Bästa elverk

Ett bra elverk ser till att du är självförsörjande på el ifall det skulle bli strömavbrott. Vi listar det bästa elverk du kan köpa just nu för att du ska kunna trygga upp ditt hem i händelse av exempelvis naturkatastrof, storm eller krig och förbättra dina chanser att klara dig bra.

Ett elverk kan driva kyl, frys, spis och element vilket säkerställer dem basala funktionerna i ditt hem. Utöver att garantera både värme och mat vid förlust till det publika elnätet är det även behändigt med ett bensindrivet elverk vid exempelvis campingar och arbeten där du ska använda elektrisk utrustning men är långt bort från tillgång till ett eluttag. I denna köpguiden hittar du modeller av olika storlekar och till olika prislappar. Vi går igenom dess funktioner och berättar vad respektive variant är extra bra för. 

OBS! Om du ska koppla ett elverk till s.k finelektronik, dvs TV-apparater, datorer, mobiler osv, ska du alltid innan garantera dig om att elverket producerar el med ren sisus. Om sisusen inte är ren kommer finelektroniken att förstöras. 

Elverk bäst i test:

Bästa lätta elverk

Champion The Mighty Atom

Bra billigt elverk

Al-Ko 2500 cc

Tyst elverk för elektronik

Al-Ko 2000i

1. ATLAS COPCO P3000

Bästa elverk

Denna modell från Atlas Copco är elverket bäst i test enligt oss. Atlas Copco är ett svenskt varumärke som tillverkar produkter av hög kvalitet, hög driftsäkerhet och lång hållbarhet och detta lilla och smidiga elverket är inget undantag. Denna modell tycker vi passar perfekt för dig som vill kunna generera el till din bostad om det skulle bli strömavbrott men även uträtta enklare arbeten med diverse olika eldrivna redskap och maskiner på platser där du inte har tillgång till 230V-uttag.

Elverket drivs på bensin som tankas i den 15 liter stora tanken. Fulltankad kan verket generera 11 timmar elektricitet på effekten 2300 W. Arbetsvolymen är 70 dB, så vi rekommenderar att använda hörselskydd om ni arbetar nära maskinen under en längre tid. Själva konstruktionen är ganska liten och kompakt och mäter 59 x 43 cm. Det tillsammans med en vikt på 53 kg och stora rejäla handtag gör att den är ganska behändig att flytta omkring, främst om man är två personer. 

Vi kan rekommendera elverket till dig som vill trygga upp din egen elförsörjning med en lite, prisvärd och effektiv modell som finns där för dig i läge av strömavbrott vid exempelvis naturkatastrof. Förvara inte elverket tankat, utan låt färdigpackade dunkar finnas i närheten istället. 

Återförsäljare:

2. Champion The Mighty Atom

Bästa lätta elverk

Om du söker ett väldigt lätt och behändigt elverk som duger bra till elbackup för hus, att ha i jobbilen, till campingar, utflykter eller för lättare jobb är denna modellen från Champion den bästa du kan välja. Den extremt låga vikten på 17,6 kg gör att du enkelt bär med dig den. Trots den låga vikten genererar den även elektricitet med en konstant ström på 1900 W och en toppeffekt på 2200 W vilket räcker gott och väl för att driva det mest väsentliga i ett hus såsom kyl, frys och spis.

Motorn på 79-cc går förvånansvärt tyst, så lågt som 58 dB vilket är det mest tysta i denna köpguide och gör den behaglig att ha nära sig. Driften är upp till 10,5 timmar och elen som produceras ger helt ren sisus i uttagen vilket gör att du kan ladda även hemelektronik såsom datorer och mobiler. Sammanfattat är detta det optimala elverket för dig som vill ha ett litet, smidigt och kraftfullt verk för såväl semester, arbete och backup. En mångsidig modell helt enkelt! 

Återförsäljare:

3. Al-Ko 2500 cc

Bra billigt elverk

Detta är elverket bäst i test för dig som vill ha så mycket som möjligt till så lite pengar som möjligt. Denna stabila och pålitliga modell levererar 2000W och 230V med hjälp av sin 4-taksmotor vars ljudvolym uppgår till 95 db. Tankvolymen uppgår till 15 liter och kan vid full tank driva verket i 14 timmar. Vi gillar verkligen att detta elverket levererar så pass mycket trots sin blyga prislapp. Med två stycken 230V-uttag och ett 12V-uttag kan du driva kyl, frys och spis. Tack vare den relativt nätta vikten på 45 kg är den även enkel att transportera, främst tack vare sina två handtag. 

