Kassaskåp test

Ett kassaskåp i är väldigt praktiskt för att förvara sina viktigaste ägodelar säkert. Det finns flera olika typer av kassaskåp med olika egenskaper. Skåpen har olika certifieringar och standarder som talar om vad skåpet skyddar mot, exempelvis stöldskydd eller brandskydd. Sedan finns också stöldklasser som talar om hur inbrottssäkert skåpet är. 

Vi har inkluderat allt från lågpris modellerna som går in i garderoben till de dyrare premium skåpen som passar på företaget. Totalt listar vi 10 olika kassaskåp som vi rekommenderar för både hemmabruk och på företaget. Tänk på att skåp som används på företag kan kräva vissa certifieringar och standarder. 

Innan ditt köp bör du hitta en bra yta för kassaskåpet och se till så att det får plats. Jämför ytan med yttermåtten på skåpet för att undvika ett felköp. Tänk också på att vissa certifieringar och standarder kan vara ett måste för att få förvara vissa föremål i skåpet. 

Kassaskåp bäst i test:

Värdeskåp EURO

Inbrottsklassat och brandklassat

Värdeskåp EURO

Phoenix Säkerhetsskåp

Brandsäkert

Phoenix Säkerhetsskåp

dokumentsskåp

Kompakt skåp

ALTIKON Dokumentskåp

nyckelskåp

Skåp som väggmonteras

Velleman Nyckelskåp

större säkerhetsskåp

Större säkerhetsskåp

HÅBECO SSK290

Yale Value värdeskåp

Billigare värdeskåp

Yale Value Safe

Värdeskåp Home-it

Perfekt för hemmet

Värdeskåp Home-it

Brandklassat skåp

Brandklassat kassaskåp

Habeko Dokumentskåp

Habeko Stöldskyddsskåp

Litet och praktiskt kassaskåp

Stöldskyddsskåp SB10

litet nyckelskåp

Nyckelskåp med 4-siffrig kod

Abus KeyGarage 707

Värdeskåp EURO

1. Värdeskåp EURO

Säkert värdeskåp

Ett säkert val

Detta är ett värdeskåp vilket innebär att det är skyddat mot både inbrott och brand. Det är Inbrottsklassat enligt EN 1143-1, vilket kan vara ett måste för företag som vill bli försäkrade. Det är även brandklassat enligt NT Fire 017, 120P. Alltså är det ett bra allround skåp som skyddar mot alla tänkbara situtationer. Det väger hela 345 kg vilket gör det svårt för inbrottstjuvar att bära bort skåpet. 

Rymmer 131 liter

Skåpet rymmer totalt 131 liter vilket motsvarar ungefär 12 pärmar. Sedan får du även in mindre saker högst upp i värdeskåpet där du har ett litet skåp. Där inne kan du förvara pass, klockor och smycken extra säkert. Skåpet är 119 cm högt, 56,5 cm brett och 54 cm djupt. 

Vårt omdöme

Skåpet vann testet eftersom det är ett värdeskåp som skyddar mot allt. Det är ett rejälare skåp som har dom rätta certifikaten, vilket en testvinnare ska ha. Dom är viktiga för att försäkringar ska gälla vid brand eller inbrott. Sedan har värdeskåpet ett väldigt säkert nyckellås. Alltså blir det inget strul med batterier eller något tekniskt. 

Återförsäljare:

Phoenix Säkerhetsskåp

2. Phoenix Säkerhetsskåp

Brand- och säkerhetsskåp

För hemmet eller jobbet

Detta säkerhetsskåp är ett mer ordentligt skåp som används för att förvara viktiga föremål och handlingar. Det väger 121 kg, alltså inget inbrottstjuven kan bära bort särskilt enkelt. Säkerhetsskåpet är en alldeles lagom stor modell och är 90 cm högt, 52 cm i bredd och längd. Alltså funkar det bra för att förvara pärmar, viktiga papper, klockor och annat som du vill bevara säkert. Inuti skåpet har du en hyllplan samt ett mindre förvaringsskåp med nyckellås. 

Testat enligt det svenska brandtestet

EN brand är något man i många fall inte kan göra något åt och då kan mycket minnen och värdesaker försvinna. Detta säkerhetsskåp är testat enligt NT Fire 017-90 vad gäller papper. Alltså kan du förvara viktiga pappershandlingar extra tryggt. Det är också testat enligt MTC DIP120-60DMA vilket ger ett brandskydd för föremål som USB-stickor och skivor. 

Säkert

Skåpet är säkert med sitt elektroniska lås som även har dold kod. Säkerhetsskåpet är rekommenderat för förvaring av värdesaker upptill 29 000 euro och kontanter till 2 900 euro. Om du vill ha en större modell rekommenderar vi att kika in skåpet som kommer härnäst. 

Återförsäljare:

dokumentsskåp

3. ALTIKON ES 20 P60

Mindre dokumentskåp

För dokument

Detta mindre dokumentskåp passar dig som ska förvara upptill tre pärmar. Kassaskåpet är en mindre modell men väger trots allt ändå 49 kg. Alltså har den en stark konstruktion som inte är särskilt enkel att öppna. Skåpet har en flyttbar hylla som kan tas bort om du vill få plats med något större förenå

Ger bra skydd

Dokumentskåpet är testat och certifierat enligt NT Fire 017 i 60P och 120P papper. Det ger ett bra brandskydd i hela 60 minuter. Skåpet har inget certifierat stöldskydd men är trots allt väldigt säkert. 

Säkert lås

Vi gillade denna modell eftersom låset är så säkert. Det har ett elektronisk kodlås där det finns två utbytbara koder. Låset är borrskyddat vilket innebär att förgripare som försöker borra in sig inte kommer få det allt för lätt. Det har också en sprängsäkring som låser sig när skåpet utsätts för inbrott. 

Återförsäljare:

nyckelskåp

4. Velleman nyckelskåp

Mindre kassaskåp för nycklar

Säker konstruktion

Detta lilla kassaskåp väger endast 4,5 kg men det är ett säkert val om det monteras korrekt. Kassaskåpet ska väggmonteras för att du ska få ett ordentligt skydd mot angripare. Om skåpet är väggmonterat ordentligt är det riktigt svårt att öppna. Vi rekommenderar denna box till dig som i dagsläget endast har ett vanligt nyckelskåp. 

