bästa vandringskängorna

Nödläge och sneakers rimmar dåligt. Vi tipsar om dem bästa vandringskängorna så att du i en situation där du plötsligt måste lämna hemmet bara kan snöra på ett par kängor och sticka. Enligt oss är kängorna en utav den viktigaste delen i överlevnadsutrustningen då bra på fötterna garanterar att man är mobil och att kroppen håller längre. Det är därför viktigt att alla i hushållet har tillgång till andra skor än vardagens vita gympaskor. 

Om du köper ett par högkvalitativa kängor från början kommer du kunna ha dem resten av livet ifall du tar hand om dem. För det är nämligen många fler situationer där ett par riktigt bra kängor kommer väl till pass. Vandringar, hiker och promenader i skog och mark är tre exempel! Men självfallet finns det billiga kängor som kostar runt tusenlappen. Vi har oavsett budget listat dem bästa vandringskängorna du kan köpa här så att du gör rätt val till lägsta möjliga pris på direkten! 

Kängor bäst i test:

Bästa vandringskängor för prepping (används av polisen)

Meindl Performance

Vandringsskor dam bäst i test

Urberg Helags Women's Hiking Boot

Bästa skinnkängor

Lundhags Professional II High Opti

Billig vandringskänga - bäst i test

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Bästa vandringskängor skinn låg modell

Alfa Walk King Advance GTX

1. Meindl Performance

Bästa vandringskängor för prepping (används av polisen)

Detta är vår favoritvandringskänga för prepping då den passar in i så många olika situationer, både urbanska, vattennära och skogsmiljöer. Kängan är för dig som vill ha en riktigt robust och stabil modell som har bra komfort och står pall för många olika miljöer. Faktum är att denna bästa vandringskänga inte bara uppskattas av oss utan den används även av polisen, väktare och viss militär. 

Materialet är delvis läder, delvis GoreTex vilket ger maximal komfort och maximal motståndskraft mot lera, blöta och kyla. Sulan är en riktigt tjock gummisula med djupa räfflor vilket ger stabilt grepp även på hala underlag såsom våta stockar, vått gräs och våt metall. Snörningen går hela vägen upp för det långa skaftet vilket ger en trygg känsla. 

Du kommer kunna ha kängorna i många år då modellen har väldigt få sömmar, något som leder till en klart förbättrad hållbarhet. Vikten ligger på ca 920 gram per sko och passformen är unisex. Sammantaget är detta skon du bör köpa om du vill förbereda dig för det värsta, eller bara ha en schyst och rejäl sko i vardagen eller under vandringen! Eftersom skon består av delvis skinn tipsar vi även om att gå in den.

Återförsäljare:

2. Urberg Helags Women's Hiking Boot

Vandringsskor dam bäst i test

Detta är en riktig storfavorit bland alla vandringskängor för damer och det är inte för inte. De är gjorda av skinn och är klädda i ett vattentätt material. Men trots vattentätheten andras kängorna och låter därför värme lämna innan du börjar svettas. Sulan ger ett stabilt grepp även på hala underlag samt en skön dämpning.

Runt skaftet är det även extra dämpat och tårna är skyddade för att skyddas mot stenar och annat man kan stöta i samt för att förlänga kängans hållbarhet. Skorna väger 770 gram styck. Vi tycker detta är vandringsskorna för dam som är bäst i test när man ska preppa eftersom de är en kombination av smidighet och stabilitet! De fungerar bra såväl i skogen som på asfalt och eftersom de andas bra blir de inte heller blöta invändigt då svetten transporteras ut. 

Återförsäljare:

3. Lundhags Professional II High Opti

Bästa skinnkängor

Här har du den bästa skinnkängorna på marknaden! Detta är nämligen version två av Lundhags genom tiderna mest populära vandringskänga. Modellen är en tre lager-känga gjord av slittåligt läder som faktiskt känns bra redan från första steget, de flesta slipper alltså en ingångsperiod med svidande skavsår.

Det höga skaftet på 27 cm och rejäla snörningen skapar en enormt stabil känsla och skon passar i skog och mark likväl som i stadsmiljöer oavsett väder tack vare den varma EVA-isoleringen, något som gör även denna modell idealiskt i tuffa förhållanden. 

Tåpartiet är förstärkt och skyddar dina fötter och stötdämpningen gör dem skonsamma mot knäna att gå i, två bra egenskaper vid långa vandringar. För oss är Lundhags verkligen funktionalitet och livslång kvalitet och dessa kängor är inget undantag. Denna nya tappning på deras klassiska modell Professional har fått en så kallad ”Heel fit control”, något som håller din häl på plats där den ska sitta vilket gör dem ytterligare mer stabila. 

Den breda användarmöjligheten i kombination med kvaliteten som innebär att vi utser dem till riktigt bra vandringskängor för prepping ifall en evakuering och / eller flykt skulle bli aktuellt.

Återförsäljare:

4. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Billig vandringskänga - bäst i test

Om du vill ha en väldigt lätt och bekväm herrsko som ändå står pall för regn, lera och fukt till ett lågt pris är dessa budgetkängor från Haglöfs vår bästa rekommendation. Skorna är gjorda av läder och har ett tåparti som förstärkts med mocka för att skydda extra väl mot blöta. Även hälen är förstärkt med samma mocka.

Dämpningen är av GEL vilket gör dem bekväm att gå långt i och EVA-lagret gör dem varma även när temperaturen sjunker. Vill du ha ett par riktigt varma kängor är dock ovanstående modeller att föredra. Sulan av gummi är räfflad och stärker greppet på hala underlag vilket är extra bra om du bär tung packning då balansen försämras. 

