Flytvästar bäst i test

En bra flytväst är den bästa säkerhetsåtgärden till sjöss. Här listar vi flytvästar bäst i test så att du ska kunna öka din säkerhet på vattnet eller kring bryggor. Du kommer även lära dig mer om flytvästar och utifrån den informationen kunna välja vilken väst som passar just dina behov. För valet av väst skiljer sig åt beroende på om du ska segla stor båt, köra vattenskoter eller paddla kajak! 

En bra flytväst för barn och en bra flytväst för vuxna är inte heller samma sak. Alla flytvästar är inte heller helt flytande av sig själv utan kräver att den som använder den är simkunnig. Som du märker finns det lite olika modeller att välja mellan och diverse grundläggande saker att hålla koll på, så därför har vi skrivit den här köpguiden! Du hittar dessutom det bästa priset på flytvästar bäst i test! 

Flytvästar bäst i test:

bästa flytväst

Flytväst bäst i test

Baltic Sar 40

Flytväst barn bäst i test

Baltic 99

Bästa uppblåsbara flytväst

Baltic compact 100 Auto

Bra billig flytväst

Baltic Genua

Bästa flytväst för Sup

Baltic Dinghy Pro

Bästa flytväst för kajak

Nrs Cvest Mesh Back Pfd

bästa flytväst

1. Baltic Sar 40

Flytväst bäst i test

Detta är den bästa flytvästen du kan köpa just nu. Faktum är att detta är samma flytväst som kustbevakningen använder, alltså den organisation som hjälper nödställda på sjön. Om du befinner dig mycket på vattnet och vill ha en modell som står pall även för dem hårdaste förhållandena är detta helt enkelt valet att ha på båten. Den kommer dessutom att hålla i årtionden. 

Baltic Sar 40 har en flytkraft på 50N och har flertalet fodrade fickor där du kan förvara nycklar, mobil och annat. Det finns även fästen för kniv, rep, kompass, visselpipa och kardborreband på axlarna där du kan sätta komradio, nödljus eller lampa. Själva designen är otroligt robust och västen stängs med dragkedja och ett rejält metallspänne.

Enligt oss på Säker Trygghet är detta den bästa flytvästen för personen som älskar att vara på vattnet och vill kunna känna sig riktigt trygg! 

Återförsäljare:

2. Baltic 99

Flytväst barn bäst i test

När man ska köpa en flytväst till ett barn är det vissa saker man måste tänka på. Denna modellen har ett grenrem vilket ser till att flytvästen inte kan åka ovanför huvudet. Det finns även en flytkrage som gör att barnets huvud alltid vänds upp mot luften i händelse av att det skulle falla över bord och bli förlamat. Den starka färgen syns bra i alla väder och i nacken finns en ögla att kunna lyfta upp barnet i båten eller på bryggan igen. 

På själva västen sitter även två rejäla reflexer och det finns en visselpipa som du bör instruera ditt barn att blåsa i om det skulle ske något som är obehagligt eller läskigt i vattnet, alternativt om barnet ramlar i. Flytvästen har en flytkraft på 100N vilket innebär att man inte behöver vara simkunnig för att flyta. Modellen finns i två storlekar: den minsta passar barn mellan 10-15 kg och den stora för barn 15-30 kg. Köp alltid en väst som är inom det spannet ditt barn faktiskt väger då en för stor väst kan bli farlig att använda. 

Vi anser Baltic 99 vara flytväst för barn bäst i test på grund av att den helt enkelt är otroligt säker och inte kostar så mycket. Se alltid till att alla barn nära bryggor eller ombord på en båt alltid har flytväst på sig. Köp gärna en extra flytväst att ha ombord så även barnets kompisar får en på sig om det skulle uppstå en sådan situation där flera åker med. 

Återförsäljare:

3. Baltic compact 100 Auto

Bästa uppblåsbara flytväst

Detta är den bästa uppblåsbara flytvästen! Compact 100 från Baltic är en extremt populär uppblåsbar flytväst och har en flytkraft på 100N. Den utlöses först när du hamnar i vattnet och övrig tid tar den minimalt med plats, så därför är den inte i vägen när du seglar, fiskar eller åker motorbåt. Observera att den inte går att bada med!

Västen blåses upp tack vare kolsyrepatroner. Om de utlöses går de att byta ut i efterhand. För att garantera så patronerna är i bra skick finns det en inspektionslucka där du ska få en grön indikation. Lyser det grönt är allt i sin ordning. Detta bör du kolla varje gång innan användning. Västen har ett löstagbart grenband vilket är ett stort plus enligt oss. Sätt med fördel på grenbandet om det går lite hårdare sjö då det garanterar att västen kommer sitta stabilt oavsett hur höga vågor som går. 

