bästa övervakningskamera

Den bästa övervakningskameran hjälper dig att övervaka hemmet när du själv inte är hemma. Men vilken övervakningskamera är bäst i test? Det reder vi ut här nedan genom att guida dig genom olika modeller som lämpar sig för olika ändamål.

Skälen till att vilja installera en bra övervakningskamera för hemmet kan vara flera. Många vill hålla koll på sin fastighet när de inte är hemma, exempelvis om de är bortresta eller på jobbet. Med en kamera får du en notis i mobilen och livevideo om kameran känner av någon rörelse.

Du har med vissa varianter även möjlighet att föra konversation med den som syns på bilden tack vare mikrofon- och högtalarsystem, vilket rent krasst innebär att du exempelvis kan förklara för någon som syns i bild att den finns på video och att polisen är på väg. Eller kanske vill du hålla koll på ett husdjur när du är borta om dagarna, eller se till så att inte barnen har fest när du inte är hemma? Oavsett vilka dina behov är finns det en bra övervakningskamera för dig. Här listar vi övervakningskamera som fungerar med wifi både inomhus och utomhus. 

Övervakningskamera bäst i test:

Övervakningskamera bäst i test

Arlo Ultra 2

Bästa övervakningskamera inomhus

Anker Eufycam 2

Prisvärd övervakningskamera med många funktioner

Google Nest Cam

Styrbar övervakningskamera utomhus

Reolink Argus PT

1. Arlo Ultra 2

Övervakningskamera bäst i test

Denna lilla och smidiga modell från Arlo är den bästa övervakningskameran för hemmet på marknaden idag. Det vi tycker så mycket om med den är flera saker. Den spelar in video i 4k vilket gör att kvaliteten på videon blir extremt hög, något som gör att du kan urskilja detaljer och får lättare att exempelvis identifiera en inkräktare. Med en zoom upp till 12x kan du dessutom se mycket detaljerade händelser. Du kan ställa in vad den ska aktiveras av: djur, fordon och människor. 

Kameran är byggd för att ge bra bild i färg även under mörker. Skalet är kraftigt gjort, tillverkat för att stå pall för såväl kalla vinterdagar som gassande sommardagar vilket gör att du inte måste tänka så mycket på kameran efter det att du satt upp den med magnetfästet. Du laddar ner appen och kopplar kameran digitalt till mobilen, sedan kan den sitta där tills du måste byta batterier eller vill tömma SD-kortet, om du inte köper till deras molntjänst förstås. 

Den har även högkvalitativa mikrofoner som innebär att du kan föra en konversation med den du ser på bilden, så kallad tvåvägsmikrofon. Lagringen sker lokalt i kameran på ett SD-kort men kan även lagras i molnet. Det kostar dock 130 kr / månaden att få tillgång till, men om du betalar det får du tillgång till videor långt tillbaka i tiden och kan ladda ner dem direkt. Någon kan inte heller förstöra och ta bort videon genom att ta ner kameran då den laddar upp trådlöst. 

Vi rekommenderar denna bästa övervakningskamera främst till dig som vill ha en bra överblick över stora ytor, exempelvis en baksida eller uppfart då videoupplösningen är så pass hög. Du kan köpa kamerorna separat eller köpa i tre- eller fyrpack för att få ner styckpriset och täcka större ytor. 

Återförsäljare:

2. Anker Eufycam 2

Bästa övervakningskamera inomhus

Om du vill ha en riktigt kompakt, bra och prisvärd övervakningskamera att placera inomhus är det här vår bästa rekommendation. Den filmar i 1080p och har marknadens längsta batteritid, hela ett helt år vilket gör att du verkligen inte behöver tänka på den så ofta, den gör sitt jobb i det tysta. Även den här har tvåvägsmikrofon så att du kan kommunicera med den som syns framför kameran. 

Kameran klarar av att filma i både ljus och mörker, men på kvällen får man inte tillgång till färgvideo. Den aktiveras av rörelser när du ställt in att den ska göra det. Videon som spelas in förs sedan över trådlöst och lagras på en hårddisk som följer med. Där kan du spara upp till 16 GB video innan du måste frigöra utrymme. 

