övervakningskamera utan wifi

En övervakningskamera utan wi-fi använder man på platser där det inte finns något trådlöst nätverk. Istället för wi-fi använder övervakningskamerorna simkort för uppkoppling. Det är en bra lösning för dig som vill övervaka sommarstugan, husbilen eller utomhus där uppkopplingen är svagare. 

I denna guide kommer vi att gå igenom 5 övervakningskameror utan wi-fi som vi rekommenderar. Vi har undersökt flera modeller och valt ut dom som vi tycker är bäst. Sedan går vi igenom de viktigaste funktionerna kamerorna har. 

Övervakningskameror utan wi-fi:

Övervakningskamera med 4G

Bästa övervakningskamera med 4G

Arlo Go 2

PTZ övervakningskamera

PTZ övervakningskamera utan wi-fi

Direktronik 4G kamera

övervakningskamera utan wifi

Prisvärd övervakningskamera

INTERPART W4G01

Övervakningskamera med 4G

1. Arlo go 2

Övervakningskamera med 4G och simkort

Få koll på ditt område

Arlo go 2 är vår favoritmodell när det kommer till övervakningskameror med simkort. Denna modell har rörelsedetektion, mörkerseende och en inbyggd siren. Alltså reagerar den direkt på rörelser och börjar filma. Materialet kan du sedan se via appen Arlo Secure: Home Security. 

Det är en unik modell på marknaden eftersom den har både wi-fi, 4G och GPS. Detta gör att kameran är ett säkert val och fungerar i vårt och torrt. Monterar du övervakningskameran utanför huset kan du först testa om wi-fi-anslutningen fungerar till din router. Funkar inte detta kan du välja att köra på simkort istället. 

Just GPS-funktionen gillar vi extra mycket eftersom den visar vart kameran befinner sig. Detta är en grym funktion om någon inbrottstjuv skulle sno med sig kameran. Det är även en praktiskt funktion om du har monterat kameran i skogen och glömt vart exakt den sitter. 

Klarar vädret

Övervakningskameran är tillverkad för att klara vårt svenska väder och trivs bra ute i skogen. Den är IP65-klassad vilket innebär att den klarar damm och tål vattenstrålar från alla håll. Alltså kan du ha kameran ute i regnet utan att något riskeras att gå sönder. Den klarar även minusgrader och stekande sol vilket är bra för vårat klimat. Enligt Arlo själva ska den klara temperaturen enda ner till -20 och hela vägen upp till 45 grader. 

Lång batteritid

Med en batteritid på upptill 4 månader behöver du inte tänka särskilt mycket på att ladda kameran. Batteritiden lämpar sig riktigt bra för dig som tänker montera kameran i skogen. Om du vill förlänga batteritiden kan du köpa till en solpanel från Arlo som laddar Go 2. Ska övervakningskameran sitta utomhus rekommenderar vi helt klart solpanelen eftersom batteriet kan laddas upp på endast ett par timmar när solen steker på. 

I appen kan du också välja att sätta på sirenen. Då kommer övervakningskameran att tjuta i 80 db vilket är lika högt som en motorcykel ungefär. Denna funktion kan vara väldigt användbar och visar inkräktaren att dom är övervakade. 

Användbar app

Övervakningskameror med simkort brukar inte ha någon användbar app och därför gillar vi Go 2 extra mycket. Appen är mycket användbar och tack vare den är installationen väldigt enkel. Har du appen installerad på din telefon skickar den pushnotiser till dig när kameran känner av rörelse. Öppnar du då appen kan du se vad som händer i realtid och förhoppningsvis rädda din egendom. 

Klar tydlig bild

Arlo Go 2 har en ruskigt bra kamera som filmar i 1080p vilket innebär full hd. Kameran har också färg mörkerseende så att du kan se vad som händer även när solen har gått ner.  Vidvinkeln på bilden är extra bred så att du kan se vad som händer i alla hörn. 

Vårt omdöme

Vi gillar Arlo Go 2 eftersom det är en komplett kamera som både har wi-fi och simkort. Många modeller har bara det ena eller andra och vi gillar att man kan välja. Sedan gillar vi också att kameran kommer med ett fäste som gör det möjligt att montera den på träd, fasaden eller annat lämpligt ställe.

