Tält bäst i test: bästa tält

Här listar vi tält bäst i test just nu och visar dem bästa priserna på marknaden så att du ska hitta rätt modell till en sådan billig peng som möjligt.

Det bästa tältet för dig är nämligen en enorm trygghet som gör att du i händelse av krig, naturkatastrof eller annan fara kan säkerställa tak över huvudet. Att kunna sova torrt ger många fördelar. Dels får du en bättre sömn eftersom du inte störst av vind, dels ser du till att du och din packning förblir torr vilket är a och o för att behålla värmen.

Med ett tält blir du även väldigt mobil och tvingas inte anpassa dig efter vart det finns tak över huvudet. Dessa platser blir lätt snabbt befolkade och riskfyllda. Att preppa med ett tält och packa ner det i sin bug out bag är en väldigt smart åtgärd för att trygga sin personliga säkerhet. Utöver att vara hjälpsamt vid situationer vi hoppas vi aldrig kommer hamna i kommer även tältet väl till pass under vandringar och campingar! 

Tält bäst i test:

Lättviktstält bäst i test

MSR Carbon Reflex 2 V4

Prisvärda tält: bästa budget-tältet

The North Face Stormbreak 2

bästa 2-mannatält

Bästa 2-mannatält

MSR Hubba Hubba NX 2p

Bästa enmannatält

Urberg 1-person UL

3 manna-tält bäst i test

Bergans Trollhetta Tunnel 3 Tent

1. MSR Carbon Reflex 2 V4

Lättviktstält bäst i test

I händelse av krissituation är det alltid bra med ett lätt och smidigt tält som du enkelt bär med dig och snabbt sätter upp. Denna modell från världsledande MSR är ett riktigt bra tält vi varmt rekommenderar för dig som vill preppa men även för dig som gillar att vistas i naturen. Det kommer hålla livet ut om du tar hand om det och du känner knappt att du bär det.

Detta är ett 3-säsongs kupoltält med två dörrar, 1200 vattenpelare med dubbelvägg som driver ut fuktig luft och släpper in ny fräsch, 86 cm i takhöjd, 2,7 kvadratmeter boyta och 1,3 kvadratmeter absid (förtält). I absiden kan du förvara packning så att den inte blir blöt eller torka kläder. Nedpackat är det 44 x 13 cm stort och väger 990 gram (!). Det sätts enkelt upp tack vare en konstruktion som inte kräver något fäste i marken.

Sammantaget är det här det bästa tältet för dig som snabbt vill kunna lämna hemmet och ha med dig ett 2-mannatält som väger endast strax under ett kilo och går snabbt att smälla upp! 

Återförsäljare:

2. The North Face Stormbreak 2

Prisvärda tält: bästa budget-tältet

Om du vill förbereda dig på en situation där du inte längre kan sova hemma men inte vill lägga ner så mycket pengar är det här det bästa budgettältet. Modellen är ett kupoltält på 2670 gram för vår, sommar och höst och rymmer två personer. Vattenpelarna på ytterväggen är 1200 och totalvikten 2670 gram. Sovytan är 2,84 kvadratmeter och takhöjden hela 109 cm vilket är väldigt högt för ett sådant litet tält. 

Med tätade sömmar hålls regn och rusk ute även i busväder. Försök dock att inte luta dig mot tältets väggar då det kommer göra att innerduken blir blöt. Nackdelen med tältet är självklart att det väger mer än 2-mannatältet från MSR, mer än 2 gånger så mycket faktiskt. Dessutom så saknas en absid, alltså ett förtält vilket annars är en väldigt bra plats att förvara packning på som man inte vill ha med in i sovdelen. Trots detta får du väldigt mycket tält för pengarna och vi kan helt klart konstatera att detta är det bästa budget-tältet just nu.  

Återförsäljare:

bästa 2-mannatält

3. MSR Hubba Hubba NX 2p

Bästa 2-mannatält

MSR har ytterligare en gång visat prov på varför de är världsledande inom tält. Detta 2-mannatältet har 1 meter i takhöjd, väger 1720 gram, 1200 vattenpelare och dubbelduk, 2,7 kvadratmeter sovyta, 1,6 kvadratmeter absid, 2 dörrar och fungerar under vår, sommar och höst. Det vi gillar allra mest med MSR är att deras tält kan hålla livet ut om man tar hand om det, något som innebär att det är ett prisvärt köp i längden, 

Tältet är ett kupoltält och kan därför sättas upp överallt, även på trånga och hårda underlag då det inte krävs några linor eller tältpinnar som ska fästas i marken. Det är helt enkelt helt fristående. Den 1 meter höga takhöjden gör tältet väldigt trevligt att vara i då det går att sitta eller halvligga bekvämt. Förtältet på hela 1,6 kvadratmeter är även perfekt för att försvara smutsig eller blöt utrustning som man inte vill ha med sig in i sovdelen. 

