Se amerikanska Netflix och kolla svt Play utomlands

Är du på resa och vill kolla på SVT Play utomlands, komma åt brittiska BBC iPlayer eller vill se på amerikanska Netflix? Många svenskar saknar att se program på svenska när de befinner sig hemifrån, och många svenskar tycker även att svenska Netflix utbud är för dåligt. 

SVT Play är blockerat i andra länder än Sverige och går därför inte att komma åt. Detsamma med amerikanska Netflix – du kommer inte åt det från Sverige. Men det finns en lösning och den lösningen stavas VPN. Hur fungerar det med VPN och vad är det? I den här guiden går vi igenom allt du behöver för att komma igång att kolla SVT Play utomlands samt se amerikanska Netflix precis som om du bodde i Staterna! 

GEO-blockering

De flesta streamingtjänster använder en så kallad GEO-blockerare för att människor som bor i ett annat land inte ska kunna nå deras material. Tänk dig själv hur många som skulle signa upp på amerikanska Netflix om det låg helt öppet på Google i hela världen. 

Anledningen till att företagen använder en GEO-blockerare är främst av upphovsrättsliga skäl. De filmer som får streamas via amerikanska Netflix får bara streamas där eftersom avtalet gäller på amerikansk mark. Dessutom skyddar GEO-blockeringen för att servrarna ska överbelastas av massa utländska användare. 

VPN kommer runt GEO-blockering

Ett VPN är en tjänst som manipulerar din IP-adress och får det därför att se ut som du använder en annan enhet på än annan plats än vad du faktiskt gör. Du kan därför få det att se ut som om du sitter i USA och googlar från en dator där. VPN används för att öka sin anonymitet på internet men även för att komma åt streamingtjänster som bara fungerar i andra länder. 

Därför använder mängder av svenskar bra VPN för att kunna se dem senaste amerikanska serierna eller kolla SVT Play utomlands, men även se sport med engelska kommentatorer, Disney + från ett annat land eller BBC iPlayer. Detta vet dock företagen bakom streamingtjänsterna om, så de använder en så kallad DPI-teknik för att känna av ifall användaren använder VPN eller inte. 

Om de upptäcker att en användare använder DPI kommer den inte släppas in. Riktigt bra VPN kommer dock förbi DPI-tekniken och du får därför full tillgång till hela streamingtjänsten du vill åt.

Det är viktigt att poängtera att alla VPN-tjänster inte klarar av att komma förbi DPI-tekniken då de kan vara för svaga eller ha för dåliga servrar. Undersök därför detta innan du köper ditt VPN.  

Hur ska jag göra för att komma igång?

Vi har listat dem tre VPN som är bäst i test i en stor köpguide. Samtliga av dessa VPN är väldigt lätta att använda. Du signar upp hos en av VPN-leverantörerna och laddar sedan ner programmet på datorn eller appen på mobilen eller surfplattan. Där loggar du in och startar sedan VPN:en genom att välja vilket land du vill att det ska se ut som du befinner dig i. Sedan är du igång.

Vill du se amerikanska Netflix väljer du därför USA, vill du se SVT Play väljer du Sverige, vill du se brittisk fotboll väljer du England och går in på BBC osv. Alla de tjänster vi har listat i vår köpguide erbjuder en väldigt bra kundsupport dygnet runt, så har du några frågor kan du alltid höra av dig till dem. Kundsupporten är på engelska, men de är väldigt vänliga och tillmötesgående och ger sig inte förrän du har fått bukt på ditt problem.

Men i de flesta fall behövs ingen hjälp då programmen är väldigt enkla att förstå. Programmen har även en 30 dagars garanti där du kan testa systemet och se om du är nöjd och allt känns bra. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»