multiverktyg

Multiverktyg är ett smart litet verktyg som har flera utvikbara redskap, exempelvis tång, kapsylöppnare och pincett. Det bästa multiverktyget ska inte ta mycket plats, ha de mest använda verktygen och vara stöttåligt så att det håller länge. 

Så vilken funktion fyller ett multiverktyg? Varför inte bara använda sig av vanliga verktyg? Givetvis är vanliga verktyg bättre och enklare att använda en dom som sitter i ett multiverktyg. Men dom är inte i närheten av lika mobila som multiverktyget. Ska du ut och vandra är multiverktyget perfekt, det väger oftast mellan 100-200 gram och tar knappt någon plats. Ett multiverktyg är även väldigt bra att ha i bilen om något skulle börja strula. 

Det första multiverktyget skapades redan på 200-talet f.Kr under romartiden. Sedan dess har det utvecklats framåt och blivit både smidigare och enklare att använda. Multiverktyg används under expeditioner, av militärer och för vissa sporter. Dom mest ikoniska multiverktygen är förmodligen det röda Victorinox och det silvriga Leatherman multiverktyget. Dessa multiverktyg kan räknas till de bästa multiverktyget eftersom bägge verktyg har bra kvalité och ett billigt pris. 

Multiverktyg bäst i test:

multiverktyg

Bästa multiverktyget

Leatherman Rebar

Victorinox

En klassiker

Victorinox Fickkniv Climber

multiverktyg

Bästa multiverktyget för överlevnad

Leatherman Signal

multiverktyg för jakt

Bästa multiverktyget för jakt

Victorinox Hunter XT

multiverktyg gerber

Bästa multiverktyget från Gerber

Gerber Armbar Drive

multiverktyg

1. Leatherman Rebar

Bästa multiverktyget

Leatherman är ett klassiskt multiverktyg som har tillverkat multiverktyg enda sedan 1983. Vi har gått igenom dom stora tillverkarnas multiverktyg och kommit fram till att leatherman är det bästa multiverktyget som håller för vardaglig användning, överlevnad och lättare expeditioner. Detta verktyg har ett väldigt bra pris, är tillverkat i rostfritt stål och har en otroligt lång livslängd. 

Just detta verktyg har en låg vikt på endast 189 gram och har ett mått ihopfälld på 10,16 cm. Verktyget utgår från en näbbtång som har fler utvikbara verktyg på sidorna. Denna design är väldigt praktiskt eftersom man får med en rejäl tång som kan användas för att knipsa hårdare material. Många multiverktyg är endast en rektangel med verktyg, så vi gillar hur Leatherman utnyttjat all yta. 

Knivarna i Rebar är en 420HC kniv och en 420HC Sågtandad kniv som är bägge väldigt vassa och hållbara. Sågens tänder är bra utformade och passar perfekt för att såga kvistar för en brasa. Vi hittar även en trä och metallfil. 

Multiverktyget har en liten skruvmejsel, en stor skruvmejsel och en phillips skruvmejsel så att du alltid har något som passar i skruven. Med detta verktyg får du ett rejält grepp om handtaget som även har en linjal på upptill 20 cm. Ska du ut och campa passar verktyget ypperligt med både en flasköppnare och en konservburksöppnare.

Återförsäljare:

Victorinox

2. Victorinox Fickkniv Climber

En klassiker

Victorinox Fickkniv Climber är en av de mest ikoniska fickknivarna och modellen du såg på första bilden. Denna fickkniv har vi använt oss av i flera år och har väldigt positiva erfarenheter av. Vi har gått igenom flera Victorinox multiverktyg, och climber är den som är smidigast och har bäst pris. 

För ett par hundralappar får en otroligt hållbart multiverktyg med endast de mest nödvändiga verktygen. Detta gör att verktyget har en låg vikt på endast 90 gram och ett lägre pris. Behöver du inte alla verktyg i världen i ditt multiverktyg kan detta vara rätt köp för dig. 

Verktygen kan vara något svåra att få ut, detta är både negativt och positivt. Det positiva är att verktygen är verkligen stöttåliga och styva när dom väl är ute. Men det kan vara lite pilligt att få ut dom om det är riktigt kyligt ute. Climber har tyvär ingen tång som leatherman har, men däremot är verktyget mycket smidigare och tar mindre plats. 

