Brandstege bäst i test

I den här köpguiden om brandstege bäst i test tipsar vi om vilken brandstege du bör köpa för att öka din hemsäkerhet. En brandstege ser till så att du och din familj kan evakuera från våning 2 och uppåt i händelse av brand där trappan inte längre är ett alternativ. Tänk dig själv en situation där det brinner och trappan är blockerad av eldsvåda. Att då behöva hoppa för 4-5 meters höjd med barn och eventuellt äldre personer är inge situation man vill hamna i, och det är därför vi tipsa om brandstegar för att öka din trygghet. 

Testvinnaren enligt oss är Housegard Brandstege som är en repstege för brand. Den fungerar upp till våning 2. Därefter är det bästa alternativet räddnignslinan från Escape. Kom ihåg att brandstegen är ett komplement till den utrustning som ska finnas hemma. Den ersätter därför inte brandvarnaren eller brandsläckaren. Om du vill läsa mer om det har vi skrivit två köpguider på området. 

Brandstegar bäst i test:

Brandstege bäst i test - 2 våningar

Housegard brandstege

Bästa räddningslina

Repstege brand 10 meter

1. Housegard brandstege

Brandstege bäst i test - 2 våningar

Detta är den bästa repstege för brand du kan köpa idag. Det är en brandstege utfällbar till 4,7 meter gjord av aluminium som enkelt fästs i fönsterbrädan. Den förvars vid fönstret som du förbestämt ska evakuera genom vid brand, förslagsvis under säsongen eller i garderoben. Den fungerar som en vanlig klassisk repstege men har försäkrat fasta trappsteg i metall som är extra stabila så att både gammal och ung ska kunna evakuera. Stegen har även två rejäla krokar som hängs på fönsterbrädan vid det fönster där evakueringen ska ske. 

Den räcker från två våningar (max 4,7 meter) vilket innebär att den passar extra bra för villaägaren eller den som bor i lägenhet på plan två. Stegen går väldigt fort att montera från det att den dras fram tills att du kan börja klättra ner. Det finns en exakt bruksanvisning med som är väldigt enkel att följa, men generella saker att tänka på vid evakuering är att stänga dörren till det rum som du ska fira ner dig från samt hålla kroppen nära stegen på väg ner. 

Denna modell håller för 200 kg enligt bruksanvisningen, men har genomgått tester upp till 450 kg. Det rekommenderas dock att klättra en person åt gången då den kan upplevas instabil annars. Stegen håller i minst 6-8 år men bör bytas ut efter den tiden av säkerhetsskäl då tiden försvagar tyget. Sammanfattningsvis är detta en grymt bra brandstege om du bor i villa eller på andra våningen i ett lägenhetshus och vill förbereda en flyktväg ifall trappan är blockerad av eld. Kom ihåg att aldrig ta hissen vid brand då det kan bli direkt livsfarligt om den stannar! 

Återförsäljare:

2. Repstege brand 10 meter

Bästa räddningslina

Idag är det svårt att få tag på en repstege för brand på 10 meter eller mer. Istället har räddningslinan gjort entre för evakuering från högre höjder såsom lägenheter då den visat sig vara säkrare i dem situationerna. Den främsta anledningen till att en lina är extra säker vid högre höjder är dess stabilitet samt att du sitter fast, du kan alltså inte ramla ur den. 

Denna linan från märket Escape är testad och godkänd av Statens Provningsanstalt. När du ska fira dig ner fäster du linan runt något stabilt, exempelvis en säng eller en stor tung garderob. Därefter sätter du en sele under dina armar och kastar därefter ut repet genom fönstret eller öppningen du ska ut från. Därefter firar du dig ner och håller emot med bromsen. 

Från marken kan du hjälpa andra som är kvar att fira sig ner, exempelvis barn, gamla och funktionsnedsatta. Detta gör denna lina lämplig för familjer då en vuxen kan åka ner först och sedan hjälpa barnen och den sista vuxna som är kvar att ta sig ner, något som inte går med en brandstege.

Vi rekommenderar att öva med denna linan så att dem som bor i huset eller lägenheten vet exakt hur den fungerar ifall det skulle börja brinna och utgångarna är blockerade. Öva i lugn och ro och läs manualen innan. När alla känner sig trygga med hur denna nödlina fungerar kan ni sova lite bättre om natten. 

Linan finns i tre olika längder: 

  • 10 meter – brandstege för 3 våningar och nedåt.
  • 15 meter – brandstege för 5 våningar och nedåt.
  • 25 meter – för 8 våningar och nedåt.

Vilken stege du ska välja beror naturligtvis hur högt upp du bor samt om du tror att en flytt kommer vara aktuell någon gång eller inte. Köp i sådant fall en lite längre lina än vad du behöver just nu! Linan rekommenderas att användas till max 200 kg vilket är tillräckligt för alla. Linan är dock testad att hålla för vikter till 750 kg så det finns god marginal. Sammanfattningsvis är denna brandstege bäst i test om du bor högt upp och vill ha en garanterad evakueringsmöjlighet oavsett om trapphuset skulle brinna. Linan fungerar från alla ställen så länge den kan fästas i eller runt något stabilt. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om brandstege

Måste man ha en brandstege?

Nej, det måste man inte. Från 2 meter och nedåt förväntas man kunna klättra ut ur ett fönster om det börjar brinna. Upp till 5 meter förväntas man istället hoppa i händelse av brand, ett hopp som med all sannolikhet slutar med brutna ben. Över 5 meter måste den som ansvarar för byggnaden se till så att det finns en brandsteg i byggnaden, men det är inte säkert att den utryamningsvägen alltid är tillgänglig.

Vi rekommenderar att alla som bor i villa eller på andra våningen i ett lägenhetshus har en brandstege ifall trappan eller övriga flyktvägar inte är tillgängliga. Ett hopp på 5 meter kan nämligen vara väldigt obehagligt, inte minst för barn, gamla och funktionsnedsatta. Många föredrar verkligen stegen framför att hoppa, så det är ett billigt sätt att garantera att alla tar sig ut. 

En räddningslina rekommenderar vi istället att köpa om du bor på 3:e våningen och uppåt. Räddningslinan fungerar enkelt och smidigt och känns stabil att vira ner sig med. Den är även extra bra då den som är i bäst kondition kan hjälpa övriga att fira ner sig! 

Var köper man brandstege?

Kjell&Company eller Teknikproffset har godkända brandstegar i sitt sortiment. De har även låga priser och snabba leveranser, så vi rekommenderar därför att välja dem.

Hur lång är en brandstege?

Housegard brandstege som vi utsätt till brandstege bäst i test är 4,7 meter lång vilket räcker för att ta sig ner från andra våningen. Idag är det svårt att hitta riktigt bra brandstegar över denna längd. För dem situationerna är det istället en bra räddningslina som gör det bästa jobbet. 

Placering av din repstege för brand

Om det börjar brinna vill du i förväg veta vilken din flyktväg är samt vart stegen eller linan befinner sig. Gör därför upp en evakueringsplan med dem du bor med så ni alla vet vad som gäller i händelse av brand. Bestäm ett lägligt fönster och se till så att stegen kan förvaras lättåtkomligt, exempelvis under sängen.