Sammantaget är detta det bästa 2-mannatältet du kan köpa om du vill preppa för det värsta, men samtidigt ha ett tält du kan njuta av i naturen för resten av livet om du tar hand om det.

Återförsäljare:

4. Urberg 1-person UL

Bästa enmannatält

Om du bor i ett ensamhushåll och vill preppa inför en flykt är detta enmannatält från Uberg det bästa valet du kan göra. Det väger endast 1380 gram och är 48×17 cm i nedpackat läge vilket gör det väldigt enkelt att bära på. Vattenpelarna på ytterväggen är 3000 vilket gör att du håller dig torr även i rejäla oväder. Tältet är lite för litet för att kunna sitta upp i, men du har en absid där du kan laga mat om det är riktigt dåligt väder även om det är bekvämare att laga utanför tältet.

Du får plats med packningen i absiden vilket gör att den håller sig torr. Modellen är även väldigt stabil och tål starka vindar bra. Färgen smälter dessutom in, så du blir mindre synlig för andra vilket oftast är en fördel när man sover då man befinner sig i en utsatt situation, främst i ett nödläge. Vill du vara redo om du snabbt måste lämna hemmet så köp detta enmannatält för att kunna ha en säker sovplats. 

Återförsäljare:

5. Bergans Trollhetta Tunnel 3 Tent

3 manna-tält bäst i test

Om du söker ett tremannatält är denna modellen riktigt robust, stabil och bekväm att sova i. Det väger 3350 gram vilket fördelat på 3 personer är väldigt lite. Förslagsvis tar en person tältet och övriga 2 personer resterande utrustning för att väga upp. Med 3000 vattenpelare ska det väldigt mycket till för att det ska ta sig igenom fukt. Tältet är gjort för 3 säsonger och har en absid samt takhöjd på 1 meter. 

Absiden på 1,9 kvadratmeter har plats för matlagning på stormkök om vädret inte möjliggör det utomhus vilket är väldigt bra. Sovytan på 3,1 kvadrat är även väldigt rymligt, så ni kommer sova gott. Sammanfattningsvis bör du köpa detta tält om ni är flera som vill ha en säker sovplats i händelse av kris. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om tält

Vilket tält ska man välja?

Det finns olika saker att ta i åtanke när du ska välja ditt tält. Första saken du måste få klar för dig är hur många personer som är i behov av sovplats. Vid en plötslig evakuering är det bättre att ha två stycken bra 2-mannatält istället för ett fyrmannatält eftersom det blir lättare att fördela vikten. Dessutom kan det finnas fördelar med två tält, exempelvis om det ena skulle gå sönder. 

När du vet hur många personer som är i behov av sovplats ska du ta reda på hur viktigt du tycker det är med låg vikt på tältet. Ett tält med låg vikt gör er självfallet mer mobila och kräver mindre energi att bära omkring på, men i gengäld kostar det mer i inköp. Vi tycker att allt under 1000 gram / person som ska bo i tältet är låg vikt. 

Ska tältet användas året om eller på våren, sommaren och hösten? Alla tält i denna köpguide är 3-säsongstält eftersom vår erfarenhet är att i ett krisläge fungerar det väldigt bra att sova i även under vintern, medan ett 4-säsongstält är bra om man vet med sig att man ska vandra och campa mycket vintertid. 

Vad är ett kupoltält?

Ett kupoltält är ett tält som står upp utan fast förankring i marken. Det krävs alltså inte några pinnar eller tältlinor som sätts fast i omgivningen för att tältet ska kunna stå upp. Den stora fördelen med detta är att du kan sätta upp tältet på hårda ytor såsom bergshällar, asfalt och torr jord men även i miljöer som är trånga. 

Istället för markförankring står tältet upp tack vare bågar som löper från hörn till hörn. Denna design gör även att tältduken blir väldigt spänd och tål hård vind bättre utan att låta och skaka så mycket. Om du vill flytta hela tältet utan att packa ner det går det också att göra väldigt enkelt med ett kupoltält. 

Vad är ett tunneltält?

Tunneltältet står till skillnad från kupoltältet upp tack vare stormlinor eller tältpinnar som fästs i marken. Tunneltältet kan därför inte sättas upp på hårda underlag och inte heller flyttas så smidigt utan att packas ner. Den stora fördelen är dock att de brukar ha en större absid, även kallat förtält, vilket är en plats där du kan umgås, laga mat och förvara smutsig och blöt packning du inte vill ha med in i sovdelen. Vi rekommenderar generellt kupoltält vid en kris då de går att sätta upp på fler ställen samt tål mer vind. De brukar även ha en absid som är duglig att laga mat i, om än inte lika bekväm. 

