Bästa VPN

Idag finns det mängder av VPN-tjänster och att veta vilket som är det bästa VPN för en själv är inte så enkelt. För att underlätta för dig listar vi fåra tre favoriter i den här köpguiden. Många köpguider väljer att lista upp emot 10 stycken olika tjänster, men vi tycker det blir rörigt för dig som ska välja och har därför dykt ner i tre stycken av dem allra bästa, oavsett budget. 

Det finns många olika skäl till att skaffa ett VPN. Snabbt förklarat är VPN en tjänst som gör att internet tror du befinner dig på en annan plats. Detta innebär att du kan streama sport såsom fotboll, Formula 1 och golf med utländska kommentatorer. 

Du kan även kolla SVT Play utomlands med ett VPN, något du inte kan annars. Amerikanska Netflix, Brittiska BBC iPlayer, utländska Disney +, CNN och amerikanska Amason Prime Video är några andra tjänster du får tillgång till via ett bra VPN.

För den som tycker om att spela går det att gamea med utländsk destination vilket kan ge tillgång till andra servrar. Sist men inte minst blir du även helt anonym på internet vilket innebär att du inte delar med dig av känslig information.

Detta är extra bra om du vill förbli anonym på olika internetforum eller när du är uppkopplad på ett offentligt Wi-Fi! Dessutom minskar riskerna markant för att du ska råka ut för cyberattacker och att tjuvar ska stjäla känslig information och sno dig på pengar eller utpressa dig i händelse av att de får tag på privat information. 

Här nedan följer kort fakta om VPN, sedan kommer testet av dem tre bästa VPN:en du kan välja och sist frågor och svar för att du ska få ännu bättre koll! 

VPN bäst i test:

Bästa billigaste VPN

Surfshark

Bästa svenska VPN

NordVPN

1. ExpressVPN

Bästa VPN

Sammanfattning – bästa svenska VPN

ExpressVPN är med sina över 3000 servrar i 94+ länder på 160 platser, svenska hemsida och app, 24/7 kundsupport via chatt på engelska, AES-kryptering i kaliber med den amerikanska militärens, stöd för dem viktigaste VPN-protokollen, tillgänglighet för 5 stycken inloggade enheter samtidigt och kompatibilitet med alla enheter det bästa VPN du kan välja i Sverige idag – alla kategorier. Som de själva säger: The VPN that just works. Och efter att ha använt det kan vi konstatera att ja, så är det. 

Enkel användning 

Mjukvaran är väldigt enkel att använda och är individuellt utvecklad för alla olika enheter. Det innebär att Windows har en optimerad versions för just Windows, Mac har en, Linux en, Android en och iOS en. Man kommer igång extremt snabbt med programmet och om det är några frågor finns guider och live-support enkelt att tillgå.

Kraftfull geoblockering

Geoblockering är sammanfattat att du kan få tillgång till utländsk material. Många streamingtjänster försöker aktivt att motverka användare med VPN att kunna logga in på deras plattformar, men ExpressVPN är tillräckligt starkt för att ta del av utländska Disney+, Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video och Hulu. Detta innebär att du får tillgång till hela väldens streamingnätverk av filmer och serier. Vi tycker ven att detta är det bästa VPN för Netflix. 

Kompatibel med alla enheter

Du kan som sagt vara inloggad på upp till 5 stycken enheter samtidigt. ExpressVPN går att ha till iOS, Android, Mac, Windows, Linux, Apple TV, Playstation, Xbox och din router vilket öppnar många möjligheter. Vill du exempelvis se amerikanska Netflix direkt i din Apple TV så går det! 

Kostnad 

ExpressVPN kostar från 50 kr per månad upp till 130 kr per månad beroende på vilket avtal du väljer. Vi tycker helt klart att priset står i proportion med vad du får levererar. Det är klart att marknadens bästa VPN kostar lite mer än konkurrenterna, men det är inte mycket mer det kostar. Du kan betala med bitcoin, PayPal eller kredikort vilket kan göra dig anonym även vid betalningen.

Gratis provperiod 

För att garantera att du blir nöjd med tjänsten erbjuder ExpressVPN 30 dagars gratis provperiod. Du behöver inte ange några anledningar utan kan bara signa upp och testa. 

En av marknadens snabbaste servrar 

ExpressVPN otroligt snabbt. För när man använder ett VPN tar man en omväg genom en annans server för att helt enkelt luras, något som gör att man tappar lite tid. Billiga VPN brukar vara väldigt sega, men ExpressVPN tappar endast 2 sekunder mot en server i Sverige och 4 sekunder mot en server i USA vilket är väldigt bra siffror. 

