bästa brandfilten

Här har vi listat den bästa brandfilten för olika ändamål och hem så att du ska kunna öka din hemsäkerhet ifall branden skulle vara framme. En bra brandfilt lämpar sig extra mycket vid mindre bränder som precis har uppstått. Typexempel på bränder som hellre släcks med en brandfilt än brandsläckare är soffor, mattor, kläder, kastruller eller andra möbler som har fattat eld. 

Då brandfilten inte lämnar några spår efter sig eftersom den släcker genom att kväva elden, är den väldigt lämplig att ha för att släcka mindre bränder utan att förstöra omgivningen. Den är även att föredra om en person har fattat eld. I den här köpguiden listar vi brandfiltar bäst i test just nu så att du ska hitta en produkt som passar dig. Vi har även letat reda på dem bästa priserna.

Några kriterier för att vi ska rekommendera dem är att de ska vara godkända, enkla att använda, ha rätt storlek, vara enkla att hänga upp samt gärna se snygga ut för att öka sannolikheten att den inte göms undan i skrubben. 

Brandfiltar bäst i test:

Bästa brandfilt

Housegard

Snygg brandfilt med hög säkerhet

Solstickan brandfilt

billig brandfilt

Bästa prisvärd brandfilt

Luxorparts

1. Housegard

Bästa brandfilt

Vi utser den här modellen från Housegard till den bästa brandfilt du kan köpa just nu. Housegard har specialiserat sig på just brandsäkerhet och utvecklar kontinuerligt sina produkter för att leverera marknadens mest tillförlitliga utbud. Just detta är en godkänd brandfilt med EN 1869:1997-certifiering. Måttet är på 120×180 cm och tyget är gjort av glasfiberväv i silikonbeläggning vilket är väldigt effektivt.

Den kommer med hela 5 års garanti och du får en ny brandfilt helt gratis i händelse av att du måste använda den vilket vi tycker är toppen! Det faktum att den även är snyggt designad gör att du är mer benägen att hänga den framme på en plats där den faktiskt gör nytta om olyckan väl är framme, så den fina designen har inte bara en rent estetisk funktion.

Du kan välja mellan tre färger: vid brandfilt, svart och röd! Själva filten i sig är väldigt enkel att dra ut om den är uppsatt på väggen! Den är fullt godkänd och kan användas i hemmet, på industrigolvet och kontoret. Sammantaget är detta brandfilten bäst i test just nu på grund av dess enkla användning, billiga pris och snygga design. Du får helt enkelt mycket kvalité för pengarna!   

Återförsäljare:

2. Solstickan brandfilt

Snygg brandfilt med hög säkerhet

Många drar sig från att ha sin brandfilt framme då de tycker att den är ful och förstör inredningen. Det svenska kultmärket solstickan såg problemet och tillverkade en snygg brandfilt du stolt kan ha nära till hands om det börjar brinna. Att man vill ha den framme i kombination med att den släcker bra gör den till den av den bästa brandfilten man kan köpa idag. I den vackra stållådan finns en 120×120 brandfilt med EN 1869-certifiering. 

Nackdelen med brandfilten enligt oss är att den är något mindre än övriga i det här testet, men det faktum att den förmodligen kommer hänga nära till hands istället för i en skrubb väger upp det då du sparar dyrbara sekunder. Dessutom går en del av vinsten till föreningen Solstickan som verkar för att hjälpa barn och gamla personer i utsatta situationer. 

Brandfilten kommer även väldigt snyggt förpackad och fungerar således jättebra som en inflyttnings- eller studentpresent. Den finns i 7 olika kulörer och vi tycker den vita brandfilten med silvrig logga är allra snyggast. Sammantaget är detta brandfilten bäst i test för dig som vill kunna integrera säkerheten i hemmets inredning på ett sätt som gör att man inte hakar upp sig på den. 

Återförsäljare:

billig brandfilt

3. NEXA

Billig brandfilt

Om du söker en billig brandfilt med hög säkerhet är detta ett självklart val. För runt hundralappen får du en brandfilt som är perfekt för att släcka bränder med både i hemmet och på arbetsplatsen. Med en DIN 4102 B1-klassificering tål den bränder upp till 500 grader, perfekt för eldsvådor som nyligen brutit ut. 

Den röda klassiska förpackningen gör att den syns bra och att man även i en stressig situation lätt hittar till den. Filten hängs enkelt upp och dras ut via två tydliga remmar. Sammanfattat är detta valet om du söker en billig brandfilt som är riktigt säker. Glöm inte att hänga upp den lättåtkomligt! 

Återförsäljare:

billig brandfilt

4. Luxorparts

Bästa brandfilt lågt pris

Om du är på jakt efter en riktigt prisvärd så är den här modellen med sitt klassiska utseende från märket Luxorparts ett riktigt bra val! Denna filten är gjord för att fungera både i köket, verkstaden, på båten, kontoret och på industrigolvet eftersom den är väldigt synlig, enkel att använda samt enkel att hänga upp! 

Filten är 120 x 120 cm vilket är ett vanligt mått idag eftersom dessa filtar är väldigt enkla att hantera även för barn. Själva filten är gjort av väldigt tätt glasfiber som står emot gas och värme ända upp till 500 grader Celsius vilket gör att den släcker brand i möbler, olja och trä effektivt. 

