smarta element bäst i test

Med ett smart element kan du styra värmen i ditt hus med en app på din smartphone. Du kan schemalägga när el-ementet ska starta och på så sätt spara el. I denna guide kommer vi att recensera 5 olika smarta element som vi rekommenderar.  

Det finns många fördelar med smarta element. Dom är billiga i inköp och tar inte upp särskilt mycket plats. Ett el-element är även väldigt portabelt och kan flyttas mellan hemmet och sommarstugan. Flera modeller går även att monteras på väggen, vilket är bra om du vill spara plats. 

I dom smarta apparna kan du schemalägga exakt när elementet ska värma och endast nyttja elen då den behövs. Du får även en översikt över din elförbrukning och kan kontrollera dina utgifter. En del modeller går även att koppla ihop med tjänster som Tibber.

Smarta element bäst i test:

cleverio smart element

Bästa smarta element

Cleverio Smart 2000W

smart väggelement

Smart väggelement

Mill Glass

Wallflex 500 element

Starkt element på 1400 watt

EBECO Wallflex 500

Princess Smart Glass

Svart modell på 2000 watt

Princess Smart Glass

smart golvelement

Smart golvelement

Mill 1200 watt

Mill Invisible

Smart panel-element

Mill Invisible

cleverio smart element

1. Cleverio Smart element

Bästa Smarta elementet

Full kontroll med mobilappen

Cleverio smart kan du styra helt via en app eller med fjärrkontroll, om du så vill. I appen kan du schemalägga när Cleverio smart ska starta och stängas av. På så sätt kan du få värme endast när du vistas där elementet står. Denna modell kopplas ihop med ditt wi-fi hemma vilket skapar en stark och säker anslutning. Att para ihop Cleverio smart med Smart Life-appen är busenkelt och tar inte många minuter. 

Energieffektiv 

Med en effekt på 2000 watt kan du värma upp ett rum på 28 kvm smidigt och enkelt. Det går att konfiguera en del med elementet efter hur du vill ha det. Cleverio smart pausar uppvärmningen om temperaturen i rummet stiger under 3 grader inom loppet av tre minuter. Denna funktion är bra om du vädrar och vill spara på elen. 

Snygg design

Cleverio smart har en snygg och enkel design som passar in i alla hem. Uppe i högra hörnet visar Cleverio hur många grader det är inställt på. Denna display tyckte vi lyste lite väl mycket först. Men detta löser du enkelt genom att sätta elementet i ”eco-mode”. Då blir displayen svagare och du sparar lite el. Den står på ett par snygga och stabila aluminiumfötter i silver. Dessa är avtagbara om du skulle vilja montera elementet på väggen. 

Säkert

Denna modell har givetvis överhettningsskydd om det skulle bli för varmt. Det fungerar även för dig som har barn eftersom det har barnlås samt tippskydd. Fjärrkontrollen är även praktiskt om ditt nätverk hemma skulle krascha av någon anledning.  

Återförsäljare:

smart väggelement

2. Mill Glass gen.3 1000 watt

Bästa smarta väggelement

PID-styrd

Millgass gen.3 är väldigt energisnålt eftersom den har en avancerad PID-teknik. PID sänker effektnivån när du har kommit upp på önskad temperatur. Sedan behåller elementet samma temperatur väldigt effektivt. Mill Glass har även predektiv uppvärmning. Detta gör att Mill gass lär sig hur snabbt temperaturen går ner i rummet. Den kan därmed börja värma i rätt timing och på så sätt bli mer effektiv. 

Smart app

Du kan också likt testvinnaren styra denna modell via appen. Då kan du schemalägga exakt när den ska värma eller vara avstängt. Detta är perfekt för de utrymmena som du sällan besöker, eller för sovrummet. Exempelvis kan du ställa in att sovrummet ska börja bli varmt från och med 21:00 till 06:00. Därmed kan du spara energi under dagen och få en lägre elräkning. Du kan koppla hur många smarta element du vill till appen och styra dom enskilt. 

