sovsäck bäst i test

I denna köpguide för sovsäck bäst i test listar vi vilka bra sovsäckar det finns att förbereda sig med i händelse av en krissituation. En sådan situation kan vara ett strömavbrott mitt i vintern eller att du tvingas evakuera ditt hem och bo på platser där det kanske inte finns värme. Oavsett vad som kan hända är sovsäcken en garant på att du kommer kunna hålla dig varm, vilket är en av dem tre fundamentala måstena för överlevnad. 

En bra sovsäck garanterar alltså din värme även i nödsituationer, så att köpa en bra modell till alla i huset är att investera i sin familjs trygghet. Utöver att använda dem i kritiska lägen är de självfallet perfekta vid camping eller vandring. För att du ska göra rätt köp på en gång listar vi det billigaste priset på dem bästa modellerna och lär även ut vad som är viktigt att tänka på. Frågor som ”vad är extremt – och komforttemperatur?”, ”vad ska man tänka på när man köper sovsäck?” och ”Hur viker man ihop en sovsäck?” besvaras längst ner.

Sovsäckar bäst i test:

Bästa sovsäcken 2022

Mountain Equipment Helium 600 - Regular

Sovsäck bäst i test vinter

Marmot Paiju -5

Sovsäck dam bäst i test

Haglöfs Musca - 5

Sovsäck barn bäst i test 130-170 cm

Deuter Kid's Starlight

1. Mountain Equipment Helium 600 - Regular

Bästa sovsäcken 2022

När man ska köpa en sovsäck är det viktigt att den är så varm som möjligt till en sådan lätt vikt som det bara går. Denna sovsäck är riktigt varm och fungerar som bäst under vår, sommar och höst. Komforttemperaturen är -11 grader för män och -5 grader för kvinnor vilket gör att du inte behöver frysa om nätterna. Den väger 1030 gram, är 185 cm lång, har en extremtemperatur på -31 grader, har ankdunsstoppning och värmekrage.

Värmekragen är perfekt när luften är riktigt bitig och du vill bädda in ansiktet. Kragen värmer nämligen ditt huvud och nacke och tillsammans med en mössa är du verkligen i varmt förvar. Modellen är en unisexvariant och är tillräckligt bred i sidled för att både kvinnor och välbyggda män ska få plats. Yttermaterialet är polyamid vilket verkar vattenavvisande. Sovsäckens fill power är 700 cuin vilket skattas som väldigt högt. 

Vi tycker sovsäcken är väldigt bra att ha i sin bug out bag då den kommer med en vattentät påse som alltid ser till så att den är torr, att sovsäcken levererar mycket värme till en relativt låg vikt samt för att den har värmekrage. Utöver att fungera bra i krissituationer såsom ifall elen försvinner eller om du måste evakuera och lämna huset är den perfekt på campingar och vandringar! 

Återförsäljare:

2. Marmot Paiju -5

Sovsäck vinter bäst i test

Om du vill ha en rejält robust sovsäck som står emot även dem kallaste nätterna är denna modell från Marmot en varm rekommendation, bokstavligt talat. Den väger 1690 gram vilket är något mer än sovsäcken ovan, men den lite högre vikten kompenseras av ännu bättre värmeegenskaper.

Med en komforttemperatur på -20 grader för herrar och – 12 grader för damer samt en extremtemperatur på -43 grader står den pall även riktigt kalla vinternätter. Fill power, alltså måttet på hur varm den är, är 800 cuin, 100 mer än ovanstående modell från Mountain Equipment. Stoppningen är gåsdun vilket är bland det lättaste i relation till varmaste isolering en sovsäck kan ha.

Stygnen är vattentäta och yttermaterialet av Pertex Quantum Air med PFC-fri ytbehandling innebär att den står emot väta mycket bra, en egenskap som alltid ser till att du förblir varm i ännu sämre väder. Detta är verkligen en bra sovsäck för prepping då den fungerar bra året om. Nackdelen är att priset kan ses som högt, men du har däremot en sovsäck du kan använda för vandring, prepping och camping i flera årtionden framöver! En riktig kvalitetssovsäck och den bästa sovsäcken för vinter helt enkelt! 

Återförsäljare:

3. Haglöfs Musca - 5

Sovsäck dam bäst i test

Kvinnor har oftast bredare höfter än män vilket innebär att en sovsäck som är lite bredare i midjan oftast är skönare för damer att sova i. Andra kvinnliga anpassningar är att den är tightare kring axlar och extra förstärka vid fötter och bröst. Alla dessa tre områden är ställen där kvinnor tenderar att bli extra frusna. 

Denna modell är en bra sovsäck för vår, sommar och höst och har en komforttemperatur på 1 grad för damer, – 5 för herrar och en extremtemperatur på – 22 grader. Den elastiska huvan gör att du kan dra åt kring huvud och hals för att minimera spillet av kroppsvärme samt integrera huvud i den sfären. 

Det finns en separat fack för huvudkudden i sovsäcken, något som förbättrar sömnkvalitén då den ligger extra still.  Vikten ligger på 1416 gram och den maximala kroppslängden är 175 cm. Trots att den är extra anpassad för kvinnor fungerar den även bra som sovsäck för barn och mindre män. Den passar till såväl camping som att ha i sin bug out bag! 