Denna kameran passar bäst för dig som vill ha ett fungerande system med medel videoupplösning som fungerar helt underhållsfritt då du bara behöver byta batteri en gång varje år. Det tillkommer inte heller några extra omkostnader i form av abonnemangsavgifter för att föra över och lagra materialet i en annan enhet än själva kameran. 

Återförsäljare:

3. Google Nest Cam

Prisvärd övervakningskamera med många funktioner

Google har utvecklat den här kameran länge nu och den här modellen är inne på den femte generationen. Utöver att den har fått många fler smarta funktioner har prislappen på kameran minskat, något som gör den väldigt prisvärd i dagsläget då du verkligen får mycket valuta för pengarna. 

Du kopplar kameran till en gratisapp och i den får du tillgång till video dirket i mobilen samt en mängd olika inställningsmöjligheter. Du kan bland annat markera olika zoner i själva videon där du vill att kameran startar om den upplever rörelse. En sådan zoon kan förslagsvis vara en dörr eller ett fönster. 

Den största nackdelen med kameran är att den saknar zoom samt att appen kan upplevas lite krånglig innan man har lärt sig den. En annan nackdel är att utomhusbruk endast tillåter batteridrift och inte frekvent drift på elkabel. Batteritiden är dock 3 månader vilket vi tycker är klart godkänt. 

Sammanfattat är detta en kamera som fått lång tid på sig att utvecklas till vad den är idag, något som gör den driftsäker. Den är även relativt billig! 

Återförsäljare:

4. Reolink Argus PT

Styrbar övervakningskamera utomhus

Detta är den perfekta övervakningskameran att ha utomhus ifall du söker en modell som syns tydligt. Den ser väldigt proffsig ut och har en avskräckande effekt eftersom den är enkel att upptäcka. Dessutom har kameran en solcell som förlänger batteritiden markant när den sitter utomhus i solläge, något som gör den väldigt underhållsfri. Man måste dock byta batterier på den ibland. 

Kameran går att vrida från mobilen, så du kan täcka ett väldigt stort utrymme med en enda kamera vilket vi tycker är en stor fördel med den här modellen. En annan bra sak är att den är billig, du får väldigt mycket för pengarna. Upplösningen är sett till priset bra, men det finns klart skapare bilder på marknaden. Den filmar dock både i dagsljus och i mörker. All film sparas på ett SD-kort som sitter i kameran, så du behöver inte betala för någon molntjänst. 

Appen som kopplas till kameran är väldigt enkel och innehåller få med bra funktioner. Det går snabbt att komma igång från det att du packar upp kameran tills dess att den sitter på plats och du har video strömmande i mobilen. Sammanfattat är detta ett schysst val av kamera om du söker en stor modell med avskräckande effekt som passar perfekt för utomhusbruket. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om övervakningskameror

Vilken övervakningskamera är bäst?

Enligt oss är Arlo Ultra 2 den bästa övervakningskameran eftersom den har en bra bild och upplösning. Bilden syns tydkligt i mörker och dagsljus samt har 12x zoom. Denna zoom funktion är viktig eftersom då kan du zooma in på inbrottstjuvens ansikte. Men det kanske inte är den bästa modellen för dig, eftersom du har andra krav. 

För att hitta den bästa övervakningskameran för dig finns ett par frågor du måste reda ut Exempelvis om kameran ska sitta utomhus eller inomhus. Hur nära kameran har till ett eluttag. Har du inget eluttag i närheten? Då kanske du behöver en kamera som går på batteri. Du kanske också vill kunna ladda upp allt material till molntjänster eller lagra allt på ett SD kort. 

Genom att svara på alla dessa frågor kan du börja leta i en särskild budget. När du har en budget kan du börja jämföra modeller i samma prisklass. På detta sättet kan du göra bästa möjliga köp.

Får man ha övervakningskamera utomhus?

