bästa försvarsspray

Att bära försvarsspray är en trygghet – så därför listar vi bästa självförsvarsspray för att du ska känna dig mer trygg i situationer du idag upplever som osäkra. En självförsvarsspray kan användas mot en angripare både i offentliga miljöer, som under en promenad hem, eller i ens egna hem under exempelvis inbrott eller våld i nära relation.

Det gör att sprayen förbättrar din personliga trygghet både under promenaden, på väg hem från krogen, under resor och i hemmet. Sprayen fungerar även som avskräckande medel då många drar sig från att angripa någon som drar fram en försvarsspray då effekten är så stark.

I den här guiden tipsar vi om laglig försvarsspray som är enkelt att använda, har en stark effekt och är smidig. Vi lär även ut hur du försvarsspray fungerar och hur du kan använda den på bästa sätt, allt för att öka din personliga säkerhet. 

Försvarsspray bäst i test:

bästa försvarsspray

Bästa försvarspray

Bodyguard Knock Out

Kombinerad försvarsspray och överfallslarm

Plegium Försvarsspray Smart

Bästa självförsvarsspray med röd färg

Bodyguard rödfärg

Bästa försvarsspray utan färg

Bodyguard Försvarsspray färglös

Bästa försvarspray mot hundar

Bodyguard Dog Defence

bästa försvarsspray

1. Bodyguard Knock Out

Bästa försvarspray

Det här är en liten och smidig självförsvarssprayen från Bodyguard som enkelt får plats i fickan. Den är enligt oss är den bästa du kan skydda dig med i Sverige. Själva sprayen är väldigt stark och irriterar både andning och syn vilket gör ett angrepp väldigt svårt för förövaren.

Effekten av försämrad syn och irriterade ögon och ansikte kommer omedelbart och effekten blir att gärningsmannen inte kan se något och ofta böjer sig ner mot marken med händerna i ansiktet. Den här reaktionen ger dig välbehövliga sekunder för att ta dig från platsen eller slå tillbaka då motståndarens gard är helt nere. 

Vi tycker mycket om att sprayen har en sådan lång räckvidd – upp till 4 meter, något som gör att man kan försvara sig från en angripare innan den kommer för nära. Fliplocket tas enkelt och snabbt av och det finns ett sikte som gör användningen enkel. Formulan har även förbättrats så att den klarar av vind bättre, vilket gör den tillförlitlig i många olika väderförhållanden.

Formulan är rödfärgad, vilket innebär att när du väljer att spraya mot gärningsmannen kommer ett stort rött moln. Det röda molnet har två syften. Dels förvirrar det motståndaren eftersom den inte ser dig genom färgen, dels sätter sig det röda pigmentet på förövaren vilket drar åt sig uppmärksamhet till personen från vittnet när denne flyr platsen samt underlättar polisens identifiering. 

Sammanfattat är den här försvarssprayen från Bodyguard den starkaste och smidigaste du kan köpa just nu. Den inte bara avbryter en attack utan gör det även enklare för andra att identifiera personen. Detta är helt klart ett bra val för dig som vill förbättra din personliga säkerhet, både utomhus och i hemmet. 

Återförsäljare:

2. Plegium Försvarsspray Smart

Kombinerad försvarsspray och överfallslarm

Det här är en riktig fiffig svenskt designad försvarsspray från märket Plegium som kombinerar den irriterande sprayen med ett överfallslarm. Detta är helt klart den bästa försvarssprayen du kan köpa om du vill ha flera trygghetsfunktioner i ett. Den skickar t.ex. sms till dina nära om att du är i fara via att koppla sprayen till en app på din telefon. Detta innebär att när du sedan aktiverar sprayen kommer ett SMS med din position och information om att du är i fara skickas till förvalda kontakter. 

Sprayen starkt irriterar förövarens ögon och andning. Med en räckvidd på upp till 3 meter kan du försvara dig innan förövaren kommer nära. Formulan är färgad blå vilket påkallar vittnens uppmärksamhet när gärningsmannen flyr platsen samt underlättar för polisen att hitta personen. I samband med att du börjar spruta ljuder även ett överfallslarm på 130 dB vilket både påkallar omgivningens uppmärksamhet och skrämmer samt stressar förövaren. 