Ett annat plus är deras tjänst Arlo Secure som både är användbar och prisvärd. En prenumeration ligger på runt 100 kr/månad och ger dig molnlagring, extra garantier och flera smarta funktioner. Normalt brukar vi inte gilla prenumerationer för övervakningskameror eftersom det kan vara ett måste för att ens kameran ska fungera. Men i detta fall är tjänsten helt valfri. 

Tjänsten gör kameran smartare och känner av om det är ett djur eller människa som satt igång rörelsedetektorn. Med tjänsten kan du också ställa in aktivitetszoner som gör så att kameran ignorerar saker som ofta rör sig vid kameran, exempelvis buskar. 

Återförsäljare:

PTZ övervakningskamera

2. Direktronik 4G kamera

Övervakningskamera med simkort

En bra modell

Denna övervakningskamera behöver endast ett simkort och strömförsörjning för att fungera. Alltså är den riktigt bra för dig som har el i närheten. Men i skogen blir kameran inte särskilt användbar. Om du ska använda övervakningskameran i skogen rekommenderar vi att kika in testvinnaren Arlo Go 2. Fördelen med strömförning är att kameran aldrig behöver laddas. 

Övervakningskamera med PTZ

PTZ står för Pan–tilt–zoom och innebär att du kan kontrollera exakt vart kameran ska filma. Detta kan du göra direkt från din telefon, dator eller surfplatta. Kameran kan vridas hela 355 grader och tiltas fram och tillbaka 120 grader. Du kan även zooma 5x på det som ser lite misstänksamt ut. PTZ tycker vi är en grym funktion och det är långt ifrån alla övervakningskameror som har detta. 

Bra bild som alltid fungerar

Upplösningen är på 1280×960 vilket inte är den högsta men räcker för de flesta. Vi tycker att alla grymma funktioner väger upp för den lite lägre upplösningen. Däremot har kameran bra mörkerseende eftersom runt kameran sitter IR LED dioder som ger kameran mörkerseende på upptill 50 meter. Zoomen på 5x är väldigt användbar när du vill få en när bild på angripare som förstör för ditt område. 

Klarar regn och rusk

Övervakningskameran är IP66 Väderskyddad vilket innebär att den är vattentät. Du ska givetvis inte lägga den i vatten men den klarar regn och rusk utan problem. För vårat klimat passar den riktigt bra eftersom den klarar temperaturen från -20 till 60 plusgrader. Kameran kommer också med en monteringsplatta som är användbar för montering på fasaden. 

Mikrofon och högtalare

Något vi gillade extra mycket med denna övervakningskamera är att den har en mikrofon. Alltså kan du höra vad som sägs live direkt från din mobiltelefon. Detta är väldigt praktiskt om du har ett pågående inbrott och vill kunna identifiera angriparen. Kameran har även en högtalare vilket gör att du kan prata med dom som befinner sig med kameran. Detta kan rädda dig från ett inbrott om du förmedlar rätt budskap. 

Full koll med notiser

Rörelselarmet känner av när någon rör sig vid kameran och du får du en notis i din telefon. Då kan du gå in i appen och se exakt vad som försiggår och kontakta hjälp eller ta tag i problemet själv. Rörelselarmet är helt ställbart och du kan justera hur känsligt det ska vara. 

Vårt omdöme

Det vi gillade med denna övervakningskamera är alla unika funktioner som följer med. Få kameror i denna prisklass har full PTZ och det värderar vi högt. Vi gillar också att kameran har direkt strömförning, eftersom då behöver den aldrig laddas. Sedan är tvåvägskommunikationen mycket användbar och kan rädda dig från ett inbrott. Det enda negativa är upplösningen som är något låg. Men samtidigt drar en lägre upplösning mindre data. 

Återförsäljare:

övervakningskamera utan wifi

3. INTERPART W4G01

Prisvärd övervakningskamera med 4G

Full koll med appen

Denna övervakningskamera är en prisvärd modell som har en smidig app där du kan övervaka allt. Kameran har en rörelsedetektor som ger dig en push-notis i din telefon när någon rör sig på ditt område. På så sätt kan du alltid ha full kontroll på vad som händer och förhindra att någon förstör eller snor din egendom. 

