Vad ska man göra om det börjar brinna?

Det kan hända när som helst och var som helst. Så vad ska man göra om det börjar brinna? I den här guiden går vi igenom vad du ska göra om det börjar brinna i olika situationer, men även vilken utrustning du bör ha hemma för att vara redo ifall branden är framme.

Om det börjar brinna hemma

Det finns flera olika situationer då det kan börja brinna hemma. Den vanligaste orsaken är faktiskt att man glömmer spisen på och inte att man glömmer ett ljus vilket många tror. Ljus ska dock aldrig lämnas obevakade då de kan vältas av husdjur eller sprida sig när de brunnit ner. Det finns olika typer av bränder som kan uppstå hemma. Här nedan är de vanligaste:

Brand i köket

Den allra vanligaste platsen där det börjar brinna är i köket. En platta som glöms eller en kastrull är två klassiska situationer då det fattar eld. Om det börjar brinna i en kastrull ska man försöka släcka med en bra brandfilt som alltid förvaras i köket. Börjar det brinna i själva stekhällen är det däremot bättre att släcka med en brandsläckare. Vi har listat bra brandsläckare för den som vill köpa ny!

Det råder delade meningar om man ska ha en brandvarnare i köket eller inte. Vissa menar att man inte ska ha det eftersom den kommer gå så fort det börjar osa medan andra menar på att det är jättedumt att inte ha det eftersom de flesta bränder startar just i köket. Vi tycker att man ska ha en brandvarnare i köket just eftersom så många bränder startar just här och en brandvarnare låter dig upptäcka och släcka den i så tidigt skede som möjligt. 

Brand i möbler

Det är inte alls ovanligt att ett glömt ljus resulterar i att en möbel börjar brinna. I sådana fall är det bäst att släcka branden med en brandsläckare. Kom ihåg att alltid sikta på roten till lågan och inte själva lågorna. Detta eftersom det är en släckning av roten till lågorna som släcker elden!

Vad ska man göra om en person börjar brinna?

Ifall en person börjar brinna så ska man linda in den i en brandfilt så fort som möjligt alternativt rulla den på marken. Har ni ingen brandfilt så börja rulla personen så fort som möjligt.

Det är faktiskt inte helt ovanligt att människor börjar brinna. Det handlar oftast om att någon lutar sig över ett ljus och börjar brinna i håret eller tröjan. I dessa fall måste man agera snabbt! En brand filt är helt klart att rekommendera, men även en brandsläckare fungerar. 

Om det börjar brinna och jag inte kan släcka

I vissa fall går det inte att släcka branden. Det handlar i dessa lägen oftast om att den blivit för stor eller att du helt enkelt inte har rätt utrustning för att släcka den. Om du hamnar i ett läge där det brinner och att den har blivit för stor ska du ringa 112. 

Prioriteringen vid brand ser ut som följande:

  • Varna
  • Rädda 
  • Larma

Du ska därför försöka rädda människor och byggnad innan du ringer 112. Försök därför alltid att använda en brandsläckare eller brandfilt innan ni larmar. Det vill säga: gör allt för att släcka branden innan ni larmar.

Brandvarnare ger dig chansen att släcka

Utan en brandvarnare är det många gånger försent att ens släcka branden. Ha därför bra brandvarnare i hemmet som uppmärksammar dig om branden väl skulle vara framme. Du kan läsa mer om brandvarnare här.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»