vattenrenare bäst i test

I den här köpguiden går vi igenom vattenrenare bäst i test just nu, så att du ska kunna förbereda dig inför ett scenario där antingen kranvattnet helt försvinner, där det kommunala vattnet blir förgiftat eller där du tvingas lämna hemmet. En bra vattenrenare ser nämligen till att det vatten du hittar ute i naturen blir drickbart, oavsett om det är grumligt, innehåller bakterier, parasiter eller mikroplaster. Ett vattenfilter kan även ta bort dålig lukt och smak samt virus.

Utöver att ett vattenfilter är väldigt bra att ha i händelse av kris passar det utmärkt vid camping eller vandring när man vill ha tillgång till vatten utan att konka med sig det i packningen! Alla filter i den här listan är bland det bästa vattenfilter du kan välja och garanterar ett bra resultat. De skiljer sig lite åt i funktion och syfte, så det finns något för alla lägen. 

Vattenrenare bäst i test:

Bästa vattenfilter vandring och evakuering

Sawyer Mini

Bästa vattenrenare mot virus

LifeSaver Jerrycan 18,5 liter

Rena vatten med tabletter: bästa vattentabletter

Purify my drinking water, Biocool

Bästa uv-ljus rening av vatten

SteriPEN UltraLigh

Bästa vattenfilter hög kapacitet

Sawyer Squeeze

vattenrenare kran

Bästa vattenrenare kran

Sawyer kran

1. Sawyer Mini

Bästa vattenfilter vandring och evakuering

Om du ska ut i naturen och vill kunna rena vattnet är denna lilla och behändiga modell det bästa vattenfilter du kan välja. Filtret renar vattnet du dricker från bakterier, olika mikroplaster och parasiter vilket gör att du inte blir sjuk. Vi tycker om att själva filtret är så smidigt. Det är som ett stort sugrör du dricker i och på vägen renas helt enkelt vattnet. 

Sugröret gör alltså att du kan böja dig ner och dricka direkt ur en sjö, bäck eller flod. Du kan även ta upp vattnet i en vattenflaska och dricka direkt ur den lika väl som du kan dricka ur den medföljande vattenpåsen som när den är tom inte tar någon plats.

Utöver att filtret har en 99,9999% reningsförmåga och är smidigt är det dessutom ett av marknadens billigaste, något som gjort det till ett väldigt populärt val bland såväl frilufsare som dem som vill preppa och förbereda sitt hem. Hållbarheten är även lång och hela 400 000 liter vatten kan filtreras genom filtret innan det är förbrukat, så länge du rengör det med vattensprutan som följer med vid jämna mellanrum.

Nackdelarna med vattenfiltret är att det inte kan rena stora volymer vatten snabbt, inte få bort virus ur vatten samt kräver förfiltrering av rejält grumligt vatten, såsom lervatten. Det finns dock inget vattenfilter som renar virus och nästan inget som ensamt renar väldigt grumligt vatten. 

Sammanfattningsvis passar vattenfiltret verkligen dig som vill kunna dricka på gående fot och packa lätt och smidigt. Detta är således en utmärkt modell för krissituationen såväl som för vandringen! 

Återförsäljare:

2. LifeSaver Jerrycan 18,5 liter

Bästa vattenrenare mot virus

Att förvara vattnet och rena det i samma veva är smidigt och sparar tid. Den här 18,5-litersdunken kan du bunkra vattnet i och sedan dricka direkt ur eftersom dunkens mynning består av ett filter. Filtret tar bort 99,9999 % av eventuellt virus, bakterier, kemikalier och parasiter. Om vattnet har dålig smak och lukt tas även den bort tack vare ett kolfilter. Det vanliga filtret håller för 20 000 liter vatten och kolfiltret för 500 liter vatten.

Ett vattenfilter som även rår sig på virus är väldigt ovanligt då virusinfekterat vatten i vanliga fall måste kokas för att bli rent, men LifeSaver har tagit fram ett hårt testat och godkänt filter som även kommer åt viruset. Om något av dessa filter skulle gå sönder i dunken stoppas flödet av vatten så att du inte ska råka dricka ofiltrerat. Det går att köpa till båda filtren och ett byte är väldigt enkelt. Då dunken har robusta handtag är den smidig att ha med på camping och utflykter för att garantera att du har dricksvatten. 

Vi tycker denna vattenrenare är väldigt bra eftersom den tar bort virus, något som de andra filtren inte klarar. Dunken är mångsidig och rekommenderas av oss att ha hemma ifall krisen skulle komma och du vill garanterat er vattenförsörjning. 