Den väger 1100 gram och hängs upp i en krok, på en spik eller annat via hålet på toppen. Instruktioner om hur man använder filten står på framsidan vilket gör att även någon som är extremt stressad eller någon som inte alls vet hur man ska göra snabbt och enkelt kan ta till sig instruktionerna och få ut filten. 

Många kanske tycker att den röda färgen inte är den mest smickrande och att den drar ner inredningen. Den röda färgen har dock en viktig funktion, nämligen att den snabbt ska kunna hittas om det börjar brinna och paniken griper tag om en.

Om du ändå inte vill hänga upp filten så kan du lägga den i en kökslåda eller liknande, så länge alla i hemmet vet vart den är. Ska den istället upp på ett företag eller en offentlig plats rekommenderar vi istället att den ska hänga uppe synlig! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om brandfiltar

Vad är en brandfilt?

En brandfilt är en filt som i regel är tillverkad i glasfiberväv, allra helst i silikonbeläggning. Brandfilten rekommenderas att vara 120×180 cm, men 120×120 cm är fullt okej för ett hushåll. Filtens uppgift är sedan att släcka mindre bränder som har uppstått. Detta gör filten genom att ta bort en av dem tre grundstenarna för att eld ska kunna uppstå, nämligen syre! Filten kväver helt enkelt branden. 

Om du vill läsa mer om vad en brandfilt är för något så kan du läsa Brandskyddsföreningens artikel där man tydligt går igenom vad den gör. 

Vilka är fördelarna med en brandfilt?

Den största fördelen med en brandfilt är att den kan släcka små bränder utan att lämna spår efter sig. Om det exempelvis fattar eld i en kastrull eller om soffan börjar brinna av ett fallet värmeljus är brandfilten bättre än brandsläckaren då den inte förstör sin omgivning. Den är även väldigt bra att använda ifall en person börjar brinna. Då ska man linda in personen i filten och rulla den inlindande personen på marken! 

Hur använder man en brandfilt?

Om du är med i brandens startskede ska du snabbt ta dig till brandfilten i huset. Dra sedan bestämt i dem två flärparna som sticker ut. Gå tillbaka till branden, veckla ut filten och kväv den sedan genom att lägga den över branden. Du behöver inte oroa dig för att du ska brinna dig då filten skyddar mot värmen, så lägg hellre på den än att kasta då du riskerar att missa eldsvådan. 

Det går att prova och öva med brandfilten. Testa simulera att den brinner i exempelvis soffan eller en kastrull. Spring till brandfilten, dra ut den och kasta den sedan över det som du tidigare sade hade börjat brinna. Det kan även vara klokt att testa rulla in sig själv i en brandfilt då det förekommer att människor som är ensamma hemma börjar brinna, oftast att de luftar sig över ett stearinljus och att kläder eller hår fattar eld.

Prova dock aldrig brandfilten på en riktig brand då den kontamineras. Se även till att vika ihop den på rätt sätt med flärparna så att den går att dra ut smidigt igen! 

Vilken brandfilt ska jag köpa?

Det spelar ingen roll hur bra brandfilt du har om du inte kan använda den snabbt, så vid val av brandfilt är faktiskt det viktigaste att du kan tänka dig ha den framme i hemmet. Den faktor som spelar störst roll vid brand är nämligen hur fort det går från att det börjar brinna till handling. Att då behöva springa till tvättstugan och leta fram den i en skrubb om det brinner i vardagsrummet eller köket kan vara skillnad på ett nerbrunnet hus eller en liten olycka som togs under kontroll. 

Utöver att köpa en brandfilt du kan tänka dig ha hängandes framme ska den uppfylla den europeiska standarden SS-EN 1869, något som alla brandfiltar i detta testet gör! Den ska dessutom självfallet vara enkel att dra ut, så att du snabbt får fram den.

Om du ska välja en filt med storlek 120×120 cm eller 120×180 cm beror lite på ditt syfte. Hemma är en 120×120 cm brandfilt fullt dugligt, även om MSB rekommenderar en 120×180 cm. Den större storleken är dock att föredra på arbetsplatsen. En brandfilt kan även vara bra att ha med sig om man exempelvis campar, då det lätt kan bli så att antingen marken eller någon persons kläder fattar eld i närheten av öppen eld och grillar. 

Vart ska man hänga sin brandfilt?

Innan du hänger upp din brandfilt ska du försöka identifiera vart i ditt hem eller på den plats du ska hänga brandfilten det råder störst risk för eldsvåda. Ett klassiskt exempel är att hänga den i köket eftersom det kan börja brinna under matlagning. Ett annat bra ställe att ha den på är vid elskåp eller i vardagsrummet där man kanske ofta har tända ljus. 

Kan man använda en brandfilt flera gånger?

Nej, du kan inte använda en brandfilt flera gånger. Du kan därför inte heller tvätta en brandfilt. Vissa företag delar ut en ny gratis brandfilt om den tidigare har använts i skarpt läge, medan andra inte gör det. Oavsett ska du därför kasta och byta ut filten så fort som möjligt efter att den har användas. 

När ska man använda en brandfilt?

Vid mindre bränder i soffor, sängar, kastruller, kläder, mattor mm. Om branden upplevs stor, använd hellre brandsläckare dirket istället! 

Måste man ha en brandfilt hemma?

Det finns inga krav på att det ska finnas en brandfilt i hemmet, men det rekommenderas däremot starkt av MSB och brandskyddsföreningen. En brandfilt är nämligen en väldigt billig investering kontra vad en sanering av ett helt rum kostar, eller i värsta fall ett nerbrunnet hus. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»