bästa luftrenare

En luftrenare är ett riktigt bra sätt för att förbättra luftkvalitén i ditt hem. Den bästa luftrenaren tar bort orenheter i luften och gör livet enklare för dig som är extra känslig mot damm, pollen och andra allergiska besvär. 

En luftrenare fungerar oftast på det sättet är att det drar in luften och låter den flöda genom flera filter för att komma ut renare. Många gånger använder sig luftrenare av både kolfilter och HEPA-filter vilket tar bort nästan alla allergener i luften. På nästan alla luftrenare sitter även ett förfilter som tar bort större dammpartiklar och hår från både oss men även våra husdjur. Så har du en päls vän där hemma kan luftrenaren vara mycket praktiskt. 

Många luftrenare är självreglerande och börjar att rena mer luft om den känner av det är mycket allergener i luften. Ofta finns en lampa som lyser i olika färger beroende på hur bra luftkvalitén är för tillfället. 

Luftrenare bäst i test:

Bästa luftrenaren

Bästa luftrenaren

Luftrenare Coway Storm AP-1516D

bästa luftrenare philips

Kombinerad luftrenare och luftfuktare

Philips AC2729/10

Bästa luftrenare allergiker

Bästa luftrenaren för allergiker

Coway luftrenare AP-1008CH

bästa luftrenare xiaomi

Testvinnare hos Norska Tek.no

Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

luftrenare xiaomi

En effektiv luftrenare

XIAOMI SmartMi Air Purifier

Bästa luftrenaren

1. Luftrenare Coway Storm AP-1516D

Bästa luftrenaren

Coway är en stor aktör inom luftrening och just deras Storm modell tycker vi gör detta jobbet extra bra. Denna luftrenare har riktigt grymma funktioner och eliminerar 99,98 % av dofterna, 99,93 % av orenheterna i luften samt har en arbetsyta på hela 100 m².

Storm har ett 4-stegs filtersystem vilket innebär att luften som kommer ut är ordentligt rensad från alla typer av orenheter och lukter. Först finns ett förfilter som sållar bort all damm och hårstrån, sedan sitter ett specialbyggt filter, sedan ett filter för lukter och det sista luften går igenom är ett HEPA-filter. För att jämföra detta med andra luftrenare så finns det många luftrenare på marknaden som endast har 2-3 filter. 

Något som intygar på att Coway Storm fungerar bra för allergiker är att den är allergitestad och certifierad av European Center for Allergy Research Foundation. Du får även information i realtid om hur bra eller dålig luftkvalitén är, detta visar Storm genom fyra olika färger. Enligt den svenska Astma- och Allergiföreningen rekommenderas Coway storm att användas på driftläge 2 och 68,5 m3. Men detta beror givetvis på hur problematisk astma du har. 

Har du luftrenaren i sovrummet finns ett tyst läge samt ett nightmode som stänger ner lamporna på luftrenaren. Det finns även en automatiskt funktion där en sensor märker när det blir mörkt och som släcker lamporna på luftrenaren. Under det tystare nattläget renas fortfarande luften men inte lika effektivt som på dagen. Nya filter finns att köpa till Coway Storm men vi rekommenderar även att man dammsuger filtrena ofta för att inte täppa igen dom. 

Återförsäljare:

bästa luftrenare philips

2. Philips AC2729/10

Kombinerad luftrenare och luftfuktare

Denna luftrenaren från Philips är ett bra alternativ till testvinnaren Coway storm och tar bort 99,97% av allergenerna i ditt hem. Denna luftrenare passar riktigt bra om du har besvär med astma, pollen eller andra allergener som är luftburna. Luftrenaren passar på ytor upp till 65 m2 och är även en luftfuktare vilket är väldigt bra under våra långa vintrar där luften kan bli väldigt torr. 

Luften mäts i realtid och du kan få en indikation på luftens kvalité genom ljusindikatorn. Luftrenaren visar ett allergiindex från 1 till 12 och kan självreglera när luften börjar bli för dålig. En fördel med denna luftrenaren är att den kommer med en app där du kan se luftkvalitén i ditt hem även när du inte är hemma. Appen har även andra funktioner där du kan ändra  fläkten samt se när det är dags för att rengöra filtret. 

Luftrenaren har tre olika lägen, ett allmänt läge som är standard, ett läge för när du vill få bort alla allergener fort och ett tyst läge för när det är dags för säng. Detta gör att luftrenaren passar utmärkt in i sovrummet. Det går även att ställa fläkten själv genom fem olika lägen. När luftrenaren får gå automatiskt filtrerar den 250 m³ luft/timme.

Den bästa luftrenaren ska även passa in i hemmet och det tycker vi denna Philips maskin gör rätt bra, den har en vit snygg design som är minimalistiskt för att passa in i allas hem. Under förkylningsmånaderna är även denna luftrenare riktigt effektiv eftersom den också eliminerar virus, så chanserna att du ska smittas av en familjemedlem sjunker.

Återförsäljare:

Bästa luftrenare allergiker

3. Coway luftrenare AP-1008CH

Bästa luftrenaren för allergiker

Är du en allergiker som har tröttnat på kliande ögon  rinnande näsa är AP-1008CH från Coway rätt luftrenare för dig. Denna modell har länge varit en favorit på marknaden hos många och har även en rimlig prislapp. Produkten blev även bäst i test hos testfakta då dom gjorde deras oberoende produkttest. 

Coway AP-1008CH har även blivit rekommenderad av Astma- & Allergiförbundet samt Asthma Allergy Nordic för allergiker. Luftrenaren använder sig av en trestegsfiltrering där luften först går igenom ett pre filter för att sedan åka in i Coways A3 filter och till sist det klassiska HEPA-filtret som tar bort dom där sista partiklarna. 