Återförsäljare:

3. Purify my drinking water, Biocool

Rena vatten med tabletter: bästa vattentabletter

Dessa vattenreningstabletter från svenska BioCool är helt fria från silver och klår samt biologiskt nedbrytbara vilket gör att de inte lämnar någon bismak, något som gör att vill du rena vatten med tabletter är detta dem bästa du kan köpa. Eftersom vattnet även syresätts under reningsprocessen smakar mycket vatten även bättre efteråt, alternativ bibehåller sin redan bra smak under förvaringen. Men vad är ens vattenreningstabletter? 

Jo, om du ska lagra vatten, vilket MSB rekommenderar att du gör inför händelse av kris där kranvattnet stängs av, så blir det dåligt på cirka en månad i en dunk om du inte förvarar det riktigt mörkt och kallt, för då håller det längre. Varje person dricker minst 2,5 liter vatten per dag, och ska du ha vatten för fem dagar blir det 25 liter. En familj om fyra behöver alltså förvara 100 liter vatten för att klara sig, något som är ganska jobbigt att byta ut varje månad.

För att förlänga livslängden på vattnet lägger man i en vattenreningstablett per 5 liter vatten. Detta gör att vattnet inte blir dåligt och istället håller i 3 månader. Tabletterna garanterar att det inte bildas bakterier eller alger och passar dunkar av plast och metall. De kan även användas om man exempelvis är utomlands och vill dricka vattnet direkt ur kranen och garantera att inte bli sjuk. De är även bra om man ska förvara vatten på campingsemester för att säkerställa gott och friskt dricksvatten. 

Själva reningsprocessen tar 3 timmar och sedan är vattnet redo att drickas. Varje ask med tabletter räcker till 1250 liter vatten, så du bör klarar dig länge på en enda ask. 

Återförsäljare:

4. SteriPEN UltraLigh

Bästa uv-ljus rening av vatten

Det går att rena vatten från virus, protozoer, bakterier och parasiter genom att röra om med ett speciellt UV-ljus i det vatten som ska drickas. Den här vattenrenaren sänks ner i det vatten som ska drickas (max 500 ml) och ska sedan röras om så länge lampan lyser, något som tar cirka 30 sekunder. Därefter är vattnet redo att drickas. Observera dock att UV-ljus inte kan göra grumligt vatten drickbart, då krävs ett filter. UV-rening är även ett väldigt bra komplement till filter då UV-rening tar bort virus, något som de flesta filter inte gör. 

Återförsäljare:

5. Sawyer Squeeze

Bästa vattenfilter hög kapacitet

Om man är några fler som ska dricka vatten är denna modell väldigt bra då den har exakt samma funktion som Sawyer Mini men med högre kapacitet, hela en halvliter mer per minut vilket är stor skillnad om många munnar ska släcka sin törst. Detta filter är därför bra för familjen att ha i sin bug out bag eller krislåda. Det renar smutsigt vatten från partiklar, mikroplaster, bakterier och ger det bättre smak så länge det inte innehåller kemikalier, då krävs ett kolfilter för att få bort den dåliga smaken. 

Det är även bra som vattenfilter för camping eller som vattenrenare för vandring. Priset är även förvånansvärt lågt på detta filter kontra konkurrenterna och har trots det väldigt höga funktionalitet där 99,9999 % av allt smuts filtreras bort. Det låga priset och höga funktionaliteten i kombination gjorde att vi utsåg det till det bästa vattenfiltret med hög kapacitet. 

Detta vattenfilter rår sig även på grumligt vatten, exempelvis lerigt. Du kan även rena på flera olika sätt. Det första sättet är att dricka direkt ur en sjö eller vattendrag med sugröret. Denna metod går fortast och ger drickbart vatten direkt. Det andra är att fylla påsen på 0,9 liter med smutsigt vatten och sedan låta det rinna igenom filtret ner i exempelvis en behållare eller vattenflaska. Du kan hänga upp anordningen likt en droppåse i en gren eller annat och låta den tugga på medan du gör annat.

Det tredje och sista tillvägagångssättet för att rena vattnet är att fylla en petflaska med smutsigt vatten ur exempelvis en sjö och sedan skruva på vattenfiltret och dricka genom sugröret.  Filtret håller även livet ut om det rengörs med jämna mellanrum. Rengöringen sker genom att man backspolar filtret med en vattenspruta som finns med. I runda slängar visar beräkningar att filtret är kapabelt att rena cirka 14 miljoner (!) liter vatten, så du får ligga i om du vill nöta slut på det! 

Sammanfattningsvis är det här vattenfiltret för dig som vill få riktigt rent vatten snabbt via ett smidigt filter som enkelt packas ner i väskan eller krislådan!

