Krislåda bäst i test

En bra krislåda ska innehålla material så att du kan klara dig i 72 timmar om krisen skulle vara framme. I den här köpguiden tipsar vi om den färdiga krislådan som är bäst i test så att du ska kunna trygga upp din säkerhet ifall det skulle bli exempelvis rejält oväder som gör att du inte kan lämna hemmet, strömavbrott eller fel på vattenförsörjningen.

MSB rekommenderar att vardera hushåll ska kunna klara sig själv med mat, värme och vatten i en veckas tid ifall något oväntat skulle ske. Av den anledningen har vi gjort den här guiden, så att du kan öka din hemsäkerhet för dig själv och eventuell familj. Vi ger också svar på frågor som ”vad ska man ha i en krislåda?” med en checklista som behandlar allt du behöver. 

Krislåda bäst i test:

Krislåda bäst i test för familjen

Krislåda Basic Large V2

För dig som ska köpa krislåda till stor familj

Krislåda Basic XLarge

Krislåda för en person

Krislåda Basic Mini

Liten och billig krislåda

Krislåda Basic Micro

1. Krislåda Basic Large V2

Krislåda bäst i test för familjen

Om du har en familj och krisen skulle vara framme ställer det högre krav än på om man är ensam, främst eftersom det då ofta finns barn med i bilden. Om du vill köpa en krislåda är den här är byggd för att ge allt din familj behöver i minst 72 timmar utan något som helst stöd från världen utanför. Krislådan innehåller:

 • Stormkök
 • Kemetyl (drivmedel till stormkök)
 • Ihopfällbar vattendunk á 10 liter
 • Vattenfilter
 • Vevradio med solcell
 • Första hjälpen
 • Nödfilt
 • Tändar

Stormköket gör så att din familj kan tillreda mat och koka vatten oavsett om ni har tillgång till el eller inte. Ihoppackat tar spritköket väldigt lite plats. När du ska använda det monterar du upp och fyller på med Kemetyl i behållaren. Den tänder du sedan på och placerar sedan kastrull eller stekpanna på. Lågan som blir av brinnande kemetyl kan vara svår att se, så känn med handen om det brinner eller inte. Stormköket är gjort i helt rostfri stål och tvättas enkelt av med lite vatten och diskmedel alternativt torkas ur med papper när det är använt. 

Att kunna äta varm mat i en kris är verkligen att föredra eftersom det ökar sannolikheten att man får i sig näring i en annars spänd situation. Varm mat är oftast godare helt enkelt. Att kunna laga varm mat innebär också att man man koka upp vatten vilket i kombination med vattenfiltret gör att du kan få tag på dricksvatten även om kranvattnet skulle försvinna. 

Vattendunken som följer med rymmer 10 liter vilket ger strax över 800 ml vatten per person och dag om man är fyra stycken i familjen och ska dricka under 3 dagar. Vi rekommenderar dock att köpa till en extra vattendunk så det finns marginaler, både att dricka, tvätta händerna och laga mat med. En vattendunk är inte dyrt och köps enkelt till på exempelvis generalprepper som har många ihopfällbara varianter.

Vattendunken bör dock stå fylld och förvaras mörkt och svalt då kranvattnet snabbt kan försvinna vid en kris och det inte är säkert om ni hinner fylla på dunken. Vatten håller länge men bör bytas efter 6 månader. Ifall krisen skulle vara framme är det även bra att direkt fylla upp ett badkar med kallvatten till bredden om man har ett sådant i badrummet. 

Vevradio med solceller ser till att ni alltid kan få information från omvärlden om hur läget ser ut. Första hjälpen är i sin tur alltid bra att ha eftersom det inte är säkert om sjukvården är tillgänglig vid kris. Nödfilten i sin tur reflekterar kroppsvärme emot dig vilket innebär att du snabbare får upp värmen även om du skulle vara nedkyld. 

