Bästa brandvarnare

Ett brandlarm kan vara skillnad på liv och död, men vilken är den bästa brandvarnaren? I den här köpguiden ger vi tips på bra brandvarnare i olika kategorier så att du ska kunna öka din hemsäkerhet. Du hittar bland annat seriekopplade brandvarnare vilket är dem vi tycker är allra bäst att använda sig av i hemmet då de ger den bästa varningseffekten. 

En brandvarnare är kanske det billigaste sättet att markant höja hemsäkerheten på. Faktum är att den har räddat så många liv och egendomar att det sedan 1999 till och med är krav på att nybyggda fastigheter måste utrustas med brandvarnare. Den främsta anledningen till att denna uppfinning är så effektiv är för att den upptäcker risk för brand långt innan vi gör det.

Dessutom är det väldigt svårt att vakna om det börjar brinna på natten, och många som brinner inne gör det just för att de inte vaknat i tid och sedan väcks av eldsvådor som knackar på sovrumsdörren. I ett sådant läge är möjligheterna att ta sig ut överlevande väldigt låga, dels för att den dödliga rökutvecklingen redan är fullskalig, dels för att flammor oftast blockerar flyktvägar. 

Men nu vet du varför det är så viktigt att utrusta sitt hem med en brandvarnare, så vi kör igång med köpguiden. 

Brandvarnare bäst i test:

Bästa brandvarnare

Housegard Origo Trådlös

Snygg brandvarnare

Fibaro Z-wave

Smart brandvarnare bäst i test

Netatmo Rökdetektor

Prisvärd optisk brandvarnare

Nexa 2-pack

Bästa billiga brandvarnare

Brandvarnare från Kjell&Company

1. Housegard Origo Trådlös

Bästa brandvarnare

Detta är ett par seriekopplade brandvarnare från Househard som är den bästa modellen du kan köpa just nu. Det som verkligen utmärker dessa brandvarnare är att de är ihopkopplade men inte är smarta brandvarnare, så priset hålls nere. Ihopkopplade brandvarnare innebär att upptäcker en detektor att det är rökutveckling kommer hela fastighetens brandvarnare att lösa ut, något som påkallar maximal uppmärksamhet vid fara. 

Tack vare så kallade optiska sensorer kan rök kännas av utan att det krävs batteri, något som innebär att batteriet egentligen först används när larmen behöver ljuda. Detta gör att dem är väldigt underhållsfria. Brandlarmen reagerar också på förändringar i värme, ifall det skulle vara så att det inte har börjat brinna än men är på väg, eller att det som brinner inte avger någon rök. 

Med smarta funktioner menar vi att möjligheten att koppla brandvarnarna till en app finns. I detta fall är smarta funktioner bortprioriterat för att istället få ner priset. Funktionen att varnarna kommunicerar med varandra är dock enligt oss det bästa med dagens brandvarnare och den funktionen fungerar smärtfritt på den här modellen. 

Du kopplar enkelt samman olika varmare genom att hålla dem nära varandra och hålla in en knapp. Det finns tydliga instruktioner hur detta går till och enligt oss var det inga svårigheter alls att få till. Du kan även köpa till flera varmare i efterhand och bygga ett system med upp till 30 st enheter. 

Brandvarnarna kommer i två-pack eftersom man alltid minst ska ha två stycken hemma, undantagsfall om man bor i en liten etta. Tack vare att de kommer i tvåpack blir även styckpriset billigare än om man köper en och en av en annan modell. 

Återförsäljare:

2. Fibaro Z-wave

Snygg brandvarnare

Detta är en riktigt snygg brandvarnare som passar det moderna hemmet. Den är byggd för att vara extra slimmat så att den smälter in bra i taket för att ta minimalt med plats och uppmärksamhet. Utöver att vara väldesignad presterar den även riktigt bra vad gäller att varna för brand.

Varnaren går att koppla ihop med andra brandvarnare från Z-wave vilket innebär att om en detektor upptäcker rökutveckling eller en snabbt stigande temperatur kommer alla byggnadens brandvarnare ljuda. Med en batteritid på över 2 år behöver du inte hekker underhålla den så ofta. Allt detta i kombination med ett relativt bra pris gör att vi verkligen kan rekommendera den för dig som vill ha en säker och snygg brandvarnare med trådlös ihopkoppling.

Återförsäljare:

3. Netatmo Rökdetektor

Smart brandvarnare bäst i test

Vad är en smart brandvarnare egentligen? Jo, det är en brandvarnare där du kan koppla upp din mobil via en app mot rökdetektorn och få värdefull information. Den bästa funktionen enligt oss är att du får en notis i mobilen om brandvarnaren skulle gå av, något som innebär att du kan tillkalla brandkår och rädda ditt hem ifall det skulle brinna och du inte är hemma. Där är nämligen inte alltid det finns grannar eller andra i närheten som upptäcker en brand förrän det är försent.

