Bästa dörrklocka med kamera

En dörrklocka med kamera hjälper dig hålla koll på ditt hem och öka hemsäkerheten även när du inte är hemma. I denna guide listar vi trådlösa ringklockor med kamera som gör att du blir medveten om när någon rör sig utanför din dörr. Men även för att kunna konversera med personen och exempelvis ta emot en leverans. 

Utöver att öka din hemsäkerhet finns en rad funktioner som underlättar vardagen. Du får exempelvis en notis eller samtal om någon plingar på vilket minskar risken att missa ett besök. Vissa trådlösa ringklockor med kamera går även att ställa in så du får en notis när exempelvis katten lämnar sin kattlucka. 

I den här köpguiden listar vi dem enligt oss fyra bästa dörrklockorna med kamera så att du ska hitta rätt från första början. Du hittar modeller från budget till premium. 

Dörrklocka med kamera bäst i test:

dörrklocka med kamera

Bästa ringklocka med kamera

Google Nest

Populär trådlös ringklocka med kamera

Ring Video Doorbell 4

nedis dörrklocka

Bästa billiga dörrklocka

Nedis dörrklocka

Snygg trådlös ringklocka

Arlo Essential Video Doorbell

dörrklocka med kamera

Säker trådlös ringklocka

Eufy Video Doorbell

dörrklocka med kamera

1. Google Nest

Ringklocka med kamera

Google Nest är den bästa dörrklocka med kamera på marknaden. Den kommer med en rad smarta funktioner i ett riktigt snyggt yttre som smälter in bra på fasaden. Kameran spelar in i HDR 2k-video i 160 grader vilket ger en väldigt bra överblick utanför din dörr som låter dig se eventuellt lämnade paket och vilka människor som befinner sig utanför.

Smart app

I mobilappen Google Home som väldigt enkelt kopplas till kameran kan du sedan spola tillbaka i upp till 3 timmar utan abonnemang och upp till 60 dagar med. Du kan hela tiden gå in och kolla i realtid vad som händer utanför din dörr, och tack vare Night Vision ser du även vad som sker när mörket har fallit. 

Håll koll på allt

Du kan zooma upp till 8 gånger i realtid och dessutom ställa in ett valt område i bilden där kameran sedan skickar en notis om den känner av en människa i rörelse i den förvalda zonen. På det viset kan du markera din uppfart och sedan direkt få reda på om någon rör sig där, men inte få notisera ifall en bil åker förbi på gatan exempelvis.

Känner av

Google Nest är riktigt smart och kan avgöra om det är en människa, ett djur eller ett paket som orsakar rörelse i den utvalda zonen. På så vis kan du till exempel välja att få en notis när ditt paket har levererats. 

Kameran drivs av ett batteri som laddas upp med USB-C och det håller i hela 2,5 månader! Om du vill går det dock att driva den med elsladd och i ett sådant läge finns 1 timmes backup-batteri i händelse av strömavbrott!

En funktion vi gillar

Den sista funktionen vi vill vurma för är att du kan spela in förinspelade fraser som sedan spelas upp för den som ringer på. Sådana fraser kan vara ”Vi är inte hemma, ring mig istället” eller liknande. 

Sammantaget är Google Nest den bästa dörrklockan med kamera just nu på grund av att du får extremt många funktioner i den snyggaste smarta dörrklockan på marknaden, dessutom till ett pris som känns proportionerligt till vad klockan presterar. 

Återförsäljare:

2. Ring Video Doorbell 4

Populär prisvärd ringklocka med kamera

Ring Video Doorbell är en av dem mest populära smarta dörrklockorna och ses av många som originalet av trådlösa ringklockor med kamera. Denna modellen sitter utanför mängder av människors hem och användarna hävdar det som vi kan bekräfta: modellen är extremt driftsäker. 

