kan du välja utrustning där allt material lagras på egen hand och på så sätt klippa alla månadskostnader.

Du har full kontroll

Sedan är det endast du som har insyn i din hemsäkerhet. Ingen annan kan nå din övervakningskamera förutom du som har tillgång till detta via en app. Detta gör att du får full kontroll över vilka funktioner som ska användas. Du kan själv reglera hur känslig kameran ska vara och när den ska skicka notiser. Larmbolagens grejer funkar bra men inställningarna till grejerna brukar vara rätt så reglerade. 

Välj utrustning själv

Du kan även prioritera hur mycket utrustning du behöver. En del företag erbjuder paket men bygger du ditt egna system kan du plocka och välja grejerna själv. Vi rekommenderar att köpa allt från samma tillverkare då du har tillgång till all utrustning via samma app. Då kan du ställa in larm, övervaka ditt hus och få total kontroll över allt väldigt enkelt.  

Enkelt att installera

Med alla appar idag är det även enkelt att bygga sitt egna system. För 15 år sedan var inte detta lika enkelt då inte ens alla hade wi-fi hemma. Då behövde du själv koppla ihop kamerorna till en dator och förlita dig mer på att inbrottstjuvarna drar då dom hör larmet. Med dom smarta apparna är det busenkelt att installera och justera allt helt på egen hand. Sedan är det väldigt roligt med hemsäkerhet och man kan med tiden bygga ut systemet till något bättre. 

Oftast lika säkert som bolagen

Att använda sig av ett larmbolag ger lite falsk trygghet hos konsumenterna då många tänker att man vet vad man får. Men ett eget larm kommer att tjuva och filma precis likadant som bolagets utrustning. Skillnaden ligger i att du inte har lika bra koll på grejerna i bolagets händer. Sedan blir det även dyrare. Något som bolagen har till fördel är att dom kan koppla deras utrustning till säkerhetsbolag som kommer och kollar till platsen då ett larm har gått. 

Så tankesättet ”man vet vad man får” gäller inte alltid och sin egna utrustning kan faktiskt vara bättre. Du får oftast mer valuta för pengarna då du inte behöver betala för deras vinst. Denna peng kan du använda för att köpa bättre kameror som har högre upplösning och bättre mörkerseende. Sedan erbjuder inte alla bolag den nyaste teknologin som finns idag. Exempelvis dörrklockor med kamera som är ganska nytt på marknaden. 

Jämför

Innan du gör ditt val kan du hämta en offert från ett säkerhetsbolag och kika på vad de erbjuder för skydd och utrustning. Du kan sedan leta fram liknande utrustning på nätet och jämföra priset. Givetvis kommer grejerna från nätet vara billigare men är det en markant skillnad kan en egen installation vara mer värt. Detta är förmodligen den bästa metoden då du ska göra valet mellan att själv styra din säkerhet eller lägga den i händerna hos någon annan.