Bästa solceller

Solceller är något som blivit väldigt stort senaste åren och det finns många frågor kring ämnet och vilka solpaneler man bör köpa, därför har vi satt ihop en guide där vi listar olika solpaneler och deras fördelar samt nackdelar. Att köpa dom bästa solcellerna är ett smart sätt att snabbare gå plus på affären och faktiskt dra nytta av investeringen. 

Återbetalningstiden för ett par nya solceller varierar ganska mycket. Faktorer som vart i Sverige du bor och vilket väder vi kommer få närmsta åren påverkar investeringen. Det är även svårt att förutspå framtiden för solceller och vilka nya tekniker som kommer att uppfinnas. Man brukar räkna med att solcellerna har betalat sig själv efter att dom varit aktiva i 10 till 15 år. Detta kan ses som en ganska lång tidshorisont, men med stegrande elpriser och med miljön i fokus är det inte helt fel. 

Fördelen med solpaneler är att det är väldigt bra för miljön och det tar endast 2 till 3 år för att solpanelerna ska producera energin som gick åt för att tillverka dom. Solceller är även väldigt bra ur ett prepping perspektiv eftersom det är en väldigt ”off grid” lösning där ditt hus är oberoende av andra under de varmare månaderna. 

Hur köper jag solceller?

Det finns flera tillvägagångssätt för att köpa dom bästa solcellerna och installera dom. Antingen använder man sig av ett bolag som tar fram en lösning för ditt hus, installerar solpanelerna och alla verktyg och nödvändiga produkter. Detta är en väldigt smidig lösning och du får hjälp av experter inom ämnet. Ett företag vi rekommenderar för en helhetslösning är Otovo. Hos Otovo kan du antingen köpa eller leasa solceller och få hjälp med all installation. 

Ett annat alternativ är att köpa solpanelerna själv och även installera allt själv. Detta fungerar om du läser på inom ämnet och har koll på allt kring som behövs. Det är inte bara solcellerna som behöver sättas upp utan du behöver också ett monteringssystem, växelriktare och en säker anslutning till husets elcentral. En elmätare är viktigt att ha samt kan ett solcellsbatteri vara att föredra om du under sommarmånaderna producerar mer el än vad du använder. Använder du inget solcellsbatteri kan du sälja din överskotts el till elbolagen så att din el går du till andra hushåll så att dom får ta del av din solenergi. 

Den enklaste vägen till solceller

Otovo

Otovo är det smidigaste sättet att installera solceller på ditt hus. Vi nämnde Otovo tidigare i artikeln och dom erbjuder en helhetslösning och installation vilket gör att du får professionell hjälp från början. Dom erbjuder skräddarsydda lösningar och du kan välja att antingen köpa solcellerna direkt från dom med installation eller välja att leasa solceller under en längre period. Via Otovo har du garanti i 25 år och det krävs inget underhåll för att hålla solceller i schack. Från första kontakt kan solcellerna vara på plats redan inom 12 till 20 veckor beroende på hur mycket frågor du har och om du vill ha en specialanpassad lösning. Självaste monteringen tar sedan bara 1-2 dagar och solcellerna monteras nästintill alltid på tak, om du inte har en egen idé där dom skulle kunna göra mer nytta. 

Hos Otovo kan du få en snabb och skräddarsydd offert där du ser mer exakt vad dom kan erbjuda dig och vad kalaset kan tänkas landa på.

Installera solceller själv

Att installera solceller själv till en sommarstuga är en enklare process och ett smart sätt att vara klimatsmart och ekonomisk under Sveriges varmaste månader. Att installera solpaneler själv till ett helt hus är en lite svårare process men att installera solpaneler i sommarstugan är ganska enkelt. Butiker som Gardenstore, Granngården, Kjell eller andra välsorterade butiker. Dessa solpaneler är oftast mindre i storlek och lite enklare att få med sig i exempelvis husbilen. Under sommaren kan en solcell i husbilen ladda upp ett batteri väldigt effektivt och du kan få igång mycket el produkter att snurra under dagarna vilket är väldigt praktiskt om man inte har tillgång till el på området och vill vara ett föredöme för klimatet. 

Tänk på att detta är inga helhetslösningar, utan dessa passar bättre för att driva en mindre stuga eller husbil under sommaren varmare månader.

Vilka typer av solceller finns det?

Idag finns det flera typer av solceller på marknaden som är väldigt effektiva. De tre vanligaste solcellerna är monokristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller. Om du ska installera ett par solceller hemma rekommenderar vi monokristallina solceller eftersom de är väldigt effektiva. Men å andra sidan är dock också dyrare än de andra två varianterna. 

Trots det dyrare priset är det fortfarande värt att köpa dom eftersom du gör tillbaka dina pengar snabbare. En annan fördel med dom monokristallina solcellerna är att dom passar även bäst för vårt klimat i Sverige eftersom dom är duktiga på att utvinna energi från solen även när den inte är så stark. S0m det låter så tillverkas monokristallina solceller av kristall och kan vara känsliga för extrem värme och solljus, vilket är ett annat skäl till att dom passar bra här i vårat Svenska klimat. Dessa solpaneler känns igen på den lite mörk blåa färger som monokristallina har. 