Återförsäljare:

2. Krislåda Basic XLarge

För dig som ska köpa krislåda till stor familj

Detta är en smidig och färdigsydd krislåda som du kan förvara på behändigt ställe och ta fram ifall krisen skulle vara ett faktum. Om ni är många i familjen räcker inte riktigt föregående krislåda till dem grundläggande behoven för alla i tre dagar, utan då får man gå upp en storlek. Den här färdiggjorda krislådan innehåller:

 • 2 st ihopfällbara vattendunkar á 10 liter
 • Första hjälpen-kit
 • Vevradio
 • Brännare för matlagning 
 • Gas till brännare
 • Vattenfilter
 • Pannlampa
 • Våtservetter 
 • Tändare

Vattendunkarnas gemensamma kapacitet på 20 liter är tillräckligt som dricksvatten för en stor familj. I det här kittet ingår en brännare istället för ett stormkök. Brännaren fungerar som en spisplatta och drivs av gasol. På brännaren kan du ställa befintliga stekpannor och kastruller för att sedan laga mat eller koka upp vatten. Tillsammans med den medföljande gasen kan du få värme i 3 timmar om du kör på full effekt, men betydligt längre om du drar ner värmen. 

Vattenfiltret garanterar att ni alltid kan fixa rent dricksvatten som ni sedan kan fylla dunkarna i om så skulle behövas. Vevradion i sin tur ser till att ni kan hålla er uppdaterade om situationen som råder, men den har även en inbyggd ficklampa. Pannlampan ger även den bra ljus och möjliggör att arbeta med något samtidigt eftersom man har båda händerna fria. Våtservetter är alltid bra att ha vid exempelvis måltider efter toalettbesök. 

Återförsäljare:

3. Krislåda Basic Mini

Krislåda för en person

Om du bor ensam är det bra att vara förberedd ifall det skulle uppstå en kris av något slag. Denna färdiga krislåda redo att köpas och sedan förvara tills den behövs innehåller det du som singelhushåll behöver för att klara dig själv i minst 72 timmar. Utrustningen som kitet består utav är:

 • Stormkök
 • Kemetyl (drivmedel till stormkök)
 • Ihopfällbar attendunk á 10 liter
 • Vevficklampa
 • Tändstickor
 • Vattenflaska

På stormköket kan du laga olika maträtter och koka vatten. 10 Liter vatten som du förvarar i dunken räcker gott och väl till dig som ensam person och du bör förvara den påfylld hela tiden. Det vi saknar mest i den här krislådan är en vevradio och det tycker vi det är värt att köpa till då den ger sådan värdefull information. Men utöver det finns allt du behöver för att klara dig i 72 timmar. 

Se pris hos: 

Återförsäljare:

4. Krislåda Basic Micro

Liten och billig krislåda

Denna lilla krislådan är perfekt om du bor ensam och vill börja preppa smått. Den innehåller:

 • Spritkök
 • Ihopfällbar vattendunk á 10 liter
 • Nödfilt
 • Vevficklampa

 

Ovanstående innehåll är perfekt för dig som vill vara förberedd med det mest basala: värme, mat och vatten. Det vi saknar mest är en vevradio, men det går enkelt att köpa till. Kom även ihåg att köpa till Kemetyl så att du kan driva spritköket. 

Se pris hos: 

Återförsäljare:

Frågor och svar om krislådor

Vad är en krislåda?

En krislåda är en låda som förbereder dig på en kris som varar i minst 72 timmar där du inte kan förlita dig på förnödenheter utifrån. Det kan handla om en storm som kapar elförsörjningen så att du inte längre kan laga mat på spisen eller ha på elementen. kranvatten. I sådana situationer tar du fram en krislåda, en låda som innehåller utrustning som ser till att du ändå kan laga mat, dricka vatten, behålla värmen och få information från omvärlden.  

Vad ska man ha i en krislåda?

I en krislåda ska fyra grundbehov täckas:

Matlagning:

Det är viktigt att du kan tillreda mat i händelse av exempelvis strömavbrott. Ett stormkök drivs av brinnande vätska och fungerar därför utmärkt. På det kan du koka och steka mat samt rena vatten genom att koka det. Kom ihåg att bunkra upp med mat som håller länge och är energirik. Vi rekommenderar bland annat pasta, nötter, rapsolja, konserver och havregryn.

