Bästa liggunderlag

Ett bästa liggunderlag ska vara lätt att bära med sig, vara bekvämt att sova på samt hålla hög kvalité så att det inte går sönder under vandringen. Att använda sig av det bästa liggunderlaget är viktigt för att sova gott och kunna återhämta sig inför nästa dags vandring. Sover man dåligt påverkas man negativt och energinivåerna blir betydligt mindre.

Liggunderlag bäst i test:

Bästa liggunderlaget

Bästa liggunderlaget 2022

Exped Dura 8R MW

liggunderlag bäst i test

Bästa liggunderlaget för dig som är längre

Thermarest NeoAir UberLite

Självupplåst liggunderlag

Bästa självuppblåsande liggunderlaget

Sea To Summit Comfort Plus SI Rectangular

Bästa liggunderlag cellplast

Bästa liggunderlag med slutna celler

Therm-A-Rest Zlite Reg

liggunderlag

Ett slitstark och bekvämt liggunderlag

Robens Fjellguard 40

Bästa liggunderlaget

1. Exped Dura 8R MW

Bästa liggunderlaget

Exped Dura 8R MW är liggunderlaget för dig som söker ett lågvikts liggunderlag men som fortfarande har tillräckligt bra isolering så att du kan använda det på vintern. Detta liggunderlag är otroligt varmt och välisolerat, detta gör att liggunderlaget klarar temperaturer ner till -40°C.

Detta liggunderlag är det bästa för dig som är mellan 170-183 cm lång, är du längre än det borde du kika in liggunderlaget vi listar under. Vikten på 1100 gram och packmåttet på 35 x 17 cm gör att liggunderlaget är smidigt att ta med sig och passar perfekt för kyligare vandringar. Givetvis går det även att använda liggunderlaget på sommaren utan att det skulle bli för varmt. 

En fördel med detta liggunderlaget är att du får även med ett reperationskit om olyckan skulle vara framme, du får även med en förvaringspåse och en pump så att du kan blåsa upp liggunderlaget smidigt. Liggunderlaget är som sagt gjort för vinter där temperaturen kan gå under -25 grader, skulle du vilja bära lite mindre vikt och ha ett kallare samt längre liggunderlag rekommenderar vi liggunderlaget under. 

Återförsäljare:

liggunderlag bäst i test

2. Thermarest NeoAir UberLite

Bästa liggunderlaget för dig som är längre

Thermarest NeoAir UberLite Sleeping Pad Large är liggunderlaget för dig som söker ett sommar, vår och höst liggunderlag som passar för dig som är lite längre. Liggunderlaget är hela 196 cm långt och väger endast 360 gram eftersom det inte finns någon isolering. Detta gör liggunderlaget perfekt att bära med sig under längre vandringar där vikten är viktig. 

R värdet är på 2,3 vilket tyder på att detta liggunderlag passar mellan våren ända till hösten. Skulle det bli lite kyligare någon natt gör inte detta hela världen eftersom tjockleken är på 6,4 cm så du sover en bit från marken. Thermarest tillverkarar främst liggunderlag och grundades av två bergsbestigare som tröttnade på dom dåliga 70 tals underlagen. Därav håller deras liggunderlag riktigt bra kvalité och våran erfarenhet av dom är endast positiva. 

Pumppåse för snabb upplåsning, en förvaringssäck och ett reperationskit ingår vilket gör att du är helt redo att bege dig ut i vildmarken ett par dagar för att upptäcka naturen. Viktigt att tänka på är att eftersom vikten är så låg kan liggunderlaget ha något sämre kvalité, och det går inte att komma undan. Ju mindre material man använder desto skörare blir liggunderlaget. Väljer du dock att sova på bra platser och tar hand om liggunderlaget väl ska inte detta vara något problem. NeoAir har dock funnits på marknaden ett bra tag nu och det har kommit lite uppgraderingar titt som tät, så det är absolut inget dåligt liggunderlag. 

Återförsäljare:

Självupplåst liggunderlag

3. Sea To Summit Comfort Plus SI Rectangular

Bästa självuppblåsande liggunderlaget

Söker du efter en självuppblåsande liggunderlag? Då är Comfort Plus SI Rectangular Regular Wide V2 från Sea to summit perfekt för dig, detta liggunderlag har riktigt bra komfort och har bra kundrecensioner. Liggunderlaget har ett R-värde vilket gör att det passar bra även tidigt på våren och lite senare på hösten. 

Liggunderlaget passar dig som är 183 cm och kortare. Modellen är av ”wide” utförande vilket innebär att den är lite bredare vilket gör att du kan sova ännu mer komfortabelt. Bredden är på 64 cm genom hela liggunderlaget. 