Kvaliteten är något lägre eftersom konstruktionen inte är lika slit- och stöttålig som ovanstående elverk är, men om du inte sliter och slänger med verket kommer det hålla i många många år framöver ändå. Även ljudnivån är hög, den högsta i detta test, vilket gör att du inte gärna har det precis intill dig utan hörselskydd.

Till skillnad från ovanstående modeller startas detta bra billiga elverk både automatiskt och via snördragning vilket gör att du kan spara på krafterna och starta med knapp, men att du alltid kan få igång det även om startbatteriet skulle vara slut. Sammantaget vill vi säga att om du söker ett bra billigt elverk finns det inte så många konkurrenter till denna modellen. 

Återförsäljare:

4. Al-Ko 2000i

Tyst elverk för elektronik

Om du ska driva finelektronik såsom datorer, TV-apparater eller ladda mobilen är det dels viktigt att elverket i fråga är tyst, dels att kontakterna ger helt rent sisus, annars kommer elektroniken skadas eller i värsta fall förstöras. Detta är ett bensindrivet elverk som ger ifrån sig en arbetsvolym på endast 64 dB, mycket tack vare den heltäckande och täta kåpan som verkar väldigt ljuddämpande. 

4-taktsmotorn ger 1600W och 230 V i ett vägguttag och ett 12V-uttag. Vikten ligger på 21 kg och tanken rymmer 4 liter, något som ger 5 timmars elektricitet. För att summera tycker vi om detta elverk då det är väldigt litet och smidigt samt perfekt för att driva elektronik vid exempelvis en camping, men även under en krissituation. Den lilla tanken gör att det är enkelt att bära, men ger ändå en bra tid med elektricitet. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om elverk

Vad gör ett elverk?

Ett elverk producerar el med hjälp av en förbränningsmotor vilket innebär att du kan garantera din egen elförsörjning så länge du har bensin eller diesel hemma, beroende på vad ditt elverk drivs av. I händelse av strömavbrott, om du ska campa eller arbeta på en plats utan tillgång till elnätet har du alltså egen försörjning. 

Den främsta anledningen till att vi listar elverk bäst i test är för att du ska kunna trygga upp inför ett eventuellt strömavbrott där du fortfarande vill kunna driva kyl och frys, element och spis. Som sagt går alltså dessa modeller även bra att använda även när det inte är någon kris, exempelvis när man är ute och campar eller är i sommarstugan.

Hur stort elverk krävs för att driva ett hus?

Det finns inget exakt svar på hur stort elverk som krävs för att driva just ditt hus. Du måste beräkna hur många watt den elektronik som du vill använda i huset förbrukar och sedan se till så att elverkets konstanta ström av elektricitet, det vill säga så mycket som verket orkar producera som grund, är något högre än vad elektroniken drar. 

I händelse av strömavbrott är det bra att åtminstone kunna driva frys och kyl med ett elverk, men även gärna spis och micro. Desto mer ett elverk producerar i grund, desto mer kostar det. Man ska därför vara medveten om att ett för litet elverk kanske inte orkar generera tillräckligt för att driva det du vill ha igång. 

Vilket elverk är bäst?

Det elverk som är bäst för dig beror på dina behov. När nedan listar vi 6 stycken viktiga aspekter att tänka över och som man sedan kan fatta sitt beslut kring för att få till ett sådant bra köp som bara möjligt utifrån sina egna behov och preferenser. 

  • Ljudnivå (mäts i decibel, förkortas dB)

Eftersom ett elverk producerar sin el från en förbränningsmotor så låter den. Ta reda på hur högt det elverk du tänkt köpa låter och avgör sedan om det är för högt eller inte. Om elverket ska stå en bit från huset eller användas på en arbetsplats kanske inte en hög ljudnivå skadar lika mycket som om du ska använda det på en camping där du stör andra campare eller exempelvis har det intill en TV-apparat där du vill höra vad som sägs. 

  • Grundeffekt

Hur stor är elverkets grundeffekt? Effekten mäts i watt och du kan enkelt ta reda på hur mycket olika elektronik drar genom att googla. Exempelvis förbrukar ett kylskåp eller en frys drar mellan 100-250 watt och en spis cirka 2300 watt. Om du vill driva elektronik eller annat på el i huset måste du räkna på att dess elförbrukning är något lägre än vad elverket orkar producera. 

