Bästa fällkniv

En pannlampa är ett riktigt bra verktyg för arbete där man inte har tillgång till någon ljuskälla. Exempelvis när man ska ner i grunden på huset eller när man vill ut o jogga under höstens mörkare timmar. Den bästa pannlampan har ett schysst pris, lyser starkt och en bra batteritid. 

Vad som är den bästa pannlampan för dig beror mycket på vad syftet med pannlampan är. Ska du utföra arbete på nära håll kanske inte räckvidden är i fokus, men batteritid och passform är viktigt. Ska du ut o jogga i mörkret är förmodligen vikten och passformen viktig för att du inte ska störas av pannlampan. 

Pannlampor sträcker sig ofta i pris på mellan 200 kronor till uppemot ett par tusenlappar, beroende på hur avancerad pannlampan är. Ska du ut på ett rejält äventyr kan en dyrare pannlampa vara att föredra eftersom pannlampan spelar en så stor roll in i aktiviteten. 

Fällknivar bäst i test:

Bästa fällkniven

Fällkniven PXL

Fällkniv

Bästa fällkniv utifrån pris

EKA Swede 10 Black

bästa fällkniv

En fin kniv från Gerber

Gerber Gator Clip Point, Fine Edge

bästa fällkniv schweizisk

Kvalité från schweiziska Victorinox

Victorinox Hunter Pro M

bästa fällkniv benchmade

En dyrare men otroligt fin fällkniv från Benchmade

Benchmade 940 2

1. Fällkniven PXL

Bästa fällkniven

PXL är en ikonisk fällkniv tillverkat av svenska knivtillverkaren ”fällkniven”. Denna kniv är väldigt populär och är ofta slut i lager eftersom många vill ha sig ett exemplar. fällkniven är ganska dyr i förhållande till andra fällknivar, men i vissa fall billig i förhållande till riktiga jakt knivar. I vilket fall som helst andas denna fällkniv kvalité rakt igenom och vi har svårt att se dig bli besviken. 

Företaget som har tagit fram denna kniv är ett familjeföretag som har känsla för kvalité och friluftslivet, därför är det inte så konstigt att de lyckats skapa något bra. Kniven är dock inte tillverkad i Sverige. Idag är det inte många serietillverkare knivar som görs här längre. Även om detta drar ned lite så spelar det ingen jätte stor roll på kvalitén. Kniven är faktiskt tillverkad i Japan av ett av ett konglomerat av små, byggd av ett specialiserat hantverksföretag. Så även om den inte är svensk tillverkad så har kniven fortfarande väldigt bra kvalité. 

Fällkniven testar faktiskt sina knivar på Luleå universitet där studenter får göra studier på hur slittåliga knivarna är så att fällkniven kan utveckla bättre knivar som tål mer. Tittar vi mer på kniven hittar vi ett rostfritt blad i laminerat pulverstål som håller skärpan och kvalitén väldigt högt. 

Självaste skaften är även i rostfritt stål med det gröna materialet i micarta för ett bra grepp som håller hög kvalité. Likt många andra fällknivar använder sig denna kniv av en liner-lock bladlåsning som både är säkert och robust. Kniven har en vikt på endast 176 gram vilket lämpar sig för bra längre vandringar där all vikt räknas in i processen. 

Återförsäljare:

Fällkniv

2. EKA Swede 10 Black

Bästa fällkniv utifrån pris

EKA Swede 10 är kniven som vi i redaktionen visar på första bilden i artikeln. Vi har gått igenom många knivar under åren och EKA är en kniv vi gillar eftersom man får mycket kniv för pengarna. Det är inte världens finaste kniv som är otroligt välslipad, men däremot har den bra kvalité till ett överkomligt pris. 

För några hundralappar får du en kniv från svenska EKA som ligger i Eskilstuna. Men det kanske inte är helt chockerande att kniven är byggd till viss del utomlands. Självaste tillverkningen av komponenter kommer från Kina och Portugal. Men stålet kommer alltid från svenska Sandvik, vilket gör att fällkniven oavsett alltid håller hög kvalité. 

Fällkniven har en totaltvikt på 130 gram och självaste konstruktionen känns väldigt robust byggd. Vi har hållit i otroligt många knivar under åren och EKA brukar stå sig ganska högt när det kommer till självaste känslan. Med detta menar vi hur robust konstruktionen upplevs och hur lätt bladet är att fälla ut och fälla in. 