Denna bästa uppblåsbara flytväst ska alltid bäras utanpå kläderna och passar barn, män och kvinnor från 30 kg upp till 110 kg. Sammantaget en riktigt bra modell för dig som vill ha en rejält säker flytväst som inte tar någon plats förrän den verkligen behövs, det vill säga när du ramlat över bord! 

Återförsäljare:

4. Baltic Genua

Bra billig flytväst

Denna bra billiga flytvästen är en väldigt mångsidig modell som passar för kajakpaddling, segling, brygghäng, fiske och motorbåtsåkning. Den är även väldigt bra att bada i om man vill ha lite extra stöd i vattnet eller är ute med barn. Västen har en flytkraft på 50N, monterbar grenrem och en stilren och diskret design.

Något som gör att vi utser den till den bästa billiga flytvästen är främst att den har delade flytkuddar vilket gör den mycket smidig när man rör sig samt har ett lite kortare ryggslut som gör den bekväm att sitta i båten med. Faktum är att just denna väst har blivit lite av en modern favorit bland såväl unga som gamla då den levererar så mycket till ett sådant bra pris, något som gör att vi verkligen kan rekommendera den.

Fler bra funktioner är exempelvis dem sömmar som går över axlarna vilket gör västen mer slittålig samt att det går att montera en grenrem i efterhand för den som vill ha en ännu säkrare väst. Detta passar extra bra för barn! Modellen är unisex och alla över 25 kg kan använda den med god effekt. Då flytkraften är 50N måste den som har västen kunna simma. 

Återförsäljare:

5. Baltic Dinghy Pro

Bästa flytväst för Sup

SUPar har blivit väldigt populärt på senare år och vi förstår verkligen varför. Det är ett superhärligt sätt att komma ut i naturen på, går snabbt att lära sig och det går även oftast att hyra suppar där man bor. Men säkerheten är väldigt viktigt även när man är ute med en SUP och detta är den bästa flytvästen för SUP som vi hittar. 

Denna modell liknar ovanstående flytväst från Baltic väldigt mycket. Den främsta skillnaden är den stora vattentäta förvaringsficka som finns fram på bröstet där du kan ha mobil, plånbok, nycklar med mera medan du paddlar. Självfallet är västen även extremt smidig när man är ute med motorbåt, segelbåt eller fiskar också. 

Flytkraften ligger på 50N och man sätter på den genom att trä den ovanför huvudet och sedan spänna i sidled. Materialet väger lite men är trots detta väldigt slitstarkt och lätt att röra sig i, både på land och i vatten. Sammantaget en riktigt bra och prisvärd flytväst som verkligen levererar och passar bra i de flesta situationer ute på vattnet. 

Återförsäljare:

6. Nrs Cvest Mesh Back Pfd

Bästa flytväst för kajak

Om du paddlar kajak ställs stora krav på din flytväst. Du vill att den ska synas på långt avstånd så andra båtar upptäcker den tidigt, du vill att den ska andas bra så du inte överhättas och du vill kunna förvara saker lättåtkomligt i den. Allt detta har denna modellen från Nrs Cvest som blivit extremt populärt bland paddlare inte minst i England.

Det finns flera ögglor där du kan hänga kompass, kniv, visselpipa, rep etc. Tyget på ryggen andas vilket leder till en bra svalkande effekt även under varma sommardagar och M3-reflexerna på axlarna i kombination med neonorange- eller grön gör att du syns väl av andra båtar. På framsidan finns även två stora och djupa fickor där du kan ha mobil, nycklar etc. De sex knytpunkterna gör även att du kan dra åt västen så den får en så nära passform som möjligt.

Sammanfattat är detta den bästa flytväst för kajak du kan välja då den är speciellt framtagen just för det ändamålet!  

Återförsäljare:

Frågor och svar om flytvästar

Hur mäts flytkraft?

Flytkraft mäts i enheten Newton, förkortat N. Det finns fyra typer av flytkrafter på flytvästar: 

  • 50N: denna flytkraft hjälper dig att flyta men du måste kunna simma själv för att den ska vara ett fullduglgt skydd. 50N är den vanligaste flytkraften på segelvästar
  • 100N: du behöver inte kunna simma för att flyta. Den här flytkraften förekommer oftast på räddningsvästar.
  • 150N: kräver ej simkunnighet för att man ska kunna flyta. Förekommer på vissa uppblåsbara räddningsvästar.
  • 200N: väldigt ovanligt för privat bruk. Används inom yrkesgrupper där tung utrustning bärs och flytkraften måste vara ännu bättre.   

Vad är en seglarväst?

