Strömavbrottslåda - klara sig utan el

Att överleva utan el kräver förberedelse och en strömavbrottslåda täcker allt du behöver för att fixa dem primära behoven när elen försvinner. MSBs riktlinjer är att du ska klara dig i 72 timmar utan elförsörjning och det är inget du gör om du inte har proppat. Det räcker med under ett dygn för att ett hushåll ska vara rejält kyligt om strömmen går i vinter.

Allt innehåll i din kyl och frys riskerar att förstöras, du kan inte längre gå på toa, vattnet ur kranen slutar tillslut komma och du kan inte laga varm mat. Situationen blir lätt obehaglig, något som man inte så ofta tänker på då elen tas för givet. 

I den här guiden går vi igenom hur du klarar dem väsentliga sakerna som krävs för att överleva, nämligen vatten, matlagning, värme och kommunikation. Ingen av dessa fyra områden fungerar som vanligt under ett strömavbrott men med nedanstående utrustning är du väl förberedd. 

Produkter för att klara störmavbrott:

Låda för att klara sig utan el

Strömavbrottslåda 72 timmar

Bra billigt elverk

Al-Ko 2500 cc

Garanterar vatten utan el

LifeSaver - vattendunk med vattenfilter

Bästa stormkök - laga mat utan el

Trangia 25-3 UL

1 .Strömavbrottslåda 72 timmar

Låda för att klara sig utan el

Elen kan när som helst plötsligt försvinna och på senare tid har det blivit all vanligare på grund av större risk för extremväder. Ett oväder såsom kraftig blåst och regn eller aggressiva skogsbränder kan leda till att elnätet förstörs och är borta på obestämd tid.

Under sommaren kan många tycka det är lite mysigt med strömavbrott. Man kan tända lite ljus och kura ihop sig med filtar. Men om ett strömavbrott kommer under den svalare delen av året, det vill säga höst, vinter och tidigt vår, är det ingen mysig lek.

MSBs riktlinjer är att man ska klara sig helt utan hjälp från samhället i tre dagar, helst en vecka. Om elen försvinner kan du därför inte räkna med att den kommer tillbaka så snabbt.

Under vintern krävs det inte ens ett dygn för att huset ska ha blivit rejält nedkylt. Kyl och frys håller kylan i ungefär 1 dygn, därefter börjar dess innehåll att förstöras. Du får alltså ganska snabbt problem med att hålla värmen och få tillgång till råvaror och annan mat som kräver frys och kyl.

Övriga funktioner i ditt kök kommer inte heller fungerar utan el, så att laga varm mat på spis, i ugn eller micro går inte. Som du märker blir situationen genast ganska allvarlig, något man kanske inte reflekterar kring förrän man faktiskt varit med om ett långvarigt strömavbrott under en kall årstid.

Den här strömavbrottslådan innehåller det grundläggande du behöver för överlevnad. Vevficklampor, nödfiltar, en nödspis, vevradio, värmeljus och tändstickor gör att du kan få information från omvärlden, ljus, hålla värmen och laga mat under cirka 3 dygn. 

Lådan är gjord för två personer och det bör därför köpas 2 stycken lådor om ni är fyra i familjen. Lådan lämnar dock vissa saker att önska och dem listar vi nedan. Men sammanfattat täcker den det viktigaste och det är mycket billigare att köpa lådan än alla saker var för sig. 

Återförsäljare:

2. Al-Ko 2500 cc

Bra billigt elverk

Ett elverk ger ström utan el från kommunala elverket vilket innebär att du kan laga mat, driva några element för värme utan el och ha igång kylen och frysen. Elverket passar bra om du bor i villa, radhus eller på en gård och helt enkelt vill kunna försäkra din egna elförsörjning.

Detta elverk är en bra start. Det är väldigt billigt i jämförelse med andra elverk som kan kosta allt från 7000 kr upp till 100 000 kr. Denna driftsäkra modell levererar 2000w ur två stycken 230V-uttag och två stycken 12V-uttag tack vare 4-taktsmotorn. Arbetsvolymen uppgår till 95 dB och tanken på 15 liter ger el i 14 timmar. 

Verket väger 45 kg vilket gör det ganska lättflyttbart. Om du får strömavbrott bär du fram det och startar sedan med den elektriska starthjälpen. Om batteriet till starthjälpen är slut finns dragstart som backup.

Koppla inte in något förrän verket har startat eftersom det kan ge skador när verket startar och skickar ut spänning. Om batteriet till starthjälpen är slut finns dragstart som backup. Om du ser till att ha några dunkar bensin hemma samt detta elverk kan du vara självförsörjande på el och driva det mest väsentliga tills elen kommer tillbaka.

Stäng av dem flesta rum i huset genom att stänga dörrarna och bär istället ner sängar så ni alla kan sova i samma rum. Värm sedan upp det med element och ha kyl och frys igång. När ni vill laga mat på spisen stänger ni av kylskåp och frys.

Sammanfattat är detta det bästa elverket du kan köpa för att gardera dig mot strömavbrott. Elverk är helt enkelt den bästa källan till värme utan el. Det fungerar även för enklare jobb där elektriska verktyg ska drivas utan tillgång på eluttag. 

