Stormkök bäst i test

Ska du köpa stormkök? Här listar vi stormköket som är bäst i test just nu, så att du ska kunna trygga upp ifall det exempelvis blir strömavbrott, men även så att du ska kunna laga mat ute i naturen om du vandrar, plockar svamp eller liknande. För ett stormkök garanterar nämligen att du både kan laga varm mat och koka vatten trots om elen försvinner eller om att du tvinga lämna ditt hem. 

Spritkök, friluftskök eller stormkök – kärt barn har många namn och alla tre orden syftar på samma produkt. Enligt oss ska det bästa stormköket leverera i vått och torrt och kunna hålla sin låga oavsett om det regnar eller blåser. Det ska även vara slit- och stöttåligt, väga lite och vara enkelt att packa ner och upp. I nedpackat läge ska det ta lite plats och efter att man lagat sin mat ska det vara enkelt och gå snabbt att rengöra, helst utan att man måste diska det med diskmedel och vatten. 

Alla dessa krav har vi tagit hänsyn till när vi recenserat olika friluftskök och sedan listat dem i den här köpguiden, allt så att du ska kunna göra rätt köp av stormkök direkt utan att bli besviken. Nu kör vi igång! 

Stormkök bäst i test:

Stormkök bäst i test

Trangia 25-3 UL

Litet stormkök bäst i test

Trangia 27-5 UL

Bästa friluftskök med låg gasförbrukning

MSR Reactor

1. Trangia 25-3 UL

Stormkök bäst i test

Det absolut bästa stormköket alla kategorier är driftsäkra, enkla och högkvalitativa 25-3 UL från grymma svenska tillverkaren Trangia. Trangia är alltid Trangia brukar man säga och med det menas att deras produkter håller vad de lovar år efter år utan konstigheter. Detta spritkök är gjort i extra starkt rostfri aluminium och består av en gasbrännare, ett vindskydd till brännaren, stekpanna, 2 st kastruller á 1,5 och 1,75 l, tång att ta stekpannan och kastrullen med samt rem till förvaringen.

Maxeffekten är 2100 w och det tar ca 3 minuter att koka upp en liter vatten vilket gör den till ett rent nöje att laga mat på. Användarvänligheten är hög – spritköket väger endast 895 gram och i nerpackat läge får det plats bra i ryggsäcken. När det sedan är dags att laga mat sätter du upp stormköket på valfri plats. Det kräver inte mycket plats alls och kan stå nästan var som helst vilket är väldigt smidigt. Koppla sedan in gasen till brännaren och tänd på. Därefter kan du både koka upp vatten och steka vad du vill. 

Om du ska köpa stormkök är det här utan tvekan det bästa valet du kan göra. Köket är gjort för 3-4 personer men kan självfallet användas om man är färre än så också. Det går även att använda det om man är fler, då är det bara att laga i flera omgångar. Köket kommer hålla under många år och ger god funktion i alla situationer man kan tänka sig. 

Återförsäljare:

2.Trangia 27-5 UL

Litet stormkök bäst i test

Om du vill ha ett riktigt bra stormkök men enbart är en eller två personer som ska laga mat är det här lilla stormköket modellen för dig. Det är också gjort av svenska Trangia med nästan 100 års historia och erfarenhet av att tillverka spritkök. Under det nästan hela decenniet som gått har det utvecklats mycket men fortfarande behållit sin enkelhet. Materialet är ett extra hållbart rostfritt aluminium vilket innebär att man kunnat bygga köket väldigt tunt och således fått ner vikten till ynka 830 gram.

Köket drivs av gas i en gasbrännare och maxeffekten är 2100 w vilket kokar upp en liter vatten på 3 minuter. Stormköket består av vindskydd, gasbrännare, 2 stycken kastruller á 1 liter, en tång och en spännrem. Både stekpannan och kastrullerna är så kallade non-stick-behandlade vilket innebär att det inte krävs något fett för matlagningen. Det är praktiskt främst för att det blir så mycket lättare att rengöra, det är bara torka ur med ett papper. Samtliga Trangias produkter är non-stick-behandlade, så detta gäller även ovanstående stormkök.

Sammanfattningsvis är detta stormköket för dig som är själv eller har med dig en person till och alltid vill kunna laga mat och koka upp vatten i ett enkelt, slittåligt, lätt och litet spritkök.