Seglarvästen är den vanligaste förekommande flytvästen på fritidsbåtar och kostar oftast runt 600 kr. Den har en flytkraft på 50N vilket ger en god flytkraft, men du måste vara simkunnig för att den ska hjälpa som det är tänkt. Om du faller ombord och blir medvetslös eller ofta är ute i hård sjö rekommenderas inte en seglarväst. 

Seglarvästens största fördel är dess smidighet. Den har ingen krage, i regel ingen grenrem och passformen brukar vara slimmad nära kroppen, något som gjort att seglarvästen blivit populärt för folk som kör vattenskoter, har fritidsbåt eller fiskar. 

Seglarvästen kan köpas som en uppblåsbar variant och som en icke uppblåsbar variant. Om du ska åka motorbåt, vattenskoter, segla en mindre båt eller fiska är den icke uppblåsbara bäst, medan en uppblåsbar flytväst passar om du ska segla en större båt i lite hårdare vatten. 

Vad är en räddningsväst med krage?

En räddningsväst är den säkraste av modeller på flytvästar du kan köpa, något som gör att barn och icke simkunniga alltid ska bära räddningsväst. Denna typ av flytväst kräver inte att man är aktiv för att flyta och om man skulle bli förlamad kommer kroppen vändas så att ansiktet är uppåt himmelen så att man ändå får luft.

Räddningsvästen är ofta starka i färgen för en enkel lokalisering av den som ramlat i. Flytkraften är i regel 100N men det går att hitta med högre. 100N är dock tillräckligt. 

Vad är en uppblåsbar räddningsväst?

En uppblåsbar räddningsväst innehar samma funktioner som en icke uppblåsbar, fördelen är dock att den tar mindre plats så länge du förblir torr. Detta gör att den uppblåsbara räddningsvästen är ett bra val på större motorbåtar, snabbare båtar och stora segelbåtar. Nackdelen med en uppblåsbar räddningsväst är att de måste återställas om man har ramlat i vattnet. 

Fördelen med grenband

Ett grenband fäster flytvästen så att den inte kan flyta över huvudet. Detta sker genom ett litet band som går från svanken, mellan benen och sedan upp och fäster strax under naveln. Detta innebär att du oavsett om det går höga vågor eller är lite liten i kroppen kommer ha en flytväst som inte vill sticka över ditt huvud. Det i sin tur ger markant bättre simförmåga. Vi rekommenderar grenband på en bra flytväst för barn samt för icke simkunniga eftersom det ökar säkerheten så väsentligt. 

Är det lag på att använda flytväst?

Nej, det är inte lag på att använda flytväst till sjöss. Däremot rekommenderas det starkt då det är en väldigt billig livförsäkring. Flytvästen räddar ständigt liv och har gjort så i årtionden tillbaka. Även om du är en god simmare kan du hamna i situationer där du kan drunkna utan flytväst. Kanske faller du över bord och slår i huvudet på vägen eller så är det väldigt vågigt och dina kamrater har svårt att hitta dig då stormigt vatten är svårt att lokalisera någon i.

Det kan även handla om situationer där alkohol är inblandat eller där man rent av blir så chokad att man får svårt att agera rätt och fokusera. I alla dessa lägen är en flytväst avgörande. Snåla därför inte in på den bästa säkerheten till sjöss. 

Hur länge kan man ha en flytväst?

Flytvästar går inte ur datum och håller generellt sett väldigt länge. Desto mer du använder den desto snabbare slits den självfallet, men så länge alla spännband och tyget är helt så fungerar den som den ska. Det kan dock vara värt att byta ut alla flytvästar efter 10-15 år för att garantera att de inte går sönder under tiden man måste använda dem i skarpt läge. 

Vad ska man tänka på när man köper flytväst?

Innan du köper en flytväst måste du först definiera behovet. Kan den som ska använda flytvästen simma, i vilka vatten ska du befinna dig i och ska du bada med den på eller vill du ha en liten och smidig väst? När allt kommer omkring är det viktigaste att ha en flytväst på sig, men att använda rätt sorts flytväst vid rätt sorts tillfälle underlättar.

Att ha en stor, tung och bylsig väst med massa fickor är osmidigt vid segling och kan öka risken att du fastnar i något eller snubblar och ramlar i. Däremot är en uppblåsbar flytväst inte alls lämplig vid exempelvis körning av vattenskoter då risken att ramla i är ganska stor, detta trots att det inte är så svårt eller farligt att ta sig upp igen och då är det onödigt att bränna av en kolsyrepatron. 

Det finns inget rätt eller fel, utan det är upp till dig att utifrån den fakta du nu besitter om flytvästar välja den bästa flytvästen för dig och dina behov!

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»