Att parkoppla Millgass gen.3 med appen är enkelt och kräver inte mycket teknisk förmåga. Du kan även koppla ihop elementet med Tibber om du använder tjänsten. Då får du en totalt kontroll på din elförbrukning. 

Säker, snygg och smart

Mill glass monteras på väggen och därmed är det ingen risk att det tippas över. Det har även barnsäkerhetslås vilket vi tycker är viktigt. Den har även en låsfunktion som hindrar andra från att styra elementet. Detta kan vara praktiskt om du är en hyresvärd eller ofta lånar ut din stuga. Likt Claverions modell stänger detta elementet av värmen om du öppnar ett fönster eller på något annat sätt kyler ner rummet fort. 

Passar i hemmet

Denna modell är 100 % tyst drift och har inte det där dryga klickljudet som vissa element har när temperaturen växlas upp eller ner. Sedan är även designen riktigt snygg och enkel. 

Återförsäljare:

Wallflex 500 element

3. EBECO Wallflex 500

Starkt element

Ett bra val

Detta el-element ligger på 1400 watt och värmer på bra i hemmet. Wallflex 500 kan givetvis styras via din telefon med appen Ebeco connect. Anslutningen går via ditt wifi och du kan även parkoppla ihop det med Tibber. Ebeco Wallflex är wifiready och är lätt att installera och parkoppla med telefonen. 

Full koll på elen

I appen kan du se din historiska elförbrukning vilket ger dig full kontroll över denna modells elkostnader. Appen ger dig flertalet justerbara energisparprogram som du kan köra på för att spara på elen. Wallflex 500 har en liten skärm på ovansidan som visar aktuell temperatur. Allt är enkelt att styra och navigera vilket gör att denna modell även passar för den som inte är särskilt teknisk. 

Funkar överallt

Denna modell är stilren och väggmonterad vilket passar lika bra i stugan som det gör hemma. Du kan även montera Wallflex 500 i badrummet eftersom det även är klassad för våta utrymmen. Det är en säker modell som har skydden man vill ha. Du har överhettningsskydd och väggmonteringen som skyddar från att värmekällan ska vältas. Just denna modell har 1400 watt vilket passar bra för rum upptill 18 kvm. 

Återförsäljare:

Princess Smart Glass

4. Princess Smart Glass

Svart element med stor effekt

Mindre och effektivt element

Princess Smart glass är 92 cm bred och 38 cm hög vilket är mindre än många andra modeller vi har recenserat. Alltså passar det bättre för dig som ska använda det i mindre utrymmen. Trots detta har du en stark effekt på 2000 watt som kan värma upptill 35 grader. Princess smart glass har en svart design som är lite ner unikt och passar bättre in i vissa hem. 

Specialutvecklad app

I appen kan du styra elementet enkelt via wifi anslutningen. Appen är smidig att använda för att ändra temperatur. Du har också röstassistant vilket gör att du kan stänga av eller på elementet med Google Assistant, Alexa eller Siri. I appen kan du likt andra smarta element ställa in en timer då den ska värma, på så sätt kan du få ner elförbrukningen och slippa vänta på att rummet ska bli varmt. Vill du inte använda appen kan du också styra elementet via displayen. 

Säker att använda

Med överhettningsskyddet kan du säkert använda värmekällan. Du har också ett barnlås vilket hindrar andra från att ändra inställningarna på den. Det kan även väggmonteras vilket vi rekommenderar om du använder elementet i en stuga du hyr ut eller om du har barn. 

Återförsäljare:

smart golvelement

5. Mill gen.3 Golvelement

Smart wifi-element

Extra stabil för placering på golvet

Detta element går inte att väggmontera utan är endast en stående modell. Det är en stabilare modell som värmer upp ditt rum snabbt och effektivt. Ljud & Bild gav denna modell bäst i test och vi håller med om att det är en riktigt bra modell. Elementet står på en stilren aluminiumfot och har en snygg vit design. 

Smart element med Millheat appen

I Millheat appen kan du styra golvelementet och ställa in temperatur och schemalägga när elementet ska börja värma. Du kan ha precis så många Mill element kopplade till appen som du vill. I appen kan du uppdatera denna modell över internet, vilket gör elementet bättre med tiden. 