Det kan vara svårt att tyda på bilden, men climber multiverktyget har även en pincett samt en tandpetare på toppen av multiverktyget. Dessa kan dras ut om du behöver ta u en sticka eller peta ut något du fått i kroppen. Multiverktyget har även en ögla som gör att du kan fästa detta verktyg i exempelvis nyckelknippan eller byxorna. Verktygen som du ser längst ner är en flerfunktionskrok som är väldigt praktiskt, med denna krock kan du spänna fästen, knyta upp svåra knutar och snöra skor eller kängor med.

Återförsäljare:

multiverktyg

3. Leatherman Signal

Bästa multiverktyget för överlevnad

Leatherman är ett dyrare multiverktyg byggt för överlevnad och uteliv. Detta multiverktyget har en väldigt bra kvalité och hela 19 olika verktyg för att du ska överleva i vildmarken. Leatherman vet att detta verktyget kommer att hålla bra så det täcks även av deras garanti på hela 25 år!

Verktyget är gjort i rostfritt stål och kommer med ett fodral som håller verktyget i bra skick. Vikten är på 212 gram vilket är ganska lågt för hur mycket verktyg som är instoppat i detta multiverktyg. Ihopfällt är Leatherman Signal 11.43 cm långt och är oerhört smidigt att ta med sig. 

Som vanligt har detta Leatherman verktygen en praktiskt design som utgår från en tång. Denna tång har är oerhört stark och har utbytbara avbitartång delar. På tången har du även en kabelskalare så att du kan pilla med enklare el delar. 

Bortsett från alla uppenbara verktyg har Signal en hammare som funkar bra på lättare arbeten. En säkerhetsvisselpipa så att andra i gruppen kan höra dig om du gått vilse. Verktyget har även två olika hylsnycklar, flera olika mejslar och till och med en 1/4 Hex Bit Driver.

Karbinhaken på botten av multiverktyget gör att du enkelt kan fästa verktyget i byxorna eller i klätterutrustningen så att du snabbt har tillgång till 19 verktyg då nöden kräver. När det kommer till omdömen är väldigt många kunder nöjda med Signal från Leatherman och det är ett multiverktyg vi helt klart kan rekommendera. 

Återförsäljare:

multiverktyg för jakt

4. Victorinox Hunter XT

Bästa multiverktyget för jakt

Är det dags för jaktsäsong? Då behöver du en Victorinox Hunter XT på din sida. Detta verktyg lämpar sig bra för jägaren som vill ha ett smidigt och robust multiverktyg till ett bra pris. Multiverktygen har en tydlig orange färg som passar jakt temat och gör så att den syns enklare om du skulle råka tappa bort verktyget. 

I detta multiverktyg hittar du följande: ett stort knivblad med säkerhetslås, en träsåg lämpad för enklare sågning, en praktisk buköppnare med säkerhetslås samt en vinöppnare för att fira in en lyckad dag ute i vildmarken. 

Enligt omdömen och tidigare kunder passar detta multiverktyg bra för bäcken och revben. Det som används mest i jaktväg på detta verktyg är just buköppnare som är väldigt praktiskt. Huvudknivbladet som är en vanlig kniv har en väldigt bra skärpa och det märks att Leatherman lagt fokus på att slippa detta blad. 

Återförsäljare:

multiverktyg gerber

5. Gerber Armbar Drive

Bästa multiverktyget från Gerber

Gerber är ett bra alternativ till de klassiska Leatherman och Victorinox. Detta multiverktyg har ett bra pris, hållbar kvalité samt är väldigt praktiskt med endast de nödvändigaste verktygen på en yta av endast 9,1 cm ihopfälld. 

Verktyget väger endast 87 gram och passar perfekt att ha som nödhjälp i exempelvis ryggsäcken eller i bilen. Det finns totalt sju stycken verktyg på Armbar drive. Dessa verktyg består av: flasköppnare, skruvmejsel, sax, hammare, ett litet och ett större knivblad, kofot samt en pryl.

Gerber grundades redan år 1939 och sedan dess jobbat på att bli en bättre tillverkare som kan leverera bra kvalité till schyssta priser. En del verktyg är sämre än konkurrenternas och en del är bättre. På just detta Gerber verktyg är skruvmejseln riktigt bra och händig, medan saxen är vi lite tveksamma till. 

Återförsäljare:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»