Elektroniskt kodlås

Kodlåset är säkert och praktiskt att öppna eftersom knapparna är enkla att trycka på. Det går att ha från tre till åtta siffrors kod beroende på hur säkert du vill ha det. En tre till fyra siffor kod kan vara skönt i hemmet då man öppnar skåpet oftare. Låset drivs på 4x AA-batterier, vilket dock inte är något som ingår utan måste köpas till. 

Återförsäljare:

större säkerhetsskåp

5. HÅBECO Säkerhetsskåp

Större skåp

För dig som behöver mycket utrymme

Detta säkerhetsskåp rymmer totalt 750 liter och har hyllor vilket lämpar sig bra för dig som vill förvara laptops, dokument och annat som tar mycket plats. Skåpet väger 300 kg vilket gör det mer stöldskyddat och robust. 

Går att anpassa

Från fabrik kommer säkerhetsskåpet med nyckelås. Men det går att installera ett kodlås om man så vill det. Kodlåset som går att köpas till kommer också från Håbeco och har standarden SS3492 vilket ger dig ett bra inbrottsskydd. 

Sedan kan du även utrusta skåpet med extra hyllor om du inte har så stora grejer att förvara. Det går också att installera krokförvaring om du vill hänga saker inne i skåpet. Detta skåp funkar givetvis för hemmabruk men är populärast för företagarna. 

Vill du få inredningen specialdesignat fixar Håbeco detta. De kan exempelvis fixa en skräddarsydd fackinredning, nyckelslädar, låsbara fack och mycket annat som kan vara användbart. 

Återförsäljare:

Yale Value värdeskåp

6. Yale Value Safe värdeskåp

Passar i hemmet

Säker förvaring

Detta värdeskåp från Yale ger dig säker förvaring av pass, nycklar och annat du håller hårt i. Det väger endast 8 kg men levereras med förborrade hål så att du enkelt kan fästa värdeskåpet på väggen. I låset har du två stycken 16 millimeters låsbultar som stoppar tjuvar från att öppna låset. 

Kod och säkerhetsnyckel

Yale som har tillverkat detta värdeskåp har bra koll på säkerhet då det kommer till kodlås. Dom är en av världens största tillverkare av kodlås till dörrar och vet vad som är säkert. Därför litar vi på att deras kodlås är säkert eftersom det mesta talar för det. Skåpet levereras även med en högsäkerhetsnyckel som du bör förvara på en säker plats. Med den kan du öppna skåpet om du skulle glömma koden. 

Lagom stort för hemmet

Ska du förvara mindre saker i hemmet är detta skåp alldeles lagom stort. Skåpet har yttermåtten 250×350 mm och passar därmed i mindre utrymmen. Samtidigt får du plats med hela familjens pass i skåpet. Det finns även plats över för någon klocka, pappershandling eller annat viktigt som du vill förvara säkert. 

Värdeskåp Home-it

7. Värdeskåp Home-it

Smidigt värdeskåp med Fingeravtrycksläsare

Fingeravtrycksläsare

Om du kommer att öppna värdeskåpet ofta är Home-it ett bra val eftersom den har en smidig fingeravtrycksläsare. Den har minne för 20 fingeravtryck vilket innebär att hela familjen kan öppna värdeskåpet om så önskas. Home-it har också ett kodlås där du kan ställa en 4-8 siffrig kod. Det kan vara smidigt eftersom fingeravtrycks-tekniker inte alltid är särskilt tillförlitliga. 

Säker konstruktion

För bästa säkerhet bör värdeskåpet monteras ordentligt. Den har förborrade monteringshål både i botten och i bakplattan. Alltså kan den monteras på väggen eller i golvet om så önskas. Om den monteras ordentligt blir det väldigt svårt för inbrottstjuvar att ta sig in i värdeskåpet. 

Priset

Home-it ger mycket säkerhet för pengarna och vi tycker denna modell är väldigt prisvärd. Givetvis är den inte i närheten av lika säker som modellerna som kostar flera tusentals kronor. Men det är ett bra val för hemmet där man endast behöver ett par mindre saker i säkert förvar.

Brandklassat skåp

8. Habeko Dokumentskåp

Brandklassat och säkert kassaskåp

Perfekt storlek för hemmet

Om du vill ha ett säkert dokumentskåp för hemmet är detta skåp från Habeko ett bra val. Den är otroligt säker och är extra bra mot brand eftersom den är NT Fire 017 testad och enligt testet ska detta skåp stå emot brand i 90 minuter. 

Väldigt säkert

Med en vikt på 105 kg på så korta mått fattar man att det är ett robust skåp. Den har tjocka väggar och det ska därmed krävas en del för någon att ta sig in i detta skåp. Sedan är denna modell också lösenordsskyddad vilket gör att ingen kan låsdyrkna upp det. Låset har ordentliga låsbultar så det ska krävas mycket att bryta upp låset. 

Rymmer mycket

Dokumentskåpet rymmer 52 liter fördelat på 2 hyllor. Du får in totalt 6 stycken vanliga pärmar eller flera klockor och smycken. Yttermått för detta skåp ligger på 600 x 500 x 460 mm (hxbxd).

Habeko Stöldskyddsskåp

9. Habeko Dokumentskåp

Litet kassaskåp

Litet men säkert

Mindre kassaskåp brukar ofta vara billigare och tillverkade för dom som söker en bas säkerhet. Detta skåp däremot är lite dyrare men har kvar samma storlek som de billigare kassaskåpen. Det är säkrare och är tillverkat av Habeko som också gör stora kassaskåp i den övre prisklassen. Skåpet har förankringshål i botten så du enkelt kan borra fast det. 

Varför vi gillar det

Vi gillar skåp som är allsidiga och har flera certifieringar eftersom det ger en fördel för försäkringar och ifall något inträffar. Detta är i grunden ett stöldskyddsskåp men har också egenskaper så att det kan motstå brand. Kassaskåpet har stöldskyddsgrader EN 14450 vilket är den grad skåp i denna storlek brukar ha. Den har också brandskydd EN 15659 i 30P vilket motstår eld i 30 minuter. 

