man i snö

Visste du att MSB rekommenderar att alla hushåll ska kunna klara sig själva i en vecka vid kris? Så om du inte har börjat tänka på detta än kan det vara dags att köpa en krislåda eller bygga din egna. Att köpa en färdig har sina fördelar men du kan komma undan billigare om du bygger din egna.

Vad ska ingå i en krislåda?

I en krislåda behöver du det basala för överlevnad. Men givetvis skadar det inte om du har extra utrustning. De fyra behoven du ska täcka i din krislåda är: mat, vätska, värme och information. Du behöver utrustning för alla dessa saker för att klara dig själv i en vecka. 

Maten

För det första ska du själv kunna tillreda maten även om elen försvinner. Därmed behövs ett stormkök som funkar även om elen försvinner. Till detta stormkök behövs även gas så att du kan få upp värme. Stormköket lagar inte bara mat utan kan även koka vatten så att det blir drickbart. Maten du har i din krislåda ska minst räcka i en vecka för hela hushållet och hålla så länge som möjligt. Så köp inte på dig mat som du kommer att behöva byta inom en snar framtid. 

Värme

Försvinner elen under vintern anar inte de flesta hur snabbt värmen försvinner från huset. Har du ingen kamin eller annat system som inte kräver el kommer det snart bli kallt. Alltså bör du i din krislåda ha nödfiltar till alla i hushållet. Sedan kan kläder som finns i hemmet finnas för extra värme. 

Vätska

Det kan vara rätt knepigt att bunkra vätska då det kräver så mycket plats. Men ska alla i hushållet klara en vecka utan extern hjälp behövs ordentligt med vatten. I snitt behöver vi 1,5 liter vätska per dygn för att klara oss så bunkra på med dunkar för alla i hushållet. 

Information

Utan information är du utesluten ur samhället och vet inte vad som händer. Vid en kris kan både el och mobilnätet att försvinna och då står du där bortkopplad från samhället. Därför rekommenderar vi alla att ha en vevradio i deras krislåda. Med en vevradio kan du få information från P4 utan varken el eller internet. 

Bygga själv eller köpa?

Känner du dig helt lost på prepping kan en färdig krislåda vara en bra start. Sedan kan du bygga vidare på denna krislåda med en bra vevradio och annan utrustning som är viktig. Ska du köpa en färdig krislåda behöver du räkna på hur många ni är i hushållet så att alla kan leva på krislådan.