bästa överlevnadsfilt, nödsovsäck och nödtält

Den bästa överlevnadsfilt, nödsovsäck och nödtält kommer väl till pass i de flesta krissituationer då värme är en av dem fundamentala behoven vi måste uppfylla för att överleva. Alla dessa tre typer av produkter består av ett material som reflekterar tillbaka kroppsvärme för maximal uppvärmning av sig själv. Oftast är materialet aluminium som både är lätt och skyddar mot väta och vind.

Nödfilten är även bra att ha i bilen, båten, första hjälpen-kitet eller fickan ifall en olycka skulle vara framme. Det kan handla om en person som ramlat i vattnet, är chokad eller varit med om en olycka. I sådant fall sveps nötfilten så nära huden som möjligt runt personen som sedan återfår sin kroppsvärme på snabbast möjliga vis.

Nödsovsäcken och nödtältet är i sin tur perfekta att ha i sin bug out bag eller krislåda. Under natten ger de både skydd mot vind och vatten men reflekterar även tillbaka din kroppsvärme. De tar liten plats samt är lätta att packa ner. De ger även skydd till din packning så att den förblir torr. I den här köpguiden listar vi dem bästa överlevnadsfiltarna, nödsovsäckarna och nödtältet för att öka din personliga trygghet ifall olyckan eller krisen skulle vara ett faktum. 

Produkter i guiden:

Bästa diskreta nödsovsäck

Nödsovsäck med kamofaluge

Bästa nödtält

Nödtält / nödtarp

nödfilt

Bästa billiga överlevnadsfilt

Budget nötfilt

1. Thermal bag

Bästa nödsovsäck

Detta är den bästa nödsovsäcken du kan köpa. Den är enkelt att packa och väger väldigt lite. Du vecklar enkelt ut den och kryper in och väl inne så reflekteras din kroppsvärme tillbaka mot dig. Hela 90 % av värmen studsar tillbaka vilket är bra om det är kallt ute. Den fungerar även som stor filt om du skulle bli nedkyld, exempelvis efter att ha ramlat i vattnet eller suttit still länge.

Dessutom ger nödsovsäcken skydd mot vind och regn, något som ger den väldigt lämplig att ha med i sin bug ut bag för att ge skydd om nätterna. Den orangea färgen gör även att du syns bra på långt avstånd. Nödfilten är dessutom återanvändningsbar och kan därför användas flera nätter i rad om situationen kräver. Sovsäcken är 9 x 14 x 4 cm i nedpackat läge, 90 x 240 cm i uppackat läge och väger 220 gram! 

Återförsäljare:

2. Thermal blanket

Bästa nödfilt

En nödfilt, rymdfilt eller överlevnadsfilt – det finns olika begrepp men alla syftar på samma sak: en filt i aluminium som reflekterar tillbaka kroppsvärmen mot dig. Märket Thermal har en historia av att göra nödfiltar, en uppfinning om ursprungligen koms på av NASA och användes inom deras arbete. Idag har nödfilten fått ett mycket bredare anvädningsomårde och används av polis, räddningstjänst, militär, vandrare och preppare världen över. 

Överlevnadsfilten har blivit så populär eftersom den är billig i inköp, tar väldigt lite plats, väger i princip ingenting samt har stor effekt. Nödfilten ska egentligen placeras så nära huden som möjligt, helst under tröjor, för att på så sätt reflektera tillbaka upp emot 90 % av kroppsvärmen. Denna nödfilt är orange och gör att du syns bra om du istället väljer att ha den utanpå kroppen. 

Tillfällen som en nödfilt passar i är egentligen alla dem gånger du oförutsägbart behöver hålla värmen. Det kan vara vid en båt- eller bilolycka, när du tältar och det blir oförutsägbart dåligt väder, om elen försvinner eller om du snabbt behöver lämna hemmet i läge av en krissituation. Filten mäter 210×140 cm och har en vikt på ynka 60 gram! 

Återförsäljare:

3. Nödsovsäck med kamofaluge

Bästa diskreta nödsovsäck

Vid tillfälle av exempelvis en plötslig evakuering är det inte alltid man som förberedd vill dra uppmärksamhet till sig, då det finns många andra som inte är lika förberedda och kan tänkas bli intresserade av att ta din utrustning. Därför kan det vara bra att ha en kamouflerad nödsovsäck i sin bug out bag eller krislåda.