Högupplöst bild

Kameran filmar med 1080p vilket innebär full hd och ger dig en tydlig och klar bild över angriparen. Övervakningskameran har IR ljus för mörkerseende upp till 20 meter så att du alltid har kontroll oavsett väder. När kameran börjar spela in sparas materialet och sedan skrivs över efter en viss tid med nytt material, på så sätt blir inte utrymmet för fullt. 

IP66 och en säker konstruktion

Med IP66 klarar denna övervakningskamera vårat väder i Sverige galant. Övervakningskameran är även någorlunda robust så att den kan användas för utomhusbruk. Färgen är svart vilket i många fall smälter in bättre än vitt. 

Vårt omdöme

Kort och gott är det en driftsäker kamera som fyller sin funktion men inte mycket mer än så. Den är väldigt prisvärd och passar bra för dig som vill ha bättre övervakning över din tomt. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om övervakningskameror

Här nedan svarar vi på vanliga frågor som ofta uppstår i samband med köp av en övervakningskamera med simkort. Det gäller att veta vad som gäller för att vara på rätt sida om lagen och för att göra ett bra köp. 

Får jag övervaka vad jag vill?

Så länge kameran endast filmar din tomt och där ingen får befinna sig utan tillstånd får du sätta upp kameran. Alltså kan du inte ha övervakningskameran riktad ut mot vägen där privatpersoner kan traska förbi. För dig som äger mycket mark och skog gäller andra lagar och regler då tillstånd kan behövas. 

Batteri eller strömförning?

Fördelen med ett batteri är att kameran kan monteras var som helst utan att ta hänsyn till el. Nackdelen däremot är att du i framtiden behöver byta batterier eller ladda kameran. Däremot brukar batteritiden vara på flera månader vilket inte är särskilt ofta. Kameran står oftast endast i standby läge vilket drar väldigt lite batteri, sedan börjar den dra mer vid rörelse eller inspelning. 

En övervakningskamera med strömföring behöver aldrig laddas och funkar alltid. Däremot måste den vara nära till ett eluttag. Om du ska ha kameran monterad på huset brukar detta vara enkelt att fixa. Men då finns även risken att någon klipper kablarna om du inte gömmer dom bra. 

Vad är PTZ?

Pan–tilt–zoom är en funktion där du själv kan styra vart kameran ska riktas. Detta kan vara användbart om du vill övervaka ett större område där allt inte går in i bilden. Oftast är PTZ dyrt men en modell som erbjuder detta för ett bra pris är Direktronik 4G. 

Varför ska man ha en övervakningskamera med simkort?

En övervakningskamera som ansluter via wi-fi måste ha ett nätverk i närheten för att fungera. Alltså kommer det inte att fungera ute i skogen eller längre ifrån ditt hus. Då behövs en övervakningskamera med 4G eller 3G. Då kan du in princip sätta upp kameran precis vart som helst så länge den får ström eller har ett batteri. 

För övervakning hemma eller precis utanför huset rekommenderar vi en dörrklocka med kamera som ansluts till wi-fi. Det är smidigt och ger en tillförlitlig uppkoppling. Men ska du installera en kamera i husvagnen eller sommarstugan kommer en övervakningskamera utan wi-fi förmodligen vara bättre. 

Allmänt om övervakningskameror

Innan du köper en övervakningskamera är det viktigt att göra sin research, på så sätt kan du göra ett bättre köp. Alla kameror i denna guide rekommenderar vi men en viss modell kan passa bättre för just dig. 

Upplösningen

Det är upplösningen som talar om hur bra bildkvalité kameran kan filma med. En högre upplösning ger en bättre bild och är att föredra. Vill du ha riktigt klar bild rekommenderar vi att kika på en övervakningskamera med full hd. En full HD kamera har uppslöningen 1080p och ger en skarp bild som duger för de flesta. 

En upplösning under 1080p kan fungera bra men gränsen tycker vi går vid 1280×960. Under detta blir bilden allt för suddig och det är ingen idé att zooma in för en helbild på angriparen. 

Budget

Som med det mesta på marknaden innebär en högre budget ett bättre köp. Men det går även att titta på lågpris modeller och hitta en bra. Lågpris-modellerna brukar dock brista någonstans, exempelvis en sämre upplösning eller dålig batteritid. Så vi rekommenderar att inte snåla in allt för mycket eftersom det handlar om säkerhet. 