Batteritiden är rejält lång, hela 10 år. Modellen är tillverkad så att det inte går att byta batterier på den eftersom du egentligen efter 10 år ska byta ut dina brandvarnare för att garantera så de fungerar. Brandvarnaren testar kontinuerligt sig själv så att alla funktioner ska fungera, men i appen kan du även manuellt se till så den är i bra skick genom att överblicka batteritid och göra alarmtester för att se så den fungerar.

Om larmet skulle börja varna i en situation du har kontroll över, exempelvis om du bränner mat på spisen eller det blir mycket matos när du steker något, kan du stänga av brandlarmet direkt via appen. Du behöver alltså inte klättra upp på en stege och börja vifta med en handduk.

Prislappen är högre än dem andra brandvarnarna i den här guiden, men du får verkligen vad du betalar för både vad gäller funktioner och hållbarhet. Slår du ut kostnaden på dem 10 år du kan ha brandvarnaren, samt tar in vad ett nedbrunnet eller brandskadat hur medför för kostnader, så ses det plötsligt som en värd investering.  

Återförsäljare:

4. Nexa 2-pack

Prisvärd optisk brandvarnare

Detta är en optisk brandvarnare till väldigt bra pris. Men vad är en optisk brandvarnare egentligen? Jo, en optisk brandvarnare är väldigt känslig för olika typer av rök och upptäcker därför extra lätt så kallade pyrande bränder. Pyrande bränder kan exempelvis vara att någon tappar en cigarettfimp i en fåtölj eller att elkablar överhettas och orsakar en väldigt svag rökbildning. Detta är den optiska brandvarnaren väldigt finkänslig på att snappa upp och kan därför varna innan branden bryter ut till stora lågor. 

Nackdelen med dessa brandvarnare är att de inte går att sammankoppla, vilket innebär att ligger du på övervåningen och sover och det börjar brinna i ett rum på nedervåningen så kommer du enbart bli varnad av brandlarmet på bottenplan. Man får göra en övervägning om man tycker det är värt att prioritera sammankopplingsbara brandlarm för en lite dyrare peng eller inte. Samtliga bra brandvarnare ovan reagerar nämligen också på pyrande bränder, så de är lika säkra. 

Brandvarnarna kommer med batterier och så fort batterinivån är låg kommer den varna genom att ge ifrån sig en varningssignal stötvis. 

Återförsäljare:

5. Brandvarnare från Kjell&Company

Bästa billiga brandvarnare

Kjell&Company har utvecklat en riktigt bra och billig brandvarnare som säljs styckvis för 100 kr/styck. Funktionerna är grundläggande: om rök upptäcks så ljuder direkt en signal på 85 dB och den slutar låta när röken inte längre är ett faktum. Detta ger en grundläggande skydd mot bränder och brandvarnaren passar bra i exempelvis fritidshus. När batteriet är lågt får du även en varning av samma slag som modellen ovan. Allt som allt är detta en billig brandvarnare som ger det grundläggande skyddet men inte så mycket mer. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om brandvarnare

Vilken typ av brandvarnare är bäst?

Vilken som är den bästa brandvarnaren beror på vilka behov du har. Det grundläggande är att den ska ha en hög ljudsignal och varna både för rökutveckling och temperaturskillnader. Sedan måste du välja ifall du vill ha en brandvarnare som går att koppla ihop med varandra eller istället ha en smart brandvarnare som ger information till din mobiltelefon. 

Vi föredrar brandvarnare som är sammankopplade framför en smart brandvarnare. Främst eftersom brandvarnarens grundläggande uppgift är att varna dem som befinner sig i hushållet om fara uppstår, något som räddar liv. Fördelen med en smart brandvarnare däremot är att du kan upptäcka bränder i byggnader du inte är i så ofta eller som ligger avsides. Det kan därför vara bra med en smart brandvarnare i exempelvis ett garage eller sommarhus för att kunna hålla extra bra koll. Brandvarnarens batteritid är också en aspekt vi tycker du ska ta med i bilden när du väljer vilken den bästa brandvarnaren för dig är. 

Hur många brandvarnare ska man ha hemma?

Vi tycker att man ska ha en brandvarnare i varje rum, undantagsfall för badrummet. Börjar det brinna i ett rum med stängd dörr utan brandvarnare kommer det nämligen ta väldigt lång tid innan röken läcker ut och ger indikation på fara till brandvarnare utanför rummet. En brandvarnare är en billig försäkring och det är mycket bättre att ha en för mycket istället för att snåla in och tänka att man sparar in. 