Rymmer dom små föremålen

Med en volym på 19 liter får du trots allt in en hel del. Den har en bredare design vilket gör att bokformade grejer går lätt in i skåpet. Du kan även enkelt få in pass, vissa klockboxar och smycken. 

litet nyckelskåp

10. Abus KeyGarage 707

Smidigt nyckelskåp med kod

Smidig förvaring

Om du ofta lånar ut din stuga eller annat boende vet du hur jobbigt det är med nyckelutdelning. Detta lilla nyckelskåp löser alla dom problemen. Du kan smidigt förvara både nycklar och passerkort utanpå bostaden. På detta sättet kan gäster eller hantverkare lättare få sin nyckel utan att du behöver göra något. 

Bra pris

Just denna modell har ett bra pris och fyller sin funktion väl. Den kanske inte har någon touch funktion eller app men är trots allt väldigt enkel att använda. Det mekaniska låset kan även vara till fördel i lite kalare klimat då touch lås inte alltid funkar så bra. Förvaringen är inte den största men räcker gott och väl för nycklar. 

Monteras på väggen

Keygarage kommer färdig med hål så att du enkelt kan skruva fast den på väggen. Väl på väggen är den säker och det krävs en del för förbrytaren att lyckas bryta sig in. Abus har även en mer avancerad modell som du kan styra från mobilen. Den modellen är avsevärt dyrare men appen som följer med är oerhört smidig. Exempelvis kan du ge ut individuella koder till dina gäster som skickas via länk på sms. 

Typer av kassaskåp

Det finns flera olika typer av kassaskåp som har olika egenskaper. Här nedan kommer vi att gå igenom alla typer så att du kan hitta rätt kassaskåp som passar dig. Kom ihåg att mycket av graderingarna och försäkringarna endast gäller för företag. Alla belopp som nämns är rekommendationer och behöver nödvändningsvis inte gälla din försäkring. Alltså bör du prata med ditt försäkringsbolag om hur mycket som går att försäkra och vad som krävs för att göra detta. 

För ett korrekt köp ska du tänka igenom vad du ska förvara i kassaskåpet. Vart kassaskåpet ska stå någonstans och hur frekvent du kommer att använda det. En del kassaskåp passar bättre för dyra klockor medan andra passar bättre för förvaring av dokument. Sedan är vissa skåp bättre för hemmabruk medan andra passar på företaget eller bredvid kassan i kiosken. 

Värdeskåp

Dessa skåp är väldigt säkra och tillverkade för att förvara värdeföremål. Dom har ett kraftigt inbrottsskydd som ska hindra eller sakta ner inbrottstjuvar. Värdeskåp kommer i alla möjliga storlekar så med all sannolikhet kan du hitta ett värdeskåp som passar dig. Dom har ofta brandskydd följt av ett nummer som visar hur länge skåpet klarar brand.

Värdeskåp testas för att säkerställa att dom ger ett tillräckligt bra skydd mot inbrott. Testerna utförs inom svenska och europeiska SS-EN 1143-1 standarden. Sedan får dom också en gradering på exakt hur bra dom skyddar. Denna gradering kallas för grade och desto högre den är desto bättre skyddar skåpet. Detta är viktigt att hålla koll på eftersom har du en högre grade kan du försäkra mera.

Alla nivåer av grades:

Här visar vilka olika nivåer av grades och vilket värde som kan förvaras i dom. För ett korrekt värde ska du prata med ditt försäkringsbolag. 

 • Grade 0 – upptill 50 000 kronor
 • Grade I – upp till 80 000 kr
 • Grade II – upp till 140 000 kr
 • Grade III – upp till 210 000 kr
 • Grade IV – upp till 350 000 kr
 • Grade V – upp till 550 000 kr
 • Grade VI – upp till 1 320000 kr
 • Grade VII – upp till 1 650 000 kr
 • Grade VIII – upp till 1 930 000 kr
Grade 0

Värdeskåp med grade 0 ger den minsta säkerheten. Men samtidigt är dom kassaskåpen väldigt säkra och företag kan fortfarande dra nytta av vissa försäkringar. Grade 0 passar perfekt för dig som vill förvara saker säkert i hemmet. Denna gradering passar för dig som ska förvara värdesaker med ett värde på upptill 50 000 kronor. 

Grade I till Grade VIII

Från Grade 1 hela vägen upptill Grade VIII blir kassaskåpen stegvis mer säkra och försäkringssumman ökar.  

Säkerhetsskåp

Ett annat typ av skåp är säkerhetsskåp som är väldigt säkra tack vare säkerhetsnormen SSF 3492. Denna norm ger ett högt stöldskydd och rekommenderas för dig som ska förvara dyrbara värdesaker. Det är Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering som står för testerna och säkerhetsnormerna. Tänk på att alla säkerhetsskåp inte är brandskyddade. Så om det är något du vill ha brandskydd bör du kolla på ett värdeskåp, alternativt köpa ett brand- och stöldskyddsskåp. 

Bra att veta om säkerhetsskåp

Säkerhetsnormen ser till att skåpet har ett högre stöldskydd eftersom skåpet måste ha tjockare specialplåt. Oftast brukar plåten vara härdad och antingen 4 mm eller tjockare. Hela konstruktionen måste vara säkert svetsad så den inte brister någonstans. Det ska även vara möjligt att förankra kassaskåpet i golvet. Vidare ska även kassaskåpet finnas med flera typer av inredningar. 

Sedan är vikten viktig att hålla koll på. Har du ett säkerhetsskåp som väger mindre än 150 kg måste detta förankras i vägg eller golv. Om det väger mer än 150 kg behöver du inte förankra kassaskåpet. Om ett säkerhetsskåp under 150 kg inte förankras är det inte säkert att alla försäkringar gäller. Säkerhetsskåp med SSF 3492 märks på insidan med en etikett. Vart denna etikett sitter kan skilja sig men oftast sitter den på kassaskåps dörren.

SS 3492 och det nya SSF 3492

Om du har ett äldre säkerhetsskåp kanske du har upptäckt att säkerhetsskåpet är märkt med ”SS 3492”, alltså utan ”F”. Detta är den gamla standarden som har blivit utbytt till den nya med F i namnet. Detta beror på att svenska institutionen för standarder  valde att avsluta ansvaret för standarden. Detta ledde till att stöldskyddsföreningen tog över standarden och förvaltar den numera med F i namnet. 

