Säkra lösenord: så ska du tänka

Många tror idag att de har säkra lösenord för att sedan bli kapade på sociala medier eller ännu värre: bedragna på pengar. Så hur ska man tänka kring säkra lösenord? I den här korta artikeln pratar vi lite om hur du kan tänka när du ska skapa ett säkert lösenord, men även vad ett enkelt lösenord är, hur någon annan får tag på det samt vad som man hända om någon kommer på ditt lösen. 

Vanligaste lösenorden

Här är några av dem vanligaste lösenorden, närmare bestämt 20 stycken. Har eller har du någonsin haft dem…?

 • qwe123
 • 123456
 • 123456789
 • hejsan
 • qwerty
 • password
 • password123
 • 1q2w3e
 • azsxdc
 • starwars
 • hallon
 • hejhej
 • abc123
 • bajskorv
 • lol123
 • dinmamma
 • 666666
 • 123qwe
 • mamma
 • fotboll

Vi tror att vi har säkra lösenord 

Många har ett lösenord som bygger på något personligt. Det kan vara en släkting och ett årtal, en bilmodell, ett husdjur eller ens favoriträtt; ja egentligen vad som helst. Men varför väljer vi lösenord som är personligt knutna? Jo, för att vi ska komma ihåg dem utan att behöva skriva ner lösenordet. Vi är bekväma helt enkelt. Men faktum är att dessa lösenord sällan är så säkra… mer om det snart! 

Ett och samma lösenord till allt är ju så bekvämt! 

Ja, vi är nog många som resonerar så här. Vissa kanske även tänker att ”äsch, jag tar ETT lite längre lösenord och har det till allt istället för flera korta”. Faktum är att båda tankesätten är fel. Om någon kommer över ditt lösenord till säg din Instagram, är det första de kommer göra att föröka med samma lösenord på dina andra sociala medier och på din mail!

Se därför till att tjuven ”bara” får nöja sig med att komma över ett av dina konton och skriv istället ner dina olika lösenord, så får det helt enkelt ta lite längre tid att logga in! 

Alltid tvåstegsverifiering på mail, och alltid ett helt separat lösenord! 

 Mailen är extremt viktig. Det är nämligen från mailen som nästan alla lösenord återställts, oavsett om det handlar om sociala medier eller andra tjänster. Du har säkert använt funktionen ”återställ lösenord” själv och sedan fått ett mail med en länk eller ett nytt lösenord för att sedan ha möjlighet att skapa ett nytt.

Detta betyder att tillgången till ditt mailkonto är en bedragares största mål och även din största prioritet att beskydda. Börja därför med att ha ett väldigt säkert lösenord till mailen, ett som absolut inte är samma som till något annat av dina konton. 

När du har ett bra och starkt lösenord ska du aktivera tvåstegsverifiering på din mail. Detta innebär att om någon vill logga in, även du själv, måste du verifiera inloggningen i två steg. Det första steget är att skriva in lösenordet, och om det är rätt ska en kod som skickas per sms till ditt mobilnummer skrivas in. 

Detta innebär att trots om någon skulle få tag på ditt lösenord till mailen måste den skriva in en kod, och den koden är helt unik och har enbart du på din mobil, så någon inloggning kommer inte att ske. Det här systemet är det absolut säkraste man kan använda för att skydda sin mail och finns gratis på dem vanliga stora mailleverantörerna! 

Hur får bedragare reda på mitt lösenord?

Det vanligaste sättet är faktiskt att man har berättat sitt lösenord för någon eller visat det omedvetet (exemplevis när man loggar in på Netflix eller sin dator) och sedan sprider kompisen det till någon. Ett lösenord ska därför alltid hållas helt privat. Skriv inte heller ner det någonstans där din vän kan få tillgång till det, exempelvis i ett anteckningsblock eller i en anteckning på en mobil. 

Det andra sättet bedragare får tag på ditt lösenord är genom att via olika tjänster helt enkelt försöka logga in med en mängd slumpmässiga lösenord. Vissa tjänster skyddar sig mot detta genom att tillåta ett maxantal inloggningsförsök inom en viss tidsgräns, men alla har inte det.

Detta innebär att professionella bedragare kan testa flera tusen inloggningsförsök på ditt konto per dygn, något som gör att sannolikheten för att råka hitta rätt faktiskt finns. Av den här anledningen är det dumt att ha ett personligt lösenord knutet till fysiska ting eller namn, då det är dessa inloggningsförsök som främst dras i dessa system som ”crawlar” lösenord som det heter på svenska, alltså provar mängder varje dag. 

Skapa ett säkert lösenord

vb2DInn21!!xpo412?!3. Ja, så ser ett säkert lösenord ut, en helt slumpmässig komination av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken (utropstecken, frågetecken etc). När du ska skapa ett säkert lösenord ska du därför helt på måfå skriva in en kombination av tecken som inte betyder något. För om det inte betyder något kommer det vara betydligt mycket svårare att gissa sig till.

Är mitt lösenord säkert?

Om du kommer ihåg ditt lösenord utantill är det förmodligen inte säkert. Gör det riktigt svårt även för dig själv, så svårt att du måste gå in i en lösenordsskyddad anteckning för att få tillgång till ditt lösenord. Men vem vet, kanske lär dig dig ditt eget vb2DInn21!!xpo412?!3 utantill en vacker dag. 

Vad kan hända om någon kommer på mitt lösenord?

Ifall någon lyckas lista ut ditt lösenord kan du råka ut för många obehagliga saker. Saker såsom utpressning där den som tagit över ditt konto kräver pengar är inte helt ovanligt då många människor har något privat som de tycker är pinsamt och inte vill ska komma ut.

Att någon börjar ta lån eller beställa saker på kredit i ditt namn är också ett mycket vanligt brott som den som kapat ditt lösenord gör. Detta innebär att du tvingas betala för saker som du inte har beställt. 

Annars är lösensummor inte helt ovanligt, eller att du blir dränerad på pengar. Även att ditt socialamedier-konto helt går till något obskyrt ändamål såsom marknadsföring av skumma tjänster är vanligt. 

Vad ska jag göra om mitt konto blir kapat?

Ifall du upptäcker att något av dina konton blir kapade ska du dirket byta lösenord på alla dina andra tjänster samt aktivera tvåstegsverifiering på mailen. I många fall är det dock redan försent vid det laget om du har haft samma lösenord på alla saker. Därefter ska du givetvis polisanmäla. Dessa typer av brott är dock svåra att klara upp och uppklarningsprocenten är mycket låg. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»