Brandstege bäst i test

I den här köpguiden om brandstege bäst i test tipsar vi om vilken brandstege du bör köpa för att öka din hemsäkerhet. En brandstege ser till så att du och din familj kan evakuera från våning 2 och uppåt i händelse av brand där trappan inte längre är ett alternativ. 

Tänk dig själv en situation där det brinner och trappan är blockerad av eldsvåda. Att då behöva hoppa för 4-5 meters höjd med barn och eventuellt äldre personer är inge situation man vill hamna i, och det är därför vi tipsar om brandstegar för att öka din trygghet. 

Testvinnaren enligt oss är Housegard Brandstege som är en repstege för brand. Den fungerar upp till våning 2. Därefter är det bästa alternativet räddnignslinan från Escape. Kom ihåg att brandstegen är ett komplement till den utrustning som ska finnas hemma. Den ersätter därför inte brandvarnaren eller brandsläckaren. Om du vill läsa mer om det har vi skrivit två köpguider på området. 

Brandstegar bäst i test:

Brandstege bäst i test - 2 våningar

Housegard brandstege

Bästa räddningslina

Repstege brand 10 meter

Repstege för brand

Bästa repstege vid brand

HOUSEGARD EL45S

brandstege för vägg

Monteras på väggen

ZARGES 513390

brandstege 10 meter

Upptill 10 meter brandstege

Skeppshultstegen 62-75-1

1. Housegard brandstege

Brandstege bäst i test - 2 våningar

Detta är den bästa repstege för brand du kan köpa idag. Det är en brandstege utfällbar till 4,7 meter gjord av aluminium som enkelt fästs i fönsterbrädan. Den förvars vid fönstret som du förbestämt ska evakuera genom vid brand, förslagsvis under säsongen eller i garderoben. 

Den fungerar som en vanlig klassisk repstege men har försäkrat fasta trappsteg i metall som är extra stabila så att både gammal och ung ska kunna evakuera. Stegen har även två rejäla krokar som hängs på fönsterbrädan vid det fönster där evakueringen ska ske. 

För villa och lägenhet

Den räcker från två våningar (max 4,7 meter) vilket innebär att den passar extra bra för villaägaren eller den som bor i lägenhet på plan två. Stegen går väldigt fort att montera från det att den dras fram tills att du kan börja klättra ner. 

Det finns en exakt bruksanvisning med som är väldigt enkel att följa, men generella saker att tänka på vid evakuering är att stänga dörren till det rum som du ska fira ner dig från samt hålla kroppen nära stegen på väg ner. 

Robust

Denna modell håller för 200 kg enligt bruksanvisningen, men har genomgått tester upp till 450 kg. Det rekommenderas dock att klättra en person åt gången då den kan upplevas instabil annars. Stegen håller i minst 6-8 år men bör bytas ut efter den tiden av säkerhetsskäl då tiden försvagar tyget.

Sammanfattningsvis är detta en grymt bra brandstege om du bor i villa eller på andra våningen i ett lägenhetshus och vill förbereda en flyktväg ifall trappan är blockerad av eld. Kom ihåg att aldrig ta hissen vid brand då det kan bli direkt livsfarligt om den stannar! 

Återförsäljare:

2. Repstege brand 10 meter

Bästa räddningslina

Idag är det svårt att få tag på en repstege för brand på 10 meter eller mer. Istället har räddningslinan gjort entre för evakuering från högre höjder såsom lägenheter då den visat sig vara säkrare i dem situationerna. Den främsta anledningen till att en lina är extra säker vid högre höjder är dess stabilitet samt att du sitter fast, du kan alltså inte ramla ur den. 

Testad och godkänd

Denna linan från märket Escape är testad och godkänd av Statens Provningsanstalt. När du ska fira dig ner fäster du linan runt något stabilt, exempelvis en säng eller en stor tung garderob. Därefter sätter du en sele under dina armar och kastar därefter ut repet genom fönstret eller öppningen du ska ut från. Därefter firar du dig ner och håller emot med bromsen. 

Från marken kan du hjälpa andra som är kvar att fira sig ner, exempelvis barn, gamla och funktionsnedsatta. Detta gör denna lina lämplig för familjer då en vuxen kan åka ner först och sedan hjälpa barnen och den sista vuxna som är kvar att ta sig ner, något som inte går med en brandstege.