Att ansluta till servrarna tar även väldigt kort tid. Du får sedan hela tiden förslag på om det finns någon server som lirar snabbare än den du just nu är uppkopplad mot och på detta viset kan du hela tiden optimera din hastighet. Du har också en grafik som visar din hastighet i form av en pil. 

Full anonymitet – för inga loggar

NordVPN har tydligt granskats och det finns ett väldigt starkt och stramt regelverk som strikt förbjuder loggar av dina sökningar. Faktum är att de även använder 265-bitars AES-kryptering, en kryptering som liknar den som USAs militär använder. Detta innebär att du under alla omständigheter är helt anonym oavsett vad du gör på internet. 

Om anslutningen till VPN:et skulle brytas har ExpressVPN en så kallad Kill Switch vilket då bryter din uppkoppling så att du inte fortsätter surfa, men då oskyddat. Detta är en extra säkerhetsåtgärd som bryter in när det behövs för att säkerställa din anonymitet. 

Behöver inte följa EU:s och USA:s lagar om data.

Då ExpressVPN har sin bas på jungfruöarna vid England behöver de inte följa några regelverk om data som upprättats av EU och USA vilket är en extra säkerhetsåtgärd. 

Avslutningsvis 

Söker du ett riktigt snabbt VPN som är stabilt, fullt anonymt, tar sig förbi olika streamingtjänsters försök att blockera VPN, har en hög användarvänlighet samt en bra kundsupport är ExpressVPN den bästa VPN-tjänsten du kan välja. 

Återförsäljare:

2. Surfshark

Bästa billigaste VPN

Sammanfattning

Om du söker ett riktigt bra VPN till ett bra pris är Surfshark vår största rekommendation. Några av oss har personligen varit trogen kund hos Surfshark och vi kan meddela att det har fungerat väldigt bra genom alla år. 

Med över 3200 servrar i fler än 65 länder på över 100 olika platser, en icke limiterat gräns till hur många enheter man får ansluta, livechat på Engelska dygnet runt, en hastighetsförlust på 7 % mot svenska servrar och 8 % mot amerikanska samt stöd för alla viktiga protokoll är detta verkligen en bra tjänst i relation till priset. 

Väldigt användarvänligt 

Surfshark har verkligen jobbat på att göra sin tjänst lätthanterlig för alla, oavsett tidigare erfarenhet av VPN-tjänster och data. Både hemsidan och appen är väldigt tydlig och du möts direkt av en knapp där du kan klicka igång VPN-tjänsten.

I en lista väljer du mellan olika länder och servrar, samt om du vill gå via en eller två servrar för ökad säkerhet men lite långsammare svarstid. Du kan spara dina favoritservrar och länder i en lista för ännu snabbare åtkomst, exempelvis USA. 

Bra geoblockering

Surfshark har en stark geoblockering och kommer därför runt streamingtjänsternas DPI-teknik. Detta innebär att detta VPN är fullt dugligt för att exempelvis kolla SVT Play utomlands eller komma åt brittiska eller amerikanska Netflix, HBO eller nyhetskanaler. 

Oändlig uppkoppling på många olika typer av enheter

Surfshark är kompatibel med iOS, Android, Mac, Windows och Linux. Tjänsten går även att använda på exempelvis Apple TV. En stor fördel med Surfshark som verkligen dem att sticka ut är att du kan koppla upp hur många enheter som du än vill utan extra kostnad. Du kan alltså koppla upp alla familjens digitala enheter oavsett om det är mobiltelefoner, datorer, spelkonsoler eller TV-apparater och streamingverktyg till TV. 

Kostnad 

Något som verkligen utmärker Surfshark är deras extremt låga och konkurrenskraftiga priser! Ifall du tecknar ett helt år betalar du mindre än 2,5 dollar per månad för tjänsten. 

30 dagars gratis provperiod

Trots det låga priset erbjuder Surfshark alla kunder en 30-dagars prova på-period. Om du inte vill fortsätta innan en månad har gått får du alla pengar tillbaka utan att behöva ange någon anledning. Vi har testat signa upp och använda tjänsten. Efter 15 dagar kontaktade vi och ville säga upp abonnemanget. Den enda följdfrågan vi fick var ”Är det något vi kan göra för att få dig att stanna?”. Vi svarade nej och fick sedan tillbaka alla pengar utan några fler frågor! 

Bra serverhastighet

Surfshark har något långsammare hastighet än ExpressVPN och NordVPN som vi listar här nedan, men hastigheten är ändå fullt duglig oavsett om du ska spela, streama film eller bara surfa omkring. 