Användarvänlig

Funktionerna är många, appen är enkelt och fungerar utan krångel samt kameran har riktigt hög upplösning. Du kan välja ifall den ska drivas av laddbara batterier eller på elsladd som kopplas till kontakten. Det här valet gör att du kan montera klockan ganska fritt.

Placera kameran så att den har tillgång till wi-fi, för det är nämligen ditt wi-fi som sköter överföringen av vad kameran ser till din mobiltelefon. Kameran spelar in 160 grader i 1080-p vilket ger en klar bild där du tydligt fångar upp detaljer.

På de flesta modeller aktiveras kameran först när någon trycker på klockan, men denna smarta ringklocka aktiverar sin kamera i 4 sekunder vid en rörelse upp till 4,5 meter från dörren vilket gör att du kan se någon som bara var utanför din dörr och aldrig valde att plinga på.

Bra säkerhet

Om någon plingar får du en notis i mobilen där du kan se vem det är, men du får även möjlighet att tala med personen utanför dörren, något som är smidigt om du inte är hemma men vill meddela den utanför något, exempelvis ”Du kan lämna paketet där!”.

Som med de flesta smarta ringklockor krävs en prenumerationstjänst för att få full tillgång till alla dem funktioner som appen erbjuder. Kostnaden ligger på 30 kr / månad, men det går även att använda kameran utan att prenumerera på appen om man nöjer sig med lite färre funktioner. 

Återförsäljare:

nedis dörrklocka

3. Nedis dörrklocka

Bästa billiga dörrklocka

Det måste inte kosta så mycket för att få en bra smart dörrklocka som övervakar den eller det som sker utanför din dörr och skickar videon till din mobil. Den här modellen är nämligen den bästa dörrklocka med kamera till lägst pris.

Bra bild 

Denna trådlösa ringklocka med kamera filmar 140 grader i 1080p HD så fort någon ringer på dörren eller till och med närmar sig kameran. Rörelserna känns av genom en PIR-detektor och går att ställa in. I appen får du upp video utanför din dörr i realtid.

Om du vill tala med den som står vid din dörr går det att göra, även det genom appen. Du kan tala och den andra kan svara dig. Ifall du vill se tillbaka på vad som har hänt utanför din förr kan du sätta in ett SD-kort med 128 GB lagring.

Fördelar och nackdelar

Nackdelen med att det inte lagras någon video i molnet är så klart att någon kan riva med sig kameran och därför även få med sig den sparade video. En fördel är dock att kameran, trots sitt låga pris, även filmar i mörker! 

Sammantaget har denna smarta modell de flesta av dem funktoner du vill ha i en dörrklocka till en ganska bra videokvalitet, något som gör att vi utser denna till bästa dörrklocka med kamera till lägst pris! 

Återförsäljare:

4. Arlo Essential Video Doorbell

Snygg smart dörrklocka

Denna snygga och slimmade kamera spelar in i 180 grader vilket gör att du med lätthet ser om ett paket lämnas vid din dörr eller inte. Upplösningen är ställbar och du kan välja mellan upplösning 1536×1536, 1080×1080 eller 720×720. Desto lägre bildkvalitet desto mindre batteri drar kameran.

Passar bra för hemmet

Den främsta anledningen enligt oss att köpa denna modell är för att den är väldigt snyggt designad samt diskret och har bra funktioner såsom mörkerinspelning och att den ringer dig vid aktivitet utanför huset. 

Enligt Arlo själva ska batteritiden vara 6 månader, men det dementerar vi. Detta är nämligen en helt trådlös ringklocka med kamera som därför drivs på batteri! Vi har upplevt att batteritiden mer ligger runt 3-4 månader beroende på hur många besökare du får per dag.

Som en trådlös ringklocka ska vara

Så fort någon rör sig vid kameran, samt när någon plingar på kameran, får du ett telefonsamtal på mobilen likt när någon ringer dig med video. Där kan du välja att svara för att prata direkt med besökaren eller välja att ringklockan läser upp någon förinspelad fras. 

