Bästa yxan

En pannlampa är ett riktigt bra verktyg för arbete där man inte har tillgång till någon ljuskälla. Exempelvis när man ska ner i grunden på huset eller när man vill ut o jogga under höstens mörkare timmar. Den bästa pannlampan har ett schysst pris, lyser starkt och en bra batteritid. 

Vad som är den bästa pannlampan för dig beror mycket på vad syftet med pannlampan är. Ska du utföra arbete på nära håll kanske inte räckvidden är i fokus, men batteritid och passform är viktigt. Ska du ut o jogga i mörkret är förmodligen vikten och passformen viktig för att du inte ska störas av pannlampan. 

Pannlampor sträcker sig ofta i pris på mellan 200 kronor till uppemot ett par tusenlappar, beroende på hur avancerad pannlampan är. Ska du ut på ett rejält äventyr kan en dyrare pannlampa vara att föredra eftersom pannlampan spelar en så stor roll in i aktiviteten. 

Yxor bäst i test:

Bästa yxan

Bästa yxan för klyvning och avverkning

Helko Werk Black Forest Woodworker

Bästa yxan

Bästa yxan för vandring

Helko Werk Black Forest Woodworker

Bästa yxa camping

Bästa yxan för camping

Morakniv Fritidsyxa Camp

Bästa billiga yxan

Bästa billiga yxan

Robens Dixie Axe 9"

yxa

Bästa yxan för klyvning

Fiskars Splitting Axe X21

yxa EKA

En smidig yxa från EKA

EKA Hatchblade W1

Bästa yxan

1. Helko Werk Black Forest Woodworker

Bästa yxan för klyvning och avverkning

Helko Werk Black Forest Woodworker är yxan för dig som ska klyva ved och avverka skog och vill ha en rejäl yxa med en längre längd på 80 cm. Detta är förmodligen inte den idealiska yxan för vandringarna men passar perfekt att ha i hemmet eller i stugan för att röja skog och göra det fint på tomten. 

Tittar vi närmre på huvudet hittar vi ett 1600 gram tungt huvud i C50 karbonstål av hög kvalitet som är smidd för hand och sedan värmebehandlat samt oljehärdat. Detta ger yxans huvud hög kvalité som både klyver bra och behåller sin förmåga över tid. Bladet är handgjort och välslipat för bättre användning. 

Enligt Helko själva så överträffar denna yxa de flesta amerikanska avverkningsyxor vid skärarbeten eftersom de har skapat ett skarpt och smalt huvud gjort för arbete. Tillsammans med huvudet och handtaget växer yxan 2200 gram vilket tyder på en rejäl yxa med gott om slagkraft. 

Återförsäljare:

Bästa yxan

2. Helko Werk Black Forest Woodworker

Bästa yxan för vandring

Øyo Viking Axe är yxan för dig som ska ut och vandra och behöver en yxa som väger mindre för att spara in på vikten. Denna yxa väger endast 500 gram och har en totallängd på endast 322 mm vilket gör att den smidigt går ner i ryggsäcken utan att ta upp för mycket plats. 

I och med att yxan är lite mindre och väger mindre så generar den lite mindre kraft än de stora yxorna med rejäla skaft. Men detta är något man får leva med om man vill ha en lättvikts yxa som passar för att ta med sig ut i vildmarken. Yxan funkar trots detta till de flesta uppgifter, men kanske inte är yxan som man har som standard yxa hemma på gården. 

Något unikt för denna yxa är att den efterliknar en yxa som grävdes ur från Geilo i Norge. Detta ger yxan en rolig historia och en unikt utseende som fortfarande är väldigt praktiskt. Yxan är givetvis mycket bättre slipad än vad yxorna var för 1000 år sedan. Tittar vi på omdömena från tidigare kunder gillar många denna yxa otroligt mycket eftersom den är väldigt stabil och man får mycket yxa för pengarna. 

Återförsäljare:

Bästa yxa camping

3. Morakniv Fritidsyxa Camp

Bästa yxan för camping

Behöver du en bra yxa för campingen eller vandringen är Morakniv Fritidsyxa Camp ett bra alternativ för dig. Denna yxa kräver minimalt med underhåll och passar utmärkt för att klyva ved med och för att avverka mindre mark och skogar. 