Polykristallina solceller syns mer sällan hos privatpersoner och mer hos företag och lantbruk där det finns en stor yta att täcka. Dessa solceller är billigare och det finns vissa tillverkare som snuddar på samma effekt som vissa monokristallina utger. Tunnfilmssolceller är solpaneler som är vikbara och har en lägre prisklass, men oftast även en kortare livslängd. Vilken typ av solcell du behöver beror då alltså på hur stor yta du ska täcka, vilken form av yta du ska täcka och hur din prisbild ser ut. Att solpanelerna är certifierade är även väldigt viktigt. Går du via ett företag som installerar solpaneler är detta nästintill alltid en självklarhet och inget du behöver tänka på. Certifieringarna som måste uppfyllas i alla europeiska länder är IEC 61215 och IEC 61730.

Hur vet jag vilka solceller som är bäst?

Nu när vi gått igenom olika lösningar för att köpa solceller och vilka typer av solpaneler det finns kanske du undrar hur du vet vilken modell som har bäst effekt. Energi kan mättas via flera olika mått men när det kommer till solceller mäter man i hur mycket kilowatt man får för pengarna. Köper du en solcell på 1 kW kommer du att kunna producera 1000 kW på ett år. 

Just 1 1kW är ganska lite för ett hushåll men priset för detta skulle ändå uppskattas till mellan 10 000 till 16 000 kronor. Vill du producera uppemot 20 000 kW på ett år skulle prisat kunna landa på någonstans mellan 250 000 till 350 000 kronor. Hur mycket el du vill producera och hur stor investering du är benägen att göra beror helt enkelt på hur högt du värderar solcellerna. Här får man då också kolla hur mycket kW solcellerna producerar individuellt för att hitta dom bästa solpanelerna. Installationen brukar stå för 20 till 30 procent av kostanden beroende på vilket företag du väljer. 

Solceller och garantier

I och med att solceller är dyra i inköp och ska fungera i flera år framåt är det viktigt att du har koll på företagens garantier. Det är inte bara solcellerna ska lira, utan det är även viktigt med effektgaranti och installationsgaranti så att det inte blir några förhinder eller strul med installationen. Skulle exempelvis en solpanel sitta dåligt eller till och med falla ner är det viktigt med installationsgarantin så att företag kan åtgärda felen som kan uppstå. 

solceller garaniter

Garantin för dom bästa solcellerna ska vara lång, gärna 10 till 15 år eftersom det är en så lång tidshorisont de flesta räknar med att ha solcellerna. Skulle en solcell gå sönder under denna perioden får du detta åtgärdat med rätt garantier. Att solcellerna tappar effekt över tid är inte heller helt ovanligt. Många företag har effektgarantier där dom åtgärder fel om en solcell tappar för mycket effekt väldigt fort. 

Solceller på vintern

Det är inte helt värdelöst med solceller på vintern som många tror. Faktum är att solceller inte gillar för mycket värme och arbetar bättre i mildare klimat, med stark sol. Under de kallaste månaderna när mycket är snötäckt reflekteras solen mot panelerna och dom kan bli väldigt effektiva en fin dag. Men givetvis producerar inte solcellerna i närheten av vad dom kan göra under våra sommarmånader. Har du ett plattare tak kan solcellerna bli rätt knepiga under snöigare perioder. Lägger sig snön på panelerna kan fortfarande sol tränga sig igenom snön men utvinningen blir inte så stor. Ska du installera solpaneler högre upp i landet kan det vara smart att göra det på ett tak med bra lutning så att snön faller av, vilket husen i norr ofta har. 

Är solceller lönsamt?

För ett par år sedan hade denna fråga varit knepigare att svara på, men med solpanelernas teknik idag och de lägre priserna är det oftast alltid lönsamt att köpa solpaneler. De största faktorerna till om det blir lönsamt eller inte är vart i Sverige du bor, hur bra du placerar solpanelerna, vilka paneler du väljer och hur bra garantier du har. Täcker du en stor del av husets tak och ser det som en långsiktig investering med bra garantier är det oftast lönsamt efter ett par år. Det är viktigt att räkna på innan om det kommer bli lönsamt eller inte för just din livssituation. 

Statligt stöd och solceller

En fördel med att vara tidig med att installera solceller är att du idag fortfarande har ett RUT-avdrag på 15 % när det kommer till arbets- och materialkostnader vid inköp av solcellerna. Du behöver inte heller göra super mycket själv om du går via ett företag som installerar solcellerna eftersom företaget tar avdraget direkt på fakturan. Att skaffa solceller nu är lite som bidraget man fick för att skaffa en elcykel för ett par år sedan. 

Ska jag köpa, leasa eller ta ett lån?

Har man kassan är det oftast värt att på en gång köpa solpanelerna. Detta gör att du inte är uppbundet i något och det är även lättare att föra en kalkyl på exakt när solpanelerna kommer bli lönsamma. Men givetvis är detta inte ett alternativ för alla så många vänder sig mot lån och leasning. Att baka in solceller i huslånet kan vara värt om du har en bank som tillåter detta och om du får en bra ränta. Detta går även ganska lätt att räkna på. Att hyra eller leasa solceller är ett ganska nytt fenomen och beror helt på vilka villkor du binder upp dig i och hur länge du leaser solcellerna. Säg exempel att du leasar solcellerna i 10 år, men solcellerna börjar bli lönsamma efter 15 år. Då kan du ha missat pengar du hade fått om du ägde solpanelerna. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»