Oftast brukar man kunna hitta en bra modell för ungefär 3000 kronor eller mer. Kamerorna som kostar under 3000 kronor brukar inte alltid hålla måttet men denna regel gäller givetvis inte alltid. Ska man köpa flera kameror brukar vissa tillverkare erbjuda ett kit med flera kameror vilket kan vara prisvärt. 

Fördelar med att installera själv

Installerar du kameran själv kommer du att slippa alla månadskostnader som bolagen har. Du får själv kontroll över hela systemet utan någon annans insikt. Däremot är det inte lika bra när du inte är uppkopplad och kan ringa på hjälp. Man har ju dock alltid med sig mobilen och många kameror skickar ut push notiser när något händer. 

Har du ett pågående inbrott och hinner märka detta tack vare notiserna kan du själv ringa på hjälp. På detta sätt kan du spara många tusenlappar om året. Sedan brukar inte bolagens övervakningskameror erbjuda en smidig app där man kan se exakt vad som händer live. 

Köp en svårupptäckt modell

Helst vill man ha en så liten övervakningskamera som möjligt. Då minimeras risken att tjuvarna upptäcker kameran och täcker över den. Dom modellerna vi har valt ut är väldigt små och därmed diskreta. Sedan kan man välja att själv maska eller måla med en färg som är densamma som trädet eller fasaden. Tänk dock på att garantier inte gäller om du gör detta. 

Installera en övervakningskamera

Installationen är i dag väldigt enkel eftersom de flesta kameror har en app där man steg för steg får hjälp med installationen. De senaste åren har efterfrågan för egen säkerhetsutrustning ökat och tillverkarna har gjort det väldigt enkelt att konfigurera allt själv. 

En övervakningskamera utan wi-fi kommer att behöva ett simkort för att fungera. Det behöver inte vara något särskilt simkort utan bara av samma typ som går in i kameran. Oftast brukar det vara ett micro-SD kort men det kan variera beroende på modell. 

Välj en modell med GPS

Detta är inget måste men vi rekommenderar det eftersom det skapar mer säkerhet. Har din övervakningskamera en GPS kan du alltid se vart den är. Detta är väldigt användbart om din kamera blir snodd, då kan du se vart den befinner sig. Då kan du också koppla in annan hjälp och få tjuvarna dömda. Har du satt upp kameran i skogen kommer en GPS också vara till stor hjälp, särskilt om du har flera kameror och dålig koll på vad dom sitter. 

Zoom

Se till att övervakningskameran har en bra zoom om du vill identifiera förbrytarna. Då kan du zooma in på deras ansikten och kanske kan få stopp på dom. Många modeller erbjuder zoom upptill 10x vilket är väldigt bra. Sedan är också mörkerseende att föredra eftersom många av stölderna sker på natten då solen gått ner. 

Hur vi gjorde testet

I denna test har vi valt ut flera modeller och undersökt deras egenskaper och funktioner. När vi gör detta hittar vi ett par modeller som sticker ut och är extra bra. Då dyker vi oss ner i dessa modeller och kontrollerar att dom erbjuder bra säkerhet.

När vi gör testet undersöker vi övervakningskamerornas bildkvalité och mörkerseende. Detta tycker vi är viktigt eftersom huvudsyftet med en övervakningskamera är att den ska få med allt. Modellerna som inte håller måttet försvinner från undersökningen. 

Vi undersöker också apparna som övervakningskamerorna kopplas ihop med. Apparna ska vara tillförlitliga och funka i vått och torrt. De ska ge notiser i god tid och fungera utan strul. Vidare kikar vi på hur diskret kameran är och möjlighet till montering. Helst vill man ha en modell som både funkar överallt. 

Jämförelsen

Sedan jämför vi priset bland alla modeller eftersom ingen vill betala för mycket för någon dom kan köpa billigare. Vi ställer kamerorna mot varandra och hittar en testvinnare. Då hittar vi en kamera som är mest prisvärd och kan erbjuda bäst funktioner för minst peng. 

Efter vår egen undersökning vänder vi oss till kundrecensioner för att se hur kamerorna håller. En övervakningskamera vara väldigt bra vid första test, men dålig efter 1-2 år. Vi försöker läsa så mycket recensioner som det bara går. Men vi tar alltid recensionerna med en nypa salt eftersom allt inte stämmer. 

Vi hoppas att du har lärt dig mer om övervakningskameror och hittar en modell som passar dig!

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»