bästa brandsläckaren

Om det börjar brinna kan en bra brandsläckare vara skillnad på liv eller död. Därför listar vi den bästa brandsläckaren inom olika kategorier i den här artikeln så att du ska kunna trygga upp din hemsäkerhet. En bra brandsläckare kan nämligen både rädda människo- och djurliv men även din egendom såsom hem, sommarstuga, bil och båt. 

Vilken typ av brandsläckare är bäst, hur stor brandsläckare ska man ha hemma, vad är bäst av pulver och skumsläckare och hur länge håller dem? Vi ger svar på alla dessa frågor samt tipsar om brandsläckare inom olika kategorier. Nu kör vi! 

Brandsläckare bäst i test:

Pulversläckare 6 kg bäst i test

Housegard brandsläckare

Snygg brandsläckare

Solstickan brandsläckare - pulversläckare 6 kg

Billig brandsläckare bäst i test

NEXA brandsläckare, 6kg pulver

Liten brandsläckare för båt, bil etc.

Luxorparts pulversläckare 1 kg

1. Housegard brandsläckare

Pulversläckare 6 kg bäst i test

Det här är den bästa pulversläckaren på 6 kg som du kan köpa just nu. Den har CE-märkning och säkerhetsklass 55A 233B C vilket är det bästa en brandsläckare kan ha. Dessutom är modellen en utav dem snyggaste på marknaden vilket gör att du inte löper lika stor risk att ”gömma undan den” utan blir mer benägen att ha den framme nära till hands där den faktiskt gör nytta! Brandsläckaren finns i svart, vit och i röd. Den röda kulören har en annan design. 

Själva släckaren har ett starkt tryck på 14 bar vid 20 grader Celsius och pulvret är ABC-klassat vilket innebär att den släcker bränder i brandfarlig vätska, gaser och fysiska material. Detta är därför en riktigt bra brandsläckare att ha i hemmet då den rår sig på alla typer av eldsvådor. Pulvret drivs ut av gasen nitrogen och innehållet töms på 17 sekunder och bör sprutas på en meters avstånd. 

Släckaren fungerar i temperaturer så låga som – 30 grader Celsius och så höga som + 60 grader Celsius vilket i kombination med att pulvret är ABC-klassat gör arbetsområdena väldigt brett. Den passar lika bra på industrigolvet som hemma i vardagsrummet. Ska den användas i ett yrkessammanhang finns den i röd färg och kostar då en hundralapp mindre. 

På släckaren finns det en mätare där du ser hur konditionen är, det vill säga hur bra skick brandsläckaren är i. Om trycket är bra och pulvret välfyllt kommer mätaren ange att släckaren är i bra kondition. I ett läge där du tvingas använda brandsläckaren går den sedan att fylla på igen hos någon av dem auktoriserade serviceställena. Väggfäste medföljer i priset. 

Sammanfattat är detta pulversläckaren som är bäst i test just nu. 

Återförsäljare:

2. Solstickan brandsläckare - pulversläckare 6 kg

Snygg brandsläckare

Detta är den snyggaste och mest väldesignade brandsläckaren du kan köpa vilket är perfekt om du är inredningsintresserad men samtidigt vill säkra upp ditt hem – helt enkelt den bästa brandsläckaren för hemmet! Solstickan såg att det fanns ett behov efter snygga brandsläckare eftersom inredningsintresserade personer drog sig från att ha sin brandsläckare nära till hands då de tyckte att den var ful.

En vit brandsläckare passar dem flesta hushåll och är den vi tycker allra mest om i den här serien. Utöver att vara väldigt välsignad med exempelvis logotypen av Solstickanpojken i aluminium släcker den väldigt bra om olyckan skulle vara framme. Även den här släckaren har den högsta säkerhetsklassen 55A-233B-CCE och ABC-pulver. 

Arbetstrycket är 14 bar vid 20 grader Celsius och brandsläckaren ska användas på en meters avstånd från eldsvådan. Innehåller töms ut på 15 sekunder och fungerar i temperaturspannet – 30 grader till + 60 grader Celsius. Släckaren finns i tre olika kulörer: vit, svart och silver. Den kommer även med ett väggfäste. 