Med ett enkelt knapptryck går även luftrenaren in i quiet mode vilket innebär att du knappt märker av luftrenaren. Det går även att stänga av belysningen som varnar för hur bra luftkvalitén är i ditt hem. Luftrenaren kan arbeta på ytor upp till ca 73 m² vilket gör att den passar lika bra i sovrummet som den gör i vardagsrummet. Likt andra luftrenare finns en självreglering då luftrenaren renar snabbare beroende på hur bra luftkvalitén är för tillfället. 

Förfiltret är väldigt enkel att dammsuga genom att ta bort framsidan av luftrenaren. Du kommer märka efter ett par veckor att detta snabbt täpps igen och hur mycket luftrenaren plockar upp. Vi rekommenderar att bara snabbt dammsuga detta filter varje gång du dammsuger i det rummet luftrenaren ligger i. 

Återförsäljare:

bästa luftrenare xiaomi

4. Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

Testvinnare hos Norska Tek.no

Smartmi Air Purifier P1 är den bästa luftrenaren för dig som vill ha en snygg luftrenare som inte tar upp för mycket plats. Luftrenaren har en filtrering som tar bort 99,9% av allt pollen, bakterier och andra skadliga ämnen i luften. Luftrenaren är även väldigt smart i och med att den är kompatibel med röstassistenter som Apple, Google och Alexa.

Med hjälp av röstassistans kan du styra luftrenaren samt få uppdateringar över hur luften är för tillfället. Luftrenaren har likt många andra bra luftrenare ett HEPA-filter som tar bort nästintill alla skadliga ämnen i luften vilket är extra bra för dig som är allergiker och behöver ren luft för att kunna må bra och sova bra. 

Luftrenaren är även väldigt tyst vilket är tacksamt under nattetid då man vill inte ha en bullrande fläkt som stör sömnen. I och med storleken passar luftrenaren även riktigt bra att ha med sig i exempelvis husvagnen eller till sommarstugan. Handtaget gör det även väldigt enkelt att flytta luftrenaren vilket tyder på att Xiaomi velat skapa en väldigt portabel produkt. 

Luftrenaren renar 250 m³/h luft vilket innebär att du kan rena ett rum på bara ett par minuter. Luftrenaren är även kompitabel med apple home kit vilket är få luftrenare som är med i detta. Detta gör att du kan skapa ett väldigt smart hem där allt är sammanhängande. 

Återförsäljare:

luftrenare xiaomi

5. XIAOMI SmartMi Air Purifier

En effektiv luftrenare

XIAOMI SmartMi Air Purifier är en riktigt bra luftrenare som tar bort 99,9 % av alla orenheter i luften. Detta gör ditt hem mycket trivsammare att vara i och perfekt för allergiker som behöver ren luft för att må bra. Likt den andra Xiaomi produkten har även denna Xiaomi produkt integrering med röststyrnings tjänster som Apple, Google och Alexa. 

Det är inte heller bara vi som tycker att denna kan klassas som bästa luftrenaren. Luftrenaren har fått omdömet 4/5 av m3 och rekommenderas starkt av Teknikveckan. Denna luftrenare är inte lika mobil och portabel som Xiaomis Smartmi P1 men har däremot ett större arbetsområde och en aning dyrare prislapp. 

Luftrenaren är även självreglerande men har en OLED skärm med touchknappar där du kan välja hastighet på fläkten själv. Något unikt för denna luftrenaren är att du även kan styra den via handgester över luftrenaren. Detta kan inte låter som en nödvändig grej men det är faktiskt väldigt praktiskt att bara vifta över luftrenaren för att ändra läget. 

Luftrenaren går även att koppla ihop med Mi Home appen där du kan få pushnotiser i realtid över hur bra luftkvalitén är i ditt hem. Informationen går att hitta i appen även när du inte är hemma vilket är väldigt effektivt. Luftrenaren kan gå ner så tyst som till 30dB vilket är tacksamt då det är dags för säng. 

Återförsäljare:

Vilken luftrenare är bäst?

Vilken luftrenare du ska köpa beror på en rad faktorer. Främst hur stor yta du ska rena och vilka funktioner du är ute efter.  Bor du mindre eller har ett mindre rum kan du komma undan billigare med en luftrenare som renar en mindre yta. Ska du rena luft i ett större allrum kommer du förmodligen behöva lägga mer pengar på en luftrenare som täcker ett större område. Om du är allergisk mot något bör du se till så att luftrenaren har filter för detta och varnar om det är för mycket allergener i luften. 

Hur underhåller man en luftrenare?

En bra vana att skaffa är att varje gång du dammsuger rummet är att dammsuga förfiltret till luftrenaren. I detta filter fastnar det ofta mycket damm, hår och andra orenheter i luften som är lite större. Filtret är ofta väldigt lätt att dammsuga och kräver ingen större insats av arbete. Dom andra filtrena behöver man byta lite då och då beroende på vilken luftrenare man köper. filtrena är ganska billiga och behöver oftast bytas ut en gång om året. 

Hur fungerar luftrenaren?

Luftrenaren fungerar genom att suga in luft som passeras genom flera reningsfilter för att sedan komma ut renare. En del luftrenare har oftast endast två filter, där det första filtret är ett förfilter och det senare filtret är ett HEPA-filter. Enligt oss är HEPA-filtret det viktigaste att luftrenaren har eftersom det tar bort majoriteten av de skadliga partiklarna. Andra luftrenare har i vissa fall tre till fyra filter där det är vanligt att ett filter är ett kolfilter som effektivt renar luften. Vilka filter du behöver och hur många beror på hur oren luften är och hur känslig du är. Oftast räcker två till tre filter för att en allergiker ska känna skillnad på luften. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»