Den största nackdelen med denna kamera är att det krävs ett abonnemang för 60 kr/månad för att kunna använda fiffiga funktioner såsom personigenkänning, ställbara zoner i videon, två månaders video-lagring i molnet osv. 

Sammanfattat är detta en kamera som spelar in i hög upplösning och ringer dig om någon rör sig utanför din dörr utan att du är hemma, en funktion vi tycker är riktigt bra! 

Återförsäljare:

dörrklocka med kamera

5. Eufy Video Doorbell

Trådlös ringklocka med lång batteritid

Detta är den trådlösa ringklockan för dig som vill ha full kontroll själv. Här får du med en basstation vilket är som en liten lagringsenhet. Alltså kan du spara alla klipp och bilder helt på egen hand. Detta är fördelaktigt eftersom du slipper alla månadskostnader och abonnemang som många av konkurrenterna har. 

Högupplöst bild

Bilden har en 2K-upplösning som är bättre än många konkurrenters bild. En högupplöst bild är viktigt för att kunna få en klar bild över situationen. Materialet sparas sedan på den lokala basstationen som har en säker AES-256-datakryptering. Detta är enligt oss ett bättre alternativ än ”molnet” som många använder.

Funkar i vårt klimat

Ringklockan funkar i alla väder Sverige kan tänkas få, med undantag för där temperaturen stiger under -20 grader. Sedan klarar dörrklockan sommarvädret med marginal då konstruktionen är tillverkad för att klara 50 grader. Sommar och höst regnet blir inga problem med IP65 klassificeringen. 

Lätt att använda

Du behöver inte vara någon IT-tekniker för att få allt att lira. Dörrklockan levereras med allt som behövs för monteringen. Inför monteringen behöver du inte dra någon el utan endast installera ett par batterier. Vid installation kopplar man ihop basenheten med routern och därefter hjälper appen med resten av stegen. Det bör max ta ett par minuter att installera klockan, och då exkluderar vi tiden för uppskruvning. 

Fyller sin funktion

Likt andra klockor i premiumklassen börjar dörrklockan att filma och skickar sedan materialet till basenheten. Du kan enkelt komma åt materialet via din smartphone eller via minneskortet. Har du mycket rörelse i området kan du välja att klockan endast ska filma då någon ringer på den. Ringer någon på klockan kan du enkelt prata med personen, även om du inte är hemma. På så sätt kan du sköta leveranser och annat viktigt direkt från jobbet. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om dörrklockor med kamera

Här svarar vi på dom frågor som konsumenter brukar ha inför deras köp. Frågorna kan hjälpa dig att välja rätt dörrklocka och göra ett bättre köp. Vi svarar väldigt allmänt på frågorna eftersom svaren kan variera beroende på vilken modell du väljer.

Vad är en smart ringklocka?

En smart ringklocka är en ringklocka med sensorer som känner av ifall någon närmar sig din dörr. Dessa kameror sätts sedan på vid rörelse, alternativt när någon trycker på knappen, och du får du en notis till din mobil i en app.

Appen är kopplad till kameran och i den kan du i realtid se vem som är utanför. Du kan även i de flesta modeller av smarta kameror välja att samtala med den utanför dörren, alternativt spela upp förinspelade röstmeddelanden.

Varför ska man ha en smart ringklocka?

Den trådlösa ringklockan ökar din hemsäkerhet. Den fungerar likt ett titthål vilket gör att du kan se vem du öppnar dörren till. Du kan välja att stanna inne i huset om du misstänker något suspekt och därmed förhindra inbrott. 

Du kan även se vem som rör sig utanför huset även om du skulle vara på andra sida jorden vilket helt enkelt innebär att du kan hålla ett litet extra öga på din bostad.

Utöver att höja hemsäkerheten och tryggheten kan du också använda den för att exempelvis se när ett paket har blivit levererat till dörren eller få en notis när din katt går ut ur kattluckan. Du får även en notis när någon plingar på vilket minskar risken för att du missar besök, även om du är ute i trädgården. 

