Bästa liggunderlag

Ett bästa liggunderlag ska vara lätt att bära med sig, vara bekvämt att sova på samt hålla hög kvalité så att det inte går sönder under vandringen. Att använda sig av det bästa liggunderlaget är viktigt för att sova gott och kunna återhämta sig inför nästa dags vandring. Sover man dåligt påverkas man negativt och energinivåerna blir betydligt mindre.

Ett bra liggunderlag ger inte bara bättre sömn för att det är mjukt och skönt att sova på utan det håller även fukt borta samt isolerar. Isoleringen fungerar genom att din kropp värmer luften i madrassen som sedan värmer dig underifrån. 

Här nedan listar vi dem 5 bästa liggunderlagen sett till pris och funktion så att du ska få skönare, varmare och torrare nätter ute i naturen. Observera att vissa modeller är gjorda för att sova med året om medan andra är tresäsongsmadrasser!

Liggunderlag bäst i test:

Bästa liggunderlaget

Bästa liggunderlaget 2023

Exped Dura 8R MW

liggunderlag bäst i test

Bästa liggunderlaget för dig som är längre

Thermarest NeoAir UberLite

Självupplåst liggunderlag

Bästa självuppblåsande liggunderlaget

Sea To Summit Comfort Plus SI Rectangular

Bästa liggunderlag cellplast

Bästa liggunderlag med slutna celler

Therm-A-Rest Zlite Reg

liggunderlag

Ett slitstark och bekvämt liggunderlag

Robens Fjellguard 40

Bästa liggunderlaget

1. Exped Dura 8R MW

Bästa liggunderlaget

Exped Dura 8R MW är liggunderlaget för dig som söker ett lågvikts liggunderlag men som fortfarande har tillräckligt bra isolering så att du kan använda det på vintern. Detta liggunderlag är otroligt varmt och välisolerat, detta gör att liggunderlaget klarar temperaturer ner till -40°C.

Detta liggunderlag är det bästa för dig som är mellan 170-183 cm lång, är du längre än det borde du kika in liggunderlaget vi listar under. Vikten på 1100 gram och packmåttet på 35 x 17 cm gör att liggunderlaget är smidigt att ta med sig och passar perfekt för kyligare vandringar. Givetvis går det även att använda liggunderlaget på sommaren utan att det skulle bli för varmt. 

En fördel med detta liggunderlaget är att du får även med ett reperationskit om olyckan skulle vara framme, du får även med en förvaringspåse och en pump så att du kan blåsa upp liggunderlaget smidigt. Liggunderlaget är som sagt gjort för vinter där temperaturen kan gå under -25 grader, skulle du vilja bära lite mindre vikt och ha ett kallare samt längre liggunderlag rekommenderar vi liggunderlaget under. 

Återförsäljare:

liggunderlag bäst i test

2. Thermarest NeoAir UberLite

Bästa liggunderlaget för dig som är längre

Thermarest NeoAir UberLite Sleeping Pad Large är liggunderlaget för dig som söker ett sommar, vår och höst liggunderlag som passar för dig som är lite längre. Liggunderlaget är hela 196 cm långt och väger endast 360 gram eftersom det inte finns någon isolering. Detta gör liggunderlaget perfekt att bära med sig under längre vandringar där vikten är viktig. 

R värdet är på 2,3 vilket tyder på att detta liggunderlag passar mellan våren ända till hösten. Skulle det bli lite kyligare någon natt gör inte detta hela världen eftersom tjockleken är på 6,4 cm så du sover en bit från marken. Thermarest tillverkarar främst liggunderlag och grundades av två bergsbestigare som tröttnade på dom dåliga 70 tals underlagen. Därav håller deras liggunderlag riktigt bra kvalité och våran erfarenhet av dom är endast positiva. 

Pumppåse för snabb upplåsning, en förvaringssäck och ett reperationskit ingår vilket gör att du är helt redo att bege dig ut i vildmarken ett par dagar för att upptäcka naturen. Viktigt att tänka på är att eftersom vikten är så låg kan liggunderlaget ha något sämre kvalité, och det går inte att komma undan. Ju mindre material man använder desto skörare blir liggunderlaget. Väljer du dock att sova på bra platser och tar hand om liggunderlaget väl ska inte detta vara något problem. NeoAir har dock funnits på marknaden ett bra tag nu och det har kommit lite uppgraderingar titt som tät, så det är absolut inget dåligt liggunderlag. 

Återförsäljare:

Självupplåst liggunderlag

3. Sea To Summit Comfort Plus SI Rectangular

Bästa självuppblåsande liggunderlaget

Söker du efter en självuppblåsande liggunderlag? Då är Comfort Plus SI Rectangular Regular Wide V2 från Sea to summit perfekt för dig, detta liggunderlag har riktigt bra komfort och har bra kundrecensioner. Liggunderlaget har ett R-värde vilket gör att det passar bra även tidigt på våren och lite senare på hösten. 

Liggunderlaget passar dig som är 183 cm och kortare. Modellen är av ”wide” utförande vilket innebär att den är lite bredare vilket gör att du kan sova ännu mer komfortabelt. Bredden är på 64 cm genom hela liggunderlaget. 