När vi säger alla rum så menar vi verkligen alla, även garaget och källaren. I garaget bör man ha en brandvarnare som är kopplad till mobilen eller seriekopplad till dem i huset för att på så vis vakna om det skulle börja brinna där ute. 

På platser som sommarstugor och fritidshus fuskas det generellt sett väldigt mycket och detta är något vi ser allvarligt på eftersom dessa platser oftast löper ännu större risk att börja brinna i och med att byggnaderna oftast är äldre med sämre elsystem och brandsäkra material samt dessutom inte helt ovanligt ligger långt borta från närmaste brandstation. 

Hur ofta ska man byta batterier i en brandvarnare?

Brandvarnare idag varnar när de börjar få lågt batteri, oftast genom att ge ifrån sig ett ljud med jämna mellanrum. När du hör det ljudet är det dags att byta batterierna. Smarta brandvarnare skickar även en notis till dig i mobilen. 

Alla brandvarnare går att testa på ett eller annat sätt, oftast genom att trycka på en knapp på själva varnaren. När du trycker på knappen ska brandvarnaren ljuta och det indikerar att dens kondition är bra. Detta bör du testa med jämna mellanrum, gärna en gång i månaden. Har du exempelvis ett fritidshus är detta det första du bör testa när ni kommer fram, då det är en stor risk att gå och lägga sig utan fungerande brandvarnare. 

Hemma bör du trots den inbyggda varningen för lågt batteri testa brandvarnarna någon gång varannan vecka för att på så vis försäkra dig om att dem faktiskt är i bruk och fungerar. 

Vad betyder det när brandvarnaren blinkar rött?

När brandvarnaren blinkar rött är batterinivån låg. Byt genast batterier och släng sedan dem gamla i återvinningen. Kom ihåg att det är väldigt farligt att inte se till så ens brandvarnare fungerar, ett batteribyte bör därför prioriteras direkt om det ges indikation på låga batterier. 

Är det lag på att ha brandvarnare hemma?

Sedan 1999 är det krav på att alla hus som byggs ska ha en brandvarnare. Detta har införts eftersom brandvarnaren är en sådan billig säkerhetsåtgärd som höjer tryggheten markant för alla boende. Du bör dock självfallet alltid ha en brandvarnare hemma oavsett när ditt hus byggdes då det kan rädda både dig och ditt hus i händelse av eldsvåda. 

Kan man sätta brandvarnare på väggen?

Det optimala är att sätta brandvarnaren i taket då den känner av eldsvåda och börjar varna som tidigast i en sådan placering. Om det av någon anledning däremot inte är möjligt med en takmontering går det att sätta den på väggen, dock med någon förlängd tid innan den upptäcker rök. Vid en väggmontering ska brandvarnaren sitta 15 cm från taket och inte i ett hörn av rummet. 

Ha rätt utrustning för att kunna släcka branden

Vad gör man då om brandvarnaren börjar tjuta mitt i natten? Jo, det viktigaste är att få ut alla och garantera så att det inte finns några människor kvar i byggnaden. Därefter är det viktigt att du som vuxen lokaliserar vart det brinner och tar reda på om det går att släcka eller inte.

Här kommer släckningshjälpmedlen in, för det är inte så kul att stå och titta på medan ens hem brinner ner till grunden och man inte har något att släcka med. Du bör därför ha minst en brandsläckare och en brandfilt hemma för att kunna gå på och göra ett släckningsförsök. Går det inte att släcka ska man genast larma, men vänta med att larma innan du har försökt släcka eftersom det annars finns en stor risk att det blir ett falsklarm då du kanske får bukt på svådan innan brandkåren hinner fram.

Brandvarnare i köket eller inte?

Detta är en klassisk debatt som inte allt för sällan återfinns i många olika hushåll. På frågan om du ska ha en brandvarnare i köket eller inte så är vårt tips faktiskt att inte ha det eftersom den kommer tjuta väldigt många gånger för att man bränner något eller steker i mycket flott och att matoset börjar yra.

Om det går för många falsklarm i köket finns även risken att signalen urholkas och att någon på övervåningen tänker “det är bara köket igen” när det kanske är skarpt läge. Av denna anledning tycker vi att man med fördel kan skippa brandvarnaren i köket och istället ha en brandvarnare i nära anslutning! 

Vill du ta reda på ännu mer om brandvarnare kan du läsa vidare på Stockholms brandförsvar där det står mycket läsvärt! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»