Återförsäljare:

vattenrenare kran

6. Sawyer kran

Bästa vattenrenare kran

I händelse av att grundvattnet blir förorenat men du fortfarande har vatten i kranen så ska vattnet kokas eller filtreras genom ett vattenfilter som monteras direkt på kranen och gör vattnet drickbart. Filtret renar upp till 1900 liter vatten per dygn och ser till att det blir fritt från mikroplaster, bakterier och protozoer. Vi tycker detta är ett väldigt bra filter att ha i sin krislåda. Filtret är bra för att förbättra säkerheten hemma, men passar även utomlands ifall du vill dricka kranvattnet istället för att köpa vatten på flaska. 

Återförsäljare:

Frågor och svar om vattenrening

Vad är en vattenrenare?

En vattenrenare ser till att det vatten du tänker dricka är helt säkert. Det kan även ta bort dålig smak och doft ifall det är ett så kallat kolfilter. Exempel på sådant som vattenfilter tar bort är:

  • Mikroplaster
  • Bakterier
  • Parasiter
  • Smuts (lerigt vatten)
  • Virus
  • Dålig smak och lukt


Observera att alla filter inte tar bort allt. Det vanligaste är exempelvis att ett vattenfilter inte rår sig på att filtrera bort virus. 

Varför ska man ha en vattenrenare?

I Sverige så har vi drickbart kranvatten, men vad skulle hända om en kris uppstår och det inte kommer något vatten när du sätter på kranen eller ifall det kommunala dricksvattnet blir förorenat? Ett vattenfilter innebär att du kan gå ut och hämta vatten från närmaste vattenkälla, exempelvis en sjö eller bäck för att sedan filtrera och dricka det. På så sätt kan du alltid säkerställa din och din familjs vattenförsörjning och det bör därför finnas ett vattenfilter i din krislåda eller bug out bag.

Det finns även vattenfilter som monteras dirket på en kran för situationer där kommunalt vatten är förorenat eller utomlands där du vill dricka kranvattnet men är osäker på dess kvalitet. Beredd.seär en typisk hemsida som har ett stort utbud av vattenfilter, exempelvis sådana modeller du kan sätta på kranen. De skriver även väldigt informerat om alla filter på sin hemsida så att du som kund ska vara extra säker på hur produkten fungerar. De ligger även ofta lägre i pris än vad konkurrenterna gör. 

När ska man rena vattnet?

Om MSB går ut och varnar för att dricksvattnet i din region är förorenat ska du alltid rena det innan. Om du inte har tillgång till vattenrenare fungerar det att koka vattnet. Men så fort du tvingas hämta vatten från en källa kan det uppstå problem med att koka då vattnet kan vara lerigt eller ha mikroplaster i sig. 

Vilken vattenrenare är bäst?

Du ska välja vattenrenare efter dina behov. Ska du exempelvis vandra mycket är en vattenrenare som du dricker direkt från källan med att föredra då det tar minimalt med plats och innebär att du inte behöver bära tungt vatten, utan bara kan huka dig ner och dricka genom sugröret direkt ur vattenkällor ni passerar. 

Ska du istället preppa hemma kan det vara bra att köpa en dunk med vattenfilter eller ett filter med stor kapacitet. Detta gör att du kan få fram rent vatten snabbt samt förvara det. Vid val av det bästa vattenfiltret ska man också kolla på hur mycket det renar. Får det bort bakterier, mikroorganismer, mikroplaster och parasiter? Vissa får även bort virus vilket är en stor fördel. 

Kika även på filtrets hållbarhet. Det finns filter som klarar 50 000 liter och det finns filter som klarar 1 miljon liter, så välj ett som passar dina behov. 

Vattenfilter eller vattenreningstabletter?

Välj vattenfilter för att rena vatten och vattentabletter för att hålla rent vatten fräscht länge.

Vattenfilter tar nämligen bort orena saker du inte vill ha i ditt vatten, sådant som kan få dig sjuk. Det tar även bort dålig smak. Vattenreningstabletter ser istället till att det rena vattnet kan förvaras länge utan att bli dåligt, så länge som upp till 6 månader. Det ger även vattnet en bättre smak genom att tillföra syre.

Hur sköter man vattenfiltret?

Ett vattenfilter kan hålla hela livet om du sköter det på rätt sätt. Försök välja så klart vatten som möjligt då grumligt vatten tar mer på filtret. Backspola det med jämna mellanrum för att rena. Det följer ibland med verktyg för att göra detta. Undvik även alltid att låta vattenfilter utsättas för minusgrader då filtret tar skada. Ha det därför nära kroppen om du är ute och det plötsligt blir runt nollan. 

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»