Brand- och stöldskyddsskåp

Dessa skåp är väldigt lika värdeskåp men här har certifieringen satts ihop med både brandskydd och stöldskydd. Dom är certifierade enligt standard S2 följt av ”P” och en siffra. Denna siffra på slutat talar om hur länge kassaskåpet klarar brand. Exempelvis klarar 30P brand i 30 minuter medan 60P klarar brand i 60 minuter. 

Om du ska förvara brandfarliga ämnen är certifieringen viktig. Sedan 2004 gäller standarden SS-EN 14470 och den kommer i två former. SS-EN 14470-1 som avser skåp lämpad för förvaring av brandfarlig vätska och SS-EN 14470-2 som används för brandfarlig gas. Denna certifiering finns sedan i 4 klasser: 15, 30, 60 och 90 som avser hur länge kassaskåpet klarar eld. Det helt klart bästa är att välja 90 minuter, då hinner alla lämna lokalen och mer tid finns för att kontrollera branden. 

För att kassaskåp ska certifieras med SS-EN 14470-1 krävs en hel del tester. Skåpet måste minimera brandrisken genom att konstrueras på ett sätt som skyddar skåpets innehåll. Konstruktionen ska minimera ångor från brandfarliga ämnen. Inredningen måste också vara hållbar där exempelvis hyllor måste klara belastning under en brand. Sedan tillkommer en rad andra viktiga tester som görs för att ett kassaskåp ska få certifieringen. 

Delar av testet för SS-EN 14470

 • Brandskyddsventiler
 • Brandskyddsisolering 
 • Brandskyddstätning
 • Gångjärnen
 • Dörrstängningen
 • Dörrlåset
 • Stommens tillstånd
 • Farliga områden
 • Frånluftsflödet

Nyckelsäkerhetsskåp

Kassaskåp som är till för nycklar är ofta mindre och har krokar inuti där du kan hänga nycklarna. Dessa skåp brukar inte vara brandskyddade eftersom nycklar är utbytbara.  Så vill du förvara något som inte är utbytbart ska du istället kolla på ett värdeskåp. Däremot har dessa kassaskåp en certifiering inom stöldskydd. Certifikatet heter SSF 3492 och ger ett bra skydd mot inbrott. Äger du ett företag kan ett nyckelsäkerhetsskåp vara ett måste om du vill att försäkringen ska gälla. 

Hyr du ut en bostad kan du ha stor nytta av ett nyckelsäkerhetsskåp. Du behöver inte vara närvarande för nyckel utdelning utan kan istället ge ut en kod som gästerna kan använda. Det är även väldigt praktiskt för när hantverkare ska göra besök. Då kan dom komma in i bostaden utan att du behöver göra något. 

Mindre nyckelsäkerhetsskåp har oftast kodlås och monteras på fasaden. Sedan finns det också skåp som har ett smart lås, som du kan öppna med app. Vissa smarta lås tillåter dig att skicka en länk till besökarna med en personlig kod. Då kan du låta ut nycklar säkert, utan att vara närvarande. 

Nyckelskåp

Man ska inte blanda ihop nyckelskåp med nyckelsäkerhetsskåp. Nyckelskåp har inga certifikat för varken brand eller stöld. Däremot kan det vara ett smidigt alternativ för hemmet där man ofta använder nyckelskåpet. Många nyckelskåp är relativt säkra och kan fördröja inbrottet. 

Deponeringsskåp 

Dessa typer av skåp är inget man hittar hos privatpersoner, om det inte finns en särskild anledning för det. Skåpen används för att hantera kontanter och deponering av kassaredovisningar. Om du som företagare använder dig av ett deponeringsskåp bör du se till att den har rätt certifieringar. Oftast krävs en certifierade likt EN1143-2.

Dokumentskåp

Om du ska förvara dokument eller andra pappershandlingar rekommenderar vi ett dokumentskåp. Dessa skåp är tillverkare för att skydda papper mot brand. Däremot är dom inte alltid certifierade för inbrott. Givetvis finns det väldigt säkra dokumentskåp men vill du ha certifiering för stöldskydd ska du kolla på ett dokumentskåp med ett sådant eller något annat skåp med fler certifieringar. 

Brandskyddet

Dokumentskåp har oftast brandklassificeringen i ”P” följt av en siffra som visar hur länge skåpet klarar brand. Det vanligaste är klasserna P60, P90 eller P120. Där 60 exempelvis visar att skåpet klarar 60 minuter brand. För extra brand säkerhet kan du installera ett digitalmediainsats vilket gör att skåpet klarar eld bättre. 

I dokumentskåp blir maxtemperatur som mest 180 grader inuti skåpet. Konstruktionen ska stå emot 180 grader eftersom över den temperaturen blir papper oläsligt. Köper du ett certifierat dokumentskåp kommer skåpet att bli testat i en stor ugn som hettas upp till runt 1000 grader. 

Vanligtvis är dokumentskåp inredda för att förvara vanliga pärmar. Men det går att få dom lite hur man vill. Exempelvis kan du få in en låsbar låda, ändra planlösningen eller stoppa in extra brandskydd för att skydda digitalmedia. 

Vertikalskåp

Detta är en form av dokumentskåp som används för att skydda hängmappar. Här har du oftast utdragbara lådor som på effektivaste sättet förvarar hängmappar. Dessa typer av skåp har också en certifiering för brand som också visar antalet minuter skåpet klarar brand.

Vapenskåp

Om du har vapen hemma eller ammunition behöver du enligt lag ha ett vapenskåp. Det finns en del regler kring vapenskåp och dom måste förvaras i skåp som uppfyller SS 3492 eller SSF 3492. Godkända skåp har en dekal inne i skåpet med en text som visar vilken certifiering skåpet har. En del vapenskåp är även skyddade mot brand enligt S2 och kan vara ett bra val om du är rädd om grejerna. 

Arkivskåp

Dessa skåp är till för dig som vill förvara viktiga handlingar. Det kan vara affärshandlingar, viktiga dokument, testamente och annat som du vill bevara. Arkivskåp har ofta en inredning som är anpassade för att förvara just papper och annat i samma form. Dom är inte alltid stöldskyddade men däremot brandskyddade enligt 120P eller 60P. 

