Överfallslarm bäst i test

Här listar vi överfallslarm som är bäst i test enligt oss på Säker Trygghet. För att bära ett överfallslarm i fickan eller i väskan kan nämligen öka tryggheten markant och leda till att man vågar röra sig mer fritt. Tänk dig att du är på väg hem från jobbet en sen kväll när solen gått ner och du fortfarande får en obehaglig känsla i kroppen. Vad gör du då?

Att greppa ett överfallslarm som ligger i fickan och vara redo att trycka av är ett bra sätt att förbereda sig och motverka en obehaglig situation samt få en själv att bli mer trygg i att gå ensam. Det finns olika typer av larm. Överfallslarm med gps, de som enbart låter och de med inbyggd försvarsspray och larm i ett. Vi recenserar tre olika modeller här nedan samt går igenom vanliga frågor kring ämnet. Nu kör vi! 

Överfallslarm bäst i test:

Överfallslarm bäst i test

Överfallslarm Screamer

Bästa tysta överfallslarm

Plegium Smart Emergency Button

Bästa överfallslarm och försvarsspray i ett

Plegium Försvarsspray Smart

1. Överfallslarm Screamer

Överfallslarm bäst i test

Bodyguard är ett företag som specialiserat sig på att tillverka och sälja produkter som ökar den personliga säkerheten. De har bland annat tillverkat det här superlilla överfallslarmet med enormt stort och obehagligt ljud som verkligen tillkallar omgivningens uppmärksamhet och upplevs störande och läskig för angriparen. 

Enligt oss är detta det bästa överfallslarmet du kan köpa. Det når ett ljud av 140 dB vilket motsvarar ljudet av ett passagerarplan som lyfter eller fyrverkerier som smäller. För att få lite perspektiv motsvarar 120 dB ljudet av sirener medan 130 dB är lika högt som en fullsatt konsertarena. Detta innebär att när du trycker igång larmet upplever inte bara angriparen obehag, du påkallar också omgivningens uppmärksamhet vilket innebär att du betydligt enklare kan få hjälp än genom att enbart skrika. 

Larmet aktiveras genom att en sprint dras ut. Så länge sprinten är utdragen kommer det tjuta. Själva konstruktionen är väldigt hållbar och står pall både för slag och att tappas i marken. Tack vare sin nätta storlek är det även perfekt att sätta på din nyckelknippa vilket gör att du på ett naturligt sätt får med dig den. En sista detalj som gör att vi tycker detta överfallslarm är bäst i test är att den har en liten inbyggd skarp LED-lampa som är väldigt praktisk att ha med sig i vardagliga situationer. 

Vi vill trycka på att 140 dB är så pass högt att det kan orsaka hörselskador, något som innebär att detta verkligen inte är någon leksak. Så använd den enbart när det verkligen behövs. Produkten har en garanti på 5 år hos Bodyguard och kommer med batterier från alla nedanståendeåterförsäljare. 

Återförsäljare:

2. Plegium Smart Emergency Button

Bästa tysta överfallslarm

Ett tyst överfallslarm? Ja, du hörde rätt. Det här larmet från Plegium fungerar som ett snabbt sätt att höra av sig till dina nära när du hamnar i en hotfull situation. Trycker du in knappen på larmet skickas direkt ett SMS med din exakta position till förvalda kontakter. Utöver SMSet ringer du även till dem för att öka sannolikheten att de ser SMSet direkt.

Det är sedan upp till dina nödkontakter att välja hur de agerar. Ringer de 112 eller åker de själva till platsen du är på? Sådant kan vara bra att prata om när du köpt larmet och lagt in förvalda kontakter. Berätta för dem att de ligger som nödkontakter och hur du vill att de ska agera ifall du utlöser larmet. 

Konstruktionen är designad, testad och tillverkad i Sverige. Den är mycket lätt och märks knappt av. Tack vare en karbinhake fäster du den enkelt i väska, byxor eller jacka. Sammanfattningsvis är detta ett bra överfallslarm för privatpersonen som söker en tyst modell. 

Återförsäljare:

3. Plegium Försvarsspray Smart

Bästa överfallslarm och försvarsspray i ett

Den här produkten är också tillverkad och framtagen av det svenska märket Plegium. Produkten är en blandning mellan ett överfallslarm på 130 dB, försvarsspray och GPS-sändare i ett. Om du hamnar i en situation där du har rätt till nödvärn riktar du produkten mot gärningsmannen och trycker på knappen på ovansidan. Då kommer du spraya en självförsvarsspray som både irriterar gärningsmannens ögon, andning och luftvägar samtidigt som ett högt ljud kommer tjuta. 

Detta upplevs som extremt obehagligt och chockerande för en angripare vilket ger dig dyrbara sekunder där angriparen helt har garden nere. Det ger dig möjlighet att antingen fly eller slå tillbaka. Samtidigt som överfallslarmet ljudet och du har sprayat ner motståndaren har även ett SMS med din position samt att du är i fara skickats till kontakter som du tidigare valt i den app som kopplas ihop med produkten. 