Öva innan

Vi rekommenderar att öva med denna linan så att dem som bor i huset eller lägenheten vet exakt hur den fungerar ifall det skulle börja brinna och utgångarna är blockerade. Öva i lugn och ro och läs manualen innan. När alla känner sig trygga med hur denna nödlina fungerar kan ni sova lite bättre om natten. 

Linan finns i tre olika längder: 

  • 10 meter – brandstege för 3 våningar och nedåt.
  • 15 meter – brandstege för 5 våningar och nedåt.
  • 25 meter – för 8 våningar och nedåt.

Bra att tänka på

Vilken stege du ska välja beror naturligtvis hur högt upp du bor samt om du tror att en flytt kommer vara aktuell någon gång eller inte. Köp i sådant fall en lite längre lina än vad du behöver just nu! Linan rekommenderas att användas till max 200 kg vilket är tillräckligt för alla. Linan är dock testad att hålla för vikter till 750 kg så det finns god marginal. 

Sammanfattningsvis är denna brandstege bäst i test om du bor högt upp och vill ha en garanterad evakueringsmöjlighet oavsett om trapphuset skulle brinna. Linan fungerar från alla ställen så länge den kan fästas i eller runt något stabilt. 

Återförsäljare:

Repstege för brand

3. HOUSEGARD EL45S

Repstege för brand

Denna repstegen från Housegard kan vara en billig livförsäkring och en bra modell vi rekommenderar. Du kan smidigt förvara repstegen i och med den infällbara konstruktionen. När brandstegen är helt utfälld räcker den 4,5 meter vilket passar dig som bor i antingen villa eller en lägenhet på ungefär andra våningen. 

Säker

Detta är en säker brandstege som klarar en maxbelasting på 200 kg. Däremot är den också testad för att klara så mycket som 450 kg. Detta är bra eftersom vid en brand är det lätt att flera hoppar på stegen och börjar klättra samtidigt. Bredden är på 30 cm vilket gör att stegen är mer klättervänlig. 

Robusta krokar

Brandstegen har väldigt robustas krokar som du hänger över fönsterkarmen vid evakuering. Den har också rejäla halksäkra steg så att du kan klättra ner säkert. Stegen är i aluminium vilket  är ett hållbart men framförallt lätt material. Detta ger stegen en lägre vikt vilket är viktigt om alla ska kunna använda den. 

Förvaras nära fönster

För att vara på den säkra sidan ska denna repstegen förvaras nära ett fönster. När den är hopfälld tar den inte mycket plats och går in under dom flesta sängar. Den får även plats i garderoben om du har annat under sängen. 

Återförsäljare:

brandstege för vägg

4. ZARGES 513390

Certifierad brandstege

Denna brandstege är ingen sådan du fäller ut, utan en fast design som alltid går att lita på. Detta passar bättre för dig som alltid vill kunna veta att du kan ta dig ut säkert. En fast brandstege är enklare att klättra på och är snabbare att använda vid brand. 

Certifierad

Brandstegen funkar på alla villor, bostadsrätter och kontor. Den är certifierad och därmed godkänd att använda för mer än bara hemmet. Det är en dyrare brandstege men otroligt säker och kommer att hålla i väldigt många år framöver. 

Återförsäljare:

brandstege 10 meter

5. Skeppshultstegen

Extra lång brandstege

Denna brandstege från Skeppshultstegen är en för dig som vill ha en extra lång stege. Den finns i storlekarna: 4,78 meter, 7,5 meter och 10 meter. För dig som bor lite längre upp i lägenhet kan 10 meters modellen passa riktigt bra. De flesta repstegar är kortare än just denna stegen och därför gillar vi Skeppshult extra mycket. 

Säker och användarvänlig

Denna repstege är både säker och lätt att använda vilket är viktigt i en situation där man inte har koll på allt. Du frigör stegen med ett enkelt handgrepp och fäster den i fönsterkarmen. När du väl ska ta dig ner har du ett par robusta aluminium steg att använda som har en bra bredd. 

Max belastingen är på 450 kg vilket gör att stegen också funkar om ni i panik börjar klättra flera ner samtidigt. Stegen har flamsäkra PP-band och passar för alla typer av villor. Alltså är det en väldigt säker stege som passar i de flesta situationer. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om brandstegar

Måste man ha en brandstege?

Nej, det måste man inte. Från 2 meter och nedåt förväntas man kunna klättra ut ur ett fönster om det börjar brinna. Upp till 5 meter förväntas man istället hoppa i händelse av brand, ett hopp som med all sannolikhet slutar med brutna ben. 

