bästa dörrlås

Det bästa dörrlåset ska vara säkert, smidigt att använda och ska hålla i flera år framöver utan att du ska behöva bekymra dig över din säkerhet. Utbudet och marknaden för dörrlås har ändrats väldigt mycket de senaste åren och vi har sett ett intåg av nya dörrlås som är mer digitala än innan.  

Är du ute efter ett smart dörrlås kommer du att i denna guide hitta flera olika modeller som kommer göra ditt hem både säkrare och enklare att låsa. De bästa kodlåset till  ytterdörr har många smarta funktioner som exempelvis en app där du kan styra över låset när du även inte är hemma. 

En annan fördel med ett smartlås är att det inte finns några nycklar som kan tappas bort vilket är väldigt lätt hänt när man har småbarn i familjen. Har du hantverkare över kan du även ge dessa en temporär kod som du sedan kan ta bort. 

Dörrlås bäst i test:

dörrlås yale

Bästa dörrlåset

Yale Doorman L3

Bästa dörrlåset för lägenhet

Yale Linus Family

Bästa dörrlås

En aning billigare än Yale's Doorman L3

YALE Doorman classic

dörrlås glue

Ett billigare alternativ till Yale

Glue Smart Door Lock Pro

dörrlås yale

1. Yale Doorman L3

Bästa dörrlåset

Yale Doorman L3 är ett smartlås som håller hög säkerhet och kvalité. Detta dörrlås är godkänt av försäkringsbolagen och klarar av dom nordiska väderförhållanden som kan råda under de kallare månaderna. 

Detta dörrlås kan du antingen öppna med en kod, nyckelbrickor eller med en app i mobilen. Appen är väldigt smidig och tillåter dig att ge gästerna eller hantverkare temporära koder så att de kan komma in i huset. På dörrlåset sitter även en integrerad dörrklocka. En annan fördel med detta dörrlås är att det låser sig själv automatiskt när du stänger dörren, så du aldrig glömmer att låsa när du åker hemifrån. 

Yale Doorman är relativt lätt att installera för dig som är händig, uppkopplingen till appen är en lite enklare process. Dörrlåset har även en mekanisk dörröppning från insidan, så även om batterierna är slut så kommer du alltid ut från huset. Dörrlåset har en snygg finish i borstat utförande och finns i olika färger för att matcha med dörren och färgerna på huset. Vill ni ha lite design tips kan ni kika hur vi på redaktionen har gjort på första bilden, där vi matchat låset med husets färger. 

Nu kanske du tänker att ett smart dörrlås är krångligt att använda, med batterier och allt vad det innebär. Men faktum är att dörrlåset kräver väldigt lite ström och det är sällan man måste byta batterier. När batterierna börjar bli slut varnar dörrlåset i god tid innan så att du hinner byta. 

Detta dörrlås passar på dörrar som har skandinavisk standard, detta brukar gälla dörrar från 80 talet och framåt. Så det är en väldigt liten risk att Yale Doorman inte skulle passa, det skulle vara i så fall om du har en väldigt gammal ytterdörr. Företaget Yale har gjort dörrlås ända sedan 1840 och är ett respekterat företag som tillhör Assa Abloy.

Återförsäljare:

2.Yale Linus Family

Bästa dörrlåset för lägenhet

Yale Linus Family är dörrlåset för dig som bor i lägenhet och vill ha ett smart dörrlås som är säkert och smidigt att använda. Fördelen med Yale Linus är att det inte ersätter låscylinder vilket innebär att inget utbyte av låshus eller jobb på dörrens utsida krävs. Därmed är installationen väldigt enkel och smidig att genomföra. Detta gör även att dörrens säkerhetsklass behålls. 

Likt andra Yale lås kan du även med Yale Linus sätta tillfälliga koder så att hantverkare och gäster enkelt kan ta sig in utan att du behöver ge ut din vanliga kod. Dörren låses upp med antingen en knappsats eller med mobilappen och öppningen kan göras även när du inte är hemma. Som vanligt låser sig även dörren automatiskt när du stänger den vilket gör att du aldrig glömmer att låsa. 