Återförsäljare:

3. MSR Reactor

Bästa friluftskök med låg gasförbrukning

MSR har en historia av att tillverka extremt driftsäker utrustning till rutinerade fjällvandrare och äventyrare och detta spritkök är verkligen inget undantag. Om du vill ha ett riktigt bränslesnålt friluftskök där du kan koka stora mängder vatten för matlagning och vattenrening under lång tid i alla olika typer av väder är den här det bästa stormköket för dig. Denna modellen används oftast uppe på bergsbestigningar i riktigt kärva förhållanden.

Kitteln rymmer 1,7 liter vatten och placeras på tändaren som bäst beskrivs som ett dieseltåg som aldrig slutar gå. När man har tänt ångar det på genom väder och vind och ger inte vika för något. Brinntiden per behållare är 80 minuter och 1 liter vatten kokas upp på 3 minuter vilket innebär att du kan laga väldigt mycket mat per laddning. Den passar bra för exempelvis soppor såsom varma koppen. Jämfört med konkurrenterna är den överlägset mest bränslesnål då den hela tiden anpassar flödet och trycket för att maximera värmen. 

Med en vikt på endast 515 gram är den väldigt tacksam att packa i överlevnadsryggsäcken, på vandringen eller i krislådan. Sammanfattningsvis är detta en riktigt driftsäker modell och passar dig som vill köpa stormkök som tål ruskiga och hårda förhållanden samt är rejält bränslesnål. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om stormkök

Vilket är det bästa stormköket?

Det bästa stormköket är utan tvekan Trangia 25-3 UL, detta på grund av dess väldigt höga driftsäkerhet och användarvänlighet. Modellen är gjord av extra slittåligt och tunt aluminium, har kittlar som går att steka i utan fett vilket underlättar rengöringen samt tar väldigt lite plats i väskan när man packat ihop det. 

Att Trangia är det populäraste friluftsköket här i Norden där vi har en aktiv och lång historia av friluftsliv i karg miljö är verkligen ingen slump. Trangia är helt enkelt alltid Trangia och ett kök från dem håller i generationer. Sedan finns det flera olika modeller tillverkade av Trangia där exempelvis storleken på kittlarna varierar beroende på hur många man är som ska äta. En annan sak som varierar är om det är T-rödbrännare eller gasbrännare. 

Fördelen med gasbrännaren är att du kan justera hur mycket lågan ska brinna samt att den blir väldigt varm. Fördelen med T-rödbrännare är att det är en billigare och mer slitstark konstruktion, men du kan inte justera dess låga och det blir inte lika snabbt varmt. Här får man göra en personlig avvägning, men vi föredrar gasbrännare då det öppnar bättre möjlighet att både spara på bränsle och att tillaga maten exakt så som man vill. 

Vad är ett stormkök?

Ett stormkök är ett portabelt kök där du kan tillreda din mat oavsett om du har tillgång till el eller inte. Stormköket fungerar således både inomhus i det egna hemmet, i skogen och på en blåsig bergsklippa. Att köpa ett stormkök är inte enbart en garant för att man ska kunna äta varm mat, utan det innebär också att du alltid kan koka vatten och således få död på bakterier. Tillsammans med ett vattenfilter får du då dricksvatten vart du än är, då du kan ta vatten från exempelvis en sjö, sila det i vattenfiltret och sedan koka det. Allra bäst är även att slänga i en vattenreningstablett som binder och dödar bakterier. 

Kan man använda ett stormkök inomhus?

Ja, det går att använda stormköket inomhus. Ställ det förslagsvis på din spisplatta och vädra sedan med öppet fönster. Ett bra spritkök är alltså även till nytta i det egna hemmet vid ett elavbrott. Ponera att elen försvinner och du blir sittandes hemma i några dagar. Om du då sitter på pasta eller potatis men inte har något sätt att koka det på hör du väldigt kaloririk mat som du inte kan tillreda. Du kan alltså behöva gå hungrig trots att maten står framför dig. 

Ett spritkök är därför en billig investering i en mätt mage. Faktum är att marknadens spritkök bäst i test från Svenska Triangia dessutom inte är så dyrt i relation till vad det presenterar, så det är ett relativt enkelt sätt att markant höja sin beredskapsnivå på! 

Vad heter bränslet man använder i ett stormkök?

Stormköket får sin värmeenergi genom att bränna antingen gas eller fysiskt T-röd, flytande brännbar vätska. Köp därför till så du har rikligt med gasbehållare eller t-röd så att du har möjlighet att koka upp stora mängder vatten. T-röd och gasol ingår i regel inte när du köper färdiga stormkök, men det kostar inte heller så mycket att köpa till! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»