I och med att yxan är från Morakniv håller sig kvalitén hög och eggen vassa för enklare klyvning och användning. Yxan har en kortare längd på 322 mm och en låg vikt på 500 gram vilket gör den oerhört smidig att ha med sig samtidigt som den är vass nog för att enkel klyvning. 

Huvudet på denna yxa är av epoxylackerat borstål som är välslipat med egg som är väldigt vassa. Det är viktigt att använda det medföljda eggskyddet när du inte använder yxan för att bevara skärpan. Bladtjockleken är på 6 mm och självaste längden på bladet är 115 mm vilket ger en bra fördelning mellan ”yxa” och handtag. 

Återförsäljare:

Bästa billiga yxan

4. Robens Dixie Axe 9"

Bästa billiga yxan

Är du ute efter en billigare och kompaktare yxa är Robens Dixie Axe 9″ rätt yxa för dig. Denna yxa kostar endast 299 kronor och är en kompakt vildmarksyxa som är väldigt smidig att ha med sig på vandringar tack vare längden på 228 mm. 

Denna yxa är förmodligen inte mest optimal för att röja på gården eller för att klyva ved en hel dag, men passar perfekt för längre turer där man endast behöver lite klyvning för att slå läger.  Nylonhandtaget är gjort av ett starkt glasfiberarmerat material som inte absorberar vatten vilket är bra för när du är ute i vildmarken. 

Yxan har en PTFE-beläggning för låg friktion, beläggningen ger även förbättrat rostskydd vilket är viktigt för en yxan som ska med ut i vildmarken där vädret kan ändras snabbt och yxan kan glömmas ute en natt eller två. 

Återförsäljare:

yxa

5. Fiskars Splitting Axe X21

Bästa yxan för klyvning

Fiskars Splitting Axe X21 är yxan för dig som ska använda yxan för både större och mindre klyvuppgifter där man behöver något mer rejält. Enligt Fiskars själva så passar denna yxa bäst för medelstora stockar 20-30 cm i diameter. Givetvis funkar även yxan bra för grövre stockar men det tar lite mer kraft för att klyva dom. 

Yxan är en utmärkt allround yxa som passar perfekt för att hugga ner träd, klyva ved och för att röja terräng som är svår att ta sig igenom. vikten är på 1.6 kg och längden på 710 mm vilket gör att det är en rejäl yxa som levererar mycket kraft med minimal ansträngning. 

Fiskars har gjort yxor i 360 år och vet hur man tillverkaren en yxa byggd för att användas år efter år. Självaste skaften är väldigt bra med fiberComp och 3D-grepp för ökad säkerhet. Yxan finns att köpa i storlekar från S-XXL i välsorterade friluftsbutiker. 

Återförsäljare:

yxa EKA

6. EKA Hatchblade W1

En smidig yxa från EKA

Hatchblade W1 från EKA är en smidig yxa anpassad för flera ändamål ute i naturen. Denna yxa är förmodligen inte yxan för dig som tänkt att klyva hela dagen hemma på gården, men passar däremot bra för utflykter i skogen. 

Men en låg vikt och kompakt form är yxan väldigt smidig att bära med sig utan att kompromissa för mycket på kraften. Handtaget ligger bra i handen och passar perfekt när det kommer till detaljerat finlir. 

I och med att yxan är från EKA så är slipningen väldigt bra med vassa egg för smidig och praktiskt användning. Tänk på att använda fodralet som följer med så att yxan behåller sin skärpa över tid. Yxan finns i flera färger så att du kan hitta något som matchar med resten av din utrustning. 

Återförsäljare:

Hur vi gjorde testet

När vi tog fram dessa yxor tittade vi på hur användbara de är. Yxor som är gjorda för friluftsliv ska vara lätta och enkla att ta med sig. Dessa yxor är perfekt för att göra upp en lite eld eller för att ta sig fram i sly. När vi testade yxor för vedklyvning ska yxorna ha ett bra och långt skaft som gör det lättare att klyva veden. Vi har testat flera yxor i flera användningsområden för att få ett så brett test som möjligt. 

Vi har även jämfört yxorna utifrån pris och tagit fram de yxorna som vi anser vara mest prisvärt. Den bästa yxan bör förmodligen vara den allra dyraste på marknaden, vilket må vara sant. Men vi försöker hitta den bästa yxan för ett överkomligt pris.

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»