Vattentätt tält – hur fungerar det?

Ett tälts vattentäthet anges i så kallade vattenpelare. Desto högre vattenpelare, desto mer vattenresistent är det. Satsa på ett tält som har minst 1000 vattenpelare och gärna dubbla väggar. De dubbla väggarna gör att det inte blir lika fuktigt och kvavt i tältet. Undvik att luta saker mot tältduken då den innersta väggen i sådant fall kommer i kontakt med den yttersta och sedan blir blöt.

Nackdelen med dubbelvägg är att det väger lite mer då är mer tyg. Ett tält med höga vattenpelare håller även oftast lite bättre än ett med låga vattenpelare då duken inte tar lika mycket stryk av ett rejält oväder om det tål vattnet bra. 

Ta hand om ditt tält – få tältet att hålla länge

Om du köper ett kvalitetstält och tar hand om det kan det hålla hela livet. Det viktigaste för att få tältet att hålla länge är att innan nedpackning låta det torka ordentligt. Häng upp det i skuggan i något dygn för att garantera att det verkligen är torrt. Häng även om det under tiden så att alla ytor får möjlighet att luftas. Se även till så att det inte följer med några löv eller massa gräs.

Följer du detta kommer du undvika att tältet ruttnar. Men torka det inte direkt i solen då direkt solljus sliter onödigt på duken. Ett annat bra tips är att vara försiktig med dragkedjor, linor och vassa föremål kring tältet så att inte duken skadas. En skadad duk är nämligen svår att få riktigt bra igen. Håll även koll på delarna så att ni inte tappar bort stänger, stroppar eller väskan som tältet ska förvaras i! 

Ett annat sätt att få tältet att hålla längre samt slippa tvätta det så ofta är att impregnera det. En bra impregnering gör nämligen så att tältdukens fibrer drar ihop sig och därför blir mycket mer motståndskraftigt mot regn och väta. Dessutom så får då smuts det mycket svårare att tränga in i materialet vilket gör att din tältduk håller sig ren och fräsch under en längre period! 

Impregneringen bör göras direkt när tältet är nytt och fräscht för att man ska få ett sådant bra resultat som möjligt. Applicera medlet genom att spraya och kasta sedan in det i torktumlaren eller häng upp det i torkskåp så att duken verkligen torkar.

För allra bästa resultat ska du först applicera ett lager på cirka 20 cm avstånd och sedan låta det sjunka in. Därefter är det dags för ytterligare ett lager och därefter torkar du. Om du inte skulle ha torkskåp eller torktumlare så kan du även använda ett strykjärn. Dra då ner strykjärnets temperatur och ha sedan en tunn trasa mellan järnet och duken. Därefter är det bara att stryka. 

Det värmen gör är att impregneringen sätter sig bättre i materialet vilket gör att det håller längre samt håller smuts och väta ute bättre. Du bör sedan impregnera på nytt efter varje gång du har tvättat tältet, något som för de flesta sker mycket sällan. 

Observera att impregneringen endast bör appliceras på den yttersta duken för att på så vis behålla tältets andning. Om du dränker alla lager riskerar du att täppa igen ventilationen och då kommer det skapas massor av kondens på insidan vilket gör allt mer fuktigt istället. 

Camping- eller vandringstält?

Ett campingtält är en stor och rejäl konstruktion som nästan liknar ett provisoriskt hus. Här är takhöjden hög, du har en enormt absid, ofta två sovdelar och hög takhöjd. Dessa tält väger upp emot 20 – 30 kg och är därför inte lämpliga att förbereda sig med inför en kris. Vid en kris vill du ha ett litet, lätt och smidigt tält som fungerar som tillfällig bostad innan du senare rör dig vidare. Därför listar vi enbart vandringstält i den här köpguiden! 

Placering av tält – placera för bästa resultat 

Vart ska man sätta upp sitt tält någonstans när man är ute och vandrar eller campar? Vid vandring har man generellt sett inte lika många alternativ som när man campar, men att hitta en sådan torr och plan plats som möjligt är det optimala. Placera därför hellre tältet på en hård och kal gräsplätt över att ställa det på fluffig mossa som kommer innebära att fukt hittar in underifrån. 

Om man är ute på vintern bör man skrapa bort snön innan man smäller upp tältet och ifall du inte har något bra ställe att övernatta på får du helt enkelt ta det minst dåliga. Att undvika fukt är dock alltid viktigare än att sova på ett plant underlag eftersom det alltid letar sig in förr eller senare samt är jobbigt att torka om man är ute länge.

Ifall du söker ännu mer inspiration på hur man bäst placerar sitt tält så har Friluftsfrämjandet skrivit en riktigt bra artikel om detta som vi tycker är värd att läsa igenom!   

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»