Återförsäljare:

3. LifeSaver - vattendunk med vattenfilter

Garanterar vatten utan el

Om det blir strömavbrott är risken att det kommunala dricksvattnet tillslut inte längre pumpas ut. Eftersom många hushåll idag saknar egen brunn kan det snabbt bli problematiskt. Den här dunken fungerar dock tvåsidigt – det förvarar och renar. För det första kan du förvara 18,5 liter vatten i den vilket är tillräckligt med dricksvatten för 3 personer i 4 dagar.

För det andra kan du hämta vatten ur en närliggande sjö, vattendrag eller annan vattenkälla och dricka det eftersom dunken har ett inbyggt vattenreningsfilter. Filtret tar bort 99,99999% av alla bakterier, kemikalier, eventuellt virus och parasiter. Detta filter kan rena 20 000 liter vatten!

Det är väldigt få vattenfilter som rår sig på att rena även virus och i regel måste vattnet kokas för att det ska försvinna, men det här filtret rår sig även på virus. 

Om vattnet har dålig smak och lukt sätter du även på kolfiltret som neutraliserar vattnets smak. Detta filter renar 500 liter vatten, så sätt inte på det om vattnet inte har dålig smak. 

Ifall ett filter mot förmodan skulle gå sönder stoppas automatiskt flödet av vatten så att du inte ska råka dricka ofiltrerat. Det går att köpa till filter att byta ut gamla eller trasiga filter med. 

Att ha denna dunk hemma garanterar er vattenförsörjning även under väldigt långa strömavbrott. I tider då det inte är elavbrott kan dunken användas på campingar och andra utflykter då ni vill ha tillgång till vatten. 

Återförsäljare:

4. Trangia 25-3 UL

Bästa stormkök - laga mat utan el

Om elen försvinner kommer du inte kunna laga mat på spisen, i ugnen eller i micron. Det innebär att du direkt får svårigheter med det dagliga kaloriintaget. Ett stormkök däremot kan vara det som garanterar att du fortfarande kan laga mat och dessutom koka upp vatten.

Trangia är ett svenskt märke som är känt för sina robusta och driftsäkra produkter som håller i årtionden. Detta stormköket kan du koka vatten och steka på vilket innebär att du i princip kan sköta all normal matlagning på det.

Köket drivs av så kallad T-röd vilket är billigt och räcker länge. Köket väger under 900 gram, tar lite plats i nerpackat läge och kommer med en stekpanna och två kastruller. Maxeffekten är 2100 W och koktiden för vatten är 3 minuter per liter. 

Spritkök går att använda inomhus, men du måste i sådant fall vädra vilket är dumt om det råder strömavbrott då du vill spara husets värme. Laga därför med fördel maten i trädgården, på balkongen eller utanför porten. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om strömavbrott

Hur länge håller kyl och frys utan el?

Om du undviker att öppna din kyl och frys kan de hålla kylan upp till 2 dygn. Om inte elen har kommit tillbaka efter 2 dygn måste du börja konsumera varorna. Börja med det som håller sämst för en upptining och avvakta med det som håller längre alternativt är billigt, exempelvis fryspizzor och frysta grönsaker. 

Fungerar avloppet vid strömavbrott?

Vid ett långvarigt strömavbrott kommer avloppssystemet slås ut och du kan inte längre gå på toa som vanligt. I dessa situationer finns det två bra lösningar. Det första är att göra sina behov utomhus. Om du ska bajsa gräver du en grop och bajsar i den, lägger toapappret i den och stänger igen. Detta fungerar om du inte bor i stan.

Alternativ nummer två är att bajsa och kissa i en plastpåse som sätts i toaletten. Du kastar även toapappret där i och sedan knyter du påsen hårt när du är färdig.

Fungerar vattnet vid strömavbrott?

Vattnet trycks ut till hushållen dels genom det naturliga trycket som skapas i vattentorn som är höga och ofta belägna på höjder, dels genom pumpar som hjälper till.

Dessa pumpar drivs av el vilket innebär att trycket kommer falla markant vid ett strömavbrott. Vattnet kommer inte heller orka tryckas ut till hushåll belägna på höga höjder såsom i kullar. Se därför till att ha dunkar redo att fylla på så fort det blir strömavbrott samt ha alltid 5 liter / vatten per person i hushållet i dunkar året om.

Detta vatten bör bytas ut en gång i månaden och förvaras gärna mörkt och svalt. För att inte behöva byta vattnet lika ofta kan man använda vattentabletter.   

Varför blir det strömavbrott?

Ett strömavbrott beror i regel på att naturens krafter har förstört eldistributionen på något sätt. Det kan handla om ett träd som blåst omkull, enorma snömängder, skogsbränder eller översvämningar. Strömavbrott orsakade av sådana anledningar kan ta väldigt lång tid att åtgärda

Då extremväder har blivit vanligare även i Sverige på senare år har antalet långvariga strömavbrott ökat. Men ett annat hot som också kommit på senare dagar är det för terrorattacker och cyberkrigsföring. 

Ett lands elnät är nämligen ett effektivt sätt att snabbt lamslå hela samhällsfunktionen då få svenskar är förbereda för strömavbrott. Samhället kan inte heller göra så mycket då det inte finns några stora reservgeneratorer som räcker till vanliga hushåll, dessa prioriteras till polis, brandkår, sjukhus, ambulans och militär. 

Att förbereda sig är därför a och o för att en själv, ens partner och ens familj ska klara sig bra. Glöm inte att förbereda med mat som har lång hållbarhet samt något att driva ditt spritkök med! 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»