Digitalmediaskåp

Digitala föremål ställer höga krav för att inte förstöras vid brand. Föremål som passar i dessa skåp är USB-stickor, hårddiskar och olika typer av skivor. Skåpen är certifierade för att klara värme och har en siffra som visar hur länge dom klarar brand. Däremot brukar dom inte vara särskilt skyddade för stöld. 

Brandbox

Boxar används mest som insatser i större skåp för att ge ett extra skydd. En brandbox inuti ett kassaskåp med brandskydd kan ge föremålen ett riktigt bra skydd. Eftersom brandboxarna har certifieringen NT Fire 017 kan dom användas i kassaskåp som saknar brandskydd. Här visar också ”P” hur många minuter brandboxen kan utsättas för brand. 

Värdeförvaringsskåp

Detta är små kassaskåp som saknar certifiering för både stöld och brand. Däremot är dom billigare i inköp och lämpar sig bra för privatpersoner. Modellerna skiljer sig en hel del i säkerhet och vissa är mer robusta än andra. En del kan även förankra i golvet vilket ger extra bra skydd. Dom funkar bra i hemmet, på båten eller i sommarstugan. 

Kassaskrin

Detta är inget kassaskåp du ska förvara något särskilt viktigt i eftersom dom inte är stöldskyddade. Däremot kan dom ge ett litet skydd och göra det svårare för inbrottstjuven. Det är perfekt för att förvara enklare föremål i exempelvis sommarstugan eller husbilen.

Serverskåp

Ett serverskåp används för att ge ett skydd åt datorer och servrar. Serverskåp kan ha certifikatet SS 3492 vilket kan erbjuda en bättre säkerhet. En del serverskåp kan även skydda innehållet en viss tid vid brand. Sedan har vissa serverskåp även en termometer och fläktar som kyler utrustningen. 

Inbrottsfördröjande skåp

Detta är skåp som inte är certifierade men har fått namnet inbrottsfördröjande skåp. De kan ibland vara billigare och vara praktiskt att ha i hemmet för att förvara värdesaker. Vad som är ett ”inbrottsfördröjande skåp” finns inte ett egentligt svar på, eftersom dom inte kräver någon standard eller certifiering. Vill du ha ett certifierat skåp bör du kolla på ett värdeskåp.

Andra kassaskåp

Kärt barn har många namn och det är extra tydligt i sammanhanget. Det finns en drös av olika ”kassaskåp” som har fått olika typer av namn,  Dessa kassaskåp är inte certifierade men har ett namn som beskriver vad syftet med skåpet är. Exempel på detta är inbrottsfördröjande och värdeskyddsskåp. Dessa typer av skåp kan vara säkra men erbjuder ingen standard eller garanti som försäkringsbolagen gillar. Däremot kan det vara ett bra alternativ i hemmet. 

kassaskåp exempel

Lås till kassaskåpet

Det vanligaste är att kassaskåpet antingen har ett nyckellås eller ett kodlås. Dom både ger ett bra skydd och kan erbjuda olika försäkringar. Valet mellan dom kan bli svårt men vi kommer att gå igenom både fördelar och nackdelar. 

Nyckellås

En stor fördel med nyckellås är att det oftast är billigare än kodlås. Ett kodlås kan kosta ett par tusen extra och det är ingen rolig kostnad. Nyckellås är i regel väldigt säkra och det ska krävas en del för att få upp dom. Många föredrar också nyckellås eftersom det funkar i vårt och torrt. Det finns inga batterier som strular och behöver bytas. 

Ett nyckellås fungerar även i många fall bättre utomhus än kodlås, i alla fall om man jämför med kodlås som har en touch display. Många tycker också att det är enklare att hålla koll på nycklar än en lång kod. 

Underhålla nyckellås

Oftast krävs det inte mycket underhåll för kassaskåp eftersom dom står inne och öppnas sällan. Men som med andra nyckellås kan det börja strula. Hur du ska underhålla låset beror helt på vilken typ av nyckellås ditt kassaskåp har. Om du underhåller fel kan ditt lås istället blir sämre än innan. Så undersök vilket lås du har och gör en korrekt service. 

Kodlås

Fördelen med kodlås är att du inte behöver hålla koll på några nycklar. Brukar du slarva bort nycklar men har ett bra minne är kodlås helt klart det bästa valet. Bryter sig någon in i ditt hus kommer inte inbrottstjuvarna rota igenom hela ditt hus för att leta efter en nyckel. Så för hemmabruk är kodlås förmodligen det bästa. Sedan kan du även dela ut koden till andra och sedan ändra koden. Då finns ingen risk att någon kopierar din nyckel. 

De flesta kodlås är 4-8 siffriga lås vilket är väldigt säkert. Eftersom kassaskåp används inomhus finns det ingen risk att kodlåset fryser fast. Har du ett litet nyckelskåp med kodlås i norr kan detta dock hända. En modell som löser detta problemet bra är Abus KeyGarage 787 som går att öppna från telefonen. 

För mer säkerhet

Sedan kan du även använda dig av flera koder, exempelvis en huvudkud och en kod som andra använder. kassaskåp som har dessa system brukar också ha en loggbok där du kan se vem som har öppnat skåpet och när. Du kan även skaffa tidsfördröjning på riktigt säkra kodlås. Då låser sig kassaskåpet i ett antal minuter efter att du först låst upp skåpet. Om du har denna typ av kod ska du se till att det finns en väktarkod, som alltid kan öppna låset. 

Som företagare med väldigt värdefulla saker kan en schemalagd öppning vara att föredra. Då kan kassaskåpet exempelvis endast öppnas med 08:00 och 08:45. Som företagare kan det även vara bra med dualitetsöppning vilket kräver att två personer med två olika koder behöver knappa in sin kod för att öppna kassaskåpet. 

Smarta lås

Detta är ganska sällsynt på kassaskåp, men brukar finnas på många dörrar. Smarta lås går att öppna med en app från telefonen vilket kan vara väldigt smidigt. Ofta kan man dela ut temporära koder om någon behöver öppna låset. En del små kassaskåp som förvarar nycklar brukar använda ett smart lås. Nackdelen med ett smartlås är att det är mer teknik, alltså kan grejerna strula om du har otur. 