Återförsäljare:

3. NEXA brandsläckare, 6kg pulver

Billig brandsläckare bäst i test

Om du söker en billig brandsläckare som passar hemmet är det här en modell vi verkligen kan rekommendera. Släckaren har brandklassning 43A 233B C vilket är lite lägre än ovanstående, men det räcker fullt för att släcka bränder som kan uppstå i ett hem. Pulvret är ABC-klassat och arbetstrycket är på 14 bar vid 20 grader Celsius. Även den här släckaren fungerar i spannet – 30 till + 60 grader. Innehåller töms på 17 sekunder och du bör stå på en meters avstånd. Ett smidigt väggfäste ingår i priset. 

Återförsäljare:

4. Luxorparts pulversläckare 1 kg

Liten brandsläckare för båt, bil etc.

Detta är den bästa brandsläckare för båt, bil eller exempelvis en liten verkstad. Modellen är riktigt behändig, prisvärd och ger fullskaligt skydd i litet format. Vikten är endast 1 kg och ABC-pulvret rår sig på både bränder i vätskor såsom bränsle, fysiska material såsom tyg och gaser såsom gasol. Detta gör en väldigt lämplig ombord på en motor- eller segelbåt, på golvet i framsätet på bilen eller i garaget nära dina verktyg. 

Tack vare att den är så liten får den plats nästan överallt. Det låga priset gör även att du har råd att köpa en till alla dina olika fordon ifall olyckan skulle vara framme. Den kommer med ett smidigt väggfäste. Vi kan varmt rekommendera den här för att trygga upp där det finns mycket som kan börja brinna men där platsen är begränsad. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om brandsläckare

Vilken brandsläckare ska man välja? 

De tre vanligaste sorterna av brandsläckare är: 

  • Koldioxidsläckare
  • Pulversläckare
  • Skumsläckare

Pulversläckaren har ett vitt pulver som lägger sig över elden och stryper syretillförseln. Det är den mest effektiva släckaren eftersom den funkar på flera olika typer av bränder. Den är också väldigt enkel att använda för dom som aldrig behövt använd en brandsläckare. 

Skumsläckaren släcker inte lika bra som pulversläckaren men är mycket enklare att städa efter. Den är också svårare att använda och det kräver att man prickar rätt. Eftersom de är lätta att städa efter brukar de finnas i gallerior och butiker. 

Koldioxidsläckaren funkar på det sättet att den tar bort syret från elden och kyler ner. De är inte lika vanliga för konsumenter och brukar ofta finnas i restaurangkök. För hemmabruk rekommenderar vi pulversläckaren.

Hur använder man en brandsläckare?

När faran är framme och man ska använda en brandsläckare hämtar man den så fort som möjligt. Ställ dig ungefär 1 meter ifrån elden och dra sedan ut sprinten som finns vid handtaget. Ta därefter tag i slängen och håll långt ut, så nära munstycket som möjligt, för att få möjlighet att styra och sikta. Rikta munstycket mot källan av elden. Med det menar vi att om det exempelvis brinner i en soffa, så ska du rikta brandsläckarens innehåll mot soffan där det brinner och inte mot lågorna i luften.

Det är lätt hänt att man siktar på lågorna istället för där det faktiskt brinner, något som innebär att du kommer få svårare att släcka elden. När du har ett bra sikte och är redo trycker du sedan på handtaget och tömmer innehåller i brandsläckaren, alternativt slutar när du är säker på att det inte längre brinner! 

Hur stor brandsläckare ska man ha hemma?

I hemmet passar en brandsläckare med 6 kg pulver perfekt. Det är tillräckligt mycket för att kunna släcka bränder som vuxit sig ganska stora, men tillräckligt lite för att den ska vara tymplig att bära runt och ha stående på golvet eller hängandes på väggen.

Hur länge håller en brandsläckare?

En brandsläckares hållbarhet skiljer sig från tillverkare till tillverkare och därför måste man läsa bruksanvisningen för att få svar på det exakta bäst-före-datumet. Generellt sett brukar man säga att en pulversläckare ska ses över på tryckmätaren var tredje månad och sedan bytas pulver på vart tionde år, men det kan som sagt variera. Det är viktigt att inte förlita sig på gamla brandsläckare då de kan ha förlorat sitt tryck genom åren. 