Dubbelservrar för extra anonymitet 

Surfshark har lanserat en funktion där du går via två servrar och två olika länder för att göra det ännu mer svårt att spåra din aktivitet. Denna dubbla säkerhetsfunktion leder till en något långsammare uppkoppling, så man får välja om och när man vill ha på den eller inte. 

Om din uppkoppling mot servern skulle brytas under något tillfälle kliver en så kallad Kill Switch in och gör att du går helt offline och därför inte längre riskerar att surfa oskyddat. 

Avslutningsvis 

Surfshark är verkligen en bra utav den bästa svenska VPN du kan välja här hemma. Med ett av marknadens lägsta priser lyckas de ändå leverera en sådan driftsäker och stabil tjänst som är extremt användarvänlig! Vi vill slå ett slag för Surfshark som en utav den bästa VPN-tjänsten just nu! 

Återförsäljare:

3. NordVPN

Bästa svenska VPN

Sammanfattning

NordVPN är en riktig storspelare och vi placerar dem trea i detta testet, strax efter NordVPN på alla punkter vilket är riktigt högt. Med över 5 200 servrar i fler än 59 länder och i 80 olika serverhallar är utbudet av platser att koppla upp sig mot väldigt stort. Du kan prova tjänsten gratis i 30 dagar och koppla upp 6 stycken användare samtidigt.

Tjänsten gör dig fullt anonym tack vare kryptering i klass med amerikanska militärens samt en geografisk placering i Panama som inte kräver att något loggas. Det går att argumentera för att detta är den bästa svenska VPN man kan välja just för att NordVPN har valt att satsa väldigt mycket på just Norden och i synnerhet Sverige vilket har resulterat i att de placerat många servrar här. 

Funktioner som är bättre än ExpressVPN

I en VPN-jämförelse finns det vissa saker som gör NordVPN till en bättre VPN än ExpressVPN. De har fler antal servrar att koppla upp sig mot vilket ökar driftsäkerheten. NordVPN har även ett tvåvägssystem där din data går genom två olika servrar istället för en, detta med ökad anonymitet men minskad hastighet som resultat. 

Hög anonymitet

Utöver att kunna slå på den dubbla VPN-vägen använder sig NordVPN av AES-256, en mycket hög kryptering i klass med den som USA:s militär använder. Utöver bra kryptering och dubbel-VPN finns en mycket strikt policy mot att logga information vilket innebär att inget av det du gör kan spåras då det inte sparas, inte ens hos NordVPNs servrar. 

Om NordVPN skulle tappa kontakt med en server slår en Kill Switch in vilket innebär att din uppkoppling helt bryts så att du inte ska råka surfa utan VPN. Detta är en extra säkerhetsåtgärd. 

Baserade i Panama

Då NordVPN är baserade i Panama behöver de inte ens logga det som lagstadgas av Europeisk och Amerikansk lagstiftning vilket garanterar din anonymitet till 100 %. 

Betalning

Du kan få ner kostnaden till ca 3,29 dollar per månad som mest om du signar två års-kontrakt. Som mest kostar det 11,9 dollar om du väljer att enbart teckna en månad. Du kan även teckna ett år och hamna på ca 4,99 dollar per månad. 

Du kan betala via bitcoin, paypal eller kreditkort vilket öppnar upp för att göra även betalningen helt anonymt! Du har en 30 dagars provperiod som du kan bryta utan följdfrågor och då få alla pengar tillbaka! 

Kraftfull geoblockering

Oavsett om du vill komma åt Netflix i England eller USA, CNN eller BBC, Disney + i utlandet eller kolla SVT play utomlands kommer NordVPN se till att du kan streama det du vill. Detta VPN har nämligen en väldigt kraftfull geoblockerare som fungerar på alla streamingtjänster. 

Kundsupport

Du får tillgång till en engelsk kundsupport dygnet runt samt flertalet guider på hemsidan ifall du stöter på problem! Kundsupport är vänliga och hjälpsamma, så du kommer få bra svar och guidning med dina frågor. 

Hastighet

NordVPN har en något sämre hastighet än ExpressVPN men bättre än Surfshark. Uppkopplad mot en server i Sverige förlorar du 8% i hastighet och en server mot USA 5 % hastighet.  

Varför listar vi NordVPN lägre än ExpressVPN?

Ska man välja NordVPN eller ExpressVPN? Vi svarar ExpressVPN eftersom de har lite snabbare servrar och en bättre användarvänlighet enligt oss. ExpressVPN har de snabbaste svarstiderna i Sverige vilket gör dem till det bästa svenska VPN.