Varje sko väger ynka 475 gram vilket är extremt lågt, något som i kombination med den sköna GEL-sulan och materialvalen gör att vi tycker detta är den bästa billiga vandringskänga du kan köpa just nu. Modellen passar som bäst under vår, sommar och höst då temperaturen oftast är över nollan. 

Återförsäljare:

5. Alfa Walk King Advance GTX

Bästa vandringskängor skinn låg modell

En låg känga är smidigare och väger mindre än en med högt skaft, detta på bekostnad av lite sämre stabilitet. Denna bra vandringskänga av skinn från märket Alfa är en riktigt bra modell som passar herr likväl är en bra vandringskänga för damer. Materialet är ”full grain leather” vilket är den finaste formen av läder som andas och står emot väta på samma gång. Om du tar hand om lädret och smörjer in det har du även en känga för många årtionden framöver. 

Längst fram på tån är det förstärkt med GORE-Tex som står emot väta. Dubbla låsnignskrokar gör att du kan spänna kängorna på olika sätt. Vill du snöra hela vägen upp eller endast snöra på ovansidan av fotan och låta skaftet vara fritt? Det kan vara väldigt skönt att variera för att undvika skavsår. Den rejäla gummisulan är speciellt framtagen för att vara en perfekt balans mellan låg vikt, bra grepp och stötdämpning. Varje känga har en vikt på 750 gram! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om vandringskängor

Ska man välja höga eller korta vandringskängor?

Dem höga vandringskängorna ger mer stabilitet vilket minskar risken för att trampa snett och skada foten samt minskar belastningen vilket gör att slitaget blir mindre. Resultatet blir att du med en hög känga oftast orkar gå längre och bära tyngre packning. Nackdelen är att de burkar väga 200-300 gram mer än korta vandringskängor. 

De korta kängorna är däremot smidigare och liknar mer en sneaker-sko vilket är skönt om man inte kommer gå så långt varje dag eller kommer gå mycket på asfalt och ha bra dämpning. I preppingsammanhang tycker vi personligen att det är bäst med höga kängor då de är mers slittåliga och levererar mer stabilitet till dig. 

För- och nackdelar med vandringskängor i skinn

Om du köper vandringskängor i skinn har du en känga som kan hålla livet ut om du tar hand om dem på rätt sätt. Skinnets största fördel är att det är väldigt slittåligt och står emot väta bra. Nackdelarna är att de behöver gås in, tas om hand och inte andas så bra. Men när du väl gått in dem kommer du med all sannolikhet inte vilja byta skor igen då de brukar sitta riktigt bra efter några mil! När det kommer till preppingsammanhang och långa vandringar föredrar vi verkligen skinnkängor då de är markant mest hållbara och slitstarka.   

Vad ska man tänka på när man köper vandringskängor?

Vid köp av vandringskängor är det viktigt att definiera dina behov. Vad är din närmiljö, hur tung packning kommer du bära i händelse av kris och hur tunga skor vill du ha? Det är självfallet svårt att veta under vilken årstid en situation där du måste evakuera kommer uppstå och det är således bra att ta höjd för att det kan ske såväl under vintern som sommaren. Köp därför ett par kängor där du har plats för ett par extra sockor. 

Hur mycket kostar bra vandringskängor?

Självfallet har vi alla en budget att förhålla oss till och när allt kommer omkring måste vi kolla på prislappen. Av all utrustning man kan köpa inför en eventuell kris tycker vi kängorna är en utav dem produkter som är värt att lägga mest krut på eftersom bra på fötterna ger en sådant enormt fördel gentemot instabila, kalla och orejäla skor. Om du prioriterar och köper ett par kvalitetskängor i äkta skinn kan vi garantera att du kan ha dem minst 10-20 år om du tar hand om dem. Den livslängden gäller även om du går ofta och långt. 

Hur länge håller ett par vandringskängor?

Högkvalitativa vandringskängor som tas om hand på rätt sätt kan hålla hela livet.

Hur går man in vandringskängor?

Att gå in sina kängor är viktigt för att undvika förskräckliga skavsår när det väl är skarpt läge och det är dags att gå långt i sträck. Det bästa sättet att gå in ett par kängor på är genom att börja med korta promenader och sedan successivt öka distansen. Från allra första början kan det även vara bra att ha skorna inomhus och stå och luta lite fram och tillbaka i dem, ställa sig på tå, ställa sig i ett trappsteg med hälarna utåt och gunga lite samt göra andra rörelser där skon rör på sig och mjukas upp. 

Ett par skinnkängor som blir blöta kommer även anpassa sig efter din fotform och sitta ännu bättre, så att gå ut i högt gräs en fuktig dag är inte en så dum idé för att öka komforten ännu mer! Desto bättre du har gått in kängorna desto mer kommer du vilka ha dem på dig, då ett par ingångna kängor verkligen är skönt! 

Vilka vandringskängor är bäst?

Enligt oss är dem bästa vandringskängorna du kan köpa Meindl Performance. Det är en stabil känga som andas kvalitet rakt igenom. Den används även av militär, polis och väktare vilket vi tycker säger en hel del. Men annars är det väldigt invuduellt vad som är den bästa vandringskängan då alla fötter och behov ser olika ut.. Ta den kunskap du fått i den här köpguiden och skaffa dig en uppfattning om dina behov och krav och välj sedan utefter det!

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»