Kniven fungerar in princip bra för allting, jakt, fiske, friluftsliv, vildmark och båtlivet är några av de miljöer kniven lämpar sig bäst i. Kniven har relativt vassa egg tack vare en bra slipningsprocess samt det härdade Sandviksstålet. 

Återförsäljare:

bästa fällkniv

3. Gerber Gator Clip Point, Fine Edge

En fin kniv från Gerber

Gator Clip Point, Fine Edge är en praktiskt kniv från Gerber som har ett pris på ungefär 700 kronor. Denna kniv passar utmärkt i vardagen, till jakten, båtlivet eller friluftslivet med vandring och allt vad det innebär. 

Greppet i gummi är behagligt att hålla i och kniven sitter bra i handen. Just Gator serien kännetecknas av komfort och att denna serie har bra handtag. Som man ser på bilden är designen lite mer utformad efter att få ett bra grepp vilket har sina fördelar och nackdelar, mestadels fördelar i vårt tycke. 

Till kniven medföljer ett hölster vilket gör att du enkelt kan fästa kniven i bältet för praktiskt förvaring och användning. Bladet är av kvalité 420HC i rostfritt stål och är slipat för att hålla bra och för en vassare fällkniv. I och med namnet har denna kniv givetvis även en 9,4 cm långt Clip Point. 

I utfällt tillstånd är fällkniven 21 cm lång och hopfällbart tillstånd endast 12,4 cm lång. Detta gör kniven väldigt praktiskt och perfekt att ha med sig. fällkniven väger endast 153 gram vilket lämpar sig bra för vandringar där vikten måste vara låg, utan att kompromissa för kvalité. 

Återförsäljare:

bästa fällkniv schweizisk

4. Victorinox Hunter Pro M

Kvalité från schweiziska Victorinox

Schweiziska Victorinox har sedan 1891 levererat knivar till den schweiziska armén och är idag en av de främsta tillverkaren då det kommer till just knivar. Deras fällknivar andas hög kvalité med stor praktiskt funktion till ett rimligt pris. 

Victorinox är nog främst kända för deras multiverktyg, men på senare dar även blivit kända för deras vanligare knivar. Hunter Pro är en smidig och robust fällkniv som lämpar sig till flera användningsområden där en kvalitetskniv kan tänkas användas. 

Kniven är tillverkad i Schweiz och modellen Hunter Pro har nu tillverkats i ett par år. Så det är en uppskattad modell som inte många blir besvikna av. Under dessa år som kniven har tillverkats har vissa ändringar gjorts för att skapa en fällkniv som alla uppskattar. Kniven kommer även med ett nylonhölster som gör förvaringen och användningen smidig. 

Återförsäljare:

bästa fällkniv benchmade

5. Benchmade 940 2

En dyrare men otroligt fin fällkniv från Benchmade

Benchmade är en väldigt uppskattad knivtillverkare av både friluftsmänniskor men även till stor del av kniv entusiaster som besitter stora samlingar. Denna fällkniv är allt du söker i rejäl fickkniv, kniven har god kvalité, vassa egg och en bred användbarhet. 

Produktbeskrivningen för denna kniv löper ofta, ”en stor kniv i ett litet format”. Detta är något vi delar åsikt om. Kniven har en otroligt hög finish med ett AXIS lock som öppnas väldigt fort, men samtidigt väldigt säkert. Låset är robust och klarar av vardaglig användning utan att det börjar bli segt efter ett par månaders användning. 

Denna fällkniv har en så kallad reverse tanto, vilket innebär att den även har vassa egg på ovansidan av bladet. Funktionen? Ja, kanske inte jättestor för alla. Men visst fyller det en viss funktion om huvudbladet exempelvis blir smutsigt medan du jobbar och du behöver ett rent litet snitt för att fortsätta. 

Återförsäljare:

Hur vi utsåg bästa fällkniven

När vi gjorde detta testet testade vi flera knivar utifrån flera kriterier. En bra fällkniv ska vara robust och det ska kännas att den andas kvalité. Givetvis ska den även vara välslipad från fabrik så den är redo för användning. Det är ganska lätt att sålla bort dåliga knivar eftersom skarpheten är väldigt enkel att mäta. Men sedan ska även skarpheten vara kvar över tid och inte försvinna efter en användning. 

Sedan ska kniven stämma överens med prislappen. Vi kan ta med en billigare fällkniv i testet med sämre egenskaper, men då ska också priset matcha egenskaperna. Därmed titlar vi något som bästa “billigaste” produkten. Sedan tar vi även med riktiga kvalitéts produkter som kostar flera tusentals kronor.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»