Dessutom tycker vi mer om designen på hemsidan, både layout och småsaker som att städerna man kan välja server från är i alfabetisk ordning, till den enkla menyn. Men när allt kommer omkring handlar det mycket om tycke och smak, och det finns många anledningar att välja NordVPN framför Express VPN. En av dem anledningarna är att det är billigare och finns något fler servrar i Sverige. 

Avslutningsvis

Till sist vill vi säga att NordVPN är ett riktigt bra val och att det leverar väldigt mycket i relation till priset. Om du vill kolla SVT Play utomlands är det också ett grymt val då det finns många servrar placerade i Sverige! 

Återförsäljare:

Kort fakta om VPN

Vad är VPN?

Enkelt förklarat kan man säga att ett VPN lurar hemsidan du besöker och får den att tro att du befinner dig i ett annat land och på en annan enhet än just din. Det här medför:

  1. Ökad säkerhet på internet eftersom ingen kan spåra dig. Du löper därför mindre risk för cyberattacker.
  2. Full anonymitet. Du kan dela, posta och ladda upp saker och förbli anonym. Detta innebär att du kan dela filer, ladda ner filer och skriva saker utan att någon kan spåra dig. 
  3. Se på amerikanska Netflix eller kolla SVT play utomlands. Då du kan ställa in att du befinner dig i ett annat land kan du därför komma åt det landets tjänster, exempelvis streamingtjänster. 

Varför ska man ha VPN?

Idag finns ett ökat hot på internet där människor samlar in och använder din information. Oftast handlar det om till synes oskyldiga situationer där andra part säljer din information till tredje part som oftast är annonsörer.

Men i vissa fall kan det handla om människor som vill komma åt känslig information från dig för att sedan kunna pressa dig på pengar, hänga ut dig eller få tag på dina tillgångar. Ett VPN skyddar mot detta och ökar därför din säkerhet markant. 

Det andra skälet till att ha ett VPN är för att komma åt filmer och serier du inte når från det landet du befinner dig i. Vi berättar mer om det nedan! 

VPN för Netflix och kolla SVT play utomlands.

Om du befinner dig i Sverige och kopplar upp din enhet via VPN så att din server befinner sig i USA får du direkt tillgång till det Amerikanska utbudet av Netflix. Amerikanska Netflix består av betydligt många fler serier och filmer, vilket gör att du för samma pengar kan se en uppsjö av mer material.

Befinner du dig istället utomlands, låt oss säga i USA, så kommer du inte komma åt svenska Netflix eller SVT Play eftersom datorn känner av att du inte är i Sverige. Ställer du då in så att din server är i Sverige, ja då kommer du även åt svenska Netflix och kan kolla SVT play utomlands! 

Är det olagligt att använda VPN?

Nej, det är inte olagligt att använda en VPN-tjänst så länge du inte gör något olagligt på datorn. Det vill säga: om du laddar ner barnpornografi på din dator med ett VPN begår du ett lagbrott, men det är inte VPN-tjänsten som är det olagliga, utan det är att ladda ner barnpornografin. 

Så om du använder ditt VPN för att förbli anonym på twitter, flashback, instagram eller när du allmänt googlar är det fullt lagligt. Det är även lagligt att använda en VPN-tjänst för att komma åt utländskt material såsom Amerikanska Netflix. 

Varför du inte ska välja gratis VPN.

Det finns idag många gratis VPN-tjänster där du som kund inte betalar något. Detta är dock i de flesta fall falsk trygghet och rent utav lurendrejeri. Hur tjänar alla gratis VPN-tjänster sina pengar? Jo, de flesta loggar din information och säljer vidare den till tredje part som oftast är annonsörer. 

Att en VPN-tjänst loggar och säljer din information innebär att du inte längre är anonym när du är på internet, vilket på klarspråk innebär att du i praktiken inte alls har ett VPN-skydd. Välj därför aldrig att använda ett gratis VPN. 

Kriterier för ett riktigt bra VPN – vilken VPN bäst för dig?

1. Vad är Kill Switch?

En killswitch är en säkerhetsfunktion som stänger av ditt internet om VPN:et skulle brytas. Detta är väldigt praktiskt och perfekt för dig som verkligen behöver vara säker online. Oftast brukar killswitchen funka riktigt bra och är så snabb så att ingen hinner se din riktiga IP. 

Tycker du att detta är en viktig funktion bör du undersöka så att VPN du vill köpa har detta. Alla VPN har nämligen inte en killswitch funktion.

2. Inga loggar ska sparas!

En del VPN tjänster sparar loggar och det är inget man vill. Du vill ha en VPN leverantör som inte för några loggar för att öka ditt skydd. Loggar är spår från dig och kan finnas i vissa leverantörers databasar. Billiga och gratis tjänster för ofta loggar så tänk på detta innan du använder sådana. 