Kvalitén är riktigt bra och det beror på det stickade tyget i 30D-stretch som är på utsidan av liggunderlaget. Delta Core-teknologin i liggunderlaget bidrar även till att du kan sova på fler platser än innan och att du ligger mer bekvämt. 

Återförsäljare:

Bästa liggunderlag cellplast

4. Therm-A-Rest Zlite Reg

Bästa liggunderlag med slutna celler

Söker du ett liggunderlag byggt i cellplast? Då kan detta liggunderlag från Thermarest vara rätt för dig. Detta liggunderlag i cellplast har slutna celler vilket gör att mindre fukt dras till liggunderlaget och det är varmare att sova på. Det är lite dyrare än traditionella cellplast liggunderlag men betydligt bättre.

Fördelen med detta liggunderlag är att det är billigt i inköp, det är lätt att bära med sig och framförallt har riktigt bra kvalité. Det finns inget som kan gå sönder på detta liggunderlag. Tjockleken är på 2 cm och R-värdet på 2 vilket innebär att det passar under sommaren samt våren och hösten. Beroende vart du är och vad du sover på kan det fungera på vintern. 

Ska du endast vandra i ett par nätter fungerar detta liggunderlag perfekt. Ska du vara ute en längre tid kan ett tjockare liggunderlag med luft vara att föredra. Men det beror på hur kräsen du är. 

Återförsäljare:

liggunderlag

5. Robens Fjellguard 40

Ett slitstark och bekvämt liggunderlag

Robens Fjellguard 40 är ett riktigt bra liggunderlag som är självupplåst med en backventil som är effektiv och blåser upp liggunderlaget snabbt. Vikten är låg och packmåtten på 27 x 14 cm passar perfekt för vandringen där det är viktigt att få med sig allt så smidigt som möjligt. 

Till liggunderlaget ingår en bärväska så att du smidigt får med dig liggunderlaget under de längre vandringarna. Vi har sett att en del kunder haft problem med luftflödet i liggunderlaget. Problemet verkar ligga i att den inte fylls helt och håller samt har problem med tömningen. Vi har inte upplevt dessa problem men tagit med det i vår bedömning av liggunderlaget. 

Liggunderlaget är riktigt bekvämt och har en bra prislapp i förhållande till vad man får. R värdet är på 3,4 viket innebär att du kan använda liggunderlaget från våren, under sommaren till hösten. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om första hjälpen

Vad ska man ha i ett första hjälpen-kit

Du ska ha tillräckligt med utrustning för att ta hand om enklare skador. Exempel på vanliga skador där ett första hjälpen-kit är bra är om någon skär sig på en kniv, stukar foten, ramlar i vattnet och blir nedkyld eller får en sticka eller bränner sig.

Grundläggande saker att ha i första hjälpen-kitet är:

  • Plåster
  • Bandage och kompresser
  • Sax
  • Skavsårsplåster
  • Nödfilt
  • Rengöring 
  • Brandgel 
  • Tejp eller elastiskt band

 

Det är självfallet bra att ha mer saker i sin första hjälpen för att vara beredd på fler typer av olika skador. Undersök vilken situation du ska ha kitet i och välj sedan utefter det. Desto mer utsatt positionen är, desto mer utrustad bör kitet vara. Utsatta positionen där platser långt bort från vård (vandring, sommarstugor, båtresor, skoterresor) eller platser med mycket verktyg och en farlig arbetsmiljö (industri, verkstad, garage osv).

När använder man första hjälpen-kit

Så fort någon skadar sig ska ett första hjälpen-kit användas för att lindra skadorna. I vissa fall räcker det med ett första hjälpen-kit för att ta hand om skadan som uppstått, medan det i andra fall verkar lindrande tills ambulansen kommer eller vård uppsöks. Oavsett situation så skadar det inte att använda första hjälpen-kitets utrustning! 

Vad är första hjälpen?

Första hjälpen är den hjälp en skadad får på plats. Det kan handla om hjärt- och lungräddning, omplåstring eller lättare behandling. Första hjälpen har räddat många människor i väntan på professionell vård då det vid en allvarlig olycka oftast är sekunder som avgör. 

Anta att någon skär sig djupt på en vandring eller på ett krossat fönster och såret är djupt. Det blöder mycket och personen riskerar att förlora medvetandet om det fortgår. Då ska ni strypa blodtillförelns till området så gott ni kan med ett hårt knutet skärp eller tröja och sedan lägga kompressor och bandage tajt runt såret. 

Om skadan är på till exempel bröstet där det inte går att stoppa blodflödet på samma sätt som ut till ett ben måste man helt enkelt ta hjälp av ett första hjälpen-kit.