Smarta lås är bra på det sättet att apparna brukar föra statistik över när låset öppnades. Då kan du se exakt när skåpet används. Delar du ut temporära koder kan du även se vem som öppna det senaste och på så sätt ha en högre säkerhet. 

Biometriska lås

Dessa typer av lås öppnas med fingeravtrycksläsare och i vissa fall ansiktsigenkänning. Ett exempel på ett kassaskåp med detta lås är Home-it kassaskåpet som är med i denna guiden. Denna typ av lås kan vara väldigt smidig eftersom det varken kräver kod eller nyckel. Men hur tillförlitligt det är beror helt på vilken modell man kikar på. 

Dubba lås

För grade IV eller högre behöver kassaskåpet ha dubbla lås. Alltså ett nyckellås och ett kodlås. Detta ger en väldigt hög säkerhet och kan användas på både värdeskåp och säkerhetsskåp. Dubbla lås brukar inte vara särskilt vanligt att ha hemma. Men är ett bra val om du förvarar dyra klockor och smycken. 

Larm till kassaskåp

Något vi rekommenderar för företagare som förvarar dyra grejer är larm. Detta kan även krävas för att få ut full försäkring. Flera företag kan erbjuda skräddarsydda lösningar för att du ska få ditt värdeskåp larmat. 

Konstruktion

Konstruktionen har en stor påverkan på hur säkert kassaskåpet kommer att vara. En del konstruktioner är helt enkelt säkrare än andra. Den blir bättre i takt med vilken typ av kassaskåp du väljer. De flesta kassaskåp är tillverkade av armerad stålplåt som är ett säkert och robust material. För extra säkra skåp kan armeringens beskaffenhet vara hemligstämplad för att inte inbrottstjuvar ska lyckas ta sig in i skåpet. Sedan kan tjockleken variera beroende på hur säkert kassaskåpet ska vara. 

Sedan varierar konstruktionen efter vilket typ av kassaskåp du väljer. Exempelvis måste  brand- och stöldskydsskåp vara bra isolerade för att kunna så emot brand. Medan dokumentskåp helst ska vara vattentäta, i alla fall om det står nära ett sprinklersystem. Tänk på att vattentäta kassaskåp måste öppnas då och då för att förhindra mögel. 

Beroende på vad du ska förvara är givetvis höjden och bredden viktig. Så se till att undersöka innermåtten så att du får plats med allt du vill. Har du dokument eller annat du vill sortera är en hyllplan helt klart att föredra. Många hyllplaner har dom perfekta måtten för att en pärm ska gå in. 

Fristående kassaskåp

Detta är kassaskåp som inte är förankrade eller monterade in i en vägg. Fristående kassaskåp kan vara väldigt säkra så länge de väger tillräckligt mycket. Många kassaskåp väger uppemot 200-400 kg och det är inget inbrottstjuven kan bära bort särskilt enkelt. Men har du ett mindre kassaskåp med en lägre vikt kanske du ska överväga en montering. Fördelen med fristående kassaskåp är att dom inte lämnar några märken i varken golv eller tak. Dom är även givetvis lättare att flytta om ni är ett par personer. 

Monterade kassaskåp

Vill du ha mer säkerhet bör du antingen förankra eller montera kassaskåpet i väggen. Kassaskåp som väger under 100 kg bör helst monteras. De flesta mindre kassaskåp kommer med färdigborrade hål antingen i bakplattan eller i botten. Med denna typ av montering krävs mer än bara än pirra för att få bort kassaskåpet. Mindre kassaskåp brukar en del mura in i väggen. Detta kan vara effektivt eftersom det blir mer spräng tåligt. 

En del vapenskåp måste vara förankrade för att dom ska bli godkända. Det är väldigt enkelt att montera ett kassaskåp eftersom förankringshållen ofta är förberedda. Skåp som har klara hål brukar även ha en förankringssats som följer med. Denna sats är anpassad för förankring med expanderbara bultar. Om du får med ett par bultar är det stor chans att dom är anpassade för betong. Så ska du montera på något annat material kanske du får köpa till andra bultar. 

Du kan också vara tvungen att borra hålen i kassaskåpet själv. Detta kan vara knepigt i mindre skåp men det går. Du kan även vara tvungen att göra egna hål först i betongen innan du förankrar kassaskåpet. 

Låsbultar

Det är låsbultarna som ser till att skåpet inte går att öppna och därmed är dom otroligt viktiga. En del kassaskåp har färre låsbultar och andra fler, men vanligtvis brukar det finnas 3-4 stycken. Desto fler låsbultar desto bättre, men antalet är inte allt. Man vill helst ha så tjocka låsbultar som möjligt. Oftast har dyrare kassaskåp tjockare låsbultar som kräver en hel del för att bryta upp. En del kassaskåp har också dolda låsbultar vilket kan ge ett bättre skydd mot inbrott.

Display

En del kassaskåp kan vara utrustade med display, detta gäller oftast serverskåp där temperaturen är viktig. Sedan kan en del vattentäta skåp ha display för att visa luftfuktigheten. Ett vattentät skåp måste ibland öppnas för att saker inte ska börja mögla. En del displayer är väldigt smarta och kan visa när skåpet öppnades senast och om någon har testat att bryta sig in i kassaskåpet.

Inredning

En vanlig inredning i kassaskåp är hyllor som kan vara väldigt effektivt om du vill få lite struktur på din förvaring. Flera modeller i detta test har hyllor men i vissa fall går det även att köpa till. Sedan finns en rad andra inredningsmoduler att köpa till beroende på hur skåpet ska användas. Många skåp kommer även färdiginreda för rätt syfte. Exempelvis vapenskåp som redan har en inredning för att förvara vapen. 

Flyttbara hyllor brukar vara att föredra, speciellt för förvaring av många grejer. Då kan du anpassa hyllorna så att pärmar går in perfekt i skåpet. Du kan även justera hyllorna så att du kan maxa antalet laptops i skåpet. Vill du specialanpassa skåpet finns det flera företag som är duktiga på detta, men det kan snabbt springa iväg prismässigt. 

Något vi gillar är kassaskåp med belysning på insidan. Då tänds en lampa i samband med att dörren öppnas. Detta kan vara effektivt om kassaskåpet står på en källarvåning där belysningen är sämre.