Ingen VPN tjänst vi har tipsat om för några loggar. Detta innebär att du är helt anonym på internet och kan surfa säkert. ExpressVPN och NordVPN har sin bas på Panama och Jungfruöarna vilket betyder att de inte behöver föra några loggar. Andra VPN tjänster som är baserade i andra länder behöver ofta göra detta på grund av lag. Därför rekommenderar vi dessa VPN tjänster. 

3. Lätthanterlig och enkel att använda

Det är viktigt att det VPN du väljer är enkelt att använda. Om inte användarvänligheten är hög finns en stor risk att du missar många av de funktioner som finns, alternativt helt enkelt inte får igång VPN:en.

Alla tjänster i den här guiden har väldigt enkla och tydliga appar och hemsidor som inte kräver någon förkunskap om IT för att förstå sig på. Enligt oss har Surfshark den absolut enklaste och mest självförklarande layouten på hela marknaden! 

4. Få tillgång till alla streamingtjänster

För företag som Netflix, HBO, Disney + och BBC iPlayer är det ett problem att människo använder VPN för att komma åt deras utbud i andra länder. Det belastar helt enkelt deras servrar mer än vad de vill. För att upptäcka och skydda sig från människor som använder VPN använder de en så kallad DPI-teknik.

DPI-tekniken upptäcker och blockerar många VPN-tjänster. Använder du någon av ovanstående tre kan du dock vara säker på att du kommer kunna kolla på amerikanska Netflix, kolla SVT play utomlands eller få tillgång till CNN och BBC. Detta eftersom ExpressVPN, Surfshark och NordVPN är så pass starka och välutvecklande att de kommer runt DPI-skyddet.

5. VPN ska leverera hög hastighet

När du använder ett VPN kan man säga att du tar en omväg via deras servrar. Det innebär att det du streamar eller söker på går via din dator, genom deras server och sedan fram till säg Netflix server, istället för att gå direkt via Netflix.

Den naturliga effekten av en omväg blir att man tappar tid, eller i detta fallet att det går långsammare att streama och googla saker. Dem ovanstående VPN:en har dock så pass snabba servrar att det inte sker någon märkbar fördröjning när du exempelvis kollar film. Undantagsfallet är att Surfshark ibland, beroende på vilken server du kopplar upp dig mot, kan upplevas lite långsammare då de är svagare än ExpressVPN och NordVPN.

6. VPN-tjänsten ska erbjuda många servrar

När du ska göra en VPN-jämförelse och hitta det bästa vpn för dig är en viktig faktor du ska kika på hur många servrar de erbjuder. Alla VPN-företag har nämligen egna servrar i olika länder som du sedan kopplar upp dig mot och går via. Om företaget har många olika servrar i olika länder ökar chansen att du kan hitta en snabb server samt hitta en i det land du vill streama saker från.

De mindre aktörerna har i regel inte någon server i Sverige och effekten blir att du inte kan kolla SVT play utomlands. Alla ovanstående leverantörer av bra VPN erbjuder dock ett brett utbud av olika servrar, även i Sverige. 

7. Tillförlitlig kundsupport och gratis provperiod.

Ett seriöst VPN-företag har kundsupport via chatt som hjälper dig om problem eller frågetecken uppstår. Då det handlar om din personliga säkerhet på internet är det jätteviktigt att de svarar snabbt, är tillmötesgående och professionella.

Efter att ha testat företagen ovans kundsupport kan vi säga att de levererade bra. Alla har möjlighet till support dynget runt på engelska och är väldigt tillmötesgående.

En annan viktig sak att hålla utkik efter är om det finns en gratis provperiod eller ej. Om företaget är seriöst och ska kunna kvala in som bästa VPN-tjänsten vet de vikten av att låta kunden prova deras tjänst först.

Om tjänsten är bra och de stolt kan visa det vet de att kunden kommer tycka om tjänsten och erbjuder därför att först i några veckor eller en månad få provköra den. Är du inte nöjd tar du kontakt med deras support och får sedan en full återbetalning. Alla leverantörer ovan erbjuder gratis provperiod! 

8. Använda samma VPN på flera enheter.

När du betalar för en VPN-tjänst vill du att den ska kunna fungera på olika enheter, exempelvis datorn, mobilen och Apple-TVn eller Chromecasten. Då är det viktigt att du kan koppla upp flera olika enheter till samma abonnemang, något du kan göra ifall du väljer någon av tjänsterna ovan! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»