Återförsäljare:

4. Deuter Kid's Starlight

Sovsäck barn bäst i test 130-170 cm

Självfallet behöver även barnen i familjen en sovsäck för att kunna sova gott om natten. Barn är ofta extra känsliga vad gäller kyla och det kan därför vara bra att köpa en sovsäck gjord just för barn. Ett problem brukar dock uppstå: antingen köper man en för stor sovsäck som barnen ska kunna växa i och då fryser de för det blir för mycket luft att värma, eller så köper man en sovsäck i rätt längd som barnet är för lång för redan nästa säsong. 

Deuter har sett problemet och valt att lösa det. Därför är denna sovsäck ställbar i längd så att den passar såväl barn som är 130 som 170 cm långa! Det något högre inköpspriset motiveras därför då ditt barn kommer kunna ha samma sovsäck i flera år framöver. Dessutom är den riktigt varm och gosig tack vare det lena och tjocka innerfodret och varma huva som dras år kring huvud. Med en låg vikt på 900 gram och medföljande bärpåse kan barnet enkelt hänga sovsäcken på sin egen ryggsäck och bära den själv utan att bli trött. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om sovsäckar

Sovsäck i preppingsyfte

En sovsäck är grymt bra att ha i prepping syfte där man inte med säkerhet kan säga om man har tillgång till värme. Sovsäcken kan vara avgörande om du kommer att överleva eller inte när det är riktigt kallt. Är du uppe i norr mitt i vintern kan det blir riktigt kallt, även inomhus. Har du ingen bra kamin i stugan kan sovsäcken vara det som håller dig varm om natten. En sovsäck bevarar värmen bättre än filtar samt täcken gör och kan därför inte jämföras. Har du inget elverk eller en bra kamin hemma är en sovsäck en bra lösning som håller dig varm. 

Om du är i vildmarken är en bra sovsäck A och O. Om det blir kallt är det bra om man har en sovsäck som är lite extra varm. Det är alltid lättare att dra ner blixt kedjan jämfört med att addera mer fordring mitt ute i ingenstans. I en bug out bag är en sovsäck ett måste. En bug out bag är den väskan du tar med dig när ditt hus inte går att bo i längre. Sovsäcken är otrolig viktig i en bug out bag eftersom det är vatten, värme och mat som håller oss vid liv.

Hur lång ska en bästa sovsäck för mig vara?

När du ska välja en bra sovsäck är det viktigt att du inte är för lång för den, men inte heller för kort. Om du är för lång kommer du inte få ner hela kroppen i sovsäcken och därför löpa större risk för att frysa och sova dåligt. Är du istället för kort och ”drunknar” i sovsäcken blir det för mycket utrymme i relation till din kropp att värma upp, något som gör att du inte heller kommer uppleva en skön värme. En till fördel med att inte ha en onödigt lång sovsäck är att du slipper bära på extravikt. 

Sovsäck med dun eller syntet?

Dun och syntet är alltså de två olika materialen du kan välja mellan som ger den värmande effekten. De lite dyrare sovsäckarna är fyllda med dun då det är ett varmare material som dessutom väger väldigt lite. Dunet är helt enkelt mer isolerande än synteten till en lägre vikt, något som gör en dunsovsäck lämplig på vandring och för prepping.

Fördelarna med syntet är att det är helt veganskt samt står emot väta bättre. Dunsovsäckar brukar dock vara behandlade så att de klarar av fukt bra. En till fördel med syntet är att det är billigare än dun. Nackdelarna är att syntet väger mer, så en syntetsovsäck passar inte lika bra för vandring etc. 

Vad betyder extremtemperatur hos sovsäckar?

Sovsäckens extremttemperatur är den temperatur där en vuxen person kan överleva i sin sovsäck i 6 timmar. Det är alltså ingen komfortable temperatur och du kommer frysa väldigt mycket men däremot behålla kroppsvärmen i 6 timmar vilket ger dig tid att tänka ut en plan för överlevnad eller tillkalla hjälp. 

Vad betyder komforttemperatur hos sovsäckar?

Komforttemperaturen är den temperatur när det är behagligt att sova. Den är något lägre för män då de är bättre på att hålla sin kroppsvärme kontra kvinnor. Kolla alltid upp vilken komforttemperatur sovsäcken har då det är den mest avgörande aspekten tillsammans med vikten. Komforttemperaturen kan höjas om du sover med bra underställ, sockor och mössa! 

Vad ska man tänka på när man köper sovsäck?

I vilka situationer ska sovsäcken användas? En bra sovsäck för vandring under sommaren måste inte vara en bra sovsäck för prepping. Tänk ut vilken komforttemperatur du vill ha, om du önskar luva eller inte samt hur mycket den väger. Enligt oss är det allra viktigaste vid val av en socksäck för prepping att den har en låg komforttemperatur då sömnen vid en kris är väldigt viktig för att kunna fatta rationella beslut! 

Hur viker man ihop en sovsäck?

En sovsäck ska inte rullas eller vikas ihop utan knölas rakt ner i förvaringspåsen. Börja med botten och knöla sedan i resten av säcken. Detta gör att den inte veckas systematiskt och slits på ett och samma ställe varje gång den packas ihop. Livslängden förlängs alltså! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»