Budget

Som med de flesta produkter innebär oftast ett högre pris en bättre produkt. Så de flesta dyra kassaskåp är i regel alltid bättre än dom billigare varianterna. Vill du ha ett inbrottssäkert kassaskåp med de rätta certifieringarna får du räkna med att det kommer att kosta ett par tusen. Testvinnaren i detta testet kostar 15 000 kronor vilket är mycket för en privatperson. Men vill du ha det bästa marknaden har att erbjuda måste man kika i dessa prisklasser. 

Sedan är det rimligt att sätta budgeten beroende på vad som ska förvaras i skåpet. Om du förvarar föremål av ett högre värde bör skåpet också givetvis vara av en högre kvalité. Förvarar du dyra klockor och smycken är det smart att köpa någon av toppmodellerna som kan erbjuda ett ordentligt skydd. 

För pass och annat som inte har ett super högt värde räcker ett billigare kassaskåp gott och väl. Men då ska också kassaskåpet vara gömt ordentligt. Det ska också vara förankrat så att ingen kan ta med kassaskåpet till fots. I vissa fall kan det till och med vara bättre att gömma vissa föremål kontra att förvara dom i ett billigt kassaskåp som inte är förankrat.

Billiga alternativ

Om du inte känner för att spendera så mycket pengar finns det billigare alternativ. Exempelvis Home-it eller Yales kassaskåp. Dom är mindre och väger inte särskilt mycket. Alltså inte lika säkra och rymmer färre föremål. Däremot passar dom för att förvara mindre värdefulla saker i hemmet. Speciellt om du förankrar dom eller gömmer kassaskåpet på ett bra ställe.

Medelpris

En bra mellan modell vi kan rekommendera är Habekos dokumentskåp. Detta kassaskåp kostar ungefär 5000 kr. Alltså dyrare än lågprismodellerna men avsevärt mycket billigare än toppskåpen, Habekos 52 liter skåp väger trots allt 105 kg och är brandklassat med 90P. Samtdigt tycker vi inte att man ska snåla in på ett billigare kassaskåp om man ska förvara värdefulla föremål. Ett ordentligt kassaskåp kan i slutändan bli billigare eftersom det kan förhindra ett inbrott. 

Hög budget

Om du har en hög budget finns det gott om skåp. Dessa kassaskåp är oftast riktat till företagare men givetvis går det att använda dom i hemmet. I regel brukar dyra kassaskåp vara av större modeller. Men det finns dyra kassaskåp som även är mindre och passar i hemmet. Ett bra exempel på detta är testvinnaren Euro. Det är ett väldigt säkert skåp men kostar också därefter. 

Sedan kan man även välja alla tillval som kodlås, dubbla lås eller ett avancerat larm som varnar dig när någon försöker bryta sin in i skåpet. Du kan även montera in skåpet i väggen vilket kan bli ganska dyrt. Så egentligen finns inget tak för hur dyrt man kan göra det.

Kassaskåp i hemmet

En del menar på att det är riskfullt att ha ett kassaskåp hemma. Det kan finnas en viss risk med att ha ett kassaskåp som andra vet om. Alltså bör du gömma kassaskåpet så gott det går och inte skylta med det.

Det bästa för hemmabruk är helt klart att förankra skåpet samt gömma det. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar vi att bygga in kassaskåpet i väggen. Då kan du hänga en tavla, spegel eller liknande över kassaskåpet. Detta kan för många verka som en överdrift men allt beror på hur dyrbara föremål du förvarar.

Om du får ett inbrott och har ett ordentligt kassaskåp är det en låg risk att en inbrottstjuv stannar för att ta sig in i skåpet. Ett kassaskåp tyder på att du har något hemma av värde och detta lockar tjuvarna. Det finns då en risk att dom återvänder när du är hemma, för utpressning. Så får du ett inbrott bör du tömma skåpet och flytta på dina värdesaker tills du byter placering på skåpet eller bygger in det. 

Har du ett mindre värdeskåp kan du gömma detta väldigt bra och förankra det i väggen. Då är det lägre risk att någon hittar skåpet vid inbrott. Om du har ett kassaskåp med nyckel finns det en risk att inbrottstjuvarna vänder upp och ner på ditt hem för att försöka hitta en nyckel. Alltså kan ett kodlås vara att föredra om du kan komma ihåg koden. 

Installera skåpet

Ett rejälare kassaskåp kommer kräva mer än bara 2 starka personer. Om du beställer ett kassaskåp som privatperson rekommenderar vi att få det hemlevererat. Det finns även firmor som hjälper med montering. Men om du väljer att göra allt själv bör ni vara 3-4 personer beroende på hur stort och tungt kassaskåpet är. 

Transport

Sedan är en pirra att rekommendera. Då kan man enkelt flytta kassaskåpet från uppfarten framtill dörren. Väl inne i huset rekommenderar vi att man använder större handdukar på golvet. Då riskerar inget golv att gå sönder. Med tjocka handdukar kan du även försiktigt vinkla fram skåpet till rätt position. Var hellre för många än för få eftersom det är en större operation där någon kan riskera att klämmas. 

Förankring

Vi rekommenderar att förankra fast kassaskåpet, även om du inte behöver det enligt lag. Tänk igenom noggrant vart skåpet ska stå och kontrollera golvet. Olika golv kräver olika bultar och förberedelser. Exempelvis kan det krävas en förborrning om ditt golv är av grövre material. Det kan även vara en bra idé att köpa ett kassaskåp med färdiga hål för enklare montering. 

Försäkringar

Exakt vad som gäller för dig som privatperson och företagare beror på vad ditt försäkringsbolag säger. Alltså bör du föra en dialog med ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller. Försäkringarna skiljer sig också mellan privatpersoner och företagare, trots ni har samma kassaskåp. 

Privatpersoner

Hur mycket du kan förvara i ditt kassaskåp beror helt på vad ditt försäkringsbolag säger. Men oftast brukar värdeskåp funka bra upptill 4000 kronor. Sedan kan värdesaker vara värda mer pengar, men det måste fortfarande täckas av försäkringsbeloppet. 