Vätska:

En människa behöver cirka 1,5 liter vatten per dygn för att fungera bra i optimala förhållanden, men om det är riktigt varmt eller om vi utsätts för fysisk påfrestning kan vi behöva dubbla eller tredubbla det måttet. Detta innebär att du måste vara förberedd med vatten ifall krisen skulle komma.

Att förvara vatten i dunkar är det bästa du kan göra. Dunkarna bör vara ihopfällbara så att du ska kunna ta med dig den ifall du måste fylla på vatten vid exempelvis en vattenfyllningsstation. När du förvarar dunkarna fyllda med vatten ska de stå svalt och mörkt. Byt ut vattnet var 6:e månad så håller det sig fräscht och drickbart. 

Värme:

Att hålla värmen är superviktigt. Vi förbränner mer energi och får svårare att tänka och agera om vi är nedkylda, dessutom kan det under vintern bli direkt livsfarligt att inte hålla värmen. Om elen försvinner är en nödfilt bra. Den reflekterar tillbaka kroppens värme samt ser till att hålla den. Räkna på en nödfilt per person.

Information:

Att få underrättelse om det rådande läget i en kris är sueprviktigt. Informationen kan handla om allt ifrån vad som har hänt och hur lång tid det beräknas ta tills situationen återgår till det normala till att det har upprättats en förnödenhetsstation någonstans. Se därför till att alltid ha en vevradio hemma då P4 har som plikt att kontinuerligt sända ut vad som händer i läge av kris. 

Övrigt:

Det går självfallet att komplettera med fler saker som är bra att ha hemma. Sådana exempel är värmeljus, ficklampa, plastpåsar, handsprit, sovsäckar, tält med mera. I 72 timmar klarar sig dock de flesta med ovanstående fyra grunder.

När använder man en krislåda?

Så fort du hamnar i en situation där du inte längre får tag på det mest basal för överlevnad såsom vatten, mat och värme. Dessa situationer kan uppstå när som helst och det är var persons ansvar att vara förberedd då det kan ta tid innan samhället hinner upprätta hjälp utifrån. 

Köpa krislåda – vad ska jag välja?

Nu känner du till krislådans innehåll och vad du ska ha i en krislåda, men vilken ska du välja? Svaret beror mycket på din situation. Hur många är ni i hushållet och vad har ni för utrustning hemma? Börja med att se till så att det finns gott om vatten till alla, cirka 1,5 liter per person och dag i tre dagars tid. Det kan även vara bra att addera lite till så man kan tvätta händerna och laga mat.

Därefter gäller det att se till så innehåller i krislådan motsvarar dem som ska ta del av det. För de flesta färdiga krislådor är nämligen ganska lika varandra och skiljer sig mest i antal utrustning.  

Hur länge ska man klara sig vid kris?

Myndigheten MSB rekommenderar att varje person ska ha kapacitet att klara sig en vecka vid tillfälle av kris. Detta innebär att varje hushåll ska kunna tillhandahålla vatten, mat och värme utan utomstående hjälp i 7 dagar. Att köpa en krislåda hjälper mycket på traven för att kunna vara självgående i en vecka. Vi rekommenderar dock att köpa till extra vattendunkar då du i regel inte kan ha för mycket vatten, samt att köpa till mycket värmeljus och drivmedel till ditt stormkök eller brännare. Fixar du detta kan du klara dig väldigt länge, förutsatt att du också har förberett med mat. 

Idag är säkerhetsläget i världen väldigt spänt och dessutom har det blivit vanligare med miljökatastrofer. Även i Sverige sker stora översvämningar och träd blåser omkull som kapar elförsörjning och vägar. Under vintern finns det ännu större risker, man kan exempelvis bli insnöad. Det är därför dumt att inte ta rekommendationen från MSB på allvar eftersom vad som helst kan hända när som helst, även i Sverige. Den som är bäst förberedd kommer också klara av en extremt station bäst, så det gäller att göra sin hemläxa och trygga upp.