Denna nödsovsäck filtrerar tillbaka 90 % av kroppsvärmen och smälter bra in om du lägger dig för att sova i exempelvis skogen eller annat grönområde. Materialet står även emot vind och regn vilket innebär att den kan vara bra att skydda sig i även under dagtid om det skulle bli oväder. Vi tycker detta är den bästa nödsovsäcken med kamouflage tack vare det låga priset och den höga funktionen! Sovsäcken mäter 200×120 cm och väger 125 gram vilket gör den lättare än den orangea nödfilten från Thermal Bag. 

Återförsäljare:

4. Nödtält / nödtarp

Bästa nödtält

En nödsovsäck och en nödfilt fungerar bra som vindskydd. Detta ultralätta nödtält väger endast 265 gram och fungerar bra som tak över huvudet under regniga, blåsiga eller kalla nätter. Insidan håller inne värme medan utsidan skyddar mot väta och vind.

Då tältet inte är nära kroppen tycker vi inte att det reflekterar något vidare, men det står verkligen emot vind och vatten, så om du ligger i en nödsovsäck i tältet kommer du definitivt att behålla kroppsvärmen. Din packning förblir även torr. Vi tycker detta tält är bra att ha i sin bug out bag eller överlevnadskit ifall man plötsligt skulle behöva lämna hemmet och inte ha någonstans att gå in för skydd mot naturen. 

Återförsäljare:

nödfilt

5. Budget nötfilt

Bästa billiga överlevnadsfilt

Billiga överlevnadsfiltar är perfekta att köpa för att ha i bilen, båten, husvagnen eller i första hjälpen-lådan. Denna räddnignsfilten reflekterar tillbaka kroppsvärme, skyddar mot vind och även vatten. Placera den nära huden för att få maximal reflektion. 

Denna filt fyller sin funktion och håller värmen men håller ingen vidare kvalitet och måste oftast kasta efter en användning, något som gör att dessa är bra att köpa i lite större mängd för korta krissituationer såsom en bilolycka. Så att ha 5 stycken i en bil är inte så dumt.

Om man lämnar hemmet och sätts i en situation där man är borta länge och måste packa upp och ner filten ofta kommer den här inte att hålla. Då är det bättre att köpa en av bättre kvalitet! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om överlevnadsfilt, nödsovsäck och nödtält

Vad är en överlevnadsfilt?

En överlevnadsfilt är en filt som garanterar din kroppsvärme även om du är nedkyld då den reflekterar tillbaka den värme som din kropp avger för snabbast möjliga uppvärmning. Nödfilten togs fram av NASA för länge sedan och har idag spridits till flera olika yrken såsom militär och räddningstjänst. 

Trots att filten både skyddar mot vatten, vind och reflekterar kroppsvärme väger den väldigt lite samt tar nästan ingen plats vilket ökar dess användningsomårde ännu mer. Utöver att verka som filt fungerar den även som vindskydd eller enklare tarp. 

Vad är en nödsovsäck?

Om du har hamnat i en sitation där du tvingas spendera en natt på ett ställe där det inte var tänkt, exempelvis i en båt som slutat fungera, i en bil med soppatorsk eller i skogen under en pågående kris då du fått evakuera hemmet, så är en nödsovsäck en räddare i nöden. Den är som en vanlig sovsäck, det vill säga en plats där du kryper ner med hela kroppen. Skillnaden från en vanlig sovsäck är att den även reflekterar tillbaka kroppsvärme samt skyddar mot väder och vind.  

Vad är ett överlevnadstält?

Överlevnadstältet är ett tält byggt i samma material som ovanstående produkter. Det tål alltså också vatten, vind och reflekterar tillbaka kroppsvärme. Tältet i kombination med sovsäcken är en väldigt bra duo för att klara sig i skog och mark om krisen skulle vara framme. Det bästa av allt är att den duon tar väldigt lite plats och vägar minimalt! 

Bygga vindskydd med överlevnadsfilt

Det går att bygga vindskydd med en överlevnadsfilt genom att sträcka den på en gren eller annat. Detta ger dig en plats att värma dig på vilket är skönt speciellt vid oväder. Kom dock ihåg att filten då inte kan användas runt din kropp, så det kan vara smart att ha med sig minst två överlevnadsfiltar. 

När ska man använda en överlevnadsfilt?

Så fort du hamnar i en situation där din kroppsvärme riskerar att sjunka okontrollerat. En kraftigt nedkyld kropp är svår att värma upp och tar även mycket energi från kroppen. Använd därför filten så fort du misstänker att du kommer bli kall istället för att vänta tills du faktiskt är det.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»