Vilken flytväst ska man välja?

När man är på sjön är det jätteviktigt att ha en bra flytväst. Men vilken flytväst ska man välja? Hur ska en flytväst sitta för att fungera optimalt, vilken typ av flytväst passar dig bäst och hur länge kan man ha en flytväst? I den här artikeln reder vi ut alla frågor om flytvästar så du kan hitta den bästa flytvästen för dig och på så sätt investera i den billigare och bästa livförsäkringen vid och på vatten. Om du vill läsa mer om bra flytvästar har vi skrivit en köpguide med olika modeller. 

Hur ska en flytväst sitta?

Det är viktigt att flytvästen sitter nära kroppen, gärna slimmat mot dig. Detta eftersom flytvästen i vattnet vill upp mot ytan, så sitter den löst på dig kommer den glida upp och bli väldigt oskön att vara i. Detta försämrar förmågan att simma och lokalisera sig i vattnet. En slimmad flytväst är också mindre i vägen vilket gör att du kan röra dig smidigare och löper mindre risk att fastna i saker. 

Vissa flytvästar har även ett så kallat grenband. Det är en rem som går mellan benen och ser till att västen inte under några omständigheter åker ovanför huvudet. Ett grenband är vanligt förekommande på så kallade räddningsvästar. Vi rekommenderar starkt att alla som inte är simkunniga samt barn ska ha flytvästar. 

Olika typer av flytvästar

Seglarväst

Seglarvästen är den vanligaste typen av flytväst på fritidsbåtar. Seglarvästar har en flytkraft på 50N vilket ger en god flytassistans men ändå kräver att du kan simma om den ska hjälpa. Seglarvästen är därför inte ett alternativ för den som inte kan simma. Flytkraft mäts i enheten Newton och förkortas N, så 5oN är detsamma som 50 Newton. 

När passar en seglarväst då? Jo, dess fördelar är att den är väldigt slimmad nära kroppen och inte tar så mycket plats då någon flytkrage för nacken inte finns. Detta har gjort seglarvästen väldigt uppskattad bland privatpersoner som kör fritidsbåt, vattenskoter eller seglar. 

Räddningsväst

Räddningsvästen är den säkraste typen av flytväst och kräver inte att man ska vara simkunnig eller aktiv för att kunna flyta. Räddningsvästar vänder dessutom upp huvudet mot ytan om man skulle bli förlamad. Icke simkunniga och mindre barn ska alltid bära en räddningsväst nära och på vattnet.

Gemensamt för räddningsvästar är att de har flytkraft 100N vilket är perfekt om du inte är simkunnig. 100N är även säkrare för de som kan simma. ”Varför då?” tänker kanske ni. Jo, för det finns situationer där man ramlar ner i vattnet och på vägen ner slår i huvudet och blir medvetslös. I dessa fall hjälper inte en 50N-väst eftersom du inte är medveten. Räddningsvästen är därför bättre om man rör sig mycket på livliga vatten. 

Det finns räddningsvästar med och utan krage. De med krage är en väldigt bra flytväst för barn eftersom den hela tiden ser till att huvudet vänds upp mot ytan även om barnet skulle bli medvetslös. På kragen ligger sedan huvudet och flyter. De utan krage är i sin tur lite smidigare. 

Uppblåsbar räddningsväst

Som vi skrev ovan är det bättre att ha en räddningsväst om man rör sig på livliga vatten, exempelvis seglar mycket eller åker motorbåt där det ofta blåser mycket. Men en räddningsväst tar ganska mycket plats och ses av många som otymplig att ha på sig när man exempelvis ska segla. Då är istället en uppblåsbar räddningsväst perfekt! 

Den uppblåsbara räddningsvästen sitter som en liten slang på överkroppen utanpå kläderna. Om du sedan kommer i kontakt med vatten så blåses den upp och ger en flytkraft på minst 100 N (det finns modeller som ger mer flytkraft!). 

Den uppblåsbara räddningsvästen rekommenderas inte om du åker vattenskoter eller är ute på sjön för att ”leka” och ha kul eftersom den om du ramlar i blåses upp. 

Flytväst till barn

En bra flytväst till barn ska ha en stark färg som gör att den blir väl synlig så att barnet är lätt att lokalisera om det ramlar i. Flytvästar till barn ska helst ha en flytkrage för nacken och ett så kallat grenband. Grenbandet går mellan benen och ser till så att flytvästen inte kan glida ovanför huvudet.

Många bra flytvästar för barn har även en krage i nacken som gör att du enkelt kan lyfta upp barnet i båten från vattnet. Sedan är det så klart jätteviktigt att små barn har en flytväst som har flytkraft 100N! 

Så väljer du flytväst – vad gör du när du är på vattnet?

Beroende på om du paddlar kajak, seglar, fiskar, åker motorbåt i stormiga vatten eller leker runt med en vattenskoter kan du välja en flytväst som är mer anpassad för den aktivitet du ska utföra.

Kajakpaddling 

Om du ska padla kajak väljer du med fördel en flytväst som har många fickor, ögglor du kan hänga kompass och andra verktyg i samt som andas i ryggen. 

Segling

Ska du segla vill du ha en liten och slimmad flytväst som inte är i vägen. Seglar du mindre båtar eller i mindre vatten fungerar en seglarväst, men seglar du större båtar eller i större vatten är en uppblåsbar räddningsväst betydligt säkrare. 

Motorbåt, vattenskoter och fiske

För motorbåt, vattenskoter och fiske fungerar en seglarväst väldigt bra. De hjälper dig att flyta om du skulle ramla i, de är slimmade och kostar oftast inte så mycket så man har råd att köpa flera till alla på båten, som ska fiska eller ut med vattenskotrar. 

Om man fiskar mycket finns det vissa seglarvästar med extra stora och bra fickor där du kan förvara drag, kniv och så vidare. Dessa kan vara värda att köpa, och de kostar lika mycket som vanliga seglarvästar.  

Storlek på flytväst

Flytvästar är storleksindelade efter kilon. Det viktigaste är dock att välja en flytväst som sitter bra, det går före att kolla på hur många kilon som står i kragen. 

Hur länge kan man ha en flytväst?

Flytvästar har inget bäst före-datum och håller i regel så länge som sömmarna är hela. En riktigt gammal flytväst från 70-talet löper dock större risk att gå sönder i skarp läge, så köp helst en ny istället för att använda den gamla solblekta västen. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»