Tyst drift perfekt för hemmet

Denna modell är väldigt tyst och du störs inte av det när den går på maxvarv. Den har inget drygt klickljud utan funkar perfekt i sovrummet där du vill ha det lugnt och skönt. Designen är enkel och stilren vilket gör att elementet inte sticker ut. 

Upptill 18 kvm

1200 watt brukar passa bra för upptill 18 kvm. Den kan också användas för lite större utrymmen men med sämre effekt. Därmed passar den perfekt in i mindre stugor, vardagsrummet eller sovrummet. 

Återförsäljare:

Mill Invisible

6. Mill Invisible

Smart element i panelform

Panelform

En panelformat modell kan passa bättre för dig som tänkt placera elementet på väggen. Det tar i många fall mindre plats men har ändå en stor panel som värmer på ordentligt. Mill Invisible är 250x1215x86 mm stort och är även godkänt för badrum. Det trivs bäst i rum upptill 17 kvm men det går att sträcka lite på den siffran eftersom Mill invisible har 1050 watt. 

PID-teknik

Denna teknik har vi skrivit om tidigare och något vi gillar. Det drar ner elförbrukningen samtidigt som du behåller temperaturen du vill ha. Mill tillverkar bland dom bästa elementen i smart segmentet och i regel funkar alla deras modeller bra. 

Säkert att använda

Värmeelementet är i aluminium och därmed värms inte ytan på elementet upp. Därför är detta den bästa modellen för dig som har barn eller husdjur. Elementet har kapslingsklass IPX4 vilket gör det stänksäkert. Alltså kan du montera elementet i badrummet. 

Frågor och svar om Smarta element

Varför inte ett vanligt element?

Ett vanligt element har oftast inte en app som smarta element har. Det är appen de flesta är ute efter eftersom i den kan man schemalägga värmen. Appen bidrar alltså till att du får en lägre elförbrukning och därmed en billigare faktura i slutet av månaden. I de flesta appar kan du även se din aktuella elförbrukning och historiska elförbrukning. Alltså får du full koll på hur mycket din modell förbrukar. 

Sedan är vanliga element bökigare att installera. Smarta modeller drivs på el och kan därmed flyttas på mycket enklare. Dom är också billigare och därmed ett bättre val om du vill ha en värmekälla i sommarstugan. Det finns inte heller någon risk för läckage eftersom värmen kommer från el och inget annat. 

Smarta element är även väldigt tysta och har inget klick ljud som äldre modeller har. Alltså kan du använda denna pryl i sovrummet och fortfarande sova gott. Med dagens alla tekniker är el-elementen väldigt energisnåla. Tekniker som PID ser till att värmekällan inte värmer i onödan och drar ner elkostnaden. Sedan är wifi-element ofta väldigt snygga och diskreta.

Hur många watt bör ett wifi-element ha?

Detta beror helt på vart värmekällan ska användas. Desto större rummet är desto mer watt behöver du. För mindre rum på 10 kvm brukar 700 watt räcka gott och väl. För rum på 15 kvm rekommenderar vi minst 1000 watt för att hålla värmen. Större rum över 25 kvm kräver mer watt, ofta någonstans kring 2000. Tillverkarna brukar vara ganska tydliga med hur stort som rekommenderas för deras modeller. 

Vad händer om mitt nätverk kraschar?

Alla modeller i detta test kan styras helt utan wifi. Alltså kan du fortfarande få värmre trots ditt nätverk inte fungerar. Vi rekommenderar att köpa en modell som också går att styra via kontroll eller via kontroller på själva konstruktionen. Annars har du ingen värme om routern går i backen. Sedan är det inte bara du som har installerat allt som kan styra appan, utan fler användare kan läggas till.

Är dom säkra?