Vi tycker verkligen om att alla funktioner har integrerats i en och samma enhet, något som ger optimal trygghet då den både skrämmer, drar till sig uppmärksamhet från omgivningen, underrättar dina nära och kära via SMS samt fysisk irriterar och skapar obehag hos förövaren. Sprayen drivs av batteri men behöver inte bytas på 4 år. Den nätta vikten på 80 gram gör även att du kan ha den i fickan eller väskan utan att den i princip märks av. 

Återförsäljare:

3. Bodyguard rödfärg

Bästa självförsvarsspray med röd färg

Om du söker den bästa självförsvarsspray som färgar angriparen riktigt röd samtidigt som den irriterar ögon, andning och ansikte är det här ett klokt val till bra pris. Sprayen rödfärgar både kläder, hår och hud vilket gör det enkelt att identifiera gärningsmannen. Utöver färgen irriterar den obehagligt i upp till 20 minuter. 

Den direkta effekten av sprayen blir en chock för den som blir utsatt, något som ger dyrbara sekunder att fly eller använda sin nödvärnsrätt och slå tillbaka. Räckvidden är kortare än Bodyguards modell ”Knock Out” som vi tipsar om här ovan, men når ändå mellan 1-2 meter vilket möjliggör att avvärja en attack innan den är framme vid dig. 

Den här sprayen väger endast 47 gram vilket gör den behändig att ha i väskan eller fickan under många olika situationer där du annars känner dig otrygg. Precis som alla andra sprayer vi listar i den här guiden är Bodyguard rödfärg en helt laglig försvarsspray. Med en hållbarhet på 2 år behöver du inte heller köpa en ny på länge. 

Återförsäljare:

4. Bodyguard Försvarsspray färglös

Bästa försvarsspray utan färg

Det är inte alltid lämpligt att ha en försvarsspray som innehåller rött pigment. Exempel på sådana tillfällen är om man är inne på krogen, i ett fordon såsom taxi eller buss, i sitt egna hem eller en butik. I dessa situationer är det bättre att ha en färglös variant och det här är den bästa självförsvarssprayen utan färg på marknaden just nu.

Den är precis som ovanstående försvarssprayer en väldigt obehaglig och stark effekt på den som utsätts där främst andning och ögon irriteras kraftigt. Detta sker dock utan att angriparen blir röd. Fördelen med den här sprayen är som sagt att du kan använda den under exempelvis ett inbrott hemma eller i din bil utan att förstöra inredningen. Nackdelen är att effekten av att lättare kunna identifiera gärningsmannen går förlorad. 

Bodyguard färglös använder sig av samma formula som Bodyguard Knock Out vilket innebär att räckvidden är hela 4 meter. Anledningen till att räckvidden blir så lång är för att formulan blandas med en tyngre flytande vätska som gör att den är fastare i luften och inte blir så vindkänslig. Även munstycket är detsamma där du tar av topplocket och sedan har ett sikte som hjälper markant när du ska träffa målet. 

Återförsäljare:

5. Bodyguard Dog Defence

Bästa försvarspray mot hundar

Ibland kan man hamna i situationer där man är orolig för att en hund ska överfalla. Det kan exempelvis handla om att man är ute på joggingtur och det kommer en lös hund springande eller att man har en egen hund som blir anfallen av någon annans hund. I sådana tillfällen kan en försvarande hundspray rädda livet på din hund eller rädda dig från grova skador.

Den här hundsprayen från Bodyguard håller verkligen högsta klass. En hundspray sprayas mot den attackerande hundens ansikte. Den kommer både att irritera ögon, slemhinnor och andning vilket leder till stort obehag för hunden, något som kommer leda till att den avbryter sin attack. Sprayen är inte skadlig. 