Företagare

Återigen bör du alltid prata med ditt försäkringsbolag för vad som gäller för ditt företag. Som företagare är det extra viktigt att ha rätt certifieringar och standarder på skåpen. Extra viktigt är det om du förvarar brandfarliga ämnen. Som företagare kan du försäkra en större mängd kontanter med rätt kassaskåp. Men då krävs också en hög grade på kassaskåpet. 

Kassaskåp eller bankfack?

Bankfack kan vara smidigt men trenden är på väg neråt. Det finns ett par fördelar med ett bankfack. Du har helt outsourcat förvaringen och behöver inte gå runt orolig i ditt hem. Men däremot kostar bankfack pengar och i slutändan blir det billigare med ett ordentligt kassaskåp. 

Sedan har du en längre sträcka till dina viktiga föremål. Har du ett kassaskåp hemma har du allt nära till hands vilket kan vara viktigt om man är företagare och har viktiga pappershandlingar. Idag finns även ordentliga kassaskåp att köpa som privatpersoner för ett bra pris. Du kan även få mer lagring eftersom du själv väljer storleken på kassaskåpet. Det som däremot är nackdelen med förvaring i hemmet är att bostadsbrotten ökar. Detta kan du givetvis förhindra rätt bra med ett ordentlig hemsäkerhet och ett värdeskåp. 

Inbrott är inte den enda faran med att förvara värdesaker hemma. Bostadsbränder är vanliga och det brinner i någons hus varje dag i Sverige. Även om du har ett brandskyddat skåp är det inte säkert att alla föremål klarar sig om branden inte är kontrollerad i tid. Sedan är det inte säkert att försäkringsbolagen kan göra något åt varken brand eller inbrott om dina värdesaker försvinner eller går sönder. 

Borttappade nycklar 

Om du har en förmåga att tappa bort saker är ett kassaskåp med kodlås helt klart att föredra. Men om du nu väljer ett nyckellås och tappar bort nycklarna har du ett problem. Men däremot går problemet att lösa som tur är. Det går att öppna ett kassaskåp utan nycklar men hur enkelt det är beror på ditt skåpets säkerhet. 

Om du har ett certifierat skåp finns det en chans att du kan beställa en kopia på nycklarna. Men för att göra detta behöver du ha koll på serienumret som står på just dina nycklar. Har du ingen koll på serienumret går det inte att beställa nya nycklar. Alltså finns det inga nycklar som passar just den modellen, om det inte gäller väldigt billiga kassaskåp. 

Om du nu överväger att istället köpa ett kodlås bör du skriva ner koden någonstans väldigt säkert. Eftersom man inte öppnar kassaskåpet så ofta finns det en liten risk att man glömmer koden. En del kassaskåp med kodlås kommer med en huvudnyckel som funkar om man har glömt bort koden. 

Anlita en värdeförvaringstekniker

Ett alternativ är att anlita en värdeförvaringstekniker som kan ta sig in i skåpet. Detta kan vara värt det om du har dyrbara grejer i skåpet som inte får ta skada. Men detta kan springa iväg och bli ganska dyrt. Så har du saker av mindre värde i skåpet kanske det är bäst att lösa problemet själv. Exakt hur du får upp det själv beror på hur säkert kassaskåpet är. Du kan alltid googla på din modell och läsa om det finns någon bra teknik. 

Nödöppningslås

En del tillverkare har nödöppningslås vilket kan vara ett bra val om du lätt tappar bort saker. Tillverkaren kan ta sig in i skåpet med speciella verktyg som är tillverkade för den modellen. Men samtidigt betyder detta att det går att öppna skåpet med rätt verktyg, vilket kan vara en säkerhetsrisk. 

Vilken tillverkare är bäst?

Detta är en svår fråga att svara på eftersom det finns flera bra tillverkare i branschen som gör riktigt bra kassaskåp. Vi rekommenderar inte att snöa in sig på en tillverkare utan kolla på vad dom olika företagen erbjuder. En del kanske har ett riktigt bra pris på ett mindre värdeskåp med de rätta måtten för dig.

Företagen som har rätt certifikat för rätt skåp brukar i regel tillverka bra grejer. Medan kassaskåp från företag som saknar certifieringar brukar inte vara lika bra, och dessa modeller är ofta billiga. Vill du ha något specialtillverkat kan det vara bra att vända sig till ett företag som är inriktade på kassaskåp, som exempelvis Habeko. 

Några andra tillverkare vi gillar är Phoenix, Yale och Altikon. För hemmabruk tycker vi Yale är det bästa alternativet för den som ska förvara något mindre. Deras värdeskåp är oerhört praktiska och har en rimlig storlek som även passar i lägenheter. 

Hur vi gjorde testet

I denna undersökning har vi gått igenom flera kassaskåp och beskrivit vad vi gillar med skåpen. Vi har tagit med dom bästa skåpen i flera prisklasser så att du kan hitta något som passar din budget. Alltså är inte listan endast fylld med premium modellerna som går loss på över 10 000 kronor, även om dom är säkrast. 

Testet

I testet har vi undersökt skåpen och kollat alla specifikationer som erbjuds. Vi har även gått igenom olika certifikat och standarder för alla kassaskåp. Sedan tittar vi också på vilket material tillverkarna använder och vilken låsmekanism som används. Detta är grunderna för att ett skåp ska vara säkert. Vi undersöker också vikten på kassaskåpet och de olika alternativen för förankring. Vidare kollar vi hur låsbultarna är monterade och hur tjocka dom är. Tjockare låsbultar brukar i regel bidra till att det krävs mer för att bryta sig in i skåpet. 

När vi har alla värden klara och flera kandidater jämför vi priserna. Här vill vi hitta den bästa tillverkaren som har skapat det billigaste men samtidigt bästa kassaskåpet. Vi undersöker också prishistoriken för skåpen och ser om dom har gått upp eller ner i pris. Just prisjämförelsen är viktig för oss eftersom ingen vill betala för mycket för ett skåp när det finns modeller som är både bättre och billigare. 

Vi läser även en hel del kundrecensioner för att hitta saker vi har missat i vårt test. Det kan exempelvis vara en liten brist på kassaskåpet som vi har missat. Vi börjar alltid med vår egen undersökning och vänder oss senare till vad kunderna tycker. 

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»