Sammantaget kan vi verkligen rekommendera denna svenska produkt till dig som vill känna dig extra trygg och säker vid exempelvis joggingrundor, på väg hem från krogen eller om det skulle bli inbrott. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om överfallslarm

Vad är ett överfallslarm?

Ett överfallslarm är helt enkelt en produkt som framkallar ett högt och obehagligt ljud i syfte att skrämma angripare och påkalla omgivningens uppmärksamhet vid en nödsituation.

Överfallslarm är en uppfinning som på senare år blivit allt vanligare. Människor känner ett större behov av att trygga sig under ensamma promenader på kvällen eller i andra offentliga miljöer såsom under konserter där de vill kunna påkalla människor uppmärksamhet under exempelvis ett pågående våldsbrott. I sådana situationer har överfallslarm visat sig vara vinnande då de trots sin väldigt lilla storlek gör ger stor effekt. 

Att investera i ett överfallslarm kostar inte några stora summor men kan rädda dig om nöden skulle vara framme. Eftersom det inte heller tar någon plats utan ryms i fickan eller väskan är det ingen uppoffring att ha med den, den är varken klumpig eller vägen. 

Hur högt låter ett överfallslarm?

Ett överfallslarm brukar låta mellan 100 – 140 dB. Vad är då dB? Jo, det är förkortningen för decibel och är den enhet i vilken ljud mäts. Skalan börjar på 0 och går sedan uppåt. Man brukar säga att vid 140 dB finns det risk för hörselskador. Som referenspunkt ligger en rockkonsert på 120 dB. Desto högre decibel ditt överfallslarm producerar, desto högre och längre låter det. Det innebär att hög dB är mer effektiv, obehaglig och skrämmande än låg. Vi rekommenderar därför att köpa ett överfallslarm med minst 120 dB, något som alla ovanstående modeller förutom det tysta larmet har. 

Hur använder man ett överfallslarm?

De flesta överfallslarm fungerar som så att du drar ut en sprint eller trycker in en knapp och att larmet då börjar ljuda tills du stoppar in sprinten eller trycker på knappen igen. Larmen drivs av batterier och kommer i regel redan med batteri. De brukar hålla under många år, men det kan vara bra att testa larmet någon gång i halvåret för att garantera att det fortfarande har fungerande batterier. 

I vilka situationer är ett överfallslarm bra?

Överfallslarm är egentligen bra i de flesta situationer där du känner dig otrygg då det både skrämmer och påkallar uppmärksamhet. Det obehagliga ljudet som framställs har samma effekt som ljudet på ett hemlarm – det stressar och chockerar angriparen vilket ger dig övertaget och förmodligen även skrämmer iväg den som tänkt gå på dig. Ett överfallslarm ger dock ingen direkt fysisk skada. Vill man istället kunna avbryta en attack fysiskt ska man köpa ett bra försvarsspray. 

Överfallslarm eller självförsvarsspray?

Ska man välja ett bra överfallslarm eller en försvarsspray? Svaret på frågan beror mycket på vilka miljöer du känner dig otrygg i. Om du oftast befinner dig helt själv långt från andra människor och känner dig otrygg, kanske på promenader i skogen, kan en försvarsspray vara att föredra eftersom det ger en garanterad effekt på motståndaren. Om du har otur kan nämligen motståndaren vänja sig med larmet om du har långt till andra människor och då ger det inte önskad effekt. 

Fördelen med ett överfallslarm är även att du kan använda det motliggande eftersom det inte krävs någon nödvärnsrätt för att du ska få använda det. Nödvärnsrätt är att du befinner dig i en situation där det finns en överhängande risk att brott ska begås eller att brott redan har börjat begås mot dig eller någon annan fysiskt samt intrång på din egendom, i ditt hus, på din båt eller liknande.

Du får alltså inte använda en försvarsspray mot någon som följer efter dig, personen måste fysiskt eller verbalt säga att den tänker göra dig illa. Ett överfallslarm däremot går hur bra som helst att använda även om du bara känner en uns av obehag, till exempel om någon går efter dig. 

För vem passar ett överfallslarm?

Överfallslarm passar alla som då och då känner sig otrygga och vill ha ett hjälpmedel som fungerar i dessa situationer. Det kan vara mannen som älskar att springa ute i skogen ensam, kvinnan som känner sig otrygg hem från krogen eller det lilla barnet som går hem från skolan på vintern när solen gått ner. Det viktigaste är att den som har överfallslarmet vet hur man aktiverar det samt har det nära till hands. Tveka inte heller att använda det så fort du känner obehag. 

Gå på magkänsla

Att gå på magkänsla i situationer där vi känner oss hotade är det bästa vi kan göra för att undvika att hamna i fara. Det är nämligen magkänslan som många gånger genom historien har fått oss att undvika farliga situationer. I dagens samhälle har vi dock dessvärre utvecklat normer som allt för ofta gör att människor inte litar på sin magkänsla i obehagliga situationer eftersom de är rädda att göra något pinsamt.

Vi rekommenderar dock starkt att hellre vara på den säkra sidan och därför använda larmet om du upplever ett obehag, oavsett om det är under en trappuppgång, i hissen eller i ett köpcentrum. Better safe than sorry, som man brukar säga. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»