Undvika cykelstöld - våra bästa tips

Cykelstölder är tyvärr väldigt vanligt förekommande. Men det finns saker du kan göra för att undvika cykelstöld och försvåra markant för tjuven. Det handlar inte bara om vilket lås du använder, utan även hur du låser fast, vart du låser fast och hur du kan öka chanserna att få tillbaka din cykel om den stjäls. I den här guiden ger vi våra bästa råd för att göra risken för en cykelstöld så liten som möjligt. 

Hur dyrt cykellås ska man köpa?

Ett riktmärke är att köpa lås för 10 % av vad cykeln kostade. Om du har köpt en cykel för 6000 kronor bör därför ditt lås kosta minst 600 kronor. Detta är en bra tumregel för att även påminna om att desto dyrare cykel, desto mer avancerade cykeltjuvar kommer försöka lägga vantarna på den och då krävs ett rejält lås.

För att spara in när det gäller säkerhet är inte riktigt så bra. Vad spelar det för roll om du köper ett riktigt billigt lås som i princip vilken tjuv som helst enkelt kan få upp? Vi tycker det är att lägga pengar på en falsk trygghet. 

Hur låser man fast en cykel?

Hur och vad du låser fast din cykel med har jättestor betydelse för att den inte ska bli stulen. Många cyklar kommer idag med ett fastmonterat lås på bakhjulet, men detta lås forceras lätt av tjuven. Om den inte kan forcera det på plats så lyfter de bara bakhjulet och går iväg till ett lugnare ställe. 

Lås fast din cykel via framdäcket och ramen i ett fast föremål såsom ett cykelställ eller en lyktstolpe. Lås så högt upp som möjligt, alltså så långt ifrån marken det bara går. Att forcera ett lås utan att kunna banka mot marken är nämligen svårare.

Låser du fast både ram och däck gör det att tjuven inte kan montera bort framdäcket och sticka iväg med cykeln, men inte heller att den bara kan kasta upp cykeln på ett av däcken och rulla iväg.

Vilket cykellås ska man välja?

Du ska köpa ett bra klass 3-cykellås. Vi har skrivit en bra köpguide om just cykellås så att du ska hitta rätt, ifall du är på jakt efter ett nytt och säkrare lås. Det finns olika typer av lås och det säkraste är alltid bygellås, därför rekommenderar vi bygellås allra mest. 

Gör det jävligt för tjuven

Allt handlar om att göra det så svårt för tjuven som möjligt. Montera därför bort cykelns sadel om det är möjligt samt gör den unik och egen så att den är enkel att identifiera. På så vis får en tjuv det svårt att sälja cykeln vidare.

Parkera smart

Det allra bästa är så klart att ställa sin cykel i ett låst garage. Det kan vara din källare eller under trappan i lägenheten också, bara det är ett slutet utrymme. Om du inte har möjlighet till detta ska du istället ställa cykeln på en plats där det är upplyst och hest rör sig människor. Att ställa cykeln avsides på en mörk plats är nämligen en tjuvs våta dröm vad gäller arbetsmiljö och rekommenderas därför inte. 

DNA-märk cykeln

Köp syntetiskt DNA och märk din cykel med det. På så vis kan polisen identifiera den lättare ifall den blir stulen. DNA-märkningen är osynlig och penslas på ramen, fälgarna och styret. 

Lämna aldrig cykeln olåst

Cirka 30 % av cykelstölderna som sker inträffar av en ren tillfällighet. Denna tillfällighet är oftast att en cykel lämnas olåst utanför en affär för att man snabbt går in för att handla. Samma tankesätt som ”jag ska bara in snabbt och handla” och så lägger man ingen P-skiva för att sedan komma ut 5 minuter senare med en bot. 

GPS-tracker 

Trots att man gör allt rätt och använder bra lås och låser fast på ett strategiskt ställe finns så klart risken för att tjuven ändå ska vara framme. I Sverige uppklaras cirka 10 % av alla cykelstölder vilket är en väldigt låg procent, men den höjs markant för dig om du använder en GPS-tracker och gömmer i styret. Då får du inte bara en varning ifall någon stjäl din cykel (den börjar röra på sig) utan du kan även se exakt vart den befinner sig! 

Vi har skrivit om olika GPS-sändare i en köpguide och där hittar du en modell som är just utformad för cyklar. Kika gärna in den! 

Lås fast flera cyklar i varandra

Det är alltid smart att låsa fast flera olika cyklar i samma vajer. Detta innebär att tjuven inte kan bära iväg cykeln. Lås därför gärna fast era cyklar med varandra om de exempelvis vinterförvaras och inte ska användas på ett tag. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»