Utöver att väcka obehag hos hunden består just den här sprayen även av bakteriedödande medel ifall sår har uppstått i exempelvis ett hundslagsmål vilket motverkar infektioner. Den har även en doft som hundar inte tycker om för extra effekt. För maximal effekt ska du inte spraya på större avstånd än 3 meter. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om försvarsspray

Vad är skillnaden på försvarsspray och pepparspray?

För att få inhandla pepparspray måste man ha vapenlicens. En pepparspray innehåller det mycket starka ämnet Oleoresin Capsicum som kommer från chilifrukter. Det är Oleoresin Capsicumen som orsakar den kraftiga smärtan och irritationen i ögon och andning hos pepparspray, och även det ämnet som gör det olagligt att använda pepparspray i Sverige. 

Pepparsprayen används oftast av myndighetspersoner såsom polis, militär och väktare vid insatser där man vill motverka våld eller avvärja våld, exempelvis vid misshandel, slagsmål, våldsam husrannsakan, personlig attack eller upplopp. Självförsvarsspray däremot innehåller inte Oleoresin Capsicum utan irriterar med hjälp av olika tillåtna substanser, något som gör att den är fullt lagligt att använda i situationer där du har rätt till nödvärn. 

När får man använda försvarsspray?

Så fort du hamnar i en situation där du har rätt till nödvärn får du använda försvarsspray mot andra människor eller djur. En situation där du har rätt till nödvärn är när det råder en överhängande risk att du ska utsättas för fara eller när faran redan har påbörjats. Det är alltså exempelvis inte tillåtet att använda försvarsspray för att någon följer efter dig, utan personen måste visa att den tänker skada dig på något sätt först.

Detta kan handla om verbala tecken såsom hot om våld eller fysiska tecken som att personen tar tag i dig eller springer mot dig. Du har även rätt till nödvärn om någon försöker eller redan har tagit sin in på din egendom, i ditt hus eller båt. 

Hur använder man en försvarsspray?

Om du misstänker att du snart kommer hamna i en situation där du måste använda din försvarsspray ska du ta upp den och förbereda den för användning. Det görs oftast genom att klicka upp en flärp eller ett lock och därefter lägger du fingret mot knappen redo att trycka av.

Om du hamnar i en situation som känns hotfull måste du överväga ifall du vill avslöja att du har en försvarsspray eller inte. Ett avslöjande kan fungera avskräckande, det vill säga att den misstänkte gärningsmannen väljer att inte angripa dig när denne ser din spray. I värsta fall kan ett avslöjande av din spray leda till att gärningsmannen förbereder sig och håller för ögon och mun med händer eller klädesplagg. Man ska därför inte underskatta överraskningsmomentet att dra fram den i sista sekund.

Räckvidden skiljer sig åt mellan olika produkter. Det är generellt sätt bra att vänta tills förövaren kommit in nära inpå eftersom du då får maximal effekt och det är lättare att pricka. Att tömma sprayen går oftast mycket fort, på cirka en sekund, och därefter måste du agera snabbt. Dem dyrbara sekunder som du köper dig själv ska antingen användas till att slå tillbaka mot förövaren eller till att fly platsen. 

Eftersom sprayen toms på cirka 1 sekund ska du aldrig ”provspraya” för att se att den fungerar då du riskerar att tömma hela innehållet. Försvarssprayerna testas noggrant och är garanterade att fungera som de ska i ett skarpt läge. 

Avvärja hundattacker med försvarsspray

Försvarssprayer är inte enbart effektiva mot människor utan även mot djur, exempelvis hundar. Det innebär att du i  en situation där en hund springer okontrollerat mot dig eller anfaller en annan hund har rätt till nödvärn för att avvärja den attacken. Då är en försvarsspray perfekt eftersom den även på hunden irriterar ögon, andning och slemhinnor. 

Ta med självförsvarsspray utomlands

Försvarsspray är lagligt i de flesta länder inom Europa, men det är alltid bra att kolla upp vad som gäller i just det land du ska resa till. Om det är lagligt är det ett perfekt sätt att känna sig trygg i en främmande miljö. Kom ihåg att du måste packa sprayen i det incheckade bagaget. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»