Om du får ha en övervakningskamera utomhus eller inte bror på vilket område den filmar. Så länge den enbart filmar sådan mark som är din egendom, det vill säga en plats där inte allmänheten har tillträde, så får du filma utan att ansöka om tillstånd. En sådan plats kan vara din garageuppfart, trädgård eller ytterdörr. 

Om allmän plats syns i kameran, exempelvis att den filmar förbipasserande på en allmän väg, måste du ansöka om lov från länsstyrelsen för att få ha filmkameran. Det är en ganska komplicerad process och vi råder helt enkelt att istället vinkla om eller beskära bilden så att du enbart filmar din egendom. 

Hur mycket kostar en övervakningskamera?

En övervakningskamera kostar från en dryg tusenlapp och uppåt. Priset beror i regel på hur bra upplösning själva kameran har. Billiga kameror brukar ha en sådan bild där det är svårt att urskilja detaljer, ha en dålig eller ingen zoomfunktion alls samt även dålig batteritid. Om du vill köpa en kamera som levererar under flera år framöver rekommenderar vi därför att gå upp lite i prisklass för att även faktiskt ha bättre nytta av kameran om en gärningsman skulle behöva identifieras.  

När behövs tillstånd för kameraövervakning?

Tillstånd krävs så fort du filmar allmän plats, det vill säga plats där vem som helst har tillträde. Det kan vara en gata, en park eller en sportarena och det räcker med att denna offentlig plats syns lite i bakgrunden av din video för att det inte ska vara tillåtet. 

Måste man informera om kameraövervakning?

Svaret är nej så länge du filmar på din privata egendom. Du har all rätt att filma där utan att förvarna någon om det. Vi rekommenderar dock alltid att informera om att inspelning råder på grund av två orsaker. För det första fungerar det avskräckande om exempelvis en inbrottstjuv ser dekaler som varnar för att det finns övervakningskameror. Denne börjar direkt undra vart de sitter, hur många som finns och om till och med polis kan vara på plats på grund av att du upptäckt tjuven och tillkallat dem. 

För det andra är det inte så schysst mot dem som med din tillåtelse uppehåller sig på din egendom ifall de inte får veta att de blir filmade. Berätta därför alltid att du har kameror för din partner, dina barn och eventuella gäster. 

Får man ha kamera utanför dörren?

Ja, så länge kameran inte filmar mer än din privata egendom.

Fördelen med att ha egen kamera istället för larmtjänst.

Fördelen med att ha en egen kameraövervakning som är obunden till en larmtjänst såsom Securitas eller Verisure är att du har full kontroll. Genom en kamera från exempelvis Securitas kan du inte gå in och kolla på livebilder själv. Det gör att du inte kan gå in och kolla på hur ett djur mår eller vem som knackar på dörren. 

Kamerorna som larmtjänster erbjuder aktiveras även enbart om larmet går, så ifall du glömt att larma på kommer de inte vara till någon hjälp. Du kan inte heller då se något genom kamerorna, utan får då enbart ett telefonsamtal om vad som händer i ditt hem. Har du en egen kamera får du istället en notis om någon rör sig och du kan sedan utifrån vad du ser avgöra hur du vill agera, exempelvis om du vill tillkalla polis eller ej. 

En egen övervakningskamera är även betydligt billigare då den inte medför någon måndagskostnad så länge du inte väljer att prenumerera på vissa av dem tjänster som tillhandahålls. I längden är därför en egen kamera ett billigare alternativ eftersom Securitas och Verisure har en fast månadskostnad som debiteras löpande. 

Stor eller liten övervakningskamera?

Det kommer för- och nackdelar med både stora och små kamerorna. De små modellerna smälter in betydligt bättre och löper därför mindre sannolikhet att bli upptäckta, tvärtom med stora. Stora kameror kan verka avskräckande om en person som tänkt göra inbrott ser den sitta på fastigheten. Risken är dock att personen ser kameran innan kameran ser den och sedan lyckas sabotera genom att riva ner eller vrida bort den. Du måste därför göra en avvägning vad som passar dina behov bäst. Oavsett vad du väljer så finns det bra alternativ i respektive storlek. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»