Kvalitén är riktigt bra och det beror på det stickade tyget i 30D-stretch som är på utsidan av liggunderlaget. Delta Core-teknologin i liggunderlaget bidrar även till att du kan sova på fler platser än innan och att du ligger mer bekvämt. 

Återförsäljare:

Bästa liggunderlag cellplast

4. Therm-A-Rest Zlite Reg

Bästa liggunderlag med slutna celler

Söker du ett liggunderlag byggt i cellplast? Då kan detta liggunderlag från Thermarest vara rätt för dig. Detta liggunderlag i cellplast har slutna celler vilket gör att mindre fukt dras till liggunderlaget och det är varmare att sova på. Det är lite dyrare än traditionella cellplast liggunderlag men betydligt bättre.

Fördelen med detta liggunderlag är att det är billigt i inköp, det är lätt att bära med sig och framförallt har riktigt bra kvalité. Det finns inget som kan gå sönder på detta liggunderlag. Tjockleken är på 2 cm och R-värdet på 2 vilket innebär att det passar under sommaren samt våren och hösten. Beroende vart du är och vad du sover på kan det fungera på vintern. 

Ska du endast vandra i ett par nätter fungerar detta liggunderlag perfekt. Ska du vara ute en längre tid kan ett tjockare liggunderlag med luft vara att föredra. Men det beror på hur kräsen du är. 

Återförsäljare:

liggunderlag

5. Robens Fjellguard 40

Ett slitstark och bekvämt liggunderlag

Robens Fjellguard 40 är ett riktigt bra liggunderlag som är självupplåst med en backventil som är effektiv och blåser upp liggunderlaget snabbt. Vikten är låg och packmåtten på 27 x 14 cm passar perfekt för vandringen där det är viktigt att få med sig allt så smidigt som möjligt. 

Till liggunderlaget ingår en bärväska så att du smidigt får med dig liggunderlaget under de längre vandringarna. Vi har sett att en del kunder haft problem med luftflödet i liggunderlaget. Problemet verkar ligga i att den inte fylls helt och håller samt har problem med tömningen. Vi har inte upplevt dessa problem men tagit med det i vår bedömning av liggunderlaget. 

Liggunderlaget är riktigt bekvämt och har en bra prislapp i förhållande till vad man får. R värdet är på 3,4 viket innebär att du kan använda liggunderlaget från våren, under sommaren till hösten. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om liggunderlag

Varför är liggunderlaget viktigt?

Liggunderlaget är otroligt viktigt eftersom det är din madrass när du är ute och sover i naturen. Med ett dåligt liggunderlag spelar det inte riktigt någon roll hur bra sovsäck eller hur bra tält du har eftersom kylan och i värsta fall även fukten kommer leta sig in underifrån och kyla ner din kropp.

Till råga på allt kommer du även att sova hårdare med ett dåligt liggunderlag vilket för de flesta är något negativt då liggunderlag överlag aldrig har varit kända för att vara “för mjuka”.

Vad är R-värde?

R-värdet är otroligt viktigt och berättar hur bra ditt liggunderlag isolerar samt håller fukt borta. Desto högre R-värde du har desto hårdare och jobbigare klimat och miljöer kan du sova i. Ett underlag som ska tåla vinterkyla måste exempelvis ha över R-värde 6 för att verkligen fungera optimalt medan ett underlag för vår, sommar och höst oftast kan ha från 4 och neråt. 

Ett högt R-värde motverkar alltså att fukt från marken som eventuellt tränger igenom tältduken sedan även ska tränga upp till din sovsäck. I många väder kan det även skapas kondens mellan tältgolvet och madrassen vilket återigen sätter press på dess kapacietet att stå emot fukt!

Köpguide - saker att tänka på vid köp

Utöver att R-värdet ska vara anpassat till den årstid som du tänker sova ute under så finns det några andra saker som är bra att ta hänsyn till innan du gör ett köp, detta för att helt enkelt bli så nöjd som möjligt. 

Den första saken du bör ta hänsyn till är vikten. Varje gram räknas när man packar en campingväska, något som gör att produkter som väger lite är guld värt. Generellt gäller att ju högre R-värde, ju högre vikt samt desto billigare liggunderlag, desto tyngre blir det.

Om du vill ha en lättviktare måste du med andra ord betala mer, något som för de flesta är en värd investering eftersom liggunderlag håller i många år då de inte slits så mycket.

En annan sak att tänka på är bredden och längden. Det är totalt onödigt att ha en för lång eller för bred madrass så länge du inte vet med dig att du kommer låna ut den till en annan vuxen som är större än dig.

Vi rekommenderar dock skarpt att satsa på en modell som passar dig i kroppsstorleken för att på så vis hålla vikten nere och göra det lättare att packa. En liten madrass tar dessutom mindre plats i bredd vilket gör att den går ner bättre i väskan. 

En sista sak att tänka igenom är hur madrassen blåses upp. Vissa har en automatisk uppblåsning medan andra kräver att du pumpar med en medföljande pump. Dem som pumpas upp är ofta lite skönare eftersom de tar in mer luft men i utbyte måste du ta med dig en pump som tar plats och adderar vikt. 

Båda uppblåsningsmetoderna är dock enkla och går snabbt, så vad man bör välja beror mest på tycke och smak samt vilken modell man föredra. Detta är alltså ingen punkt som vi tycker ska stå och avgöra i vågskålen. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»