Över 5 meter måste den som ansvarar för byggnaden se till så att det finns en brandsteg i byggnaden, men det är inte säkert att den utryamningsvägen alltid är tillgänglig.

Vi rekommenderar att alla som bor i villa eller på andra våningen i ett lägenhetshus har en brandstege ifall trappan eller övriga flyktvägar inte är tillgängliga. Ett hopp på 5 meter kan nämligen vara väldigt obehagligt, inte minst för barn, gamla och funktionsnedsatta. Många föredrar verkligen stegen framför att hoppa, så det är ett billigt sätt att garantera att alla tar sig ut. 

En räddningslina rekommenderar vi istället att köpa om du bor på 3:e våningen och uppåt. Räddningslinan fungerar enkelt och smidigt och känns stabil att vira ner sig med. Den är även extra bra då den som är i bäst kondition kan hjälpa övriga att fira ner sig! 

Var köper man en brandstege?

Kjell&Company eller Proffsmagasinet har godkända brandstegar i sitt sortiment. De har även låga priser och snabba leveranser, så vi rekommenderar därför att välja dem. 

Hur lång är en brandstege?

Housegard brandstege som vi utsätt till brandstege bäst i test är 4,7 meter lång vilket räcker för att ta sig ner från andra våningen. Idag är det svårt att hitta riktigt bra brandstegar över denna längd. För dem situationerna är det istället en bra räddningslina som gör det bästa jobbet. 

Bra att veta om brandstegar

Här nedan går vi igenom flera saker vi tycker är viktiga att veta. Om du inte vet hur du ska använda brandstegen är den in princip helt onödig. Alltså bör du helst träna innan och veta hur du ska använda din brandstege. 

Placera brandstegen rätt

Om det börjar brinna vill du i förväg veta vilken din flyktväg är samt vart stegen eller linan befinner sig. Gör därför upp en evakueringsplan med dem du bor med så ni alla vet vad som gäller i händelse av brand. Bestäm ett lägligt fönster och se till så att stegen kan förvaras lättåtkomligt, exempelvis under sängen. 

Vi rekommenderar också att träna innan på att sätta upp brandstegen korrekt och klättra ner från den. Då kan du med säkerhet veta att alla i familjen kommer att kunna evakuera bostaden vid brand. 

Säkerheten går först

När det gäller säkerheten rekommenderar vi inte att snåla in genom att köpa en billig brandstege. Köp istället en modell som är robust och som håller för många kilo. Det sista man vill vid en brand är att brandstegen går sönder eller inte veklas ut. 

En certifierad brandstege är helt klart att föredra, särskilt om den ska användas på företaget. För företag kan en fast monterad brandstege vara att föredra eftersom det är mer säkert. Då sitter alltid brandstegen där oavsett vad som händer. 

Glöm inte heller alla annan utrustning som behövs vid en brand. Bara för att du har en bra brandstege ersätter den inte ett ordentligt brandalarm eller brandsläckare. Brandstegen ska ses som ett extra verktyg för när du inte har något annat val än att klättra ner från byggnaden. 

Du bör även då och då kontrollera att brandstegen är schysst. Tillverkarna brukar rekommendera att man kontrollerar stegen någon gång om året för att vara på den säkra sidan. Är brandstegen använd kan det vara en god idé att köpa en ny. Om den inte är skadad bör du kontrollera stegen ordentligt innan du använder den igen. 

Hur vi gjorde testet

I detta test har vi undersökt flera modeller av brandstegar och valt ut dom som vi gillar mest. Vi har undersökt stegarnas konstruktion, maxvikt, längd och pris. För att hitta den bästa modellen väljer vi ut brandstegar med dom rätta egenskaperna och ställer dom mot varandra. När vi väl gjort detta kan vi hitta en testvinnare. 

Sedan jämför vi även stegarnas pris med varandra. Detta gör vi för att hitta den stege som erbjuder mest säkerhet för minst pengar. Ingen vill betala för mycket för en modell som har samma egenskaper och säkerhet som en billigare stege. Vi jämför även priset i förhållande till hur bra stegen är. 

Vi har tagit med brandstegar i flera prisklasser och utföranden så att du kan hitta något som passar dig. Allt från lågpris modellerna till dom dyrare konstruktionerna som sitter fastmonterade på väggen. Förhoppningsvis har du hittat en modell som passar dina krav och din bostad. 

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»