Vad är bäst pulver eller skumsläckare?

Som ovan skrivet är en pulversläckare bättre än en skumsläckare på grund av främst två orsaker: för det första släcker den fler olika typer av bränder och för det andra är den enklare att använda. Därför rekommenderar vi en pulversläckare på 6 kg till hushållet då den fungerar såväl om det börjar brinna i oljan i köket som om gasolgrillen okontrollerat fattar eld eller om soffan plötsligt börjar brinna av ett stearinljus. 

Vad menas med att en brandsläckare är ABC?

Om en brandsläckare har ABC-pulver innebär det att pulvret släcker inom tre olika områden:

  1. Textiler och andra fasta material, exempelvis soffor, mattor och väggar.
  2. Gaser såsom gasol.
  3. Vätskor såsom olja och bensin. 

Att köpa en ABC-brandsläckare är därför verkligen att föredra då den är väl tillpass i många olika situationer där det börjat brinna. 

Måste man ha en brandsläckare hemma?

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en brandsläckare i hemmet. Det rekommenderas däremot varmt att ha minst en i hushållet, gärna en pulversläckare, ifall det skulle börja brinna. Det kan nämligen vara väldigt svårt att släcka en brand om man inte har något redskap hemma. Om branden dessutom har hunnit ta fart är det nästan omöjligt att få stopp på den utan en brandsläckare och situationen kan då snabbt bli både farlig och tråkig. 

Bor man i villa kan det vara en fördel att ha en brandsläckare per våning. Att placera brandsläckarna synligt och lättillgängliga är också viktigt. Många gömmer undan dem vilket inte alls är bra eftersom du då förlorar dyrbar tid när du ska leta fram den. Om du tycker att brandsläckare är fula är det därför mycket bättre att köpa en välsignad variant istället för att stoppa undan den i garderoben eller liknande.

Att ha brandsläckaren nära köket och vardagsrummet är klokt eftersom bränder oftast uppstår av att man glömmer ett värmeljus vid soffan eller att matlagning bränns och fattar eld. 

Brandsläckare på båt

Om man har en båt med en motor på över 20 hästkrafter måste man ha en brandsläckare ombord. Är båten dessutom större än 10 meter måste man ha två stycken ombord. Detta för att en båt som fattar eld, exempelvis i motorn eller i gasolköket genast innebär att du sätts i en situation där du får svårt att fly. I ett hus eller en lägenhet går det oftast att lämna byggnaden för att låta den brinna ner, medan det i en båt inte alltid är lämpligt att hoppa över bord, speciellt inte om man är ute med barn och äldre, eller kanske till och med djur. 

Det finns många små brandsläckare på 1 – 2 kg som passar utmärkt att ha ombord. Ovan listar vi en perfekt liten och billig brandsläckare på 1 kg du med fördel har i båten oavsett motorstorlek. 

Brandfilt och brandstege

Utöver brandsläckare finns det andra redskap man kan använda sig av utfall branden skulle vara framme. En brandfilt är exempelvis väldigt bra att kasta över en möbel, en person eller en kastrull som har fattat eld. Fördelen med brandfilten är att den inte smutsar ner något och det kan därför vara lönt att börja försöka släcka med brandfilten om elden inte hunnit växa sig så stor och man känner att man har lugnet. 

Brandstegen är ett verktyg för att kunna ta sig ner från våningar där eleden gör att trappan inte längre är ett alternativ. Brandstegar finns i olika längder och passar både lägenhetshus och villor.  

Brandvarnare

Det går att köpa en mängd olika redskap för att släcka bränder, men vad ska man ha dem till om man inte får reda på att det brinner förrän det är försent? En brandvarnare är det bästa sättet att skydda sig från bränder, speciellt under natten då det inte alls är garanterat att man vaknar om det börjar brinna, alternativt vaknar först när det är försent och då riskerar att kvävas av röken. 

Brandvarnaren upplyser dig på att det brinner så fort det har börjat bildats brandrök. Detta gör att du både har gott om tid att utrymma men även gott om tid att försöka släcka. Att köpa brandsläckare men inte ha någon brandvarnare hemma är därför väldigt dumdristigt. Börja isåfall istället med att investera i endast en brandvarnare. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»