  • Max tankvolym och hur länge det går på en full tank

Hur mycket du kan tanka i elverket samt hur mycket bränsle det drar påverkar hur ofta du måste tanka det samt hur tungt det blir. Ett litet och smidigt elverk har mindre tank än ett stort och klumpigt. Det stora och klumpiga lämpar sig ofta i regel bättre för arbetsplatser då de har stora tankar som räcker hela dagar och ibland dygn, samt presterar en hög effekt. Detta medan elverk med små tankar oftast har lite svagare motor och är smidigare, perfekta för camping och enklare arbeten.

  • Antal uttag

Vad är det du ska driva för något? Räcker det med ett 230V-uttag, eller behöver du flera stycken? Och behöver du kanske även ett 12V-uttag? Fundera över vilka dina behov är och ta sedan ett beslut utifrån det. 

  • Smidighet

I vilket sammanhang ska du använda ditt elverk? Om det enbart är hemma eller på arbetsplats som nås med bil kanske det inte behöver vara lika behändigt som om du ska på camping eller utflykt exempelvis. 

Hur mycket bränsle drar ett elverk?

Ett elverk drar cirka 0,6-0,9 liter per kilowattimme. I runda slängar kan man säga att elverk drar mellan 0,75 – 1 liter per timme. Du får alltså som tumregel ut ungefär så många timmar effekt som liter tank, plus minus ett par-tre timmar. 

Desto hårdare du belastar verket desto mer kommer det att dra, så vill du spara på det bränsle du har ska du inte vräka på och koppla in för många enheter eftersom det då kommer dra markant mycket mer. För att få ner verket till lägsta förbrukning ska du använda bra bränsle.

Driva finelektronik med elverk

Om du ska driva finelektronik med ett elverk, det vill säga en TV, mobil eller dator, är det viktigt att elen som produceras har rent sisus. Kolla alltid upp detta för respektive modell innan du stoppar in finelektronik då den annars kommer att förstöras.

Kan man ha ett elverk inomhus?

Nej, du ska aldrig ha ett elverk inomhus då det dels producerar farliga avgaser, dels låter mycket. Ställ det därför alltid där det vädrar frisk luft, annars kan det bli farligt.

Om du inte vill lämna elverket ute i dåligt väder eller är rädd att någon ska ta det ifall det råder kris och det står och tuffar på i trädgården så går det att förvara det garaget, i carporten eller under en presenning. 

Ifall du bor i lägenhet eller inte har möjlighet att förvara den utomhus av olika anledningar så finns det ett sista knep att ta till sig. Under en situation där elen försvinner bör man stänga av vissa rum genom att helt enkelt stänga dörren till dem.

I dessa rum kan man även placera sitt elverk och sedan dra en skarvsladd till där man befinner sig. Om man ska göra detta gäller det att täppa igen ventilationen till det rummet som verket står i samt ha ett fönster öppet på glänt. Då garanterar du att det inte börjar läcka ut till övriga huset via ventilationen eller genom springorna i dörren, men kan samtidigt garantera att ingen stjäl verket. 

Testa din utrustning

Att faktiskt testa sin utrustning är väldigt viktigt för att veta hur den fungerar när det blir skarpt läge. Vi uppmuntrar därför starkt till att ge dig ut i skog och mark och ta med dig ett kylskåp eller varför inte en TV och en DVD-spelare (obs: endast om ditt verk har rent sisus) för att sedan testa och se hur allt fungerar.

Förvara bränsle till elverk

Om krisen slår till kan du ge dig på att bränsle kommer bli hårdvaluta och det kan komma att bli helt slut vid pumparna väldigt fort, förutsatt att pumparna ens fungerar. Av denna anledning så måste du förvara många liter bränsle hemma så att du kan försörja dig själv även om det blir kaos vid bensinmackarna.

Hur mycket bränsle du ska förvara beror främst på hur många ni är i familjen. Räkna med att verket kan komma att behöva stå på ganska många timmar om dygnet för att få värme och laga mat. Ifall vi räknar på 10 timmar om dagen, samt att krisen varar i 7 dagar, så måste du ha 52,5 liter bränsle hemma ifall ditt verk drar 0,75 liter / timmen. 

Med detta sagt är det ganska mycket bränsle som ska förvaras och detta görs absolut bäst i tankar som är gjorda för bränsle. Dessa kan rymma allt från 2,5 liter till 25 liter, så två stycken 25-literstankar kommer man långt på.

Du bör placera dem svalt och gärna i ett garage eller förråd i källaren om du bor i lägenhetshus eftersom det alltid sipprar ut bensindoft vilket inte är så kul att få ut i hemmet. 

Vill du läsa mer om hur du ska förvara bränsle kan du kolla in artikeln hos Krisinformation som vi har länkat till, där finns det mycket bra att läsa! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»