Designen är snygg och stilren vilket gör att den smälter in i dörren bra. Låset finns i svart och i borstat stål som du ser på bilden ovan. Till låset ingår det en knappsats som kan sättas bredvid dörren så att du smidigt kan knappa in koden in till ditt hem. Totalt kan 220 unika pin koder sparas i låset vilket gör att alla dina vänner kan få en personlig kod. 

Sätter du inte upp någon knappsats på ytterdörren och endast öppnar med mobilen så syns inte ens Yale låset. Batteritiden är på 6-9 månader vilket gör att du sällan behöver tänka på batteribyte. 

Återförsäljare:

Bästa dörrlås

3. YALE Doorman classic

En aning billigare än Yale's Doorman L3

YALE Doorman Classic är ett liknande lås som doorman L3 men kostar en aning mindre. Det som skiljer Yale classic med den dyrare varianten L3 är att detta dörrlås är ”offline”, vilket innebär att det inte kan kommunicera med din mobiltelefon. 

Vi på redaktionen har ett Yale doorman L3 och använder aldrig mobilappen, så att köpa ett classic för flera tusen mindre kan vara värt dig som inte tror att du kommer använda appen så mycket. Låset öppnas med antingen koden på självaste dörren eller med nyckelbrickor som man enkelt trycker mot låset. 

Även trots att du inte kan öppna i appen för hantverkare och gäster kan du fortfarande ge bort en nyckelbricka så att dom kan komma in utan att veta huvudkoden. Du kan fortfarande även skapa nya koder som hantverkaren kan ta del av och sedan radera den nya koden. Du kan även göra så att alla i familjen har sin egna personliga kod in till huset. 

Likt andra Yale lås så låser sig alltid dörren när du stänger den, så att du aldrig glömmer att låsa dörren. Detta är väldigt praktiskt när man är stressad på morgonen och har det bråttom till jobb och skola. 

Skulle du köpa detta låset och sedan inse att du vill ha en digital styrning går detta att fixa. Köper du till ett Yale smart HUB och Yales låsmodul så kan du fjärrstyra låset via appen. Låset finns i helsvart och i borstat stål så att du kan hitta en färg som matchar med färgerna på ditt hus.

Återförsäljare:

dörrlås glue

4. Glue Smart Door Lock Pro

Ett billigare alternativ till Yale

Glue Smart Door Lock Pro är ett smart dörrlås som går att öppna med mobiltelefonen på upptill 15 meters avstånd. Detta gör att du aldrig mer måste kånka runt på hemnycklar som måste hållas reda på och som kan tappas bort. 

Dörren kommer fortfarande gå att öppnas med en vanlig nyckel om du skulle vilja det. Likt de andra premiumlåsen kan du skapa tillfälliga koder som du kan ge till vänner och hantverkare som måste komma in i din bostad. 

En bra sak vi gillar med appen är att alla öppningar loggas, så att du har bra koll över när någon går in i din bostad. Yale är ett företag som är lite mer etablerat än Glue av vår erfarenhet. Men trots detta har Glue väldigt bra omdömen av tidigare kunder och använder sig av en säker kryptering för att hålla säkerheten hög. 

Återförsäljare:

Hur vi utser det bästa dörrlåset

När vi gjorde detta testet kollade vi på flera bra dörrlås och tog fram toppmodellerna. Vi säkerställer att alla dörrlås följer de kraven som krävs för att låset ska vara säkert. Låset ska också vara användarvänligt och enkelt att använda. Priset ska också stämma överens med vad som erbjuds. Vi tar även med billigare dörrlås i testet för att få fram alla de bästa dörrlåsen i alla prisintervaller. 

Dörrlåset ska även se någorlunda bra ut och passa på ytterdörren. Säkerheten kommer givetvis först men det är trevligt om dörrlåset också ser bra ut. Något vi tycker är riktigt snyggt är när dörrlåset matchar med dörrens färg, precis som på omslagsbilden.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»