Smarta modeller är säkra eftersom dom har överhettningsskydd och i många fall barnskydd. Alltså kan du använda värmekällan hemma utan risk. Om du har barn rekommenderar vi att köpa ett element som går att väggmontera. Då finns det ingen risk att elementet går i backen. Om du har barn eller husdjur kan även vissa modeller passa bättre än andra. Exempelvis är Mill Invisible en bra modell för barn eftersom panelen inte blir särskilt varm. 

Är wifi-element och smarta element samma sak?

Ja, det är bara olika namn som används för att beskriva element som ansluts via wifi. Alltså modeller som du kan styra med en app i din mobiltelefon. En del modeller har också bluetooth men det klassas också in som ett smart element. 

Golvelement eller väggmonterat?

Om du vill ha en portabel modell ska du välja ett golvelement. Men det går också att välja en väggmonterad modell som kommer med fötter. Då kan du testa använda din värmekälla portabelt och sedan skruva fast den där det används mest. Väggmonteringen är enligt oss snyggare och tar mycket mindre plats än golvmodellerna. 

Vilken form ska jag välja?

Detta beror på om du ska väggmontera värmekällan och i så fall vart. Om du vill ha ett portabelt element som du kan ta med dig rekommenderar vi den klassiska fyrkantiga formen. Om du däremot ska väggmontera elementet kan ett panelformat element vara bättre eftersom det tar mindre plats. Det är inte mycket skillnad i energiförbrukning bland formerna så välj det som passar ditt hem bäst. 

Vart ska jag placera elementet?

Du ska placera det där du är mest behov av värme. Har du fler element i huset är det bra att hålla lite avstånd mellan alla värmekällor så att värmen fördelas jämnt. Sedan spelar höjden inte så mycket roll eftersom all värme stiger ändå.

Hur installerar jag elementet?

Väggmontering är ofta enkel och dom modellerna brukar vara färdiga för att skruvas fast i väggen. Golvmodellerna är det bara att placera där det passar bäst. Sedan kopplar du upp elementet mot ditt wi-fi. Denna process varierar beroende på vilken modell du har valt. Men oftast är det en enkel installation som inte tar många minuter. Tillverkarna brukar ha bra guider på detta då dom vet att alla inte är särskilt tekniska eller har tid med problemlösning. 

Finns det några oljefyllda element med wifi?

Ja, Mill Gentle Air är ett oljefyllt element som har wifi. Sedan finns även el-element som använder ledare istället för olja. Detta är inte lika viktigt att tänka på eftersom det inte är någon stor skillnad ekonomiskt. Däremot kan vissa modeller med ledare låta mer än de oljefyllda elementen. 

Hur utsåg vi det bästa smarta elementet?

I detta test har vi kikat på flera modeller och alla faktorer som kan göra ett smart element köpvärt. För det första ska elementet ha en hög watt så att det kan värma en stor yta ordentligt. Sedan ska el-elementet komma från en bra tillverkare som erbjuder en ordentlig garanti. Detta visar att tillverkaren tror på sina produkter. 

Vi har därefter kollat hur bra de olika apparna är. Ett smart element med en dålig app är inget att ha eftersom det är en stor del av funktionen. Appen ska vara enkel att använda och ha nödvändiga funktioner. En viktig funktion är schemaläggningen som påverkar elpriset mest. Utan den kan man lika gärna köpa ett vanligt element. 

Sedan ska också elementet se någorlunda bra ut. Utseendet är inte det viktigaste men det ska ändå passa bra in i hemmet. Alla element vi har tagit med i detta testet har ett enklare och diskret utseende som inte sticker ut särskilt mycket. Priset är en annan sak vi tittar mycket på. Det ska stämma överens med hur bra wifi-elementet är. Ingen vill betala mycket för ett element när dom kan få samma värme från en annan tillverkare för en billigare peng. 

Vi har även läst en hel del kundrecensioner för att hitta brister i vissa produkter. I vårt test gör vi alltid vår egna bedömning först men det är också viktigt att höra vad kunderna tycker. Genom deras feedback kan vi förstå om produkten även fungerar bra efter flera år av användning. Vi hoppas att du hittar en modell som passar ditt hem, din budget och dina krav. 

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»