Undvik inbrott under semestern

Under sommarmånaderna ökar inbrotten, helt enkelt för att fler åker iväg och lämnar sina hem. Men undvik inbrott under semestern genom att göra det jobbigt för tjuven! Här nedan kommer våra bästa knep för att göra ditt hem så oattraktivt som möjligt för tjuven och helt enkelt minska riskerna för inbrott.

Lägg inte ut på sociala medier

Undvik att lägga ut på sociala medier att du är iväg på semester. Trots att du har ett privat kontot kan vissa tjuvar som misstänker att ett hus står tomt ta reda på vem som bor där, skapa en fakeprofil på Instagram eller Facebook och sedan skicka en vänförfrågan till dig. 

Många tjuvar ser det nämligen som en stor trygghet att veta att husets ägare är på utomlandssemester då de vet att ingen kommer komma hem och störa deras arbete. Om du vill lägga ut om din resa på sociala medier, vilket många vill, är det mycket bättre att göra det när du faktiskt har kommit hem. För det går ju väldigt bra att lägga ut och summera sin resa. 

Be en granne se över huset ibland 

Be en granne att vattna dina blommor, ta in din post eller komma in och tända en lampa lite då och då för att helt enkelt skapa lite rörelse i och kring huset. Rörelse i ett hem är nämligen något som inbrottstjuvar kollar mycket efter. Om de misstänker att ett hus står tomt under en period kan de exempelvis gå in på tomten och lägga något framför dörren. Om det ligger kvar efter någon dag eller två vet de dessutom att ingen granne kommer över. 

Grannsamverkan

Att samarbeta grannar sinsemellan är guld värt för er i kvarteret och en mardröm för inbrottstjuven. Att gemensamt hålla lite extra koll på det hushåll man vet om att ägaren är borta från skapar en mycket större chans att upptäcka ett inbrott kontra om man bara går och kollar ner i marken.

Det fiffiga med grannsamverkan är att man ställer upp för varandra. Om du håller koll på grannens hus och vattnar en blomma ibland så kommer den göra samma för dig! 

Skaffa hemlarm

Ett hemlarm innebär helt enkelt att du håller ett extra öga på din bostad även när du inte är hemma. Det finns olika typer av hemlarm, både sådana med abonnemang som du kopplar upp mot en larmcentral och sådana utan abonnemang som är slutna och som du styr själv. 

Larmet fungerar även avskräckande för en inbrottstjuv. Dem hushåll utan larmtjänst på kvarteret löper nämligen mycket större risk för att drabbas av inbrott kontra vad dem hushåll som har hemlarm gör. Vi har skrivit en köpguide med bra hemlarm om du vill öka upp din hemsäkerhet och behöver lite vägledning! 

Timer på lamporna 

Att sätta en timer på dina lampor i hemmet så att de tänds och släcks vid givna tidpunkter är väldigt bra för att skapa en tro om att någon faktiskt är hemma. Ett helt nedsläckt hem signalerar nämligen alltid att det står tomt och blir då ett extra attraktivt mål för inbrottstjuven.

Speciellt under dem mörkare månaderna kan tjuvar åka runt i kvarter och bara spana efter vilka hushåll som är helt nedsläckt vid kl 18-19-tiden då de flesta är hemma. Nedsläckta hem = intressanta hem för tjuven! 

Sätt därför en timer på dina lampor så att vissa tänds vid en viss tidpunkt. Sätt inte alla lampor på samma tid, utan sprid ut det lite så att det ser naturligt ut! 

Rörelsesensor

Skaffa lampor med rörelsesensorer ifall du bor i hus. Om det tänds när någon rör sig på din tomt drar det omgivningens uppmärksamhet till sig ifall dina grannar vet att du ska bort, men det skapar även en obekvämare arbetssituation för tjuven. 

Utöver att verka motverkade mot inbrott  är det även skönt att ha under vintern när du kommer hemsläpandes med matkassar. Helt enkelt en win – win, du minskar risken för tjuvar och slipper dra fram ficklampan på mobilen för att se något när du kommer hem och det är mörkt ute. 

Avslutning

Nu har du fått några bra tips för att reducera risken för ett inbrott när du lämnar hemmet under semestern. Kom ihåg att prata ni grannar sinsemellan, det är det allra bästa skyddet! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»