För att öka sin hemsäkerhet ytterligare går det att installera bra kameror för hemmet! 

Är det lagligt att ha en ringklocka med kamera?

Ja, det är lagligt att ha en ringklocka med kamera så länge den enbart filmar din tomt. Du får alltså inte filma allmän plats där det rör sig gående, bilar och cyklister utan att ha tillstånd från Länsstyrelsen.

Vad gäller trapphus är det okej med en smart ringklocka då den ses likvärdig med ett titthål. Kameran får däremot inte filma trapphuset konstant och när den aktiveras vid en tryckning får filmningen ske i max 30 sekunder.

Vilken ringklocka med kamera är bäst?

Vi tycker att Google Nest är den bästa ringklockan med kamera eftersom den erbjuder en rad smarta funktioner, är driftsäker i olika väder, lagrar bilder i molnet, har en bra upplösning och framförallt är rejält snygg, allt detta till ett pris som verkligen motsvarar vad du får för produkt. 

Hur fungerar en trådlös ringklocka?

Den smarta ringklockan filmar med hjälp av en liten inbyggd kamera som oftast är av hög kvalitet och med hög upplösning. Denna filmning kan du sedan strömma live via din mobiltelefon eftersom kameran skickar vad den ser via husets wi-fi till dig. Detta innebär alltså att du kan hålla koll vem som plingar på från jordens alla håll.

Kontakten mellan dörrklockan och telefonen brukar gå via en app du har i din smartphone. Apparna är tillverkade av företaget dörrklockan kommer ifrån. Nästan alltid är apparna helt gratis att ladda ner. 

Lokal eller molnlagring?

En fördel med lokal lagring är att du själv sparar materialet på dina egna enheter, vilket kan vara säkrare. Medan molnlagrinen är beroende av någon annan. De flesta molnlagringsalternativen kräver en prenumeration vilket innebär att du måste betala för ringklockan varje månad. Detta brukar inte vara en stor summa men det är ändå omständigt. En klar fördel med molnlagring däremot är att det är väldigt enkelt och du har gott om utrymme för allt ditt material. 

Det är inte säkert att lokal lagring rensar sig själv likt molnlagringen gör. Oftast raderar molnlagrinen materialet efter 60 dagar. För lokallagring kan du själv behöva gå in och rensa i minnet. Oftast får det plats väldigt mycket material på minnet men det gäller att rensa då och då.

Bra att veta om dörrklockor

Här nedan går vi igenom flera bra saker du bör ha koll på inför ditt köp. Vi rekommenderar att göra mycket research för att köpet ska bli rätt på en gång. Dörrklockorna skiljer sig en hel del och vissa modeller passar helt enkelt bättre för dig. Att göra ett korrekt köp på en gång leder till mindre returer och krångel. 

Installera en trådlös ringklocka

Att installera en trådlös dörrklocka är väldigt enkelt och tillverkarna har förenklat processen med åren. Installationen skiljer sig beroende på vilken modell du väljer. För det första behöver kameran ström, och hur dörrklockan får detta varierar. Det mest simpla alternativet är att välja en dörrklocka med batteri. Annars behöver du dra el till klockan och i vissa fall använda dig av en strömförsörjning enhet. 

När dörrklockan fått ström brukar oftast installationen fortsätta till nätverket. Då ska antingen dörrklockan eller baseneheten anslutas till ditt nätverk. Därefter bör du kunna para ihop kameran med en app. I tillverkarnas appar brukar installationen gå väldigt smidigt med tydliga steg-för-steg instruktioner. Vanligtvis är installationen och anslutningen klar på ett par minuter. Men då räknar vi inte med tiden du tar på dig att fästa dörrklockan på väggen eller dörren. 

Har du problem med installationen brukar tillverkarna vara väldigt hjälpsamma om det är något avvikande fel. Annars kan ett typiskt fel vara ditt nätverk som inte kopplar samman med dörrklockan. Då kan du testa att antingen återställa nätverket. Funkar inte det kan du alltid söka på Google med ditt problem. 

Upplösning

Detta är det som avgör hur skarpt kameran kan filma. Desto högre upplösning en dörrklocka har desto bättre bild kommer du att få. Upplösningen mäts i antalet pixlar i bredden gånger höjden. Vi rekommenderar att välja en modell med högre upplösning, gärna uppemot 2K. Då kan du enkelt få en tydlig bild över vad som sker utanför din dörr. För lite perspektiv brukar vanliga datorskärmar ha 1920×1080 i upplösning. Men desto närmare man kommer bilden desto högre upplösning bör man ha.

HDR

High Dynamic Range eller ”HDR” är en teknik som används för att öka det dynamiska omfånget i både bilder och videos. Alltså kan du fånga mer material i en HDR bild jämfört med en vanlig bild. Med HDR kan du enklare få en klar bild även om solen ligger på eller om solen har gått ner. HDR är bättre än det klassiska SDR-bilden som fasas ut mer och mer för varje år. Om inte dörrklockan har HDR rekommenderar vi åtminstone att säkerställa att den har en hög upplösning. 

Priset

Som med allt annat har priset en direkt påverkan på hur bra dörrklockan är. De dyrare modellerna är i regel bättre vad gäller upplösning, batteritid, app, installation och annat som påverkar ringklockan. Så vill du ha en felfri produkt som bara lirar rekommenderar vi att välja någon av toppmodellerna. Dom är inte heller särskilt dyra i förhållande till hur mycket säkerhet dom erbjuder. 

Om du vill ha en billigare trådlös ringklocka rekommenderar vi att kika in Nedis. Den dörrklockan kostar under 1000 kronor men har flera bra funktioner som de dyrare varianterna har. Du får en tydlig 1080p bild och en smidig app för övervakning. Däremot finns inte premiumfunktionerna som en högre upplösning, molnlagring och en högre vidvinkel.

Har du en högre budget rekommenderar vi Googles Nest eller någon av Rings modeller. Dessa trådlösa ringklockor håller en väldigt hög kvalité och gör ditt hem mer säkert. Dom har en högre upplösning, en bredare vidvinkel och bättre zoom. Vi tycker även att deras appar är mer användbara och lättare att jobba med. 

Hur vi gjorde testet

I detta test har vi undersökt flera trådlösa ringklockor för att hitta toppmodellerna som vi tycker är bäst. Vi har undersökt alla modeller noggrant och deras egenskaper. I testet har vi undersökt dörrklockornas appar, bildkvalitéer, mikrofoner, batteritider och andra egenskaper som är viktiga. När det gäller produkterna vi tipsar om ser vi till att alla dessa egenskaper funkar som dom ska och fyller en funktion. 

Jämför

Sedan när vi har våra toppkandidater börjar vi jämföra modellerna. Vi jämför alla egenskaper dörrklockorna ha för att hitta kameran som har dom bästa. Den bästa dörrklockan med kamera ska inte bara ha bra egenskaper men också funka felfritt och vara enkel att både installera och använda. I jämförelsen hittar vi ofta nya egenskaper hos dörrklockorna som vi tar med i bedömningen. 

Sedan jämför vi även priset bland dörrklockorna för att hitta den klockan som erbjuder bäst egenskaper för minst peng. Alltså behöver inte testvinnaren nödvändningsvis vara den dyraste kameran. En billigare dörrklocka kan också vinna testet men med motiveringen att den är mest prisvärd. Vi försöker ta med flera modeller i flera prisklasser så att du kan hitta något i din budget. 

Vi gör mycket research om de olika modellerna och tar del av vad andra har att säga. På så sätt kan vi märka brister i våran egna undersökning och se om bristerna stämmer. Vi läser också så mycket kundrecensioner som vi kan, men tar dom med en nypa salt eftersom allt inte stämmer.  

Fler inlägg: